© FruitLent

EXCLUSIEVE VRUCHTENTUIN OP DE RAND VAN DE STAD

   >> HOME      >>VRUCHTGROENTEN
   
       
  TOMATEN   © FruitLent
 

 

 

   
 

Naamgeving en herkomst

De tomaat wordt gerekend tot de soort Lycopersicon lycopersicum en behoort tot de nachtschadefamilie, Solanaceae. De tomaat komt van origine uit het westelijk deel van Zuid-Amerika. De wilde vormen van de tomaat groeien nog steeds als weelderig onkruid in Peru, Bolivia, Chili, Ecuador, tot in Midden-Amerika.

De tomaat was bij de Indiaanse bevolking al lange tijd in cultuur, waardoor er in het pre-Columbiaanse tijdperk reeds cultuurvormen waren uitgeselecteerd. Het waren zaden van deze cultuurvormen die na de ontdekking van de Nieuwe Wereld door de conquistadores werden meegebracht naar Europa.

In Europa werd de tomaat aanvankelijk echter met veel argwaan bekeken. Het was immers een lid van de nachtschadefamilie en men ging er toen van uit dat de gehele plant, dus ook de vrucht, giftig was.

De tomaat werd aanvankelijk derhalve alleen gekweekt als een sierplant of als een botanische curiositeit. Deze situatie duurde zo'n 300 jaar, waarna de tomaat langzamerhand een plek verwierf in het Europese dieet, aanvankelijk door de Italianen en pas vanaf eind 18-de eeuw / begin 19-de eeuw door andere Europese culturen. Ook in Noord-Amerika begint de consumptie door de Europese immigranten ongeveer vanaf het begin van de 19-de eeuw.

De tomaat is genetisch diploid (2n = 2x = 24) en het genoom is inmiddels volledig in kaart gebracht.

 

 

 

 

 

 

 

tomaten worden in Europa pas zo'n 200 jaar gegeten

       
 

Kenmerken en teelt

De tomaat is een warmteminnende éénjarige plant met bladeren en stengels die zijn bezet met haartjes, waarop kliertjes staan die bij aanraking de typische tomatengeur verspreiden.

Het aanvankelijke wantrouwen jegens de tomaat is niet geheel ongegrond: de gehele plant is giftig, met uitzondering van de rijpe vruchten. De gifstof in de plant heet tomatine. Het is een glycoalkaloïde. De stof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij het rijpen van de vrucht verdwijnt de stof hieruit, waarna de vrucht eetbaar wordt maar derhalve ook vatbaarder is voor schimmels en bacteriën.

Door de warmteminnendheid kan de tomaat het beste onder glas worden geteeld. Vroeg afrijpende rassen kunnen echter ook buiten op een zonnige (en bij voorkeur beschutte) plek worden geteeld. Bij de buitenteelt zijn tomaten erg vatbaar voor de aardappelziekte (Phytophthora infestans), die bruin gekleurde plekken op blad, stengels en vruchten veroorzaakt en er vervolgens voor zorgt dat de vruchten oneetbaar worden en de plant afsterft. De ziekte treedt op na een vochtige periode. Tegen de ziekte kan preventief worden gespoten met bepaalde schimmelbestrijdingsmiddelen, waardoor de tomaten gezond kunnen blijven tot het moment dat half oktober de eerste nachtvorsten invallen. In de kas behoeft gewoonlijk niet tegen de aardappelziekte te worden gespoten. Bij de buitenteelt kan aantasting door de aardappelziekte ook worden uitgesteld door de planten onder plastic kappen te telen. Er zijn inmiddels enkele nieuwe rassen beschikbaar die een gedeeltelijke resistentie tegen de aardappelziekte bezitten.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De vormen- en kleurenrijkheid binnen de soort tomaat is buitengewoon groot. Dit is de reden dat er in binnen- en buitenland inmiddels diverse hobbyisten actief zijn die een grote collectie met diverse vreemde tomatenrassen beheren. Een deel van deze rassen kunt u via deze website bekijken.

De diverse tomatenrassen worden wel ingedeeld in diverse groepen, doch door de extreme vormenrijkdom is elke indeling echter arbitrair.

 • Indeling is bijvoorbeeld mogelijk naar vruchtgrootte: cherrytomaten, coctailtomaten, gewone tomaten, grofronde tomaten en vleestomaten. Maar wat doe je dan met vruchten die qua vorm afwijken, bijvoorbeeld eivorming, citroenvormig, flesvormig of paprikavormig ?
 • Indeling is ook mogelijk naar kleur van de rijpe vruchten: naast het gebruikelijke rood zijn er ook tomatenrassen die in het rijpe stadium oranje, gele, witte, bruine, donkerpaarse, roze of zelfs groene vruchten bezitten. Maar wat doe je dan met tweekleurige tomatenrassen of met rassen die tussen één van de genoemde kleuren in zit ?
 • Indeling is ook mogelijk naar kleur van de onrijpe vruchten: veel rassen hebben in het onrijpe stadium een donkergroene kraag aan de bovenzijde. Er zijn echter ook rassen die niet zo'n groenkraag hebben, doch waarvan de vrucht in het onrijpe stadium volledig lichtgroen is; dit worden "bleke rassen" genoemd;
 • Indelig is ook mogelijk naar gebruik: tomaten voor verse consumptie, tomaten voor pastasaus en soepen, tomaten om op te vullen en dan af te bakken in de oven, tomaten die door hun groeiwijze vooral als siertomaat zijn bedoeld.
 • Indeling is ook mogelijk naar groeiwijze van de planten: er bestaan namelijk doorgroeiende rassen die moeten worden gediefd (ook wel stamtomaten genoemd, in Engelse literatuur "indeterminate"), zelftoppende rassen die meestal niet worden gediefd (ook wel struiktomaten genoemd, in Engelse literatuur "determinate") en rassen met dwerggroei die niet worden gediefd en vooral voor de sier zijn bedoeld.
 • Indeling is ook mogelijk naar bladvorm: naast rassen die gewone tomatenbladeren bezitten komen namelijk ook rassen voor die aardappelbladig zijn, of zogenaamde rugosa-bladeren hebben of die prachtig diep ingesneden bladeren hebben en om die reden ook wel varenbladtomaten worden genoemd.

Waar moet een rood gekleurde vleestomaat aan zelftoppende planten met varenblad bij worden ingedeeld ?
En waar moet een geel gekleurde citroenvormige tomaat aan doorgroeiende planten bij worden ingedeeld ?
En een oranje gekleurde cherrytomaat aan dwergplanten ?

U begrijpt het waarschijnlijk al: de vormenrijkdom is extreem groot en de genoemde kenmerken kunnen eindeloos met elkaar worden gecombineerd, zodat we hier geen poging zullen doen om één bepaalde indeling aan te prijzen.

Een nieuwe trend is de ontwikkeling van "blauwe" tomaten. Dit zijn rassen waarbij de schil is voorzien van paarse verkleuring door anthocyaninen. In beginsel staat dit kenmerk los van de kleur die het vruchtvlees kan aannemen. Hierdoor kan dit kenmerk in beginsel worden gecombineerd met alle denkbare overige vruchtkleuren en -vormen. Hierdoor wordt de komende jaren een hele serie nieuwe "blauwe" tomatenrassen verwacht die de paarse schil combineren met alle denkbare vruchtgrootte's, -kleuren, en -vormen.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.
Inmiddels zijn er zaadfirma's die de blauwe tomatenrassen aanbieden als "indigo" tomaten of "anthocyaan" tomaten of ook wel kortweg "antho" tomaten. Eén van deze namen is wellicht een beter idee, omdat de naamgeving "blauwe tomaten" niet helemaal aansluit bij de associatie die sommige mensen daarbij hebben.

 

 

de variatie in kleur en vorm is bijna onuitputtelijk

ook tomaten met gestreepte vruchten komen voor

de variatie in kleur en vorm is bijna onuitputtelijk

van boven paars en van onderen geel

de variatie in kleur en vorm is bijna onuitputtelijk

de variatie in kleur en vorm is bijna onuitputtelijk

tomaten 'Zebrino'

tomaten 'Mint Julep'

       
 

Omschrijving collectie FruitLent

In FruitLent worden elk jaar 10 à 20 tomatenplanten in de hobbykas aangeplant. Elk jaar wordt een selectie gemaakt uit verschillende veelal niet-gangbare rassen met een afwijkende vruchtkleur en/of -vorm. Vrijwel altijd wordt gekozen voor doorgroeiende rassen (stamtomaten ofwel het "indeterminate" type) waarvan de planten dus worden gediefd en langs een touw in de hobbykas omhoog worden geleid.

Er is ervaring opgedaan met de navolgende rassen (deze zijn dus niet allemaal elk jaar in FruitLent aanwezig):

Alamo (F1-hybride) - rode pruimvormige saustomaat

Dit F1-hybride ras behoort tot het type 'San Marzano' en wordt op de markt gebracht door ISI Sementi s.p.a. in Fidenza (Emilia-Romagna, Italië).
Indien u meer wilt weten over de 'San Marzano' tomaten, open dan de onderstaande link:
Lees hier verder over de 'San Marzano' tomaten.

Zoals gebruikelijk is bij de 'San Marzano'-types, draagt dit ras langwerpige rood gekleurde vruchten (gemiddeld vruchtgewicht ongeveer 100 à 110 gram) en hebben deze relatief droog vruchtvlees, waardoor ze met name geschikt zijn voor verwerking (pastasaus, soep). De vorm van de vruchten is nog wat langwerpiger dan van de originele 'San Marzano'.

'Alamo' groeit als een stamtomaat met een middelsterke groeikracht, waarbij de planten productiever zijn dan de originele 'San Marzano'. De eerste vruchten rijpen ook iets eerder. In de opbouw van het gewas wijkt 'Alamo' af van de originele 'San Marzano': 'Alamo' heeft namelijk planten met een vrij open gewasopbouw met afhangende bladeren, terwijl 'San Marzano' vrij dicht op elkaar zittende bladeren heeft die niet afhangen.

'Alamo' is resistent tegen Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0. In Fruitlent zijn de vruchten nogal gevoelig voor neusrot gebleken.

tomaten 'Alamo'   tomaten 'Alamo'   tomaten 'Alamo'    
Andenhorn - rode kegelvormige saustomaat

Ook bekend als 'Cornue des Andes', 'Andenhörnchen', 'Horn der Anden', 'Andine Cornue', 'Rouge des Andes', 'Rote Banane' en 'Rotes Stierhorn'.

Dit ras zou door een Franse verzamelaar vanuit de Peruaanse Andes meegebracht zijn naar Frankrijk en van daaruit onder de Franse naam 'Cornue des Andes' zijn verspreid naar andere tomatenhobbyisten.

Het ras geeft opvallende slanke spitse rode vruchten, die door deze speciale vorm sprekend op een puntpaprika lijken. De vruchten worden tot 18 cm lang, zijn dikwandig, zeer vlezig, vrij droog en bevatten weinig zaden. Het vruchtvlees is hierdoor goed in plakjes te snijden en is ook zeer geschikt als beleg op pizza's, om te vullen, of voor sauzen en soep.

De eerste vruchten van 'Andenhorn' rijpen vrij laat: in 2017 waren in de hobbykas 69 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De productieve planten zijn niet erg groeikrachtig en blijven daardoor relatief kort. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Andenhorn'   tomaten 'Andenhorn'   tomaten 'Andenhorn'    
Arancia - oranje vleestomaat

Dit ras is waarschijnlijk afkomstig uit Polen en daar onder de originele naam 'Zloty Ozarowski' bekend.

Geeft fraaie middelgrote oranje gekleurde vleestomaten met een gemiddeld vruchtgewicht van 175 gram (uitschieters tot 350 gram). De smaak is goed.

'Arancia' is een ras waarvan de eerste vruchten vrij laat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 81 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien tamelijk sterk met een open gewasopbouw en goede productiviteit.

Alhoewel van 'Arancia' geen officiële gevens over resistenties beschikbaar zijn, hebben wij in FruitLent de indruk opgedaan dat 'Arancia' resistent is tegen bladvekkenziekte (Cladosporium fulvum).

tomaten 'Arancia'          
Aviro (F1-hybride) - oranje pruimvormige tomaat

Dit F1-hybride ras is waarschijnlijk afkomstig van Western Seed Espana S.A..

'Aviro' geeft fraai gevormde pruimvormige oranje vruchten van normaal formaat (gemiddeld vruchtgewicht ongeveer 100 gram). 'Aviro' heeft in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag.

De vruchten hebben in het rijpe stadium zeer stevig vruchtvlees met een zeer hoog gehalte aan caroteen, provitamine-A en vitamine-C (vrijwel het dubbele als rode tomaten). 'Aviro' moet dus worden gezien als een gezondheidstomaat. De smaak is naar onze mening slechts gemiddeld.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien tamelijk sterk met een goede gewasopbouw en zeer goede productiviteit.

'Aviro' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1.

tomaten 'Aviro'   tomaten 'Aviro'        
tomaten 'Aviro'   tomaten 'Aviro'    
Barry's Crazy Cherry - cremewitte eivormige cherrytomaat

Dit ras is door Bradley Gates van Wild Boar Farms (Napa, California, USA) geselecteerd en geïntroduceerd in 2015.

Cremewit gekleurde cherrytomaat met kleine ovale vruchtjes met een gemiddeld vruchtgewicht van 5 tot 5½ gram. De vruchtjes hebben een puntje aan de bloemzijde.

De vruchtrossen zijn van het type "multiflora" en geven wel 40 tot 60 vruchtjes per tros.

'Barry's Crazy Cherry' is een ras waarvan de eerste vruchtjes tamelijk vroeg rijpen: in 2018 / 2019 waren in de hobbykas 51 / 56 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. De vruchtjes zitten los aan de tros. Goed bewaarbaar in het rijpe stadium.

De smaak is goed, namelijk mild met een zuurtje.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen. Zeer productief.

Dit is de beste "witte" cherrytomaat die we tot nu toe hebben getest !
cherrytomaat 'Barry's Crazy Cherry'   cherrytomaat 'Barry's Crazy Cherry'   cherrytomaat 'Barry's Crazy Cherry'    
cherrytomaat 'Barry's Crazy Cherry'   cherrytomaat 'Barry's Crazy Cherry'   cherrytomaat 'Barry's Crazy Cherry'    
Baby Blue - blauwe (paarse) cherrytomaat

Ook bekend als 'Baby Blue Cherry'.

Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) en werd in 2014 door hen geïntroduceerd als "experimental". Het is derhalve niet uit te sluiten dat deze bij de introductie nog niet helemaal stabiel is.

Het ras 'Baby Blue' is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een cherrytomaat met een rode basiskleur, waarbij de schil van de vruchtjes is voorzien van paarse verkleuring.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige "blauwe" tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

In het geval van 'Baby Blue' is de paarse verkleuring niet erg nadrukkelijk aanwezig, waardoor de vruchtjes slechts een bescheiden paarse verkleuring vertonen. Hierdoor vinden wij dit ras niet voldoende interessant binnen de groep van de blauwe tomaten (en alleen als cherrytomaat zijn betere rassen voorhanden).

De vruchtjes zijn rond van vorm en hebben een diameter van circa 2,5 cm. De smaak wordt omschreven als een goede frisse echte tomatensmaak, doch de karakteristieke volle smaak van cherrytomaten ontbreekt. De vruchtjes hangen in niet al te grote trossen aan de plant en kunnen in het rijpe stadium lang aan de plant blijven hangen. Weinig gevoelig voor scheuren.

'Baby Blue' is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een wat compactere stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Baby Blue'            
Beefmaster (F1-hybride) - rode vleestomaat

Deze F1-hybride is al een oude bekend, want deze is al tientallen jaren op de markt en wordt door veel verschillende zaadfirma's aangeboden.

Geeft zeer grote licht geribde platronde rode vleestomaten, waarbij een vruchtgewicht van ½ tot 1 kg mogelijk is. De vruchten kunnen soms wat onregelmatig van vorm zijn. Het vlezige vruchtvlees heeft weinig zaden en een goede zoete smaak (laag zuurgehalte). De eerste vruchten rijpen vrij laat. Rijpe vruchten zijn redelijk bestand tegen scheuren.

Resistent tegen verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum en Verticillium dahliae) en Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0) en een gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

De planten van 'Beefmaster' groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Zaden van 'Beefmaster' zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

           
Berkeley Tie-Dye Pink - groen-roze gestreepte vleestomaat

Ook bekend als 'Pink Berkeley Tie-Dye'.

Dit ras is verwant aan 'Berkeley Tie-Dye'. Het zou gaan om een spontane kruising (?) die is ontstaan bij Bradley Gates van Wild Boar Farms (Napa, California, USA). Zaden van dit ras werden voor het eerst in 2008 aangeboden door Gary W. Maness (Greensboro, North Carolina, USA) en door Al Anderson (Troy, Ohio, USA), die beiden zaden hadden ontvangen van Bradley Gates. Inmiddels wordt dit ras ook door diverse reguliere zaadhandels aangeboden.

Het ras geeft middelgrote vleestomaten met een vruchtgewicht van meestal 225 tot 350 gram (uitschieters naar onderen en naar boven van circa 100 tot 400 gram). De vruchten zijn licht geribd en verkrijgen in het rijpe stadium een donkerroze kleur, terwijl de schil is voorzien van groene lengtestrepen. Het vruchtvlees is vlezig en wordt in rijpe toestand zacht van structuur en heeft een zeer goede rijke smaak, met een uitgebalanceerde verhouding tussen zoet en zuur.

De planten van 'Berkeley Tie-Dye Pink' zijn redelijk productief en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien niet erg krachtig en hebben een wat compactere gewasopbouw. De eerste vruchten rijpen vrij laat: in 2014 waren in de hobbykas ongeveer 73 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

tomaten 'Berkeley Tie-Dye Pink'   tomaten 'Berkeley Tie-Dye Pink'   tomaten 'Berkeley Tie-Dye Pink'    
Big Rainbow - tweekleurige geel-rode vleestomaat

Afkomstig uit Polk County (Minnesota, USA) vanwaar in het begin van de jaren '80 van de vorige eeuw zaden werden verzonden aan Dorothy Beiswenger in Crookston (Minnesota). Op dat moment was het nog een 'No Name' ras. Dorothy vond deze zo goed dat ze besloot om hem 'Big Rainbow' te noemen en bood hem onder die naam aan in het Seed Savers Exchange jaarboek van 1983. Het ras werd voor het eerst in 1990 commerciëel aangeboden door Southern Exposure Seed Exchange.

Deze grote tot zeer grote vleestomaat geeft vruchten die bovenaan geel, in het midden oranje en onderaan roodachtig van kleur zijn. Het vruchtvlees is eveneens een mengeling van gele en rode tinten. Goede smaak. Rijpt laat, derhalve alleen geschikt voor in de kas.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien als een stamtomaat en hebben een forse groei en zijn niet erg productief.

tomaat 'Big Rainbow'            
Bing Cherry - blauwe (paarse) coctailtomaat

Dit ras is ontwikkeld door de bekende tomaten- en aardappelveredelaar Tom Wagner (Everett, Washington, USA) en werd in 2012 geïntroduceerd via New World Seeds & Tubers (Washington, USA); dit bedrijf werd in 2011 door Tom Wagner en Rob Wagner gestart voor de verkoop van hun bijzondere tomaten- en aardappelrassen. Bij de introductie is het ras mogelijk nog niet helemaal stabiel. Het ras zou vergelijkbaar zijn met een ander ras van Tom Wagner met de naam 'Out of the Blue'.
Er bestaat nog een ander ras met de naam 'Bing Cherry', welke echter niet afkomstig is van Tom Wagner.

Het ras 'Bing Cherry' van Tom Wagner is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een cherrytomaat met een rode basiskleur, waarbij de schil van de vruchtjes is voorzien van een paarse verkleuring. In het rijpe stadium hebben de vruchtjes een prachtige rode kleur met paarse schaduwen aan de bovenzijde (zonzijde).
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige "blauwe" tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De vruchtjes hebben in het onrijpe stadium een bleekgroene basiskleur (zonder donkergroene kraag), zijn rond tot platrond van vorm. Aanvankelijk vertonen de vruchtjes vrijwel geen paarse verkleuring. De paarse verkleuring verschijnt namelijk pas zodra de vruchtjes zijn uitgegroeid en klaar zijn om af te rijpen. De paarse verkleuring is vervolgens bijzonder fraai doordat het lijkt alsof de vruchtjes zijn voorzien van een staalblauwe gloed: deze schitterende verkleuring hebben we bij nog geen enkele andere blauwe tomaat gezien !

De vruchtjes hebben een gemiddeld vruchtgewicht van circa 35 gram en hebben dus meer het formaat van een coctailtomaat dan van een cherrytomaat, alhoewel het gewicht van de kleinste vruchtjes zich wel tussen de 10 à 20 gram bevindt. De vruchtjes hebben een milde zoete smaak en smaken in ieder geval beter dan de eerste blauwe tomatenrassen. De vruchtjes zijn niet overdreven gevoelig voor scheuren.

'Bing Cherry' is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten kunnen eveneens enige paarsachtige verkleuring vertonen aan (delen van de) stengels en bladeren en groeien als een wat compactere stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Bing Cherry' (onrijp)   tomaten 'Bing Cherry' (onrijp)   tomaten 'Bing Cherry' (onrijp)    
rijpende tomaten 'Bing Cherry'   geoogste rijpe tomaten 'Bing Cherry'   rijpende tomaten 'Bing Cherry'    
Black Cherry - donker-paarsbruine cherrytomaat

Dit ras is ontwikkeld door Vince Sapp, echtgenoot van Linda Sapp, eigenaresse van Tomato Growers Supply in Fort Myers (Florida, USA). Het ras werd in 2003 geïntroduceerd. Het is niet bekend welke rassen voor de ontwikkeling van 'Black Cherry' werden gebruikt.

'Black Cherry' is een heel bijzondere verschijning. Datgene wat bij een tomaat "zwart" wordt genoemd is in werkelijkheid meer donkerpaars. De planten geven een overvloed aan cherrytomaatjes van normaal formaat tot iets aan de grote kant (gemiddeld circa 17 tot 20 gram) in grote lange vertakte trossen. De vruchten hebben een relatief groot kroontje.

Ondanks de vreemde kleur hebben de tomaatjes een buitengewoon goede smaak, die zich zoals bij alle "zwarte" rassen laat omschrijven als een intensieve volle tomatensmaak. Het vruchtvlees wordt in het volrijpe stadium vrij snel zacht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien sterk met een open gewasopbouw en een goede productiviteit. De planten hebben soms de neiging om wat extra dieven te vormen, zoals op plaatsen waar al eerder dieven hebben gezeten en/of op de trossen, doch deze eigenschap is gelukkig niet erg nadrukkelijk aanwezig.

Dit is één van de favorieten in FruitLent vanwege de goede productie en de zeer goede smaak. De eerste vruchten van 'Black Cherry' rijpen middelvroeg: in 2012 / 2015 / 2018 waren in de hobbykas 63 / 59 / 56 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

tomaten 'Black Cherry'   tomaten 'Black Cherry'   tomaten 'Black Cherry'    
tomaten 'Black Cherry'   tomaten 'Black Cherry'   tomaten 'Black Cherry'    
Black Krim - donker-paarsbruine vleestomaat

Dit oude ras is van origine afkomstig van het schiereiland Krim in het zuiden van Oekraïne (thans Rusland), omgeving Zwarte Zee. Ook bekend onder de originele naam 'Chernyi Krim'. De naam 'Noire de Crimee' is eveneens een synoniem voor 'Black Krim' (of mogelijk een selectie uit 'Black Krim').

Geeft grote vleestomaten (tot 300 à 400 gram per vrucht) die tijdens de rijping verkleuren naar bruinroodachtig aan de bovenzijde en donkerpaarsachtig aan de onderzijde. De vruchten zijn zeer vlezig, het zachte vruchtvlees heeft een zeer goede volle tomatensmaak. Ook geschikt voor puree. De vruchten zijn gevoelig voor scheuren, met name als ze buiten worden geteeld.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien middelmatig sterk met een open gewasopbouw en een middelmatige tot redelijke productiviteit. Zoals bij meer vleestomaten gewenst is, is het aan te bevelen om het aantal vruchten per vruchttros al in een vroeg stadium te beperken tot 3 à 4 stuks (zeker indien de groei van de planten te zwak is).

Eén van de favorieten in FruitLent vanwege het bijzondere uiterlijk en de uitmuntende smaak.

tomaten 'Black Krim'   tomaten 'Black Krim'        
Black Opal - donker-paarsbruine cherrytomaat

In het Verenigd Koninkrijk geselecteerd door Simon Crawford en Mark Rowland van Gourmet Seeds uit een gestabiliseerde kruising van twee cherrytomatenrassen, namelijk de donker-paarsbruine 'Black Cherry' met de rode 'Sweet Aperitif'. Geïntroduceerd omstreeks 2012. Moet worden gezien als een verbetering van 'Black Cherry'.

'Black Opal' is een donkerpaarse cherrytomaat, waarbij de vruchten in zeer grote sterk vertakte trossen aan de plant hangen. De vruchten hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 15 gram en zijn daarmee iets kleiner dan die van 'Black Cherry'. Ze komen daardoor meer overeen met het normale formaat van een cherrytomaat. Net als bij 'Black Cherry' hebben de vruchtjes een hoog gehalte aan antioxidanten.

Bij de introductie werd beweerd dat ten opzichte van 'Black Cherry' de textuur van het vruchtvlees zou zijn verbeterd (doordat de vruchtjes in het volledig rijpe stadium steviger blijven) en dat de smaak zou zijn verbeterd (omdat 'Black Opal' de intensieve volle tomatensmaak combineert met meer zoetheid).
We hebben 'Black Opal' en 'Black Cherry' in 2018 in onze hobbykas naast elkaar getest om de juistheid van deze twee claims vast te stellen. We hebben daarbij ten aanzien van 'Black Opal' vastgesteld dat:
- het smaaktype ongeveer overeenkomt (intensieve tomatensmaak), dus niet veel zoeter maar ongeveer gelijkwaardig;
- het vruchtvlees in het volrijpe stadium ook zacht wordt;
- de vruchtjes iets kleiner zijn (meer overeenkomend met het ideale formaat van een cherrytomaat);
- de planten productiever zijn door de grote sterk vertakte vruchttrossen;
- er weinig verschil is in de dag waarop de eerste vruchtjes rijpen.

Ondanks dat niet alle claims bij de introductie juist lijken te zijn, vinden we 'Black Opal' toch een verbetering ten opzichte van 'Black Cherry' vanwege de wat kleinere vruchtes en de grotere vruchttrossen.

'Black Opal' is een ras waarvan de eerste vruchtjes vroeg rijpen: in 2017 / 2018 /2019 waren in de hobbykas 52 / 57 / 57 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Black Opal'   tomaten 'Black Opal'   tomaten 'Black Opal'    
tomaten 'Black Opal'   tomaten 'Black Opal'   tomaten 'Black Opal'    
Black Pear - donker-paarsbruine peervormige tomaat

Oosteuropees ras, mogelijk uit Moldavië.

Geeft peervormige vruchten van 100 tot 140 gram met een donkerrode tot bruine kleur en een goede smaak. De eerste trossen zijn goed gezet, doch dit neemt af naarmate de plant groeit.

'Black Pear' is een ras waarvan de eerste vruchten middellaat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 78 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten zijn aardappelbladig en de groeikracht is matig.

tomaten 'Black Pear'   tomaten 'Black Pear'        
Black Prince - donker-paarsbruine tomaat

Het zou hier gaan om een oud ras dat van origine uit het Europese deel van Rusland (Sovjet-Unie) komt en ook in andere delen van Rusland werd geteeld.

Geeft zeer donkere paarsbruine ronde vruchten van 65 tot 110 gram. Sappig vruchtvlees met een goede volle tomatensmaak. De vruchten zijn gevoelig voor scheuren.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten hebben een goede open gewasopbouw en een normale groeikracht.

tomaten 'Black Prince'            
Black Shadow - gestreepte blauwe (paarse) tomaat

Heeft als bijnaam 'Dark Tiger'.

Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) en werd in 2014 door hen geïntroduceerd als "trial" en is bij de introductie mogelijk nog niet helemaal stabiel.

Het ras behoort niet tot de "zwarte" tomaten, zoals de naam zou doen vermoeden, maar tot de "blauwe" tomaten. 'Black Shadow' is één van de nieuwigheden waarmee getracht wordt het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige "blauwe" tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De middelgrote vruchten (gemiddeld 70-80 gram) van 'Black Shadow' hebben een ronde vorm, waarbij de schil is voorzien van strepen. Het vruchtvlees kleurt in het rijpe stadium rood, waarbij de strepen op de schil verkleuren naar geel. De gestreepte schil wordt in het geval van 'Black Shadow' echter gecombineerd met een donkerpaarse verkleuring op de plaatsen waar de vruchten aan de zon zijn blootgesteld. De paarse verkleuring volgt grotendeels het patroon van de strepen, waarbij de paarse strepen op de schouders van de vrucht het meest nadrukkelijk aanwezig zijn als gevolg van blootstelling aan de zon. Door het bovenomschreven kleurenspel ontstaat een bijzonder fraai contrast en zijn de vruchten zeer fotogeniek, zoals op de onderstaande foto's goed is te zien. Door het bijzondere kleurenspel is de bijnaam 'Dark Tiger' ook zeker op zijn plaats.

De vruchten moeten geoogst worden op het moment dat de paarse bovenkant de glans verliest en dofzwart verkleurt. Op dat moment verkleurt de onderzijde van de vruchten donkerrood. De smaak van het vruchtvlees laat zich omschrijven als redelijk goed. Ook bij deze blauwe tomaat constateren we nog een wat vlakkere smaak, zoals bij de eerste blauwe tomatenrassen het geval is. Na de oogst verliest het vruchtvlees vrij snel zijn stevigheid en worden de vruchten zacht. De bewaarbaarheid is derhalve beperkt.

'Black Shadow' is een ras waarvan de eerste vruchten al vroeg rijpen: in 2014 / 2017 waren in de hobbykas slechts 56 / 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. 'Black Shadow' rijpt daarmee aanzienlijk vroeger dan de meeste andere blauwe tomatenrassen.

De productieve planten groeien middelsterk als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien overzichtelijk, zijn gemakkelijk te dieven en vormen niet buitensporig veel dieven.

onrijpe vruchten van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')   onrijpe vruchten van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')   rijpende vruchten van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')    
rijpe vruchten van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')   rijpe vruchten van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')        
rijpe vruchten van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')   rijpe vrucht van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')        
rijpe vruchten van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')   rijpe vruchten van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')   geoogste vruchten van tomaat 'Black Shadow' ('Dark Tiger')    
Black Vernissage - groen-bruin gestreepte coctailtomaat

Dit ras is oorspronkelijk ontwikkeld door Ruslan Nikolaevich Dukhov in Mushirin Rog (Dnepropetrovsk region) in Oekraïne. Het ras heet daar 'Вернисаж Чёрный' ofwel 'Vernisazh Chernyi' hetgeen letterlijk vertaald in het Engels 'Vernissage Black' betekent. Omstreeks 2012 geïntroduceerd in de Westerse wereld.

'Black Vernissage' geeft bruinpaars gekleurde ronde vruchten met kopergroene strepen. De vruchten hebben een vruchtgewicht van circa 25 tot 50 gram per stuk en hangen aan trossen van 7 à 13 stuks. Tamelijk zacht en sappig dieprood gekleurd vruchtvlees met een rijke smaak, zoals we dat kennen van de "zwarte" tomaten. Weinig gevoelig voor scheuren. De eerste vruchten rijpen vroeg tot middelvroeg.

De vruchten zijn zeer geschikt voor verse consumptie, salade's en sauzen, maar zijn door de fraaie kleurstelling tevens van een zeer hoge artistieke schoonheid !

De productieve planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten zijn niet buitengewoon groeikrachtig en hebben een lange slanke vorm.

'Black Vernissage' zou resistent zijn tegen Fusarium-voetziekte (nadere bijzonderheden ontbreken) en tegen Cladosporium-bladvlekkenziekte (fysio's onbekend).

Zaden van dit ras zijn al wel in de collectie van FruitLent aanwezig, doch het ras moet in een nader te bepalen seizoen worden getest. Daarna zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden gewijzigd of aangevuld en zullen ook foto's worden geplaatst.

             
Black Zebra - groen-bruin gestreepte tomaat

Dit ras werd ontwikkeld door Jeff Dawson in Sebastopol (Californië) uit een natuurlijke kruising met 'Green Zebra'. Het ras werd vervolgens in 2000 aangeboden via het zaadbedrijf van Jeff, Grandview Farms Tomato Seeds.

'Black Zebra' lijkt veel op 'Green Zebra', doch de vruchten kleuren naar paarsbruin met groene strepen en het donker gekleurde vruchtvlees is iets steviger.

Groeit net als 'Green Zebra' als een stamtomaat, waarbij we de indruk hebben dat de planten wel iets minder productief zijn dan die van 'Green Zebra'.

tomaten 'Black Zebra'   geoogste tomaten 'Black Zebra'   geoogste tomaten van 'Black Zebra' samen met z'n zusje 'Green Zebra'    
Blue Ambrosia - blauwe (paarse) cherrytomaat

Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) uit een kruising van 'Bosque Blue' met 'Ambrosia Gold'. Het ras werd in 2014 door hen geïntroduceerd als "experimental" en is bij de introductie mogelijk nog niet helemaal stabiel.

Het ras 'Blue Ambrosia' is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een gele cherrytomaat, waarbij de schil is voorzien van een paarse verkleuring. Hierdoor ontstaat hetzelfde bijzonder fraaie en merkwaardige contrast als bij 'Bosque Bumblebee': geel gekleurde vruchten met paarse schouders !
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige "blauwe" tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De vruchtjes van 'Blue Ambrosia' zijn rond van vorm, circa 2 cm in doorsnede en hangen in talrijke lange trossen aan de plant. Het gele vruchtvlees heeft een zoete en levendige smaak met een goed aroma. De smaak is daarmee in ieder geval veel beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen.

De planten groeien krachtig als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

'Blue Ambrosia' is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Zaden van dit ras zijn in de collectie van FruitLent aanwezig geweest. Daarmee is in 2014 één plant in de hobbykas getest. Het ras bleek op dat moment nog onvoldoende stabiel. Onze plant leek daardoor niet op de bovenstaande beschrijving. Onze plant bleek namelijk geen geel met paars gekleurde cherrytomaten te dragen, doch geheel rode cherrytomaten zonder blauwe verkleuring. Navraag bij Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds leerde ons dat hij hiermee bekend was: volgens hem bleek in 2014 ongeveer één op de vijf planten rode vruchten zonder blauwe verkleuring te dragen, terwijl de overige planten wel aan de bovenstaande beschrijving zouden voldoen.

De onderstaande foto is niet gemaakt in FruitLent, doch is afkomstig van J&L Gardens Seeds.

tomaten 'Blue Ambrosia'            
Blueberry - blauwe (paarse) tomaat

'Blueberry' is een selectie uit 'OSU Blue'. Deze selectie heeft plaatsgevonden in de Verenigde Staten, nadat 'OSU Blue' te vroeg was "ontsnapt" uit het veredelingsprogramma van de Oregon State University. Op dat moment was 'OSU Blue' nog niet helemaal stabiel, zodat het mogelijk was om uitsplitsingen te selecteren en aan dergelijke uitgesplitste gestabiliseerde selecties een andere naam te geven. Het is overigens waarschijnlijk dat er verschillende selecties met de naam 'Blueberry' in omloop zijn.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Doordat 'Blueberry' een selectie is uit 'OSU Blue' lijken deze twee rassen in veel opzichten op elkaar, doch er zijn tegelijkertijd toch ook wel wat verschillen te bespeuren. Deze verschillen zijn:

 • de eerste vruchten van 'Blueberry' rijpen wat vroeger dan van 'OSU Blue';
 • de planten van 'Blueberry' zijn wat productiever dan 'OSU Blue';
 • de trossen van 'Blueberry' dragen ongeveer 20 tot 25 vruchten, tegen 8 tot 12 bij de 'OSU Blue';
 • de vruchten van 'Blueberry' zijn voornamelijk tweehokkig en blijven wat kleiner (gemiddeld vruchtgewicht ongeveer 60 à 65 gram);
 • de vruchten van 'OSU Blue' zijn in het onrijpe stadium nagenoeg geheel paars van kleur met een doffe gloed, terwijl de vruchten van 'Blueberry' in het onrijpe stadium alleen in de bovenste helft paars zijn gekleurd en juist glanzen;
 • in het rijpe stadium hebben de vruchten van 'OSU Blue' wat meer paars dan van 'Blueberry'.

Dit zijn de overeenkomsten tussen 'Blueberry' en 'OSU Blue':

 • de planten hebben precies dezelfde groeiwijze en uiterlijk, beiden met een matige groeikracht en een open gewasopbouw;
 • de smaak van beide rassen is ongeveer hetzelfde: deze is dus niet bijzonder goed (een zachte, wat vlakke tomatensmaak);
 • bij het rijpen worden de vruchten van beide rassen glanzend, waarbij het verschil dat in het onrijpe stadium dus nadrukkelijk aanwezig is langzamerhand verdwijnt.
tomaten 'Bluebery' (onrijp)   tomaten 'Blueberry' (rijp)   tomaten 'Bluebery' (rijp)    
tomaten 'Blueberry' (onrijp)   tomaten 'Blueberry' (onrijp)   tomaten 'Blueberry' (rijp)    
tomaten 'Blueberry' (rijp)   tomaten 'Blueberry' (rijp)      

De bovenstaande foto's zijn in FruitLent gemaakt, met uitzondering van de foto rechtsonder; deze is afkomstig van de bekende tomatenverzamelaar Diana Stek-van der Wagt (van Diana's Mooie Moestuin).

Bolstar Granda - rode tomaat

Dit ras is ontwikkeld door De Bolster B.V. uit Epe en werd omstreeks 2014 op de markt gebracht ten behoeve van biologische teelt in ongestookte kassen en tunnels (of eventueel op beschutte zonnige plaatsen buiten). Het ras is ontstaan uit lijnselectie (inteelt) van een kruising die in 2002 werd gemaakt tussen een F1-hybride en eigen selectiemateriaal van De Bolster.

Het gaat om een gewone rode tomaat met ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van zo'n 95 gram. De fraaie zeer stevige vruchten hangen in trossen van gemiddeld 9 stuks aan de plant.

Zowel de smaak als de bewaarbaarheid van de vruchten is goed, al vinden wij het vruchtvlees zelf wel erg stevig (hard). De vruchten zijn in het onrijpe stadium lichtgroen van kleur (derhalve zonder donkergroene kraag) en kleuren traag door en zijn dus niet snel overrijp.

De vruchtstelen zitten behoorlijk vast aan de tros, oftewel: het breukvlak in de steeltjes breekt niet snel vanzelf. Indien het gewenst is dat de kroontjes na de oogst aan de vruchten blijven zitten, dan is knippen van de vruchten aan te bevelen. Doordat de vruchten zo vast aan de tros zitten, zijn de vruchten waarschijnlijk ook geschikt om als trostomaten te oogsten (al is het gemiddeld aantal vruchten per tros wel vrij hoog, waardoor de rijpende trossen lang aan de plant moeten blijven hangen).

De eerste vruchten van 'Bolstar Granda' rijpen middelvroeg tot middellaat: in 2015 / 2017 / 2019 waren in de hobbykas 66 / 67 / 67 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De groeikrachtige planten zijn productief, hebben een wat dichte gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

Volgens de informatie die bij de introductie door De Bolster werd gepubliceerd, is 'Bolstar Granda' resistent tegen tomatenmozaïekvirus en Cladosporium fulvum fysio 1-5.
Naderhand is door de NAK-tuinbouw in het DUS-onderzoek vastgesteld dat 'Bolstar Granda' ook resistent is tegen Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1 en Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici. Vervolgens is de gepubliceerde informatie over de ziekteresistenties van 'Bolstar Granda' door De Bolster uitgebreid.

tomaten 'Bolstar Granda'   tomaten 'Bolstar Granda'        
tomaten 'Bolstar Granda'   tomaten 'Bolstar Granda'        
Bombonera (F1-hybride) - donker-paarsbruine coctailtomaat

Dit F1-hybride ras is afkomstig van UniSeeds Select B.V.in Bleiswijk en kwam rond 2010 op de markt.

Het gaat om een bruine coctailtomaat met ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 50 à 55 gram. Met dit gemiddelde vruchtgewicht zijn ze zelfs voor een coctailtomaat aan de grove kant.

De smaak van het donkere vruchtvlees wordt op internet wel omschreven als "herinnerend aan bonbons" en "aangenaam sterk en aromatisch". In vergelijkende rassenproeven met andere smaaktomaten kwam de smaak van 'Bombonera' echter slechts als gemiddeld naar voren. Omdat in die proef alleen smaaktomaten waren opgenomen, wil dit natuurlijk niet zeggen dat de smaak van 'Bombonera' slecht is.
De houdbaarheid van de vruchten bleek in één van deze rassenproeven slechts middelmatig te zijn. Deze houdbaarheid is ook weer gemeten ten opzichte van de overige in de vergelijkende proef opgenomen smaakrassen. Aangezien ons is gebleken dat het vruchtvlees van 'Bombonera' zeer stevig is, verwachten we dat de houdbaarheid in ieder geval beter zal zijn dan van oude rassen met zacht vruchtvlees. Naar onze mening hebben de vruchten van 'Bombonera' een goede smaak (doch is het overdreven om te stellen dat de smaak extreem goed is).

De eerste vruchten van 'Bombonera' rijpen middelvroeg: in 2015 waren in de hobbykas 65 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn productief, hebben donkergroene bladeren met een vrij dichte gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

'Bombonera' heeft een vrij uitgebreide resistentie tegen diverse ziekten, te weten: tomatenmozaïekvirus, Verticillium dahliae, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1+2. Bovendien heeft 'Bombonera' een gedeeltelijke resistentie tegen: Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica.

tomaten 'Bombonera'   tomaten 'Bombonera'        
tomaten 'Bombonera'   tomaten 'Bombonera'        
Bosque Blue - blauwe (paarse) tomaat

Het ras 'Bosque Blue' is een nieuwe telg binnen de familie van de nieuwe gezondheidsbevorderende blauwe tomaten. Het ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) door 'OSU Blue' te kruisen met het goed smakende ras 'Amy's Sugar Gem'. Hiermee is dit een zusterlijn van hun andere introductie 'J&L Midnight Select'. Het ras 'Bosque Blue' werd in 2012 geïntroduceerd.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Doordat 'Bosque Blue' is ontstaan uit een kruising met een goed smakend ras, wordt deze door J&L Garden Seeds aangeprezen als een paarse tomaat met een goede smaak. Helaas hebben we in FruitLent moeten vaststellen dat de smaak net zo vlak is als van de eerste blauwe rassen 'OSU Blue' en 'Blueberry'.

Net als bij het ras 'Blueberry' zijn de vruchten van 'Bosque Blue' in het onrijpe stadium voor de bovenste helft paars verkleurd en glanzen ze in dat stadium. In het rijpe stadium lijken de vruchten veel op die van 'OSU Blue' en 'Blueberry'. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 60 gram. De kroontjes van rijpe vruchten laten gemakkelijk los van de plant.

De planten van 'Bosque Blue' groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Het uiterlijk en de groeiwijze van de planten lijkt op 'OSU Blue' en 'Blueberry', met dien verstande dat de groeikracht een fractie groter is. De planten kunnen onder koude omstandigheden ook een paarse verkleuring in de bladeren krijgen. Ook neemt de paarse verkleuring van de vruchten onder dat soort omstandigheden toe.

tomaten 'Bosque Blue' (onrijp)   tomaten 'Bosque Blue' (rijp)   tomaten 'Bosque Blue' (rijp)    
tomaten 'Bosque Blue' (onrijp)   tomaten 'Bosque Blue' (rijp)   tomaten 'Bosque Blue' (rijp)    
Bosque Bumblebee - blauwe (paarse) tomaat

Ook bekend als 'Bosque Blue Bumblebee'

Het ras 'Bosque Bumblebee' is de allernieuwste telg binnen de groep van de gezondheidsbevorderende blauwe tomaten. Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) uit een kruising van 'Blue Tiger' en 'Little Lucky'. Er zijn van 'Bosque Bumblebee' in de zomer van 2012 voor het eerst zaden uitgegeven voor teeltseizoen 2013.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

In tegenstelling tot de blauwe tomatenrassen tot nu toe, heeft 'Bosque Bumblebee' in het rijpe stadium geen rode basiskleur, maar een gele basiskleur. Hierdoor hebben de rijpe vruchten aan de buitenkant een zeer merkwaardig contrast van geel met paars. De toevoeging "Bumblebee" (hommel) in de naamgeving heeft natuurlijk alles te maken met deze zeer merkwaardige kleurstelling.

De smaak van de eerste blauwe tomatenrassen laat zich tot nu toe omschrijven als enigszins vlak, zonder al te veel diepgang. De smaak van 'Bosque Bumblebee' is naar onze mening echter beter dan van de eerste blauwe rassen. Dat wil niet zeggen dat 'Bosque Bumblebee' daarmee een smaaktopper is, doch het stevige vruchtvlees heeft naar onze mening toch een goede friszure smaak. Het vruchtvlees is stevig, waardoor de vruchten zich goed in plakjes laten snijden.

De eerste vruchten van 'Bosque Bumblebee' rijpen middelvroeg: in 2013 / 2015 waren in de hobbykas 75 / 67 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten kunnen onder koude omstandigheden ook een paarse verkleuring in de bladeren krijgen. Ook neemt de paarse verkleuring van de vruchten onder dat soort omstandigheden toe.

tomaten 'Bosque Bumblebee'   tomaten 'Bosque Bumblebee'   tomaten 'Bosque Bumblebee'    
tomaten 'Bosque Bumblebee'   tomaten 'Bosque Bumblebee'   tomaten 'Bosque Bumblebee'    
Bosque Green Cherry - groene cherrytomaat

Het ras 'Bosque Green Cherry' is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA). Voor de ontwikkeling van dit ras gebruikten zij onder andere de wilde tomaat Lycopersicon hirsutum, die werd ingekruist vanwege de smaakeigenschappen. Er zijn van dit ras door J&L Garden Seeds in de zomer van 2012 voor het eerst zaden uitgegeven voor teeltseizoen 2013.

De vruchtjes van deze cherrytomaat hebben een ronde vorm en een gemiddeld vruchtgewicht is circa 9 à 10 gram. De vruchtjes kunnen onderling echter nogal in grootte variëren. De vruchtjes krijgen in het rijpe stadium een amber-groene kleur. In het rijpe stadium hebben de vruchtjes een complexe tomatensmaak.

In 2013 testten we voor het eerst één plant van 'Bosque Green Cherry' in FruitLent. De afstamming van wilde tomatensoorten bleek nog duidelijk waarneembaar te zijn, want de plant heeft een iets afwijkende bladvorm en de planten zijn (in tegenstelling tot normale tomatenrassen) nauwelijks behaard. De plant wilde bij ons helaas slecht vrucht zetten. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat de bloemen ook een iets andere dan normale morfologische opbouw hebben, waardoor deze minder zijn ingericht op zelfbestuiving. In een kas waar niet veel bestuivende insecten zijn, is een tomatenplant normaal gesproken aangewezen op zelfbestuiving, hetgeen mogelijk de slechte zetting van dit ras onder onze omstandigheden verklaart. Door de slechte vruchtzetting vinden we dit ras niet de moeite waard om opnieuw in de hobbykas te planten. Ook blinken de vruchtjes naar onze mening niet uit ten opzichte van andere cherrytomaten; voor groene cherrytomaten geven wij de voorkeur aan 'Green Doctors' en 'Green Doctors Frosted'.

De planten hebben een matige groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

cherrytomaat 'Bosque Green Cherry'            
Brown Cherry - bruine cherrytomaat

Dit ras werd voor het eerst aangeboden door Heirloom Tomatoes in Rosedale (Maryland, USA) die er op dat moment geen naam of beschrijving voor gaven. Het kan derhalve zijn dat deze identiek is aan een ander ras, maar het kan ook zijn dat het een ras op zichzelf is.

Deze cherrytomaat geeft donkerrode tot bruin gekleurde vruchtjes die in lange trossen aan de plant hangen. Het gemiddeld vruchtgewicht is ongeveer 17 gram en derhalve voor een cherrytomaat aan de grote kant. De vruchtjes hebben een goede friszure smaak.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De bladeren van de planten zitten soms vrij dicht op elkaar, waardoor het uitdunnen van blad aan te bevelen is.

tomaten 'Brown Cherry'   tomaten 'Brown Cherry'        
Canestrino di Lucca - rode vleestomaat

Dit Italiaanse streekras uit Toscane is ook bekend onder de namen 'Canestrino', 'Canestrini' en onder de letterlijke Engelse vertaling 'Little Basket'.

Geeft rood gekleurde middelgrote peervormige vleestomaten, overlangs enigszins geribd, met onderaan een diameter van circa 7 cm en een totale lengte van eveneens circa 7 cm. De vruchten worden zo'n 100 tot 250 gram zwaar. Het rode vruchtvlees is stevig, vrij droog en heeft een goede smaak. Door het drogere vruchtvlees zijn ze zeer geschikt voor verwerking (pastasaus, soep). De vruchten kunnen reeds geoogst worden, terwijl ze nog enigszins groen zijn.

Door de specifieke vorm lijken de vruchten enigszins op die van 'Coeur de Boeuf', type Albenga (Liguria).
Lees hier verder over de verschillende types 'Coeur de Boeuf' tomaten.

Wij vinden dat 'Canestrino di Lucca' veel lijkt op het andere Italiaanse streekras 'Pera d'Abruzzo'. Bij de eerstgenoemde zijn de vruchten iets meer peervormig, bij de laatstgenoemde iets minder peervormig. De verschillen zijn echter niet erg groot.

De eerste vruchten van 'Canestrino di Lucca' rijpen vrij laat: in 2013 waren in de hobbykas 78 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn productief en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaat 'Canestrino di Lucca'          
Catania White - cremewitte cherrytomaat

Dit ras wordt onder de code 'TO 085' op de markt gebracht door Eminent Seeds in Poeldijk. Het betreft een zaadvast ras, waarvan de zaden oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Verenigde Staten. De originele naam is ons niet bekend.

Het ras geeft cremewit gekleurde ronde cherrytomaten met een diameter van 2 cm en een vruchtgewicht tot 20 gram. De vruchten zijn voor een cherrytomaat aan de grote kant. De cremewitte kleur wordt het best bewaard als de vruchten niet te veel rechtstreeks aan de zon worden blootgesteld, anders verkleuren ze meer geelachtig. De smaak is redelijk, doch haalt niet het niveau van de andere echte cherrytomaat-rassen.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten zijn niet heel groeikrachtig en vormen de bladeren relatief dicht op elkaar; hierdoor is het aan te bevelen het blad enigszins uit te dunnen. Er worden vrij veel dieven gevormd. De vruchttrossen zijn niet heel groot, zodat (in combinatie met de kleinere vruchten) de productiviteit van de planten slechts matig is.

tomaat 'Catania White'   tomaat 'Catania White'   tomaat 'Catania White'    
Celsior - rode pruimvormige cherrytomaat

Dit ras van onbekende herkomst wordt door verschillende zaadhandels op de markt gebracht en is in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de "Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung" van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) naar voren gekomen als behoorlijk resistent tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans).

Geeft ovale tot peervormige rode vruchtjes in het formaat van een cherrytomaat (circa 10 gram zwaar). De sappige stevige vruchtjes hebben een goede smaak.

De eerste vruchten rijpen middentijds; in 2018 waren in de hobbykas 54 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Naar onze mening is dit meer een ras voor buitenteelt dan voor in de kas.

De planten hebben een sterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

cherrytomaat 'Celsior'   cherrytomaat 'Celsior'   cherrytomaat 'Celsior'    
Cherokee Chocolate - bruine vleestomaat

Dit ras is in 1995 gevonden als een mutant van 'Cherokee Purple'. De gevonden mutant week af doordat de epidermis (vruchthuid) ten opzichte van het moederras niet transparant doch geel van kleur was geworden. Hierdoor was de externe kleur van de vruchten enigszins veranderd. De mutant bleek zaadvast te vermeerderen en vanaf 2004 werden voor het eerst zaden via een zaadhandel aangeboden.

Het moederras 'Cherokee Purple' is vermoedelijk een zeer oud ras dat pas na 1990 zijn huidige naam verkreeg. Zaden van 'Cherokee Purple' werden namelijk in 1990 door John D. Green (Sevierville, Tennessee) als een onbenaamd ras verzonden naar Craig LeHoullier (Raleigh, North Carolina). In de begeleidende brief beschreef J.D. Green dat hij de zaden had verkregen van een vrouw die deze op haar beurt had verkregen van haar buurman. Deze buurman had aangegeven dat dit ras al voor 100 jaar in bezit van zijn familie was, en dat zijn familie deze oorspronkelijk had verkregen van de Cherokee Indianen. Craig LeHoullier gaf deze onbenaamde variëteit zijn huidige naam, nadat hij deze in 1990 voor het eerst had gekweekt. Daarna werd deze opgenomen in het SSE-jaarboek en verscheen deze in de opvolgende jaren ook in de reguliere zaadhandel.

De mutant met de naam 'Cherokee Chocolate' geeft kleine tot middelgrote vleestomaten (100 tot 150 gram) die aan de bloemzijde een baksteenachtige oranjebruine kleur hebben, die naar de schouders toe verkleurt naar chocoladebruin. Het vruchtvlees heeft ook een baksteenachtige oranjebruine kleur, is zacht van structuur, sappig, bevat weinig zaden en heeft dezelfde goede rijke smaak als de oorspronkelijke 'Cherokee Purple'.

De eerste vruchten van 'Cherokee Chocolate' rijpen middelvroeg: in 2013 waren in de hobbykas 71 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Dit is dus wat vroeger dan bij de meeste andere vleestomaten het geval is.

De productieve planten zijn groeikrachtig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Cherokee Chocolate'   tomaten 'Cherokee Chocolate'        
Cherry Bomb (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Johnny's Selected Seeds (Winslow, Maine, USA), met behulp van materiaal dat afkomstig was van een Duitse tomatenhobbyist. Met hulp van onderzoekers van de Cornell University is de resistentie tegen de aardappelziekte onder de plaatselijke Noord-Amerikaanse omstandigheden vastgesteld. Het ras werd vervolgens in 2016 geïntroduceerd.

'Cherry Bomb' geeft uniforme donkerrode cherrytomaten in het ideale formaat: gemiddeld 14 gram per stuk. De vruchtjes hangen aan middelgrote onvertakte trossen, zijn rond tot licht ovaal van vorm en hebben een levendige rode kleur met een hoog lycopeen-gehalte. De smaak van het stevige vruchtvlees is zeer goed en komt overeen met de klassieke cherrytomatensmaak: zoet en uitgebalanceerd. De vruchtjes hebben een opvallende grote kelk, hetgeen ze een aantrekkelijk uiterlijk geeft indien de vruchtjes met kelk worden geoogst.

'Cherry Bomb' is een ras waarvan de eerste vruchtjes vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 49 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De groeikrachtige planten groeien als een stamtomaat, waardoor normaliter de dieven worden weggenomen. Het is in de buitenteelt echter mogelijk om diverse dieven te laten doorgroeien, waardoor een grote struik wordt gevormd.

'Cherry Bomb' heeft volgens de Amerikaanse testresultaten een zeer hoge resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras ook heel interessant kan zijn onder Nederlandse omstandigheden.
Er is onderzoek gedaan naar de genetische samenstelling van deze hybride, maar deze is helaas nog niet 100% opgehelderd. Uit het onderzoek is dit ras positief getest op de aanwezigheid van het resistentiegen Ph-2, maar is niet positief getest op de aanwezigheid van het resistentiegen Ph-3.
De daadwerkelijke resistentie is onder Amerikaanse omstandigheden echter veel hoger dan op basis van alleen een Ph-2 resistentie verwacht mag worden. Daarom kan met zekerheid worden gesteld dat in 'Cherry Bomb' naast de Ph-2 resistentie nog andere (tot nu toe onbekende) resistentegenen aanwezig zijn die een bijdrage leveren aan de resistentie van 'Cherry Bomb'. In een buitenproef in 2016 vonden we echter dat de resistentie tegen viel.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Aan de hand van ervaringen in FruitLent, hebben we bovendien de indruk gekregen dat 'Cherry Bomb' ook resistent is tegen Cladosporium fulvum, aangezien de plant in 2017 in onze hobbykas niet door deze ziekte werd aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.

tomaten 'Cherry Bomb'   tomaten 'Cherry Bomb'        
Clou - gele coctailtomaat

Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de "Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung" van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt. Onstaan uit een gestabliliseerde kruising van 'Golden Current' met 'Matina'. Mede geselecteerd op een goede veldresistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). Geïntroduceerd in 2010.

Geeft ronde gele vruchten in het formaat van een grote cherrytomaat tot kleine coctailtomaat (circa 20 gram zwaar). De stevige vruchten hebben een milde niet heel uitgesproken smaak.

De eerste vruchten rijpen vroeg; in 2018 waren in de hobbykas 49 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Net als de kruisingsouder 'Matina' zijn de planten aardappelbladig, hebben een overzichtelijke losse opbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaat 'Clou'   tomaat 'Clou'   tomaat 'Clou'    
Copia - geel-rood gestreepte vleestomaat

Dit ras is ontwikkeld door Jeff Dawson in Sebastopol (Californië) uit een gestabiliseerde kruising van 'Green Zebra' met 'Marvel Stripe'. Hij noemde het ras naar het American Center for Food Wine and the Arts (COPIA). Commerciëel geïntroduceerd door Totally Tomatoes in 2003.

Qua kleurstelling is dit één van de meest spectaculaire verschijningen: de grote tot soms zeer grote vleestomaten (tot 1 kg) hebben namelijk een gele kleur met rode strepen. Het zachte vruchtvlees is geel met rode vlammen en heeft een zoete smaak. Helaas kunnen veel vruchten misvormd zijn.

'Copia' is een ras waarvan de eerste vruchten middellaat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 78 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien krachtig en vormen in de kas niet veel vruchten. We hebben vernomen dat dit ras onder koelere omstandigheden (bijvoorbeeld onder plastic regenkappen) wat gemakkelijker vruchten zet.

geoogste vrucht van 'Copia'   tomaten 'Copia'   geoogste vruchten van 'Copia'    
Corazon (F1-hybride) - rode vleestomaat

Dit ras is afkomstig van het Franse veredelingsbedrijf Clause-Tezier en betreft een tomatenras van het type "Cuor di Bue type Liguria" ofwel "Cuor di Bue type Albenga".
Lees hier verder over de verschillende types 'Coeur de Boeuf' tomaten.
'Corazon' was aanvankelijk bekend onder de kwekersaanduiding 'CLX 275' en wordt inmiddels ook voor de particuliere markt aangeboden via diverse zaadhandelaren.

(er blijkt nog een tweede F1-hybride ras met de naam 'Corazon' op de markt te zijn; het andere ras is afkomstig van Hazera Genetics Ltd. in Israël en betreft een tomatenras van het type "Roma")

Het gaat in het geval van de 'Corazon' van Clause-Tezier om een ras met hartvormige rode vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 150 gram (uitschieters tot 250 gram), soms enigszins onregelmatig van vorm, soms overlangs gegroefd. Het vlezige vruchtvlees bevat wat minder zaden en heeft een intens rode kleur en een rijke aromatische smaak. Doordat het vruchtvlees wat droger is, zijn deze ook heel geschikt voor pastasauzen en soepen.

De eerste vruchten van 'Corazon' rijpen al vrij vroeg: in 2012 waren in de hobbykas 64 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van 'Corazon' groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien beheerst met een zeer overzichtelijke gewasopbouw.

De planten van 'Corazon' zijn resistent tegen verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum en Verticillium dahliae).

tomaten 'Corazon'   tomaten 'Corazon'   tomaten 'Corazon'    
tomaten 'Corazon'   tomaten 'Corazon'   tomaten 'Corazon'    
Costoluto Fiorentino - rode vleestomaat

Oud Italiaans ras uit de regio van Florence (Toscane) in Italië.

Het is waarschijnlijk dat er verschillende rassen circuleren onder dezelfde naam. Op een eerdere versie van deze website hadden we een ander type onder deze naam beschreven. De vorige beschrijving hebben we gewisseld voor de onderstaande beschrijving. Deze is gebaseerd op de planten waarvan we de zaden in Italië hadden gekocht. De vraag blijft natuurlijk of de onderstaande beschrijving de "echte" 'Costoluto Fiorentino' is (dit weten we ook niet met zekerheid).

De planten van dit ras geven een goede opbrengst met vrij kleine geribbelde rood gekleurde vleestomaten. De vruchten hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ruim 100 gram, hetgeen voor een vleestomaat klein is. Door de vorm en de meerhokkigheid gaat het echter onmiskenbaar om een vleestomaat.

Het vruchtvlees is vrij zacht en heeft een goede smaak.

'Costoluto Fiorentino' is een ras waarvan de eerste vruchten tamelijk vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 54 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een sterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Costoluto Fiorentino'   tomaten 'Costoluto Fiorentino'   tomaten 'Costoluto Fiorentino'    
Costoluto Genovese - rode vleestomaat

Oud Italiaans ras uit de Riviera-regio. Wordt met name geteeld in het gebied Piemonte. Het woord 'Costoluto' betekent 'geribbeld' in het Italiaans.

Dit vleestomatenras geeft geeft rode sterk geribde en wat afgeplatte zeer vlezige vruchten. De vruchten hebben een gewicht van 120 tot over de 200 gram. Goede saladetomaat.

Groeit als een stamtomaat.

tomaten 'Costoluto Genovese'   tomaten 'Costoluto Genovese'        
Crovarese - rode coctailtomaat

Italiaanse variëteit, die hetzelfde oorsprongsgebied lijkt te hebben als de beroemde 'San Marzano' tomaat.

Dit ras geeft kleine ovaal-langwerpige helderrode vruchtjes met een gemiddeld vruchtgewicht van circa 25 gram. De vruchtjes hebben daarmee het formaat van een coctailtomaat. In het onrijpe stadium hebben de vruchtjes een groenkraag.

De vruchtjes hebben een zachte dunne schil en sappig lichtrood gekleurd vruchtvlees met een goede smaak indien we deze vergelijken met een gewone tomaat. De smaak lijkt niet op cherrytomaten. Geschikt voor verse consumptie. Worden in Italië ook gebruikt voor het inmaken van de complete vruchtjes.

'Crovarese' is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2019 waren in de hobbykas 56 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Net als het ras 'Principe Borghese' wordt 'Crovarese' in Italië ook gebruikt voor winterbewaring. Van deze bewaarmethode zijn beroemd de Piennolo del Vesivio DOP. Hierbij worden de trosjes met gerijpte tomaatjes rondom aanéén geregen tot strengen met tomaatjes die vervolgens op een droge plaats onder onder een afdak worden opgehangen om zodoende de gehele winter door te kunnen gebruiken.

De planten zijn groeikrachtig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Doordat de vruchttrossen niet heel groot zijn en het gemiddeld vruchtgewicht circa 25 gram bedraagt, zijn de planten qua opbrengst in gewicht niet heel productief.

tomaten 'Crovarese'   tomaten 'Crovarese'   tomaten 'Crovarese'    
Crnkovic Yugoslavian - roze vleestomaat

Heeft u ook wel eens van die reusachtige vleestomaten zien liggen op een streekmarkt in Italië en uzelf afgevraagd welk ras dat is ?  Nou, wij wel !

Wij zagen deze reusachtige tomaat voor het eerst in 2008 op de groente- en fruitmarkt naast de beroemde Rialto-brug in Venetië. We hadden echter verzuimd om er een vrucht van te kopen en we namen ons voor om deze meteen te kopen als we deze weer ergens zouden zien.

In de zomer van 2014 was het zo ver: we vonden de reusachtige vruchten bij een locale groente- en fruitzaak in het westen van Slovenië, vlakbij de Italiaanse grens. De eigenaar van de zaak kon ons de naam van dit tomatenras niet zeggen, maar hij vertelde ons dat hij deze kocht bij een teler vlak over de Italiaanse grens, in het nabijgelegen Friuli-gebied (noordoorst Italië). Vervolgens hebben we met de hulp van twee Italiaanse tomatenverzamelaars de naam van dit ras achterhaald: 'Crnkovic Yugoslavian'.

'Crnkovic Yugoslavian' geeft dus zeer grote vleestomaten met een donkerroze kleur. Ze hebben een iets afgeplatte vorm en zijn nauwelijks geribd. De vruchten hebben fraaie schouders en zijn weinig gevoelig voor scheuren. Een vruchtgewicht van ½ tot 1 kilogram is vrij normaal en uitschieters tot 2 kg per vrucht zijn ook niet heel uitzonderlijk. Aan de hand van wat we hebben gezien, verwachten we dat het ook mogelijk zal zijn om vruchten van meer dan 2 kg te telen. De vrucht op de bovenstaande rechtse foto is de vrucht die we kochten in Slovenië. Deze was iets meer dan één kilogram zwaar, maar ze kunnen dus nog (veel) groter worden !

Het donkerroze vruchtvlees is zeer vlezig, bevat heel weinig zaden, is in rijpe toestand vrij zacht en goed van smaak.

De planten zijn behoorlijk groeikrachtig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De bloemtrossen hebben een onregelmatige vorm met grote grof uitgevoerde bloemen, waarvan slechts een klein gedeelte vruchten zet. De eerste vruchten rijpen al middelvroeg (hetgeen best bijzonder is voor zo'n reusachtige vleestomaat).

tomaat 'Crnkovic Yugoslavian'   tomaat 'Crnkovic Yugoslavian'   tomaat 'Crnkovic Yugoslavian'    
Cuor di Bue (origineel) - rode vleestomaat

Dit ras is ook bekend onder zijn letterlijke vertalingen 'Ossenharttomaat', 'Coeur de Boeuf', 'Ox Heart', of voluit op zijn Italiaans 'Pomodore Cuore di bue'. Het ras heeft waarschijnlijk Italië als herkomstgebied.

Lees hier verder over de verschillende types 'Coeur de Boeuf' tomaten.

Geeft hartvormige rode vruchten, soms enigszins onregelmatig van vorm. Het gemiddelde vruchtgewicht bedraagt circa 200 gram. Het vlezige vruchtvlees bevat weinig zaden en heeft een intens rode kleur en een rijke aromatische smaak. Doordat het vruchtvlees wat droger is, is dit ras ook heel geschikt voor pastasauzen en soepen. Ook kunnen de vruchten door de vlezige structuur van het vruchtvlees goed in plakjes worden gesneden voor bijvoorbeeld broodbeleg, salades of tomatencarpaccio.

De planten groeien als een stamtomaat en zijn matig productief.

tomaten 'Cuor di Bue'        
Cuor di Bue - type Liguria (Ligure Grosso) - rode vleestomaat

Ook bekend als 'Ligure Grosso'.

Dit Italiaanse ras zou zijn herkomst hebben in Albenga (regio Liguria) en wordt daarom ook wel 'type Albenga' genoemd. Alhoewel dit type niet lijkt op de originele 'Coeur de Boeuf' (zie boven onder de beschrijving van 'Cuor di Bue', is het juist dit type welke onder de naam 'Coeur de Boeuf' bij het grote publiek bekend is geworden.

Lees hier verder over de verschillende types 'Coeur de Boeuf' tomaten.

Omdat het hier gaat om het type Albenga, geeft de plant grote licht geribde vruchten die aan de steelkant smal zijn en vervolgens naar onderen toe breed uitlopen. De vruchten die later in het seizoen worden gevormd zijn minder geribd, zoals op de foto linksonder zichtbaar is.
De vruchten worden rood van kleur en hebben vlezig vruchtvlees met weinig zaden. Ideaal voor het maken van caprese !

De eerste vruchten van 'Ligure Grosso' rijpen middelvroeg: in 2013 / 2014 / 2017 / 2019 waren in de hobbykas 73 / 67 / 64 / 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Dit is dus wat vroeger dan bij de meeste andere vleestomaten het geval is.

De planten zijn behoorlijk productief en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien overzichtelijk, zijn gemakkelijk te dieven en vormen niet buitensporig veel dieven.

tomaten 'Cuor di Bue' (type Albenga of Liguria)   tomaten 'Cuor di Bue' (type Albenga of Liguria)        
tomaten 'Cuor di Bue' (type Albenga of Liguria)   tomaten 'Cuor di Bue' (type Albenga of Liguria)   tomaten 'Cuor di Bue' (type Albenga of Liguria)    
Damsel (F1-hybride) - roze vleestomaat

Dit F1-hybride ras werd eind 2016 geïntroduceerd en was de eeste commerciële introductie van veredelaar Dr. Jason Robert Cavatorta van EarthWork Seeds in Orlando (Florida). De zaden worden voor de biologische markt in vermeerderd in Californië door Nipomo Native Seeds.

'Damsel' produceert fraaie roze gekleurde middelgrote vleestomaten met een vruchtgewicht van gemiddeld 225 gram (grootste vruchten tot 450 gram). De vruchten hebben een platronde vorm en zijn slechts heel licht geribd. De vruchten zijn in het rijpe stadium redelijk goed bewaarbaar. Gevoelig voor scheuren onder stressvolle omstandigheden. Het donkerroze vruchtvlees is vrij zacht en staat bekend om de buitengewoon goede smaak die doet denken aan die van oude rassen (rijke zoete smaak).

De eerste vruchten rijpen middelvroeg; in 2018 waren in de hobbykas 61 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De productieve planten hebben een gemiddelde groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten vragen echter relatief weinig onderhoud.

'Damsel' is resistent tegen verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum en Verticillium dahliae) en heeft ook een gedeeltelijke resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).
Bovendien is 'Damsel' één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in 'Damsel' is gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel 'Ph-2' als 'Ph-3').
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

tomaat 'Damsel'   tomaat 'Damsel'  
   
tomaat 'Damsel'   vruchtvlees tomaat 'Damsel'  
   
Dancing with Smurfs - blauwe (paarse) cherrytomaat

Dit ras is ontwikkeld door de bekende tomaten- en aardappelveredelaar Tom Wagner (Everett, Washington, USA) en werd in 2012 geïntroduceerd via New World Seeds & Tubers (Washington, USA); dit bedrijf werd in 2011 door Tom Wagner en Rob Wagner gestart voor de verkoop van hun bijzondere tomaten- en aardappelrassen. De naam 'Dancing with Smurfs' is ontleend aan de dertiende aflevering van het dertiende seizoen "Dances with Smurfs" van de Amerikaanse animatieserie South Park. Bij de introductie is het ras nog niet helemaal stabiel.

'Dancing with Smurfs' is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een cherrytomaat met een rode basiskleur, waarbij de schil van de vruchten is voorzien van een sterke paarse verkleuring.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige "blauwe" tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

In het geval van 'Dancing with Smurfs' hebben de vruchtjes een zeer intense paarse verkleuring (zie onderstaande foto's), waarmee de vruchtjes echte blikvangers zijn !

De vruchtjes zijn rond en hebben het formaat van een grove cherrytomaat (gemiddeld 15-20 gram zwaar). De smaak is voor een blauwe tomaat redelijk intens en is daarmee in ieder geval veel beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen.

'Dancing with Smurfes' is een ras waarvan de eerste vruchtjes middelvroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas 61 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben eveneens een paarsachtige verkleuring van de stengels en bladeren en groeien als een wat compactere stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten hebben de neiging veel dieven te vormen, zoals op de bladeren en op de plaatsen waar al eerder dieven zijn weggenomen. Aangezien de vruchttrossen een beperkte omvang hebben en de vruchtjes klein van formaat zijn, hebben de planten een bescheiden productiecapaciteit.

rijpende vruchtjes van cherrytomaat 'Dancing with Smurfs'   geoogste vruchtjes van cherrytomaat 'Dancing with Smurfs'   geoogste vruchtjes van cherrytomaat 'Dancing with Smurfs'    
onrijpe vruchtjes van cherrytomaat 'Dancing with Smurfs'   geoogste vruchtjes van cherrytomaat 'Dancing with Smurfs'      
Dix doigts de Naples - rode pruimvormige saustomaat

Alhoewel de naam gewoonlijk op z'n Frans wordt gespeld, gaat het hier waarschijnlijk om een oud Italiaans ras dat afkomstig zou zijn van de hellingen van de Vesuvius. De naam betekent letterlijk "Tien vingers van Napels".

Dit ras draagt langwerpige rood gekleurde vruchten die in trossen van 7 tot 12 stuks aan de plant hangen. Met een beetje fantasie lijken ze dan op een hand vol vingers, waarmee de naam van dit ras is verklaard.

De vruchten hebben een gemiddeld vruchtgewicht van zo'n 50 gram en hebben zeer droog vruchtvlees, waardoor ze met name geschikt zijn voor verwerking (pastasaus, soep). Ook is dit ras erg geschikt voor drogen, op z'n Italiaans: "pomodori secchi".

De planten groeien als een stamtomaat en zijn middelmatig productief. Zowel qua groeiwijze van de planten als qua vruchten lijkt dit ras veel op 'San Marzano'.

tomaten 'Dix doigts de Naples'   tomaten 'Dix doigts de Naples'        
tomaten 'Dix doigts de Naples'   tomaten 'Dix doigts de Naples'      
Dorada - gele coctailtomaat

Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de "Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung" van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt. Geïntroduceerd in 2010. Waarschijnlijk onstaan uit een gestabiliseerde kruising van 'Cerise gelb' met 'Zuckertraube'. Mede geselecteerd op een goede veldresistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). Wordt ook wel aangeduid als "die gelbe".
'Dorada' is een zusterras van 'Primavera', welke laatste ook wel wordt aangeduid als "die rote".

Geeft ronde goudgele vruchten in het formaat van een grote cherrytomaat tot kleine coctailtomaat (circa 15 gram zwaar). De vruchten hangen in trossen van 5 tot 8 stuks en hebben zacht en sappig vruchtvlees met een goede aromatische smaak. Dunne schil. Weinig gevoelig voor scheuren. De eerste vruchten rijpen zeer vroeg.

In 2018 waren in de hobbykas 48 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een gemiddelde groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaat 'Dorada'   tomaat 'Dorada'        
Dorenia - rode tomaat

Dit ras is door Christoph Matthes van de Dottenfelderhof in Bad Vilbel (Duitsland) geselecteerd uit een gestabliseerde kruising (1997) van 'Matina' en "Quadro' en werd omstreeks 2012 op de markt gebracht ten behoeve van biologische buitenteelt.

Het ras 'Dorenia' geeft ronde tot licht ovale vrij stevige rood gekleurde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van circa 60 à 70 gram.

'Dorenia' is speciaal geselecteerd voor resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), welke resistentie afkomstig is uit de kruisingsouder 'Quadro'. Door deze geclaimde resistentie zou dit ras extra geschikt kunnen zijn voor buitenteelt in Nederland. Het is niet bekend op welke genen de resistentie van 'Dorenia' is gebaseerd.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

We hebben dit ras in 2016 getest in onze hobbykas en in een buitenproef. We vonden het beslist géén aanrader. De planten blijken buitengewoon krachtig te groeien met zeer lange internodiën. In de buitenteelt konden we eigenlijk ook geen resistentie tegen de aardappelziekte vaststellen en presteerde deze op alle fronten veel minder dan bijvoorbeeld 'Mountain Magic'.

In de kas vonden we het ras ook volstrekt onbruikbaar door de onhandelbaar krachtige groei en de zeer lange bloemtrossen met maar hier en daar een gezette vrucht. Overigens wordt door de ontwikkelaar zelf ook aangegeven dat deze voor de kas ongeschikt is door de sterke groei en de zeer lange internodiën.

Wij vragen ons echter af waarom zo'n onbruikbaar ras überhaupt geïntroduceerd is, maar misschien hebben we het fout gezien, of zijn we gewoon beter gewend....

tomaat 'Dorenia'   tomaat 'Dorenia'        
Dr. Carolyn - gele cherrytomaat

Dit ras is ontstaan als een mutant van 'Galina's Yellow' (ook wel: 'Galina's Cherry') en is door Steve Draper genoemd naar Dr. Carolyn Male, die voor het eerst zaden van dit ras aanbood.

De ronde vruchtjes hebben een doorsnede van zo'n 2½ cm (gemiddeld 15 à 20 gram) en krijgen volgens de diverse beschrijvingen een ivoorwitte tot lichtgele kleur. In onze hobbykas blijken ze toch meer geel dan wit van kleur te worden. De smaak is goed, doch we vinden het vruchtvlees in FruitLent wat meliger, waardoor 'Dr. Carolyn' naar onze mening niet de kwaliteit haalt die bij een cherrytomaat hoort.

De eerste vruchten van 'Dr. Carolyn' rijpen al vroeg: in 2012 waren in de hobbykas slechts 58 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn redelijk productief en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten hebben soms de neiging om extra dieven te vormen, zoals op plaatsen waar al eerder dieven hebben gezeten en/of op de trossen, doch deze eigenschap is gelukkig niet zodanig overheersend dat de planten onhandelbaar zijn in de teelt.

cherrytomaten 'Dr. Carolyn'            
Edox (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Deze F1-hybride is omstreeks 2017 geïntroduceerd door ISI Sementi S.P.A. in Fidenza (Parma, Italië) en stond aanvankelijk bekend onder kweeknummer 'ISI 80542'. Bedoeld als trostomaat voor kwaliteitsmarkten.

Geeft ronde rode gelijkmatige cherrytomaten met een gemiddeld vruchtgewich van ongeveer 13 gram aan gelijkmatige trossen (14-16 stuks). De trossen kunnen eventueel worden gesnoeid op 10-12 vruchtjes per tros. De vruchtjes hebben in het onrijpe stadium een bleekgroene kleur, derhalve zonder groenkraag.

'Edox' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2019 waren in de hobbykas slechts 49 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. De vruchtjes zitten vrij vast aan de tros, waardoor eerste vruchtjes die in de tros rijp worden best nog even kunnen blijven hangen, totdat alle vruchtjes in de tros rijp zijn geworden. In combinatie met de wat kortere trossen, die bovendien vrij dicht bezet zijn met vruchtjes, door de de fraaie kelkjes en de goede houdbaarheid van de vruchtjes, is dit ras bij uitstek geschikt om te worden geoogst en verkocht als trostomaat. Goede rijke en zoete smaak.

Resistent tegen tomatenmozaïekvirus, Fusarium-voetziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1 en Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici) en een gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).
Dit ras zou volgens de gegevens van de veredelaar ook resistent zijn tegen bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum fysio 1-5), maar dat is naar onze waarnemingen niet juist; in onze hobbykas verkreeg dit ras namelijk een behoorlijke aantasting.

De planten hebben een evenwichtige groei met korte internodiën en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.

cherrytomaten 'Edox'   cherrytomaten 'Edox'   cherrytomaten 'Edox'    

Evergreen - groene vleestomaat

Staat ook bekend als 'Emerald Evergreen' en 'Tasty Evergreen'.

Dit ras werd in 1956 door de Amerikaanse firma Gleckler Seeds Co. (Metamora, Ohio) geïntroduceerd.

Geeft grote platronde enigszins geribde vruchten van 100 tot 250 gram zwaar. Bij volledige rijpheid zijn ze aan de buitenkant groengeel van kleur, terwijl het vlezige vruchtvlees lichtgroen blijft. Ondanks deze vreemde kleur smaken de vruchten goed met een opvallend zoete smaak.

De eerste vruchten rijpen vrij laat. Daarom bij voorkeur in de kas telen. De planten groeien als een stamtomaat en zijn matig productief.

vleestomaten 'Evergreen'            
Esterina (F1-hybride) - gele cherrytomaat

Deze F1-hybride werd omstreeks 2011 geïntroduceerd door Genesis Seeds Ltd. uit Israël.
Download hier de informatie van 'Esterina' (PDF-bestand van 349 kB)

Geeft ronde goudgele cherrytomaten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 15 gram (2½ à 3 cm doorsnede) aan grote vertakte trossen. In het onrijpe stadium hebben de vruchtjes een lichte groenkraag. Verbeterde weerstand tegen scheuren. De vruchtjes staan bekend om hun uitmuntende smaak: uitgealanceerd en extreem zoet. Ze smaken volgens diverse bronnen nóg beter dan de veelgeprezen 'Sungold'.

'Esterina' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al vroeg tot zeer vroeg rijpen: in 2019 waren in de hobbykas slechts 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Rijpe vruchtjes zitten vrij los aan de trossen. Rijpe vruchtjes hebben een wat beperktere houdbaarheid.

Resistent tegen tabaksmozaïekvisus en verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum en Verticillium dahliae).

De planten hebben een open groeiwijze en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen. De onderste bladeren van de planten vertonen wat eerder magnesiumgebrek dan van andere rassen.

cherrytomaten 'Esterina' cherrytomaten 'Esterina' cherrytomaten 'Esterina'
Favorita (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door De Ruiter Seeds uit Bergschenhoek, onderdeel van Monsanto. Dit F1-hybride ras is al jaren op de markt en werd ontwikkeld voor de professionele teelt, doch is nu verkrijbaar bij diverse zaadhandels voor de particuliere markt.

'Favorita' geeft rood gekleurde cherrytomaatjes, die in lange trossen aan de plant hangen. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt tussen de 10 en 15 gram, zodat de vruchtjes het ideale formaat van een cherrytomaat hebben. De vruchtjes zijn sterk tegen scheuren. De smaak is zeer goed.

'Favorita' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2012 waren in de hobbykas slechts 54 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De productieve planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten hebben een overzichtelijke gewasopbouw.

Resistent tegen tomatenmozaïekvirus, Cladosporium fulvum fysio 1-5, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1, Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica.

cherrytomaten 'Favorita'   cherrytomaten 'Favorita'   cherrytomaten 'Favorita'    
Ferline (F1-hybride) - rode tomaat

'Ferline' is een F1-hybride ras dat werd ontwikkeld door het INRA te Frankrijk en omstreeks 1986 werd geïntroduceerd. Het ras werd ontwikkeld door twee lijnen met elkaar te kruisen, één lijn uit 'Ferum' (die werd gebruikt voor de stevigheid en de fraaie kleur van de vruchten) en één lijn uit 'Apeline' (die werd gebruikt voor de vruchtgrootte en productiviteit). De naam 'Ferline' is dus een samentrekking van de twee ouderlijnen. Zaden van 'Ferline' worden door verschillende zaadfirma's aangeboden.

'Ferline' geeft middelgrote tot grote ronde rood gekleurde vruchten met een vruchtgewicht tot circa 150 gram. Het vruchtvlees is stevig, fraai rood gekleurd en heeft een opvallend goede smaak. De vruchten van 'Ferline' hebben in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag.

De eerste vruchten van 'Ferline' rijpen al vrij vroeg: in 2012 waren in de hobbykas 61 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten zijn redelijk productief en groeien beheerst met een open gewasopbouw.

'Ferline' is resistent tegen Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (fysio onbekend). Daarnaast zou 'Ferline' op dit moment één van de weinige rassen zijn met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt zou kunnen zijn voor buitenteelt in Nederland. Het is ons niet met zekerheid bekend op welke resistentiegenen de resistentie in 'Ferline' is gebaseerd. Vrijwel zeker is deze gebaseerd op het 'Ph-2' gen welke heterozygoot aanwezig is. Aangezien elders regelmatig wordt gerapporteerd dat de resistentie van 'Ferline' ontoereikend is, zou dit best eens juist kunnen zijn.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

tomaten 'Ferline'            
Fuzzy Wuzzy - rood-geel gestreepte dwergtomaat / siertomaat

Dit ras geeft compacte struikvormige planten die niet hoeven te worden gediefd. De planten vallen op door de fluweelachtige grijsgroene rugosa-bladeren. De planten kunnen zo'n 30 tot 60 cm hoog worden en zijn (mede door hun hoge sierwaarde) met name geschikt om in potten op het terras of balkon op te kweken.

De vruchttrossen zijn niet zo groot en de vruchtjes hebben een gemiddeld vruchtgewicht van zo'n 20 gram. De onderlinge grootte van de vruchtjes kan echter behoorlijk variëren: vanaf 6 gram tot maximaal zo'n 60 gram per vrucht. Ook de vorm van de vruchtjes varieert nogal: de eerste vruchtjes in een tros zijn wat groter en vaak platrond van vorm (als een mini-vleestomaat), terwijl de latere vruchtjes wat kleiner en meer pruimvormig zijn.

De vruchtjes hebben een rode basiskleur met geel gemarmerde verticale strepen. Net als de bladeren heeft ook de vruchthuid een lichte fluwelen laag. Doordat het vruchtvlees vaak weinig zaden heeft, is dit nogal vlezig. De smaak is op zijn hoogst redelijk te noemen.

Alhoewel de planten klein blijven, zijn deze naar verhouding van hun grootte toch behoorlijk productief. Dit valt echter niet meteen op, want de vruchten hangen mede door de groeiwijze van de planten soms behoorlijk verscholen tussen het blad.

dwergtomaat 'Fuzzy Wuzzy'   dwergtomaat 'Fuzzy Wuzzy'   dwergtomaat 'Fuzzy Wuzzy'    
vruchten van dwergtomaat 'Fuzzy Wuzzy'   vruchten van dwergtomaat 'Fuzzy Wuzzy'      
Gardeners Delight - rode cherrytomaat

Ook bekend als 'Benary's Gartenfreude, Hochzucht', 'Sugar Lump', 'Jung's Sugar Lump' of 'Delice du Jardinier'.

Ontwikkeld door Paul Tellhelm en geïntroduceerd in 1950-1951 door Ernst Benary Samenzucht (op dat moment gevestigd in Erfurt, Oost-Duitsland; nu in Hannoversch Münden, Duitsland). Het ras werd toen 'Benary's Gartenfreude, Hochzucht' genoemd. In de Verenigde Staten werd het ras in 1960 aangeboden door Jung Quality Seed in Randolph (Wisconsin) als 'Jung's Sugar Lump'.

Dit ras staat bekend om zijn buitengewoon goede smaak. Geeft ronde rood gekleurde vrij grove cherrytomaten in lange vertakte trossen. De vruchtjes hebben een platronde vorm en het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 15 tot  20 gram, waardoor de vruchtjes voor een cherrytomaat derhalve soms aan de grote kant kunnen zijn. Zoals meer meer cherrytomaten het geval is, zijn de vruchtjes gevoelig voor scheuren.

De eerste vruchten van 'Gardeners Delight' rijpen vroeg: in 2015 waren in de hobbykas 53 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een gemiddelde groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

Eén van de favorieten in FruitLent vanwege de zeer goede smaak.

tomaten 'Gardeners Delight'   tomaten 'Gardeners Delight'   tomaten 'Gardeners Delight'    
tomaten 'Gardeners Delight'   tomaten 'Gardeners Delight'   geoogste cherrytomaten 'Gardeners Delight'    
Giant Belgium - donkerroze vleestomaat

Dit ras wordt ook wel 'Géante Belge', 'Giant Belgian' of 'Giant Pink Belgium' genoemd.

Gelet op de naam zou verwacht worden dat dit ras van Belgische afkomst is. Dit is echter niet het geval. Het verhaal gaat namelijk dat de Duitse immigrant Albert Behnke deze tomaat heeft gevonden. Behnke had sinds de dertiger jaren van de vorige eeuw een kwekerij in Beltsville (Maryland, USA) en de tomaat werd in de jaren '50 zo populair dat zijn klanten soms uren reden om er planten van te bemachtigen. In de jaren '50 verscheen dit ras echter ook in de zaadcatalogus van Gleckler's Seed Co. (Ohio, USA) en men is het er nog altijd niet over eens of Behnke of Gleckler deze variëteit nu als eerste had. En om de verwarring compleet te maken wordt ook wel beweerd dat 'Giant Belgium' uit Texas, Pennsylvania of Tennessee zou komen.

Het ras is een grote tot zeer grote vleestomaat met donkerroze vruchten. De vruchten hebben gewoonlijk een vruchtgewicht vanaf ongeveer 0,5 kg. Uitschieters tot een gewicht van 2,5 kg schijnen incidenteel ook voor te kunnen komen, al zijn er niet veel tomatenhobbyisten die dit exceptionele vruchtgewicht hebben gehaald. De vruchten zijn nabij de bloemaanzet gewoonlijk weinig misvormd, zoals dit bij sommige andere grootvruchtige vleestomaten soms voor komt.

Het vlezige vruchtvlees smaakt opvallend zoet, als gevolg van een laag zuurgehalte. Daardoor wordt dit ras ook wel eens gebruikt voor het maken van tomatenwijn.

De planten zijn productief en groeien als een stamtomaat.

vleestomaat 'Giant Belgium'   vleestomaat 'Giant Belgium'   vleestomaat 'Giant Belgium'    
geoogste vrucht van vleestomaat 'Giant Belgium'   binnenzijde vleestomaat 'Giant Belgium'      
Gogoshari Striped - geel-rood gestreepte paprikatomaat / vultomaat

Ook bekend als 'Gogoshari Polosatye', de originele Russische naam.

Deze zogenaamde paprikatomaat geeft middelgrote paprikavormige vruchten (gemiddeld 150 gram) die van binnen semi-hol zijn. De vruchten zijn oranjerood van kleur met goudgele streepjes. De vruchten zijn met hun merkwaardige uiterlijk een sensatie om te zien !

Geschikt om te vullen met een pittig gerecht en dan afbakken in de oven.

De eerste vruchten van 'Gogoshari Striped' rijpen vrij laat: in 2012 waren in de hobbykas 78 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Derhalve is dit een ras dat bij voorkeur in de kas moet worden geteeld.

De planten zijn productief en groeien fors als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaat 'Gogoshari Striped'   tomaat 'Gogoshari Striped'   tomaat 'Gogoshari Striped'    
tomaat 'Gogoshari Striped'   tomaat 'Gogoshari Striped'   tomaat 'Gogoshari Striped'    
Golden Queen - gele tomaat

Zeer oud ras met vruchten van normaal formaat, onderling redelijk gelijkmatig van grootte, gemiddeld ongeveer 60 à 65 gram.

De eerste vruchten aan een tros zijn enigszins platrond, de latere vruchten vrijwel rond. Ze hebben aan de buitenkant een fraaie felgele kleur, terwijl het vruchtvlees meer lichtgeel van kleur is. De vruchten zijn iets gevoelig voor scheuren. Schitterende kleurrijke afwisseling in bijvoorbeeld salades. De smaak is redelijk.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Onze beschrijving van 'Golden Queen' komt niet overeen met beschrijvingen door sommige andere tomatenhobbyisten. In veel andere gevallen worden de vruchten als groter omschreven en zou het gaan om een kleine vleestomaat, hetgeen bij ons dus niet het geval is. Er circuleren derhalve verschillende rassen onder dezelfde naam.

tomaten 'Golden Queen'   tomaten 'Golden Queen'        
Golden Egg - gele coctailtomaat

De planten van 'Golden Egg' geven korte vertakte vruchttrossen met ovale tomaatjes in een warmgele kleur. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 26 à 27 gram; derhalve het formaat van een coctailtomaat. Het vruchtvlees is enigszins melig. De eerste vruchten rijpen middelvroeg.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Helaas hebben de planten de neiging om veel extra dieven te vormen (o.a. ook op de bladeren en de trossen).

De vruchtjes hebben weliswaar een fraai uiterlijk, doch vanwege de melige structuur van het vruchtvlees en de neiging van de planten om veel extra dieven te vormen, zijn we niet zo tevreden over dit ras.

tomaten 'Golden Egg'            
Golden Pearl (F1-hybride) - gele cherrytomaat

Het is waarschijnlijk dat er twee verschillende rassen onder de naam 'Golden Pearl' in omloop zijn, waarvan één F1-hybride ras en mogelijk een (geheel ander) zaadvast ras.

De in FruitLent aanwezige 'Golden Pearl' betreft een F1-hybride ras, waarvan de zaden afkomstig zijn van Suttons in Engeland. Het is verder niet duidelijk waar dit F1-hybride ras vandaan komt.

Het ras geeft aantrekkelijke goudgeel gekleurde ronde cherrytomaatjes met een heel zoete smaak die goed bestand zijn tegen scheuren. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 14 gram en komt daarmee overeen met het ideale formaat voor een cherrytomaat.

'Golden Pearl' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2011 waren in de hobbykas slechts 38 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht !

De planten groeien als een stamtomaat en zijn resistent tegen tomatenmozaïekvirus en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1.

cherrytomaat 'Golden Pearl'   cherrytomaat 'Golden Pearl'   cherrytomaat 'Golden Pearl'>    

Op internet zijn ook beschrijvingen van 'Golden Pearl' te vinden waarbij het zou gaan om een bestomaat met zeer kleine gele vruchtjes. Dit betreft dus een geheel ander (waarschijnlijk zaadvast) ras.
Golden Sunrise - goudgele vleestomaat

Dit is een vleestomaat met ronde tot licht geribde vruchten die zowel van buiten als van binnen goudgeel van kleur zijn. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 200 gram, doch de grootste vruchten wegen veel meer. Het vruchtvlees is zacht van structuur en zoet van smaak. De planten groeien als een stamtomaat en hebben lichtgroene bladeren die over elkaar heen hangen. Het is daarom aan te bevelen enkele bladeren uit te dunnen. De planten groeien niet uitgesproken snel en zijn daardoor meer geschikt voor een teelt in de kas dan buiten.

Onze beschrijving van 'Golden Sunrise' komt niet overeen met beschrijvingen door sommige andere tomatenhobbyisten in het buitenland. In veel gevallen worden de vruchten als kleiner omschreven en zou het niet gaan om een vleestomaat, zoals in ons geval. Er circuleren derhalve kennelijk verschillende rassen onder dezelfde naam.

tomaten 'Golden Sunrise'          
Golden Sweet (F1-hybride) - gele cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Known-You Seed Co. LTD. in Taiwan.

Geeft een goede productie van pruimvormige goudgele cherrytomaatjes die aan lange trossen aan de plant hangen. De stevige vruchtjes zijn ongeveer 2½ cm lang en gemiddeld circa 12 - 17 gram zwaar en zijn niet overdreven gevoelig voor scheuren. Met dit vruchtgewicht hebben ze het ideale formaat voor een cherrytomaat. Het knapperige vruchtvlees heeft een goede smaak.

De eerste vruchtjes van 'Golden Sweet' rijpen vroeg: in 2015 / 2019 waren in de hobbykas 57 / 54 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

'Golden Sweet' is volgens Known-You Seeds resistent tegen Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (fysio 1) en tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

Volgens enkele bronnen op internet, zou 'Golden Sweet' tevens resistent zijn tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). Mogelijk dat dit juist kan zijn voor bepaalde Phytophthora infestans-isolaten, maar in een in de USA uitgevoerde test met het US-23 isolaat, toonde 'Golden Sweet' geen resistentie tegen dit isolaat.

De productieve planten hebben een krachtige groei en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen. Er worden niet extreem veel dieven gevormd, zoals bij bepaalde cherrytomaten soms het geval kan zijn.

cherrytomaten 'Golden Sweet'   cherrytomaten 'Golden Sweet'   cherrytomaten 'Golden Sweet'    
cherrytomaten 'Golden Sweet' cherrytomaten 'Golden Sweet' cherrytomaten 'Golden Sweet' cherrytomaten 'Golden Sweet'
Great White - witte vleestomaat

Dit ras werd door de Amerikaanse firma Gleckler Seeds Co. in het begin van de jaren '90 voor het eerst aangeboden in hun catalogus. Het was gebruikelijk dat deze firma van klanten zaden kreeg toegezonden van rassen waar de klanten trots op waren, in de hoop dat de firma deze vervolgens zou gaan verkopen. In 1987 of 1988 kreeg de firma van een vrouw zaden van een oranje en gele tomaat van het type "ossenhart" toegezonden. De firma zaaide deze uit en tussen deze planten bevond zich een witte vleestomaat welke, naar later bleek, niet groeide in de tuin van de vrouw. Op dat moment werd verondersteld dat het ging om een natuurlijke mutant, welke door de firma in de opvolgende jaren is vermeerderd en toen onder de naam 'Great White Beefsteak' op de markt is gebracht.

'Great White' geeft grote vleestomaten (tot 600 gram per vrucht) aan fors groeiende open planten die als een stamtomaat groeien. De vruchten zijn met hun crêmewitte kleur een heel bijzondere verschijning. Het vruchtvlees is vrij stevig en goed van smaak. Kan bij volledige rijpheid een heel lichtroze tint krijgen aan de onderzijde van de vrucht.

tomaten 'Great White'   tomaten 'Great White'        
Green Copia - bruin-groen gestreepte vleestomaat

Dit ras werd ontdekt door Andrey Baranovsky uit Wit-Rusland, terwijl hij twee planten van het ras 'Copia' had geplant welke afkomstig waren uit zaden die hij in 2004-2005 ontving van John Hanna uit Moscow (Idaho, USA). Waarschijnlijk gaat het om een mutant van 'Copia' waarbij de vruchten in het rijpe stadium een groene basiskleur hebben.
Toen de zaden van deze mutant door andere tomatenhobbyisten verder werden vermeerderd, bleek dat de nakomelingen redelijk zaadvast waren. Het kan echter voor komen dat nakomelingen niet 100% stabiel zijn en derhalve onderling variatie in kenmerken kunnen vertonen.

'Green Copia' geeft platronde vleestomaten met een groen-rode basiskleur, welke aan de buitenzijde bruin-groen gestreept zijn. De vruchten zijn daardoor een heel bijzondere verschijning. De vruchten zijn met een gemiddeld vruchtgewicht van circa 400 gram behoorlijk groot. Het vruchtvlees heeft een goede smaak. De eerste vruchten rijpen vrij laat.

De planten zijn productief en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.

gestreepte vleestomaat 'Green Copia'   binnenkant vleestomaat 'Green Copia'      
Green Doctors - groene cherrytomaat

Dit ras is ontstaan als een groen gekleurde mutant van het ras 'Dr. Carolyn'. De naam werd gegeven door Victor Schrager ter ere van Drs. Carolyn Male en Amy Goldman, die deze tomaat ontdekten. Geïntroduceerd omstreeks 2007door Amy Goldman uit Rhinebeck (New York, USA).

Het gaat om een cherrytomaat, waarbij de vruchtjes in het volledig rijpe stadium uitwendig groengeel van kleur worden, terwijl het vruchtvlees geheel groen van kleur blijft. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 15 gram en komt dus overeen met het ideale formaat voor een cherrytomaat.
Over de smaak van 'Green Doctors' zijn de meningen verdeeld. De bijzondere smaak van deze groene tomaat het best tot zijn recht in hete zomers of op warme standplaatsen (zoals in de kas). Ook komt het voor dat de smaak van de vruchtjes in de top van het seizoen beter wordt beoordeeld dan vroeg of laat in het seizoen. Wij zijn in FruitLent echter zeer tevreden over de smaak van 'Green Doctors', namelijk: zoet, met toch een nadrukkelijke tomatensmaak.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien tamelijk sterk met een overzichtelijke gewasopbouw en een redelijk goede productiviteit. De planten hebben soms de neiging om extra dieven te vormen, zoals op plaatsen waar al eerder dieven hebben gezeten en/of op de trossen, doch deze eigenschap is gelukkig niet zodanig overheersend dat de planten onhandelbaar zijn in de teelt.

De planten van 'Green Doctors' zijn in ieder geval groeikrachtiger en productiever dan die van de oudere groene cherrytomaat 'Green Grape' en bovendien zijn de vruchtjes kleiner, waardoor deze meer overeen komen met het gewenste formaat van een cherrytomaat.

cherrytomaat 'Green Doctors'   cherrytomaat 'Green Doctors'        
cherrytomaat 'Green Doctors'   cherrytomaat 'Green Doctors'        
Green Doctors Frosted - groene cherrytomaat

Dit ras is een mutatie van 'Green Doctors' die onafhankelijk van elkaar in 2009 werd gevonden door Jeff Casey in Audrie (Alberta, Canada) en door Neil Lockhart in Oblong (Illinois, USA).

Het gaat om een mutant van 'Green Doctors' waarbij de epidermis (vruchthuid) een witte kleur heeft. Hierdoor zien de vruchtjes er uit alsof ze bevroren zijn, vandaar de naamgeving. Voor het overige is deze identiek aan de originele 'Green Doctors', hetgeen betekent dat de vruchtjes in het rijpe stadium van binnen groen van kleur zijn. Door de witte vruchthuid verkrijgt 'Green Doctors Frosted' in het rijpe stadium niet de geelgroene kleur die veel andere groene rassen in het rijpe stadium kenmerkt. Hierdoor vinden wij dit ras van de groenvruchtige rassen die we tot nu toe hebben getest de "groenste" van allemaal: de rijpe vruchtjes zien er namelijk net uit alsof ze nog geheel onrijp zijn.

De vruchtjes hebben dezelfde goede smaak als van de originele 'Green Doctors'. Zie voor de verdere kenmerken ook de beschrijving van 'Green Doctors'.

De eerste vruchtjes van 'Green Doctors Frosted' rijpen tamelijk vroeg tot middentijds: in 2013 / 2019 waren in de hobbykas 77 / 62 dagen nodig tussen uitplanten en het eerste rijpe vruchtje.

cherrytomaat 'Green Doctors Frosted'   cherrytomaat 'Green Doctors Frosted'   cherrytomaat 'Green Doctors Frosted'    
Green Grape - groene cherrytomaat

Dit ras werd in 1978 geïntroduceerd door de veredelaar Tom Wagner van Tater Mater Seeds (Everett, Washington, Verenigde Staten). Het ras werd ontwikkeld uit een kruisings- en selectieprogramma, waarbij onder andere ook de 'Evergreen' werd gebruikt.

De vruchten van deze cherrytomaat zijn licht ovaal van vorm en vrij grof. Het bijzondere is dat de vruchten in het volledig rijpe stadium uitwendig groengeel van kleur zijn, terwijl het vruchtvlees geheel groen van kleur blijft. Ondanks de vreemde kleur behoort deze tot de smaaktoppers !

De planten groeien in beginsel als een stamtomaat, doch het komt soms voor dat de kop toch uit de plant groeit. De planten zijn niet erg groeikrachtig. Daardoor blijven de planten gewoonlijk bescheiden in omvang en is de productie ook niet erg hoog. Door de beperkte groeikracht is het eventueel mogelijk om de planten als een semi-struik op te kweken door de dieven te laten staan.

We vinden dat dit ras inmiddels is achterhaald door de komst van andere groene cherrytomaten, zoals 'Green Doctors', 'Green Doctors Frosted' en 'Sungreen' (F1-hybride).

Green Zebra - geel-groen gestreepte tomaat

Dit bijzondere ras werd in 1983 geïntroduceerd door de veredelaar Tom Wagner van Tater Mater Seeds (Everett, Washington, Verenigde Staten). Het ras werd ontwikkeld uit een complex kruisings- en selectieprogramma, waarbij werd gestart met vier verschillende rassen (waaronder de 'Evergreen' voor de groene kleur).

'Green Zebra' geeft zeer bijzondere vruchten: onrijp lichtgroen met donkergroene strepen en rijp geel met groene strepen. Dit is dus wel heel bijzonder !

Ook bij volledige rijpheid blijft het zachte vruchtvlees prachtig heldergroen van kleur en heeft dan een zeer goede friszure smaak. Door deze friszure smaak, is het smaakprofiel wat anders dan van veel andere rassen. De vruchten zijn vrij grof en hebben een gemiddeld gewicht van circa 115 gram. Ze scheuren vrij gemakkelijk. De eerste vruchten rijpen vrij laat.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien sterk met een redelijke gewasopbouw en een goede productiviteit. De planten hebben de neiging om wat extra dieven te vormen, zoals op plaatsen waar al eerder dieven hebben gezeten en/of op de trossen, doch deze eigenschap is gelukkig niet erg nadrukkelijk aanwezig.

Eén van de favorieten in FruitLent vanwege het zeer bijzondere uiterlijk (en innerlijk), gecombineerd met de zeer goede smaak.

tomaten 'Green Zebra'   het uitzonderlijke strepenpatroon van 'Green Zebra'        
geoogste tomaten van 'Green Zebra' samen met z'n zusje 'Black Zebra'   tomaten 'Green Zebra'      
Green Zebra Cherry - geel-groen gestreepte coctailtomaat

Dit bijzondere ras werd pas in 2011 via enkele zaadhandels geïntroduceerd. Ondanks deze recente introductie is over de preciese ontstaansgeschiedenis niets bekend. Dit ras is in Duitsland door Manfred Hahm gevonden in een bakje gemixte cherrytomaten dat in een plaatselijke winkel werd gekocht. Het enige dat hiervan bekend is, is dat deze cherrytomaten uit Nederland afkomstig waren. Tot op dit moment blijkt derhalve nergens uit dat dit ras een directe connectie heeft met de gewone 'Green Zebra'.

De vruchten hebben het formaat van een golfballetje (gemiddeld 40 gram) en zijn voor een cherrytomaat derhalve veel te groot; het is dus meer een coctailtomaat dan een cherrytomaat. De ronde tot licht ovale vruchten lijken op miniatuur 'Green Zebra' vruchten, derhalve met dezelfde merkwaardige kleurstelling: onrijp lichtgroen met donkergroene strepen en rijp geel met groene strepen. Als de rijpe vruchtjes lang aan de plant blijven hangen, kunnen ze iets meer amberachtig doorkleuren.

Het rijpe vruchtvlees is zacht van structuur, doch blijft in tegenstelling tot het vruchtvlees van 'Green Zebra' in dit stadium niet geheel groen van kleur, maar kleurt wat meer geelachtig door. Het smaakprofiel is ook wat anders dan van 'Green Zebra': deze heeft namelijk niet de herkenbare friszure smaak van 'Green Zebra', maar heeft een meer zoetig smaakprofiel. Desalniettemin vinden we de smaak van 'Green Zebra Cherry' niet heel bijzonder. De schil is vrij hard.

De eerste vruchten van 'Green Zebra Cherry' rijpen al vrij vroeg: in 2012 waren in de hobbykas 61 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Normaal gesproken hebben cherrytomaten kleinere zaden dan andere tomatenrassen. Dit geldt echter niet voor de zaden van 'Green Zebra Cherry'; de zaden van dit ras hebben namelijk het normale formaat. Ook hieraan is al zichtbaar dat het eigendlijk geen echte cherrytomaat is.

De krachtig groeiende planten van 'Green Zebra Cherry' groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien sterk en hebben soms de neiging om wat extra dieven te vormen, zoals op de bladeren, doch deze eigenschap is gelukkig niet erg nadrukkelijk aanwezig.

tomaten 'Green Zebra Cherry'   tomaten 'Green Zebra Cherry'        
tomaten 'Green Zebra Cherry'   tomaten 'Green Zebra Cherry'      
Honey Moon (F1-hybride) - roze vleestomaat

Dit Franse F1-hybride ras was aanvankelijk bekend onder kweeknummer  'CLX 37535' en is omstreeks 2017 geïntroduceerd door de firma HM Clause, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Portes-lès-Valence (Drôme, Frankrijk). HM Clause heeft verschillende vestigingen over de wereld en is onderdeel van de Franse coöperatie Limagrain. Door HM Clause is een YouTube-filmpje over dit ras gepubliceerd.
Download hier de informatie van 'Honey Moon' (PDF-bestand van 256 kB)

'Honey Moon' is een donkerroze kleine vleestomaat met uniforme platronde middelgrote vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 200 gram. De vruchten hangen in trossen van 4 tot 5 stuks aan de plant. Het zeer stevige vlezige vruchtvlees heeft een zeer goede smaak. Door het zeer stevige vruchtvlees goed transporteerbaar.

De eerste vruchten rijpen middentijds: in 2019 waren in de hobbykas 67 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. In het rijpe stadium enigzins gevoelig voor oppervlakkige scheuren.

De planten van 'Honey Moon' zijn resistent tegen tomatenmozaïekvirus, verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum en Verticillium dahliae), Fusarium-voetziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1) en heeft tevens een redelijke resistentie tegen Tomato Yellow Leaf Curl virus (TYLCV). Bovendien is 'Honey Moon' één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in 'Honey Moon' is gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel 'Ph-2' als 'Ph-3').
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

tomaten 'Honey Moon'   tomaten 'Honey Moon'        
Ildi- gele cherrytomaat

Ook bekend onder de onjuiste spelling 'Ildy' en ook bekend onder de naam 'Gelbes Ei'.

Dit is een ras dat vrijwel zeker van Europese herkomst is. Soms wordt Zweden als mogelijk herkomstland genoemd. In 1990 werd dit ras echter aangemeld voor het Duitse kwekersrecht door de Duitse firma Gartenland Produktion GmbH in Aschersleben (gelegen in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt). De kans is derhalve groot dat het ras van deze firma afkomstig is.

Dit ras geeft zeer grote bloem- en vruchtrossen (van het type "multiflora") met zeker 80 tot 100 vruchtjes per tros. De vruchtjes (doorsnede 1,25 à 2 cm, gemiddeld 6 gram zwaar)) zijn goudgeel van kleur, ovaalrond tot pruim/peervormig en hebben een goede smaak. De vruchtjes zijn door hun grootte heel geschikt voor garnering, of om een salade mee op te vrolijken.

De zaden kiemen wat trager. De groeikrachtige planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De eerste vruchtjes rijpen niet bijzonder vroeg: in 2012 waren in de hobbykas 67 dagen nodig tussen uitplanten en het eerste rijpe vruchtje.

cherrytomaten 'Ildi'   cherrytomaten 'Ildi'   cherrytomaten 'Ildi'    
cherrytomaten 'Ildi'   cherrytomaten 'Ildi'      
Indigo Cherry Drops - blauwe (paarse) coctailtomaat

Ontwikkeld door het team van Professor Dr. Jim Myers aan de Oregon State University (Corvallis, Oregon, USA)  en geïntroduceerd omstreeks 2014.

Het ras 'Indigo Cherry Drops' is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

In dit geval gaat het om een cherrytomaat  met een rode basiskleur, waarbij de schil van de vruchtjes is voorzien van paarse verkleuring. De vruchten zijn met hun vruchtgewicht van 25 tot 35 gram (2½ à 3 cm doorsnede) te groot voor een cherrytomaat, waardoor het eigenlijk meer een coctailtomaat is. Productie en smaak zijn sterk verbeterd ten opzicht van de eerste blauwe rassen. Naar onze mening is de smaak prima, mits je deze vergelijkt met een gewone tomaat (niet met een cherrytomaat).

'Indigo Cherry Drops' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al vroeg rijpen: in 2019 waren in de hobbykas slechts 57 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Rijpe vruchten zitten vrij los aan de steeltjes.

Aan de hand van ervaringen in FruitLent, hebben we de indruk gekregen dat 'Indigo Cherry Drops' resistent is tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum), aangezien de plant in 2019 in onze hobbykas niet door deze ziekte werd aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.

De planten hebben een krachtige groei met een losse overzichtelijke opbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen. De planten vormen niet overmatig veel dieven en groeien dus netjes.

tomaat 'Indigo Kumquat' tomaat 'Indigo Kumquat' tomaat 'Indigo Kumquat' tomaat 'Indigo Kumquat' 
Indigo Kumquat (F1-hybride) - blauwe (paarse) coctailtomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Dr. Peter Mes van P&R Seeds in Twin Falls (Idaho, USA) uit een kruising van 'Indigo Rose' met een gele cherrytomaat. Geïntroduceerd omstreeks 2014.
P&R Seeds is eigendom van Peter and Ruth Mes. Peter behaalde zijn masters degree in de plantenveredeling op de Texas A&M University en behaalde zijn PhD bij Dr. Jim Meyers van de Oregon State University.

Het is mogelijk dat via internet zaden van dit ras worden aangeboden welke afwijken van de oorspronkelijke F1-hybride van Peter Mes.

Het ras 'Indigo Kumquat' is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een pruimvormige coctailtomaat met een geel-oranje basiskleur, waarbij de schil van de vruchtjes is voorzien van paarse verkleuring. Door de geel-oranje basiskleur hebben de rijpe vruchten aan de buitenkant een zeer merkwaardig contrast van geel-oranje met paars. De paarse verkleuring is echter minder prominent aanwezig dan bij bijvoorbeeld 'Bosque Bumblebee'.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige "blauwe" tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht. De paarse verkleuring is in het geval van 'Indigo Kumquat' tijdens de warmste periode in de zomer minder sterk aanwezig, waardoor een deel van de vruchten dan vrij weinig paarse verkleuring hebben. Later in het seizoen verkleuren ze paarser (hetgeen overigens geldt voor alle "blauwe" rassen).

'Indigo Kumquat' geeft grappige pruimvormige vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 20  à 25 gram, welke in kleine trossen van 6 tot 8 stuks aan de plant hangen. Goede zoet-zure smaak met en goed aroma. Daarmee smaakt 'Indigo Kumquat' beter dan de eerste "blauwe" rassen die op de markt waren. Naast de goede smaak is het natuurlijk ook een echte blikvanger, mits voldoende paars verkleurd. 'Indigo Kumquat' is een ras waarvan de eerste vruchtjes middentijds rijpen: in 2018 waren in de hobbykas 54 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een krachtige groei met een losse opbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.

tomaat 'Indigo Kumquat'   tomaat 'Indigo Kumquat'   tomaat 'Indigo Kumquat'    
tomaat 'Indigo Kumquat'   tomaat 'Indigo Kumquat'   tomaat 'Indigo Kumquat'   tomaat 'Indigo Kumquat'
Isis Candy - rood-gele cherrytomaat

Dit ras werd in 1992 geïntroduceerd door de tomatenverzamelaar Joe Bratka uit New Jersey. Eén van de gebruikte kruisingsouders zou het Duitse ras 'Marizol Purple' zijn.

Dit ras geeft heel bijzonder gekleurde cherrytomaatjes van 2 à 2½ cm groot (circa 15 gram zwaar). De vruchtjes hebben namelijk een goudgele basiskleur en verkleuren rood aan de punt, met een typisch stervormig patroon ("kattenoog"). De vruchtjes verkleuren roder naarmate ze rijper zijn. Ook intern is het vruchtvlees een mengeling van goudgele en rode tinten. Met deze bijzondere kleurstelling behoeft het geen toelichting waarom dit ras de naam 'Isis Candy' kreeg. De eerste vruchtjes rijpen middelvroeg.

De smaak is goed, doch exelleert niet ten opzichte van andere cherrytomatenrassen.

De planten hebben een matige groeikracht en geven geen erg grote vruchttrossen, zoals bij de meeste andere cherrytomaten. Hierdoor zijn de planten niet erg productief. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

cherrytomaten 'Isis Candy'   cherrytomaten 'Isis Candy'      
cherrytomaten 'Isis Candy'   cherrytomaten 'Isis Candy'        
Ispolin - geel-rode cherrytomaat

Dit ras is van Russische herkomst, waarbij de naam kan worden vertaald als 'Reus' of 'Colossus'.

Het ras geeft ronde rood gekleurde vruchten, welke weliswaar wel redelijk groot zijn, doch minder reusachtig dan de naam zou doen vermoeden. De planten groeien fors. Stamtomaat.

Jaffa - oranje ronde tot peervorige tomaat

Ook bekend als 'Sibirische Orange'.

De vruchten zijn rond tot peervormig, licht gelobd en hebben een merkwaardige zachtoranje kleur. Ze hangen in trossen van 4 à 7 stuks en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 150 gram. De doorsnede van de vruchten is circa 7 bij 6½ cm. Het vruchtvlees heeft weinig zaden en smaakt goed (vrij zoet). De eerste vruchten rijpen vrij laat.

De planten zijn erg productief en groeien als een stamtomaat.

tomaten 'Jaffa'   tomaten 'Jaffa'   tomaten 'Jaffa'    
Jasper (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras wordt vanaf omstreeks 2012 op de markt gebracht en is ontwikkeld door A.L. Tozer Ltd. in Bristol (UK). Ook bekend onder de naam 'Vesper' of onder het kwekersnummer 'TZ 4379'.

In 2013 won 'Jasper' een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

'Jasper' is een cherrytomaat met uniforme ronde rode vruchtjes van circa 7 gram zwaar. De vruchtjes hangen in vrij kleine onvertakte trossen aan de plant. De stevige vruchtjes hebben een zeer goede smaak en zijn goed bestand tegen scheuren.

'Jasper' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2014 waren in de hobbykas slechts 50 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Rijpe vruchtjes kunnen lang aan de plant blijven hangen, zonder dat deze snel gaan rotten. Ook na de oogst zijn deze goed bewaarbaar.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien zeer krachtig en overzichtelijk,doch hebben de neiging vrij veel dieven te vormen, ook op de plaatsen waar al eerder dieven zijn weggenomen. Het is in de buitenteelt mogelijk om diverse dieven te laten doorgroeien, waardoor een grote struik wordt gevormd. 'Jasper' wordt niet aanbevolen voor de teelt onder glas, omdat de planten daarvoor te sterk groeien.

'Jasper' is resistent tegen Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (fysio 1 en 2). Daarnaast heeft 'Jasper' een gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani en tegen Septoria lycopersici bladvlekkenziekte. Bovendien is 'Jasper' één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Door de veredelaar is niet gepubliceerd op welke resistentiegenen de resistentie in 'Jasper' is gebaseerd (zeer waarschijnlijk heterozygoot 'Ph-3').
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

cherrytomaat 'Jasper'   cherrytomaat 'Jasper'   cherrytomaat 'Jasper'    
cherrytomaat 'Jasper'   cherrytomaat 'Jasper'   cherrytomaat 'Jasper'   cherrytomaat 'Jasper'
J&L Midnight Select - blauwe (paarse) tomaat

Ook bekend als 'J&L Select Blue'.

Dit ras is een nieuwe telg binnen de familie van de nieuwe gezondheidsbevorderende blauwe tomaten. Het ras is ontwikkeld door door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) door 'OSU Blue' te kruisen met het goed smakende ras 'Amy's Sugar Gem'. Hiermee is dit een zusterlijn van hun andere introductie 'Bosque Blue'. Het ras werd in 2012 geïntroduceerd onder de naam 'J&L Select Blue', doch werd door J&L Garden Seeds later hernoemd naar 'J&L Midnight Select'.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

'J&L Select Blue' wordt gezien als het kleinere zusje van 'Bosque Blue'. De vruchten hebben echter wat meer paarse verkleuring. Ten opzichte van de eerste blauwe rassen is de smaak relatief goed. De eerste vruchten rijpen laat: in 2013 waren in de hobbykas 83 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

In 2012 hadden we 'Bosque Blue' in onze hobbykas en in 2013 hadden we het zusterras 'J&L Select Blue' in onze hobbykas. We hebben beide rassen dus niet naast elkaar gezien. We hebben desalniettemin de indruk dat de vruchten van 'J&L Select Blue' niet kleiner zijn dan van 'Bosque Blue'; de paarse verkleuring lijkt wel wat intenser. Net als bij 'Bosque Blue' en 'Blueberry' hebben de vruchten in het onrijpe stadium een glanzend uiterlijk.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten kunnen onder koude omstandigheden ook een paarse verkleuring in de bladeren krijgen. Ook neemt de paarse verkleuring van de vruchten onder dat soort omstandigheden toe.

tomaten 'J&L Midnight Select'   tomaten 'J&L Midnight Select'    
tomaten 'J&L Midnight Select' (onrijp)   tomaten 'J&L Midnight Select'   tomaten 'J&L Midnight Select'  
Jujube Cherry - rode ovale cherrytomaat

Dit ras zou (net als 'Reinhards Goldkirsche' en 'Sunlight') ook zijn ontwikkeld door Reinhard Kraft uit Neukirchen (Duitsland).

Deze cherrytomaat geeft rode vruchtjes met een ovale vorm. De vruchtjes wegen gemiddeld circa 11 à 12 gram en hangen in fraaie trossen van 9 à 21 stuks. Vlezige vruchtjes met relatief weinig zaden en een zeer goede smaak; het is echt een lekkere knapperige cherrytomaat !

'Jujube Cherry' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2014 / 2015 / 2019 waren in de hobbykas slechts 49 / 51 / 49 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. De vruchtjes zijn niet erg gevoelig voor scheuren.

Groeit als een stamtomaat. De planten zijn zeer groeikrachtig, groeien overzichtelijk, zijn gemakkelijk te dieven en vormen niet buitensporig veel dieven. In het jonge planten-stadium blijft de groei aanvankelijk wat achter bij andere rassen.

Eén van de favorieten in FruitLent, vanwege de vroege rijping en de fraaie heerlijke knapperige vruchtjes.

tomaten 'Jujube Cherry'   tomaten 'Jujube Cherry'   tomaten 'Jujube Cherry'    
tomaten 'Jujube Cherry'   tomaten 'Jujube Cherry'   geoogste tomaten 'Jujube Cherry'    
Juliet (F1-hybride) - rode ovale coctailtomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Known-You Seed Co. LTD. in Taiwan en wordt o.a. door Johnny’s Selected Seeds in Winslow (Maine, USA) op de markt gebracht.

In 1999 won 'Juliet' een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

'Juliet' geeft fraaie uniforme langwerpige glanzende rode vruchtjes die 25 tot 35 gram per stuk wegen en daardoor het formaat hebben van een coctailtomaat. De vruchten hangen aan grote trossen aan de plant. Ze zijn weinig gevoelig voor scheuren en kunnen in het rijpe stadium lang aan de plant blijven hangen. Rijpe vruchtjes laten vrij gemakkelijk los van het kroontje, zodat trossen met rijpe vruchtjes zich er niet voor lenen om in zijn geheel als trostomaat te oogsten. De vruchtjes hebben een goede smaak, doch zoals bij veel rassen met langwerpige vruchten, is het vruchtvlees wel wat aan de droge kant. Hierdoor is dit ras prima geschikt voor pastasauzen, soepen en om op het laatste even mee te roerbakken in roerbakgerechten.

'Juliet' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al vroeg rijpen: in 2012 waren in de hobbykas slechts 56 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De groeikrachtige en productieve planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

'Juliet' is volgens Known-You Seeds resistent tegen Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (fysio 1) en tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica). Volgens andere bronnen zou 'Juliet' een matige resistentie tegen Alternaria solani hebben.

Daarnaast heeft 'Juliet' een bepaalde resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet bekend op welke resistentiegenen de resistentie in 'Juliet' is gebaseerd.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

In 2016 hebben wij in de buurt van FruitLent een proef opgezet met diverse rassen stamtomaten in onbedekte buitenteelt. In deze proef was ook 'Juliet' opgenomen. In deze proef vertoonden de planten van 'Juliet' onder extreme weersomstandigheden helaas geen resistentie tegen de aardappelziekte. Dit ras was in 2012 ook al in FruitLent en in een andere tuin hier in de buurt getest in de buitenteelt. Toen bleek dat de resistentie tegen aardappelziekte behoorlijk goed was en dat de planten tot ver in de herfst door gingen met het produceren van grote hoeveelheden vruchtjes, zonder dat er sprake was van al te veel aantasting. In sommige buitenlandse proeven wordt de resistentie tegen de aardappelziekte bevestigd, maar in andere proeven juist weer niet; de resistentie van 'Juliet' is dus niet overal werkzaam.

tomaten 'Juliet'   tomaten 'Juliet'   tomaten 'Juliet'   tomaten 'Juliet'
Kellogg's Breakfast - oranje vleestomaat

Dit ras is geselecteerd door Darrell Kellogg in Redford (Michigan, USA) en vervolgens in 1993 door Bill Minkey in Darien (Wisconsin, USA) geïntroduceerd.

Geeft oranje vleestomaten met grote tot zeer grote vruchten. Het vlezige oranje gekleurde vruchtvlees bevat weinig zaden en heeft een goede smaak. De eerste vruchten rijpen wat later.

Dit ras groeit als een stamtomaat en heeft voor een vleestomaat een tamelijk sterke groeikracht.

vleestomaat 'Kellogg's Breakfast'   vleestomaat 'Kellogg's Breakfast'   vleestomaat 'Kellogg's Breakfast'    
Koralik - rode cherrytomaat

Dit ras is oorspronkelijk afkomstig uit Polen.

Het gaat om een struiktomaat, waarvan de planten zelftoppend zijn en de dieven dus niet behoeven te worden weggenomen. De planten kunnen tot circa 1,20 meter hoog worden en groeien vrij breed uit. Ze kunnen ook goed worden opgekweekt in een grote pot op het terras of balkon, waarbij de zijdelings uitgroeiende takken dan kunnen worden geleid of gesnoeid. De zaden kiemen vrij traag.

De planten geven ronde tot eivormige rode vruchtjes in het formaat van een kleine cherrytomaat (circa 5½ à 6 gram). De vruchtjes hangen in kleine trosjes aan de plant en hebben een verhoudingsgewijs groot kroontje. In het onrijpe stadium hebben de vruchtjes een donkergroene kraag. In het rijpe stadium hebben de vruchtjes een felrode kleur, zacht sappig vruchtvlees met een zeer goede smaak. De eerste vruchtjes rijpen vroeg.

Het is goed mogelijk om rijpe trosjes in zijn geheel te oogsten (als kleine trostomaatjes).

Het ras heeft een aantal waardevolle kenmerken, te weten:
- zeer goede smaak
- zeer vroege rijping
- zeer productief
- resistent tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans).

Door de resistentie tegen de aardappelziekte is dit ras extra geschikt voor buitenteelt in Nederland. Aanvankelijk was niet bekend op welke genen de resistentie van 'Koralik' was gebaseerd en werd verondersteld dat het één of meer nieuwe onbekende genen zouden zijn (anders dan de reeds bekende 'Ph-2' en 'Ph-3'). Uit een wetenschappelijke publicatie uit juli 2015 is gebleken dat de resistentie van 'Koralik' is gebaseerd op'Ph-2', aangevuld met diverse kwantitatieve resistentiegenen.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
Door sommige plantenverdelaars is 'Koralic' gebruikt voor de ontwikkeling van veredelingslijnen in verband met de aardappelziekteresistentie en de andere waardevolle eigenschappen (zoals de zeer goede smaak en de zeer vroege rijping).

cherrytomaat 'Koralik'   cherrytomaat 'Koralik'   cherrytomaat 'Koralik'    
Kumato ® - donker-paarsbruine tomaat

'Kumato' ® is eigenlijk geen rasnaam, maar een merknaam die door Syngenta Seeds Europe rond 2005 is geïntroduceerd voor een bijzonder smakelijke zeer donkere tomaat. De introductie ging gepaard met een marketingprogramma waarmee deze bijzonder uitziende tomaat met veel publiciteit in de markt werd gezet. In de Verenigde Staten wordt dezelfde tomaat door Syngenta overigens niet onder de merknaam 'Kumato' ® verkocht, maar onder de naam 'Rosso Bruno'.
Het ras dat onder de merknaam 'Kumato' ® wordt verkocht, zou in de meeste gevallen gaan om de F1-hybride met de naam 'Olmeca'. Dit ras zou veel lijken op het oudere ras 'Black Prince', doch 'Olmeca' is resistent tegen het tomatenmozaïekvirus, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Fusarium oxyprorum f.sp. radicis- lycopersici, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1 en 2, Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica.
Er zijn diverse geruchten vanuit de wereld van de tomatenhobbyisten dat het bij 'Kumato' ® helemaal niet zou gaan om een F1-hybride ras, maar om een gewoon zaadvast ras.

Alhoewel er vanuit kringen van tomatenhobbyisten dus diverse signalen zijn dat het zou gaan om een zaadvast ras, menen wij toch verschillen te bespeuren tussen de zaailingen. Wij denken derhalve dat het van origine wel gaat om een F1-hybride, waarbij de nakomelingen wel allemaal donker paarsbruine vruchten geven, terwijl ze op andere kenmerken (kleine) verschillen kunnen vertonen. Doordat de nakomelingen wel allemaal donker paarsbruine vruchten geven, is bij velen waarschijnlijk de indruk ontstaan dat het gaat om een zaadvast ras.

De zaden van onze planten waren afkomstig van een andere tomatenhobbyist. Deze planten geven zachte vruchten die gevoelig zijn voor scheuren. Ze zijn zeer donker paarsbruin van kleur en hebben een zeer goede volle tomatensmaak. Wij vonden dat zowel de planten als de vruchten veel lijken op 'Black Prince'.

De productieve planten groeien als een stamtomaat.

tomaten 'Kumato' ®   tomaten 'Kumato' ®        
Legend - rode vleestomaat

Dit ras is omstreeks 2009 / 2010 geïntroduceerd door het Agricultural Experiment Station van de Oregon State University. Het ras werd ontwikkeld door de onderzoeker Dr. James R. Baggett, welke na zijn pensionering (in 1995) werd opgevolgd door Professor Dr. Jim Myers. Het ras werd speciaal geselecteerd om te worden geteeld in de voor tomaten ongunstige omstandigheden van de "Pacific Northwest". Daardoor zou dit ras voor Nederlandse omstandigheden ook interessant kunnen zijn.

Geeft glanzende ronde rode vruchten met een vruchtgewicht van 75 tot 225 gram. Het vruchtvlees is stevig en de vruchten zijn weinig gevoelig voor scheuren.

De grotere vruchten zijn zo groot als een vleestomaat, doch de planten vormen daarnaast ook wat kleinere vruchten die het formaat van een gewone tomaat hebben (zie onderstaande foto).

'Legend' is in staat om reeds vroeg in het seizoen onder koudere omstandigheden vruchten te zetten. Deze vruchten bevatten dan weinig (of zelfs geen) zaden. Indien de bloemen onder gunstige weersomstandigheden goed worden bestoven, dan bevatten de vruchten wel zaden.

De planten hebben vrij grote stugge bladeren en groeien als een struiktomaat, zodat deze zelftoppend zijn en niet hoeven te worden gediefd. Ze kunnen in de vollegrond worden geplant, waarbij ze worden gesteund met een korte stevige stok.

'Legend' is op dit moment één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in 'Legend' is gebaseerd op één resistentiegen (homozygoot 'Ph-2').
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
In buitenlandse proeven is vastgesteld dat de resistentie van 'Legend' tegen de aardapelziekte heel goed zou zijn, doch op sommige plaatsen zijn andere fysio's van de schimmelziekte aanwezig die 'Legend' toch aan kunnen tasten. Als dat het geval is, heeft de resistentie geen nut meer en zijn de planten net zo vatbaar als van niet-resistente rassen.

tomaten 'Legend'          
Lemon Cherry (F1-hybride) - lichtgele coctailtomaat

Dit F1-hybride ras wordt op de markt gebracht door Tomato Growers Supply in Fort Myers (Florida, USA).

De kleur van de rijpe vruchten is het bijzondere van dit ras, namelijk egaal zeer lichtgeel, richting cremewit. De smaak is niet heel bijzonder. De vruchten hangen aan niet al te grote trossen en zijn met een gemiddeld vruchtgewicht van bijna 30 gram voor een cherrytomaat aan de grote kant. Ze hebben eigenlijk meer het formaat van een coctailtomaat. De eerste vruchtjes rijpen vrij laat.

De planten groeien als een stamtomaat met een enigszins gedrongen groeiwijze met de bladeren vrij dicht op elkaar. Bladeren uitdunnen is daardoor aan te bevelen. De planten van 'Lemon Cherry' zouden resistent zijn tegen Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1 en 2.

tomaat 'Lemon Cherry'   tomaat 'Lemon Cherry'   tomaat 'Lemon Cherry'    
Ligure Grosso - rode vleestomaat

Zie hierboven onder 'Cuor di Bue' - type 'Liguria'.

Lime Green Salad - groene struiktomaat

Dit ras met de aanvankelijke aanduiding 'Green Elf' werd geselecteerd door veredelaar Tom Wagner van Tater Mater Seeds (Everett, Washington, Verenigde Staten). De introductie vond echter plaats via een zekere Tim Peters, die zaden van Tom Wagner had gekregen, en die vervolgens in de jaren '80 zaden van deze selectie had opgenomen op de zadenlijst van zijn Peters' Seed Research (PSR). Op de zadenlijst noemde hij hem 'Lime Green Salad', aangezien hij zich niet realiseerde dat Tom Wagner het ras al een andere naam had gegeven.

De planten van dit ras groeien als een struiktomaat en behoeven dus niet te worden gediefd. De plant groeit vrij compact en maakt enkele opstaande niet doorgroeiende scheuten en kan uiteindelijk zo'n 60 tot 80 cm hoog worden.

De vlakronde vruchten zijn in het rijpe stadium groen tot geelgroen van kleur, terwijl het vruchtvlees lichtgroen blijft. De vruchten zijn 3-hokkig tot meerhokkig en zijn onderling nogal verschillend qua grootte; ze kunnen variëren van 40 tot wel 150 gram zwaar. De vruchten hebben een goede intense smaak, zoals bij veel groene tomaten het geval is.

tomaat 'Lime Green Salad'   tomaat 'Lime Green Salad'        
tomaat 'Lime Green Salad'   tomaat 'Lime Green Salad'      
Losetto (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is in 2011 door Thomson & Morgan in Engeland op de markt gebracht.

De ronde vruchtjes worden in het rijpe stadium rood van kleur en hebben met een gemiddeld vruchtgewicht van 14 à 16 gram het formaat van een cherrytomaat. De vruchtjes hebben en uitgebalanceerde verhouding tussen zoet en zuur. De eerste vruchtjes rijpen middentijds en kunnen vervolgens gedurende een langere periode worden geoogst.

De planten van deze dwergtomaat / struiktomaat blijven klein (maximaal 40 à 70 cm hoog) en hoeven niet te worden gediefd of getopt. De planten groeien dan breed uit.

Geschikt voor de teelt in potten of bakken, maar kan ook als struiktomaat in de vollegrond.

De planten van 'Losetto' zijn resistent tegen Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0.

Daarnaast is 'Losetto' is volgens Thompson & Morgan resistent tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt zou kunnen zijn voor buitenteelt in Nederland. Het is helaas niet gepubliceerd op welke resistentiegenen de resistentie in 'Losetto' is gebaseerd. De resistentie zou volgens Thompson & Morgan echter behoorlijk goed zijn. Dit komt niet overeen met onze ervaringen in 2017, waarbij de resistentie van 'Losetto'' in een vergelijkende proef behoorlijk tegen viel. Vrijwel zeker is de resistentie van 'Losetto' gebaseerd op het 'Ph-2' gen, welke heterozygoot aanwezig is. Dit verklaart waarom de resistentie van 'Losetto' ontoereikend is.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

tomaat 'Losetto'   tomaat 'Losetto'        
tomaat 'Losetto'   tomaat 'Losetto'        
Matina - rode tomaat

Ook bekend als 'Tamina'.

Dit ras is ontwikkeld door de gebroeders Karl en Walter Hild uit Marbach am Neckar (Duitsland) en omstreeks 1978 op de markt gebracht.

De rood gekleurde vruchten zijn fraai om te zien en hebben stevig vruchtvlees dat goed van smaak is. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 85 gram.

'Matina' is een ras waarvan de eerste vruchten al vroeg rijpen: in 2008 / 2015 waren in de hobbykas slechts 62 / 53 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Door deze vroege rijping is 'Matina' ook extra geschikt voor buitenteelt.

De planten van 'Matina' zijn aardappelbladig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten hebben een zeer open gewasopbouw. Ook deze zeer open opbouw maakt dat de planten extra geschikt zijn voor buitenteelt; door de open gewasopbouw drogen de planten na regen sneller op.

tomaten 'Matina'   tomaten 'Matina'   geoogste vruchten van 'Matina'    
Matt's Wild Cherry - rode cherrytomaat

Dit is een wilde tomaat die oorspronkelijk uit Hidalgo in het oosten van Mexico afkomstig is. Door Teresa Arellanos de Mena werden zaden gegeven aan Dr. Laura Merrick en Dr. Matt Liebmann uit de USA. Liebmann kweekte deze tomaat vervolgens op in Maine (USA) en introduceerde deze onder zijn eigen naam.

'Matt's Wild Cherry' is een kleine cherrytomaat (eigenlijk: bestomaat) met vruchtjes van slechts zo'n 3½ à 4 gram per stuk, doorsnede 1 à 1½ cm, een donkerrode kleur, zacht sappig vruchtvlees met een zeer goede smaak. De eerste vruchtjes rijpen vroeg. Gevoelig voor scheuren in het rijpe stadium.

De planten zijn zeer groeikrachtig en groeien in principe als een stamtomaat, maar kunnen ook als een grote struik worden opgekweekt door hier en daar wat dieven te laten doorgroeien. Doordat de vruchtjes klein zijn en de vruchttrossen slechts 10 à 18 vruchtjes bevatten, zijn de planten niet buitengewoon productief.

Volgens verschillende bronnen op internet heeft 'Matt's Wild Cherry' een behoorlijk goede resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Uit een wetenschappelijke publicatie (juli 2015, Bangor University, Wales) is naar voren gekomen dat de resistentie waarschijnlijk niet is gebasseerd op de reeds bekende resistentiegenen 'Ph-2' of 'Ph-3', maar waarschijnlijk is gebaseerd op nog niet nader onderzochte / ontdekte genen.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Daarnaast heeft 'Matt's Wild Cherry' een gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani. Volgens onze eigen waarnemingen is 'Matt's Wild Cherry' ook resistent tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum).

tomaat 'Matt's Wild Cherry'   tomaat 'Matt's Wild Cherry'        
Mint Julep - geel-groen gestreepte pruimvormige tomaat

Ook bekend als 'Michael Pollan'.

Dit ras is door Bradley Gates van Wild Boar Farms (Napa, California, USA) gevonden als een mutant van 'Green Zebra'. De mutant week af door een afwijkende vruchtvorm. De mutant werd aanvankelijk 'Michael Pollan' genoemd, naar de schrijver, journalist en docent die bekend is geworden door zijn werk over raakvlakken tussen natuur en cultuur (zoals koken en planten). In 2014 werd de naam door A.W. Haley gewijzigd in 'Mint Julep' en sinds 2014 wordt het ras door diverse zaadfirma's onder die naam aangeboden. Ten tijde van de introductie is bekend dat het ras nog niet helemaal stabiel is, waardoor er variatie tussen de planten aanwezig kan zijn, met name inzake de vruchtgrootte (maar ook in de vorm van de vruchten en de groeiwijze van de planten).

Zoals hierboven al is aangegeven, gaat het om een mutant van 'Green Zebra' die afwijkt in de vorm van de vruchten. De vruchten zijn namelijk hartvormig tot peervormig, doch hebben dezelfde bijzondere kleurstelling als 'Green Zebra', namelijk geel-groen gestreept met zuiver groen gekleurd vruchtvlees als basis. De vruchten zijn met deze bijzondere kleurstelling en vorm ware kunstwerkjes om te zien !

De vruchten van de planten die we in FruitLent hebben getest waren peervormig, met een gemiddeld vruchtgewicht van 35 gram. Alhoewel je bij vruchten met een dergelijke vorm zou verwachten dat het vruchtvlees vrij droog is, blijkt dit in de praktijk toch niet zo te zijn. Het vruchtvlees is dus behoorlijk sappig, met een goede friszure smaak.

De eerste vruchten rijpen vrij laat: in 2014 / 2017 waren in de hobbykas 73 / 73 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten vormen niet buitensporig veel dieven. De planten zijn minder groeikrachtig dan die van 'Green Zebra'. De planten zijn productief, met grote wijd vertakte trossen met veel vruchten per tros.

Eigenlijk vinden we het vreemd dat dit een mutant zou zijn van 'Green Zebra'. Alhoewel de kleurstelling onmiskenbaar op 'Green Zebra' lijkt, wijkt 'Mint Julep' toch wel op minimaal vier punten fors af van 'Green Zebra': de vruchtvorm, de vruchtgrootte, de groeikracht van de planten en de vertaktheid van de trossen. We betwijfelen dan ook of het in werkelijkheid een mutant is; het is naar onze mening waarschijnlijker dat 'Mint Julep' door kruising en selectie is ontstaan. Dit verklaart ook waarom het ras in de beginjaren nog niet helemaal stabiel was.

tomaten 'Mint Julep'   tomaten 'Mint Julep'   tomaten 'Mint Julep'    
tomaten 'Mint Julep'   tomaten 'Mint Julep'   tomaten 'Mint Julep'    
Minibel - rode dwergtomaat / siertomaat

Bij deze dwergtomaat zou het gaan om een oud Russisch ras dat door Sahin Zaden B.V. (onderdeel van TAKII uit Japan) in Nederland zou zijn geïntroduceerd.

De planten van deze dwergtomaat blijven klein (maximaal 25 à 45 cm hoog), hebben rugosa-bladeren en hoeven niet te worden gediefd of getopt.

Doordat de planten klein blijven, kan 'Minibel' in potten op het terras of balkon worden gekweekt en is deze ook geschikt voor kindertuintjes. De rode tomaatjes hebben een diameter van 2½ à 5 cm, zijn rond tot platrond van vorm en smaken goed.

siertomaat 'Minibel' in een pot   rijpe vruchtjes van siertomaat 'Minibel'        
Montserrat - donkerroze vleestomaat

Dit ras vindt zijn oorsprong in Catalonië (Spanje).

Geeft tamelijk grote meerhokkige vruchten (200 gram en meer) met een ronde afgeplatte vorm met diepe vertikale ribben. De vruchten zijn enigzins hol en lijken daardoor wat op een paprikatomaat. Het vruchtvlees heeft een milde zachte smaak.

In Spanje worden deze tomaten veelal reeds geoogst en gegeten als ze nog niet door en door rijp zijn. De kleur is dan groen tot roze en het vruchtvlees nog hard. Ze worden dan in salade's gebruikt. In het volledig rijpe stadium kleuren de vruchten donkerroze en heeft het vruchtvlees een zachte structuur.

De eerste vruchten van 'Montserrat' rijpen middentijds: in 2013 waren in de hobbykas 75 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van 'Montserrat' groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten zijn niet extreem vruchtbaar.

tomaat 'Montserrat'   tomaat 'Montserrat'   binnenzijde tomaat 'Montserrat'    
Mountain Magic (F1-hybride) - rode tomaat

Dit F1-hybride ras is op 21 juli 2008 geïntroduceerd door Dr. Randy Gardner van de North Carolina State University (NCSU). Deze F1-hybride, met de aanvankelijke kwekersaanduiding 'NC 05114', is ontstaan uit een kruising van de door de NCSU ontwikkelde inteeltlijnen 'NC2 CELBR' met 'NC 2 grape'. De eerstgenoemde inteeltlijn is een grootvruchtig ras, terwijl de tweede inteeltlijn een kleine zeer zoete bestomaat betreft. Het resultaat is dat 'Mountain Magic' qua vruchten veel lijkt op het ras 'Campari' van Enza Zaden, welke in Europa bekend is onder de merknaam Tasty Tom ®.
Download hier de oorspronkelijke release-informatie van 'Mountain Magic' (PDF-bestand van 119 kB)
Download hier een publicatie in HortScience over 'Mountain Magic' (PDF-bestand van 431 kB)

'Mountain Magic' is een innovatief nieuw ras met zeer goed smakende ronde rode vruchten die een formaat verkrijgen van circa 40 tot 60 gram. De vruchten hangen in grote lange trossen aan de plant. De vruchten hebben in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag. De stevige vruchten zijn redelijk bestand tegen scheuren, kunnen lang aan de plant blijven hangen en zijn ook goed houdbaar na de oogst. Doordat ze lang aan de plant kunnen blijven hangen, is het ook mogelijk om complete trossen met rijpe vruchten te oogsten (als trostomaten). Door de goede balans tussen zuur en suiker, hebben de vruchten een goede smaak.

De eerste vruchten van 'Mountain Magic' rijpen al vrij vroeg: in 2013 / 2017 waren in de hobbykas 71 / 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

'Mountain Magic' is resistent tegen de volgende ziekten: Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0, 1 en 2. Daarnaast heeft 'Mountain Magic' een gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani. Tot slot is 'Mountain Magic' één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland.
De resistentie in 'Mountain Magic' is gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel 'Ph-2' als 'Ph-3'). Daarnaast is gebleken dat de kruisingsouder 'NC2 CELBR' beschikt over nog aanvullende kwantitatieve resistentiegenen, hetgeen verklaart warom 'Mountain Magic' in proeven vaak de beste resistentie laat zien.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Aan de hand van ervaringen in FruitLent, hebben we bovendien de indruk gekregen dat 'Mountain Magic' ook resistent is tegen Cladosporium fulvum, aangezien de planten in 2013 en in 2017 in onze hobbykas niet door deze ziekte werden aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.

De planten hebben een fraaie open groeiwijze en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Mountain Magic'   tomaten 'Mountain Magic'   tomaten 'Mountain Magic'   tomaten 'Mountain Magic'
tomaten 'Mountain Magic'   tomaten 'Mountain Magic'   tomaten 'Mountain Magic' als trostomaten geoogst    
Muddy Waters - gestreepte blauwe (paarse) tomaat

Dit bijzondere ras is ontwikkeld door de bekende tomaten- en aardappelveredelaar Tom Wagner (Everett, Washington, USA), uit kruisingen met 'OSU Blue'. Het ras werd in 2012 geïntroduceerd via New World Seeds & Tubers (Washington, USA); dit bedrijf werd in 2011 door Tom Wagner en Rob Wagner geopend voor de verkoop van hun bijzondere tomaten- en aardappelrassen.
Het ras is genoemd naar McKinley Morganfield (4 april 1913 - 30 april 1983), beter bekend als "Muddy Waters", een bekende Amerikaanse blues muzikant die wel wordt gezien als de vader van de moderne Chicago blues.

Dit ras lijkt qua uiterlijk op een combinatie van de (onder tomatenhobbyisten bekende) 'Green Zebra' tomaat met een blauwe tomaat, ofwel: de basiskleur van de vruchten is groen-geel gestreept, waarbij de schil van de vruchten is voorzien van een paarse verkleuring.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige "blauwe" tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht. Aan die zijde is de geel-groen gestreepte basiskleur derhalve nog goed te zien. Al met al levert dit een spectaculaire kleurencombinatie op, die nog niet eerder is vertoond ! De vruchten zijn dan ook zeer fotogeniek, zoals op de onderstaande foto's goed is te zien.

De 4-hokkige vruchten zijn rond tot platrond, 50 tot 70 gram zwaar en hebben een goede houdbaarheid. De smaak van het stevige groen gekleurde vruchtvlees is complex en intens en is daarmee in ieder geval beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De eerste vruchten rijpen vrij laat: in 2014 waren in de hobbykas ongeveer 73 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

tomaten 'Muddy Waters' (onrijp)   tomaten 'Muddy Waters' (onrijp)   tomaten 'Muddy Waters' (rijp)    
tomaten 'Muddy Waters' (rijp)   tomaten 'Muddy Waters' (rijp)   tomaten 'Muddy Waters' (rijp)    
tomaten 'Muddy Waters' (rijp)   tomaten 'Muddy Waters' (rijp)   tomaten 'Muddy Waters' (rijp)    
Old Ivory Egg - cremegele eivormige tomaat

Dit ras is waarschijnlijk dezelfde als 'Ivory Egg'.

Geeft cremewitte tot gele eivormige vruchten. De vruchten zijn onderling redelijk uniform en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van 80 à 85 gram (uitschieters maximaal ongeveer 110 gram). De vruchten hangen aan trossen van circa 10 stuks aan de plant.

'Old Ivory Egg' is een ras waarvan de eerste vruchten vrij laat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 83 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een goede gewasopbouw en zijn behoorlijk productief. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

tomaten 'Old Ivory Egg'   tomaten 'Old Ivory Egg'   geoogste vruchten van 'Old Ivory Egg'    
Orange Banana - oranje pruimvormige tomaat

Ras van Russische herkomst.

Geeft fraaie abrikooskleurige langwerpige vruchten (circa 7½ x 4 cm) die op een punt eindigen. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 90 gram. De vruchten hangen in trossen van ongeveer 6 stuks. De eerste vruchten rijpen middellaat, derhalve bij voorkeur in de kas telen. De vruchten hebben vast zoet vruchtvlees en zijn geschikt voor de bereiding van puree. Helaas zijn de vruchten nogal gevoelig voor neusrot.

De planten groeien als een stamtomaat met hangende bladeren.

tomaten 'Orange Banana'            
Orange Russian 117 - geel-rode vleestomaat

Ook bekend als 'Dawson's Russian Oxheart'.

Dit ras is geselecteerd door Jeff Dawson (Napa, California, USA) uit een kruising van 'Russian 117' met 'Georgia Streak' en kwam rond 2005 op de markt.

Het gaat om een ras van het type 'Ossenhart' (ook wel bekend als 'Coeur de Boeuf', 'Ox Heart', of 'Cuor di bue') en heeft dezelfde vorm als de originele 'Coeur de Boeuf'.
Lees hier verder over de verschillende types 'Coeur de Boeuf' tomaten.

'Orange Russian 117' geeft hartvormige tweekleurige vruchten met een fraaie geel met rozerood gemarmerde kleur. De vruchten verkrijgen een gewicht van ruim 200 gram (en meer). Het vlezige doch sappige vruchtvlees bevat zeer weinig zaden en heeft een fraaie overwegend gele kleur, met een zeer goede smaak.

Dit is tot nu toe één van de weinige tweekleurige rassen van het type "ossenhart" en is daarmee een echte bijzonderheid !

'Orange Russian 117' is een ras waarvan de eerste vruchten middelvroeg rijpen: in 2014 / 2017 waren in de hobbykas 62 / 63 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Dit is vroeger dan bij de meeste andere vleestomaten het geval is.

De productieve planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten hebben een open gewasopbouw.

tomaat 'Orange Russian 117'   tomaat 'Orange Russian 117'   tomaten 'Orange Russian 117'    
tomaten 'Orange Russian 117'   tomaat 'Orange Russian 117'   binnenzijde tomaat 'Orange Russian 117'    
Oranje van Goeijenbier - oranje cherrytomaat

De voorloper van dit ras is omstreeks 1989 door de Westlandse tuinder Goeijenbier op de markt gebracht. Het ging toen om een enigszins variabele selectie, waarvan de oranje gekleurde vruchtjes op dat moment nog als een unicum golden. Uit de zaden van enkele van deze vruchtjes is in de opvolgende jaren de hier bedoelde selectie door de mensen van FruitLent uitgeselecteerd. Er is daarbij geselecteerd op sterk vertakkende vruchttrossen met kleinere vruchtjes. Deze selectie heeft van ons de naam 'Oranje van Goeijenbier' gekregen; deze naam verwijst derhalve naar de tuinder waar de voorloper van deze selectie groeide. Sinds enkele jaren is de door ons gemaakte selectie onder de naam 'Oranje van Goeijenbier' bekend geworden bij diverse tomatenhobbyisten in binnen- en buitenland.

Deze cherrytomaat geeft grote sterk vertakte vruchttrossen met middelgrote ronde tot licht ovale cherrytomaatjes (ongeveer 14 gram per stuk). Heeft in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag. In het rijpe stadium worden ze feloranje van kleur. Goed van smaak. De oranje cherrytomaatjes zijn erg fraai om te zien.

Stamtomaat met planten die niet erg fors groeien en daardoor relatief kort blijven.

tomaten 'Oranje van Goeijenbier'            
OSU Blue - blauwe (paarse) tomaat

Ook bekend als 'P20' of 'P20 Blue'.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van 'OSU Blue'.
Doordat 'OSU Blue' in een vroegtijdig stadium als nog niet geheel stabiele selectie is gaan circuleren onder tomatenhobbyisten, is het goed mogelijk dat er inmiddels verschillen aanwezig zijn tussen 'OSU Blue' selecties van verschillende herkomst.

'OSU Blue' geeft middelgrote tot grote twee- tot meerhokkige ronde vruchten (50 - 125 gram) die in trossen van 8 tot 12 stuks aan de plant hangen. De vruchten zijn in het onrijpe stadium eerst wat groen met donkerpaars, doch al snel worden de vruchten bijna volledig donkerpaarsblauw, bijna zwart. Door de bijzondere kleur, is 'OSU Blue' en echte blikvanger !

Deze bijzondere kleur wordt veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht. Ook onder het kroontje van de vrucht verkleurt deze om dezelfde reden niet paars. Bijzonder effect hiervan is dat zodra het kroontje wordt verwijderd, de vruchten onder dit kroontje een stervormige rode afdruk afdruk hebben.
Indien de niet-paarse zijde van geoogste vruchten aan zonlicht wordt blootgesteld, dan verkleurt deze in circa één week alsnog paars.

Door de paarse verkleuring, die dus al in het onrijpe stadium aanwezig is, is het moeilijker waarneembaar wanneer de vruchen rijp zijn. Dit is het beste te zien aan de onderzijde, die dus minder paars is verkleurd, of door te voelen of de vruchten al zachter worden. In het rijpe stadium is het stevige vruchtvlees donker rozerood van kleur. Heel bijzonder is een doorgesneden vrucht: van buiten paars en van binnen donker rozerood !

Het vruchtvlees smaakt weliswaar duidelijk naar tomaat, doch verder laat de smaak zich omschrijven als wat vlak, zonder al te veel diepgang. Daardoor moet dit ras het met name hebben van de bijzondere kleur en uiteraard van de gezondheidsbevorderende effecten, want met dat doel voor ogen is 'OSU Blue' immers ontwikkeld.

De planten van 'OSU Blue' hebben een open gewasopbouw, een matige groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten kunnen onder koude omstandigheden ook een paarse verkleuring in de bladeren krijgen. Ook neemt de paarse verkleuring van de vruchten onder dat soort omstandigheden toe.

tomaten 'OSU Blue' (onrijp)   tomaten 'OSU Blue' (onrijp)        
tomaten 'OSU Blue' (onrijp)   tomaten 'OSU Blue' (rijp)      
tomaten 'OSU Blue' (rijp)   tomaten 'OSU Blue' (rijp)      

De bovenstaande foto's zijn in FruitLent gemaakt, met uitzondering van de foto rechtsonder; deze is afkomstig van de bekende tomatenverzamelaar Diana Stek-van der Wagt (van Diana's Mooie Moestuin).

Pelbrown (F1-hybride) - bruine tomaat *

Deze F1-hybride betreft een kruising tussen 'Green Zebra' en 'Black Cherry'. Deze kruising is in 2006 in FruitLent gemaakt en in het groeiseizoen 2007 werd deze voor het eerst getest in de hobbykas van FruitLent. Met ingang van 2008 zijn zaden verspreid naar enkele andere tomatenhobbyisten. Eén van deze tomatenhobbyisten heeft ook de F2-generatie uitgezaaid, binnen welke generatie (volgens verwachting) een enorme variatie aan vruchtgrootte, kleuren en wel/geen gestreeptheid tevoorschijn kwam.

De middelgrote ronde roodbruine vruchten hebben het formaat van een grove coctailtomaat en hangen aan grote trossen aan de plant. De vruchten hebben bij volledige rijpheid een zachte structuur en smaken goed.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien sterk met een redelijke gewasopbouw en een goede productiviteit. De planten hebben de neiging om wat extra dieven te vormen, zoals op plaatsen waar al eerder dieven hebben gezeten en/of op de trossen, doch deze eigenschap is gelukkig niet erg nadrukkelijk aanwezig.

tomaten 'Pelbrown'            
Pelcherry (F1-hybride) - rode cherrytomaat *

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld in FruitLent. Zaden van dit ras zijn uitsluitend via FruitLent te verkrijgen (doch zijn momenteel uitverkocht).

Het gaat om een cherrytomaat met vrij grove rode vruchten (17-22 gram) die rond tot licht ovaal van vorm zijn en aan grote vertakte trossen aan de plant hangen. Het zeer stevige vruchtvlees heeft een goede volle tomatensmaak.

De groeikrachtige planten groeien als een stamtomaat, met een sterke groeikracht en een overzichtelijke groeiwijze.

cherrytomaat 'Pelcherry'   cherrytomaat 'Pelcherry'   cherrytomaat 'Pelcherry'    
Pelflesh (F1-hybride) - rode vleestomaat *

Deze F1-hybride betreft een kruising tussen 'Dix doigts de Naples' en 'Kelloggs Breakfast'. Deze kruising is in 2011 in FruitLent gemaakt en in het groeiseizoen 2012 werd deze voor het eerst getest in de hobbykas van FruitLent.

Geeft stevige middelgrote lichtrood tot rood gekleurde vruchten die rond tot iets langwerpig van vorm zijn. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt circa 85 gram (de grootste vruchten wegen circa 135 gram). De vlezige vruchten hebben een dikke vruchtwand en zijn redelijk van smaak.

De eerste vruchten van 'Pelflesh' rijpen middelvroeg: in 2012 waren in de hobbykas 66 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De productieve planten hebben een middelsterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De bladeren zijn relatief kort en stevig en geven de plant een overzichtelijk uiterlijk. De bladeren zitten echter relatief dicht op elkaar, waardoor het uitdunnen van enkele bladeren is aan te bevelen.

rijpe vruchten van 'Pelflesh'   rijpe vruchten van 'Pelflesh'      
rijpe vruchten van 'Pelflesh'   rijpe vruchten van 'Pelflesh'        
Pel 2012.01 (F1-hybride) - rode coctailtomaat *

Deze F1-hybride betreft een kruising tussen 'Black Cherry' en 'OSU Blue'. Deze kruising is in 2012 in FruitLent gemaakt en in het groeiseizoen 2013 werd deze voor het eerst getest in de hobbykas van FruitLent.

De hybride van de bovenstaande twee rassen blijkt fraaie stevige ronde vruchten te geven met het formaat van een coctailtomaat (gemiddeld vruchtgewicht circa 40 gram). Van de paarse kleur van kruisingsouder 'OSU Blue' is in deze hybride niet erg veel terug te zien. Uitsluitend de vruchten die overdadig aan de zon worden blootgesteld verkrijgen een zeer geringe paarse verkleuring, echter niet zodanig veel dat deze ingedeeld zou moeten worden bij de "blauwe" tomaten.

De smaak van de rijpe vruchten is goed; de vlakke smaak van de kruisingsouder 'OSU Blue' is duidelijk aangevuld met de intense diepere smaak van de kruisingsouder 'Black Cherry'.

De rijpe vruchten zitten tamelijk stevig aan de tros; hierdoor is het ook goed mogelijk om alle vruchten aan de tros te laten rijpen en deze vervolgens als trostomaat te oogsten. Net als de kruisingsouder 'Black Cherry' hebben de vruchten een verhoudingsgewijs vrij groot kroontje.

De eerste vruchten van 'Pel 2012.01' rijpen middelvroeg: in 2013 waren in de hobbykas 73 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn productief en hebben een middelsterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien beheerst en hebben geen last van overmatige diefvorming.

tomaat 'Pel 2012.01'            
Pel 2012.02 (F1-hybride) - blauwe (paarse) tomaat *

Deze F1-hybride betreft een kruising tussen 'Gogoshari Striped' en 'OSU Blue'. Deze kruising is in 2012 in FruitLent gemaakt en in het groeiseizoen 2013 werd deze voor het eerst getest in de hobbykas van FruitLent.

De hybride van de bovenstaande twee rassen blijkt grofronde vruchten te geven van middelgroot formaat. Het rood gekleurde vruchtvlees is stevig en heeft een goede smaak. De vruchten die aan de zon zijn blootgesteld, hebben aan de buitenzijde een duidelijke paarse verkleuring. Deze verkleuring is echter minder intens dan die van kruisingsouder 'OSU Blue'. Van de andere kruisingsouder 'Gogoshari Striped' erfde deze hybride enige mate van gestreeptheid van de vruchten; de vruchten hebben in het rijpe stadium aan de onderzijde namelijk een rode kleur met oranje streepjes. Zie één van de onderstaande foto's. De strepen zijn echter minder intens dan bij 'Gogoshari Striped'.

De eerste vruchten van 'Pel 2012.02' rijpen middentijds: in 2013 waren in de hobbykas 76 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn productief en hebben een middelsterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien beheerst en hebben geen last van overmatige diefvorming.

tomaat 'Pel 2012.02'   tomaat 'Pel 2012.02'      
tomaat 'Pel 2012.02'   tomaat 'Pel 2012.02'        
Pera d'Abruzzo - rode vleestomaat

Dit Italiaanse streekras lijkt enigszins op tomaten van 'Coeur de Boeuf', type Albenga (Liguria).
Lees hier verder over de verschillende types 'Coeur de Boeuf' tomaten.

De plant geeft vrij grote rood gekleurde vruchten (gemiddeld 150-250 gram). Het vruchtvlees is vlezig en bevat weinig zaden. Bij volledige rijpheid is het vruchtvlees zacht van structuur. Zeer geschikt voor salade's, voor pastasauzen, soepen en natuurlijk voor caprese (zie één van de onderstaande foto's).

In juli 2012 werd dit ras in Monsampolo (regio Ascoli Piceno) uitgeroepen tot de best smakende tomaat in een vergelijkende proef met meer dan 25 verschillende Italiaanse tomatenrassen, georganiseerd door Consiglio per la Ricerca e la sperimentazione in Agricoltura (CRA). Naar aanleiding van deze resultaten willen ze dit ras in die regio meer gaan promoten als streekproduct. Zie hiervoor o.a. dit YouTube-filmpje.

Volgens de Italiaanse beschrijvingen (en ook volgens het bovenstaande YouTube-filmpje) zouden de vruchten van 'Pera d'Abruzzo' licht geribd moeten zijn en aan de steelkant smaller beginnen en vervolgens naar onderen toe breed uitlopen. Bij de plant die wij in 2013 in FruitLent hebben getest, zijn de vruchten echter wat meer cylindrisch van vorm en derhalve wat minder peervormig.
Wij vinden bovendien dat 'Pera d'Abruzzo' veel lijkt op het andere Italiaanse streekras 'Canestrino di Lucca'. Bij de laatsgenoemde zijn de vruchten echter wel iets meer peervormig; de verschillen zijn echter niet erg groot.

De vraag zou kunnen opdoemen of wij wel de echte 'Pera d'Abruzzo' hebben getest. Naar onze mening is dat inderdaad het geval, onze zaden waren namelijk van betrouwbare herkomst (rechtstreeks van een Italiaanse streekrassenverzamelaar). Verschillen zijn verklaarbaar doordat rassen onder verschillende omstandigheden iets anders kunnen reageren. Overigens vinden wij het ras zeker de moeite waard; wij genieten van de caprese die we met de vruchten van 'Pera d'Abruzzo' hebben gemaakt (zie foto onder).

De eerste vruchten van 'Pera d'Abruzzo' rijpen middentijds: in 2013 waren in de hobbykas 75 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn zeer productief en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaat 'Pera d'Abruzzo'   tomaat 'Pera d'Abruzzo'      
tomaat 'Pera d'Abruzzo'   caprese van tomaat 'Pera d'Abruzzo'        
Persimmon - oranje vleestomaat

Oud ras dat in ieder geval terug gaat naar 1880. De naam 'Persimmon' is de Engelse vertaling van "kaki".

Inderdaad moet worden toegegeven dat de oranje gekleurde vruchten van deze vleestomaat op een kaki lijken. De grote vleestomaten hebben een gemiddeld vruchtgewicht van 300 à 400 gram (tot 450 gram). Goede smaak.

'Persimmon' is een ras waarvan de eerste vruchten vrij laat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 81 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen. De planten groeien niet erg sterk, waardoor deze relatief kort blijven.

Ondanks dat 'Persimmon' er erg fraai uit ziet, geven wij de voorkeur voor het ras 'Arancia'. De vruchten van deze rassen lijken namelijk erg veel op elkaar, doch de planten van 'Arancia' groeien beter en zijn productiever.

tomaten 'Persimmon'   geoogste vruchten van 'Persimmon'      
Phantasia (F1-hybride) - rode tomaat

Dit F1-hybride ras wordt sinds omstreeks 2005 in Duitsland door de Firma Bruno Nebelung (Kiepenkerl) op de markt gebracht. De prijs van de zaden is overigens behoorlijk hoog (deze ligt rond de 1 euro per zaadje). De Firma Bruno Nebelung heeft een samenwerking met het bekende Nederlandse veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds (onderdeel van Monsanto) en zij brengen gezamenlijk diverse F1-hybride rassen op de markt. 'Phantasia' was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer 'DRW 7414'.

'Phantasia' heeft een zeer uitgebreide resistentie tegen diverse ziekten, te weten: tomatenmozaïekvirus, Cladosporium fulvum fysio 1-5, Oidium lycopersici, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1+2, Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici, Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica. Bovendien zijn de planten weinig gevoelig voor witkoppen. Tot slot is 'Phantasia' op dit moment één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in 'Phantasia' is gebaseerd op één resistentiegen (heterozygoot voor 'Ph-3').
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
In Duitse beproevingen die in 2006 en 2007 plaatsvonden in Stuttgart-Hohenheim, bleek dat 'Phantasia' inderdaad een goede resistentie had tegen de aardappelziekte, doch dat de resistentie van het andere aardappelzieteresiste ras 'Philovita' (ook van de Firma Bruno Nebelung) nog net iets hoger was.

'Phantasia' is een gewone tomaat met stevige rode vruchten die een gemiddeld vruchtgewicht hebben van ongeveer 90 tot 110 gram. De vruchten van 'Phantasia' hebben in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag. De eerste vruchten rijpen middelvroeg. Indien de rijpe vruchten aan de plant blijven hangen, kunnen de trossen eventueel in zijn geheel als trostomaten worden geoogst.

De planten zijn zeer productief en gaan tot laat in het seizoen door met het produceren van vruchten. De planten zijn groeikrachtig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Phantasia'   tomaten 'Phantasia' als trostomaten geoogst        
Philippos (F1-hybride) - rode tomaat

Dit F1-hybride ras is voor de buitenlandse markt ontwikkeld door Nunhems Zaden, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Nunhem, Limburg. Zaden van dit ras worden in Nederland o.a. via Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems Zaden) op de particuliere markt verkocht.

'Philippos' heeft een hoge resistentie tegen de volgende ziektes: tomatenmozaïekvirus, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0 en 1. Bovendien heeft 'Philippos' een gedeeltelijke resistentie tegen: Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica.

Geeft fraaie ronde rode vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 140 gram (tot 180 gram). De vruchten lenen zich er eventueel voor om als trostomaat te worden geoogst. Het vruchtvlees is stevig en goed van smaak. 'Philippos' heeft in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag.

'Philippos' is een ras waarvan de eerste vruchten vrij laat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 81 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De goed groeiende planten zijn uitermate productief en hebben een overzichtelijke groeiwijze, doch de bladeren zitten relatief dicht op elkaar. Hierdoor is het aan te bevelen enkele bladeren uit te dunnen. De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Philippos'   tomaten 'Philippos'   tomaten 'Philippos'    
Philovita (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras wordt sinds omstreeks 2005 in Duitsland door de Firma Bruno Nebelung (Kiepenkerl) op de markt gebracht. De zaden zijn overigens behoorlijk prijzig (deze ligt tussen de 50 cent en 1 euro per zaadje). De Firma Bruno Nebelung heeft een samenwerking met het bekende Nederlandse veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds (onderdeel van Monsanto) en zij brengen gezamenlijk diverse F1-hybride rassen op de markt. 'Philovita' was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer 'DRC 502'.

'Philovita' heeft een zeer uitgebreide resistentie tegen diverse ziekten, te weten: tomatenmozaïekvirus, Cladosporium fulvum fysio 1-5, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1+2, Fusarium oxysporum f.sp.
Radicis lycopersici
, Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica. Bovendien zijn de planten weinig gevoelig voor witkoppen. Tot slot is 'Philovita' op dit moment één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in 'Philovita' is gebaseerd op één resistentiegen (heterozygoot voor 'Ph-3').
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
In Duitse beproevingen die in 2006 en 2007 plaatsvonden in Stuttgart-Hohenheim, bleek overigens dat 'Philovita' van alle daar geteste rassen de hoogste resistentie tegen aardappelziekte had.

'Philovita' is een cherrytomaat en geeft kleine ronde intensief rood gekleurde vruchtjes (circa 10 tot 12 gram) met een aantrekkelijk uiterlijk en een goede smaak. De vruchtjes zijn niet erg gevoelig voor scheuren; waarschijnlijk komt dit door de zeer stevige schil die zich rondom de vruchtjes bevindt. De smaak van 'Philovita' is goed, doch blinkt niet uit ten opzichte van andere cherrytomatenrassen (zoals 'Gardeners Delight', 'Favorita', 'Sungold', 'Sunsugar' en 'Sweet Gold'); dit komt mogelijk door de zeer stevige schil, die de smaaksensatie enigszins negatief beïnvloedt.

'Philovita' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2012 waren in de hobbykas slechts 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De productieve planten gaan tot laat in het seizoen door met het produceren van vruchtjes. De planten zijn groeikrachtig, hebben een overzichtelijke gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

cherrytomaten 'Philovita'   cherrytomaten 'Philovita'        
cherrytomaten 'Philovita'   cherrytomaten 'Philovita'        
Pilu - rode tomaat

Dit ras is ontwikkeld door Richard Specht van Gärtnerei Piluweri in Müllheim-Hügelheim (Duitsland) en werd omstreeks 2008 op de markt gebracht ten behoeve van biologische teelt in ongestookte kassen en tunnels (of eventueel op beschutte zonnige plaatsen buiten). Het ras is ontstaan uit selectie (inteelt) van de commerciële F1-hybride 'Pannovy' van Syngenta Seeds B.V. en is daarmee het zusterras van het elder op deze pagina beschreven ras 'Tica'.

Het gaat in het geval van 'Pilu' om een gewone rode tomaat met ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van zo'n 80 tot 100 gram.

De smaak van de vruchten is goed. De vruchten hebben in het onrijpe stadium een bleekgroene kleur (zonder donkergroene kraag) en kleuren vrij snel door naar het rijpe stadium en zijn in het rijpe stadium zachter dan je van een modern commerciëel ras zou verwachten. In tegenstelling tot wat je bij een commercieel ras zou verwachten, blijken de vruchten ook vrij gevoelig voor het ontstaan van krimpscheurtjes (zie onderstaande foto).

'Pilu' is een ras waarvan de eerste vruchten tamelijk vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De breukvlakken in de vruchtstelen breken vrij gemakkelijk, waardoor de vruchten zich gemakkelijk los laten oogsten.

De planten hebben een sterke groeikracht en zijn productief, hebben een open gewasopbouw (lange internodiën) en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

'Pilu' is resistent tegen Cladosporium fulvum fysio 1-5 en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1.

Ondanks dat de vruchten van 'Pilu' wat vroeger rijpen, vinden wij -alle eigenschappen afwegende- het zusterras 'Tica' de betere van de twee.

tomaten 'Pilu'            
Pink Cherry - roze coctailtomaat

De vruchten van dit ras zijn voor een echte cherrytomaat aan de grote kant; eigenlijk hebben ze meer het formaat van een grove coctailtomaat.

De vruchten zijn met hun fraaie roze kleur echter een heel bijzondere verschijning. Het vruchtvlees is aan de droge kant, waardoor deze tomaat duidelijk minder smaakt dan de echte cherrytomaten.

De planten groeien goed en geven een hoge opbrengst. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De bladeren zitten vrij dicht op elkaar, waardoor uitdunnen van het blad is aan te bevelen.

tomaten 'Pink Cherry'          
Plum Lemon - gele citroenvormige tomaat

De zaden van dit ras werden door Kent Whealy van Seed Savers Exchange (SSE) op de Kalitnikovskiy vogelmarkt in de oostelijke sector van Moskou gekocht van een oudere Russische zaadhandelaar. Daarna is dit ras in de westerse wereld verspreid onder de naam 'Plum Lemon' of 'Wonderlight'. In Rusland is dit ras bekend onder de naam 'Limmony Liana'.

'Plum Lemon' heeft goed groeiende planten die zeer grote brede trossen geeft die vol hangen met middelgrote geel gekleurde citroenvormige tomaten. De planten zijn zeer productief. De vruchten zijn moeilijk met kroontje te plukken, omdat het kroontje nogal vast aan de trossen zit, terwijl de vrucht zelf nogal los aan het kroontje zit.
Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 75 à 80 gram (tot 115 gram). De vruchten hebben relatief droog vruchtvlees, waardoor ze met name geschikt zijn voor verwerking (pastasaus, soep).

'Plum Lemon' is een ras waarvan de eerste vruchten laat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 85 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Eén van de favorieten in FruitLent vanwege de enorme productie van fraai gevormde en gekleurde vruchten.

De goed groeiende planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaten 'Plum Lemon'   geoogste vruchten van 'Plum Lemon'        
Plum Regal (F1-hybride) - rode pruimtomaat

Dit F1-hybride ras met het kweeknummer 'NC 05255' werd ontwikkeld door Dr. Randolph G. Gardner van de North Carolina State University (NCSU) en betreft een kruising van de door de NCSU ontwikkelde inteeltlijnen 'NC30P' x 'NC25P'. Wordt op de markt gebracht door Bejo Seeds. Geïntroduceerd omstreeks 2010.
Download hier een publicatie in HortScience over 'Plum Regal' (PDF-bestand van 470 kB)

De vruchten van 'Plum Regal' zijn van het type "Roma": rood van kleur, pruimvormig en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 100 gram. De vruchten zijn goed bestand tegen scheuren. Het vruchtvlees is fraai rood gekleurd, stevig en bevat weinig zaden. De vruchten hebben een goede smaak, doch het vruchtvlees is wat droger. Hierdoor is dit ras met name bedoeld voor pastasauzen en soepen.

'Plum Regal' is resistent tegen de volgende ziekten: tomato spotted wilt virus (TSWV), Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1 en 2. Daarnaast heeft 'Plum Regal' een gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani. Tot slot is 'Plum Regal' één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). De resistentie in 'Plum Regal' is gebaseerd op één resistentiegen: heterozygoot Ph-3 (alhoewel op veel plaatsen op internet foutief is gepubliceerd dat het om een homozygote Ph-3 resistentie zou gaan).
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Door de resistentie tegen de aardappelziekte is dit ras mogelijk extra geschikt voor buitenteelt in Nederland, echter: helaas rijpen de vruchten van 'Plum Regal' nogal laat in het seizoen.

De planten groeien als een struiktomaat met een zware bebladering. De planten zijn derhalve zelftoppend en de dieven hoeven niet te worden weggenomen.

tomaat 'Plum Regal' (onrijp)   tomaat 'Plum Regal'        
Pozzano (F1-hybride) - rode pruimvormige saustomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Enza Zaden en is omstreeks 2010 geïntroduceerd. Behoort tot het type 'San Marzano', een echte Italiaanse "pomodori". Indien u meer wilt weten over de 'San Marzano' tomaten, open dan de onderstaande link:
Lees hier verder over de 'San Marzano' tomaten.

Dit ras geeft redelijk grote rode vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van zo'n 90 gram. De vruchten hebben geen donkergroene schouders. De vruchten voldoen aan de verwachte kwaliteit van 'San Marzano' tomaten.

De eerste vruchten rijpen middelvroeg; in 2018 / 2019 waren in de hobbykas 62 / 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van 'Pozzano' zijn resistent tegen tomatenmozaïekvirus, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1 en 2 en verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum en Verticillium dahliae).

De productieve en groeikrachtige planten hebben een goede bladbedekking en groeien als een stamtomaat, waardoor de dieven die worden gevormd moeten worden verwijderd.

tomaat 'Pozzano'   tomaat 'Pozzano'        
Primabella - rode coctailtomaat

Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de "Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung" van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt.
Ontstaan door inteelt van de commerciële F1-hybride 'Philovita'. Aanvankelijk bekend onder kwekersnummer 'Nr. 226-11-4' en in 2013 geïntroduceerd onder de naam 'Primabella'.
Wij vinden het verwarrend dat door dezelfde veredelaar kort na elkaar twee verschillende rassen zijn geïntroduceerd met namen die veel op elkaar lijken ('Primabella' en 'Primavera').

'Primabella' geeft rode vruchten in het formaat van een coctailtomaat (circa 20 à 25 gram zwaar, circa 3 cm doorsnede), welke in lange trossen aan de plant hangen. Het stevige en sappige vruchtvlees heeft een redelijke smaak. Dunne schil. Goede bewaarbaarheid.

De eerste vruchten rijpen tamelijk vroeg: in 2018 / 2019 waren in de hobbykas 55 / 56 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

'Primabella' is één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke genen de resistentie in 'Primabella' is gebaseerd (wij denken dit echter wel te weten). Volgens Duitse testresultaten zou de resistentie zeer hoog zijn (en wij verwachten dat dit juist is).
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Het is zeer waarschijnlijk dat dit ras nog aanvullende resistentiegenen tegen andere ziektes bezit, doch ook hier is niets over gepubliceerd (waarschijnlijk omdat dit nog niet is onderzocht). Aan de hand van ervaringen in FruitLent, hebben we in ieder geval de indruk gekregen dat 'Primabella' ook resistent is tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum), aangezien de plant in 2019 in onze hobbykas niet door deze ziekte werd aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.

De planten hebben stevige donkergroene bladeren en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten staan bekend als zeer groeikrachtig. Met name bedoeld voor buitenteelt. Voor de teelt onder glas is de groei zodanig krachtig dat de plant beter met twee hoofdstengels kan worden opgekweekt. Ook buiten kan deze eventueel worden opgekweekt met meer stengels. De jonge planten zijn donkergroen en compact.

tomaat 'Primabella'   tomaat 'Primabella'   tomaat 'Primabella'   tomaat 'Primabella'
tomaat 'Primabella'   tomaat 'Primabella'      
Primavera - rode cherrytomaat

Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de "Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung" van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt. Geïntroduceerd in 2010. Onstaan uit een gestabiliseerde kruising van 'Cerise gelb' met 'Zuckertraube'. Mede geselecteerd op een goede veldresistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). Wordt ook wel aangeduid als "die rote". 'Primavera' is een zusterras van 'Dorada', welke laatste ook wel wordt aangeduid als "die gelbe".
Wij vinden het verwarrend dat door dezelfde veredelaar kort na elkaar twee verschillende rassen zijn geïntroduceerd met namen die veel op elkaar lijken ('Primavera' en 'Primabella').

'Primavera' geeft ronde rode vruchten in het formaat van een cherrytomaat (circa 13 gram zwaar). Sappig vruchtvlees met een zeer goede smaak. De eerste vruchten rijpen zeer vroeg. Rijpe vruchten kunnen niet heel lang aan de struik blijven hangen, omdat ze dan te zacht worden.

In 2018 waren in de hobbykas 57 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een middelsterke tot sterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Zeer productief.

tomaat 'Primavera'   tomaat 'Primavera'      
tomaat 'Primavera'   tomaat 'Primavera'      
Principe Borghese - rode ovale coctailtomaat

Dit is een Italiaans ras welke dateert van het begin van de 20-ste eeuw.

Dit ras geeft kleine eikelvormige rode vruchtjes, die aan het uiteinde een puntje hebben. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt circa 13 à 17 gram. De vruchtjes hangen aan kleine tot middelgrote trossen aan de plant. Het zachte vruchtvlees heeft een goede volle tomatensmaak en is vrij sappig. Geschikt voor vers gebruik of eventueel in pastasauzen, soepen en salade's.

Dit ras wordt in Italië wel gebruikt voor winterbewaring. Van deze bewaarmethode zijn beroemd de Piennolo del Vesivio DOP. Hierbij worden de trosjes met gerijpte tomaatjes rondom aanéén geregen tot strengen met tomaatjes die vervolgens op een droge plaats onder onder een afdak worden opgehangen om zodoende de gehele winter door te kunnen gebruiken.

De planten hebben een wat compacte groeiwijze met de bladeren vrij dicht op elkaar. Ze groeien als een stamtomaat, waardoor de dieven die worden gevormd moeten worden verwijderd. Ondanks de wat compacte groeiwijze groeien de planten wel netjes en overzichtelijk. De planten kunnen eventueel ook als struik worden opgekweekt door enkele dieven te laten staan.

De eerste vruchtjes van 'Principe Borghese' rijpen middentijds: in 2013 waren in de hobbykas 77 dagen nodig tussen uitplanten en het eerste rijpe vruchtje.

tomaat 'Principe Borghese'   tomaat 'Principe Borghese'   tomaat 'Principe Borghese'    
Purple Dragon - gestreepte blauwe (paarse) coctailtomaat

Dit ras werd geselecteerd door Mark McCaslin van de Frogsleap Farm, een bedrijf dat nieuwe en unieke tomatenrassen ontwikkelt in het zuiden van Minnesota (USA). De naam werd gegeven door Dean Slater van Copemish (Michigan, USA). Kwam omstreeks 2014 op de markt.

Het ras 'Purple Dragon' is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een coctailtomaat met gestreepte ovale vruchten met een oranjerode rijpe grondkleur, waarbij de schil is voorzien van een paarse verkleuring, welke paarse verkleuring deels het strepenpatroon volgt. Hierdoor ontstaat een bijzonder fraai en merkwaardig contrast.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige "blauwe" tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De vruchten van 'Purple Dragon' zijn ovaal van vorm, klein van formaat (circa 35 gram) en hebben een schil die is voorzien van strepen. Het vruchtvlees kleurt in het rijpe stadium oranjerood, waarbij de strepen op de schil verkleuren naar geel. De gestreepte schil wordt in het geval van 'Purple Dragon' echter gecombineerd met een donkerpaarse verkleuring op de plaatsen waar de vruchten aan de zon zijn blootgesteld. De paarse verkleuring volgt grotendeels het patroon van de strepen, waarbij de paarse strepen op de schouders van de vrucht het meest nadrukkelijk aanwezig zijn als gevolg van blootstelling aan de zon. Door het bovenomschreven kleurenspel ontstaat een bijzonder fraai contrast en behoren de vruchten qua uiterlijk tot de meest spectaculaire binnen de soort !

De vruchten hangen aan lange losse trossen die een matige zetting vertonen. De vruchten hebben een milde uitgebalanceerde smaak en smaken daarmee in ieder geval beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen.

'Purple Dragon' is een ras waarvan de eerste vruchten vrij laat rijpen: in 2016 waren in de hobbykas 69 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De stevige planten zijn vrij sterk behaard en hebben korte stevige bladeren. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Doordat de bloemtrossen een slechte zetting vertonen, zijn de planten helaas slechts weinig productief. Ondanks dat de vruchten erg fraai zijn om te zien (zie de foto hieronder), kunnen we dit ras vanwege zijn slechte productiviteit niet aanbevelen !

tomaat 'Purple Dragon'          
RAF - rode vleestomaat

Dit is een bekend Spaans ras dat is geselecteerd door Vega de Almería (Spanje) en omstreeks 1969 werd geïntroduceerd. De naam is eigenlijk een afkorting en staat voor "Resistente al Fusarium".

Het gaat om een rood gekleurde platronde meerhokkige vleestomaat, waarvan het vruchtvlees een goede smaak en textuur heeft. Het vruchtgewicht bedraagt zo'n 125 tot 250 gram.

Ondanks dat 'RAF'-tomaten in het rijpe stadium gewoon rood van kleur worden, is het in Spanje gebruikelijk dat deze in het half-rijpe stadium worden gegeten, terwijl de buitenkant nog merendeels groen van kleur is en de tomaat van binnen uit al is beginnen te rijpen. In dit stadium hebben de vruchten sappig vruchtvlees met een stevige textuur.

Het ras is geschikt om te groeien in Spaanse kuststreken met een hoger zoutgehalte in de bodem. Het verhaal dat de 'RAF'-tomaat door het groeien in een zoute(re) ondergrond een betere smaak heeft, wordt wel als marketinginstrument gebruikt.

Overigens zal dit ongetwijfeld waar zijn, want voor alle tomatenrassen geldt immers dat indien het zoutgehalte in de ondergrond hoger is, de smaak toeneemt (en de productie afneemt). Het is niet voor niets dat 'Tasty Tom' ® tomaten verplicht worden geteeld met een hogere E.C. (= hogere concentratie aan opgeloste meststoffen) in de substraatmatten.

'RAF'-tomaten worden van oorsprong voornamelijk in Spanje geteeld. Bijna alle in Spanje geteelde 'RAF'-tomaten worden ook in Spanje vermarkt. Inmiddels is ook een Nederlandse tomatenteler gestart met de teelt van 'RAF'-tomaten waarbij de planten onder glas worden geteeld. De vruchten worden vervolgens in het half-rijpe (groene) stadium als exclusief product vermarkt.

De planten van 'RAF' groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Gelet op het bovenstaande verhaal is 'RAF' dus resistent tegen Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici). Vanwege het ontstaansjaar van dit ras zal deze resistentie uitsluitend betrekking hebben op fysio 0 van deze ziekte.

Zaden van dit ras zijn al wel in de collectie van FruitLent aanwezig, doch het ras moet in een nader te bepalen seizoen voor het eerst worden getest. Daarna zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden gewijzigd of aangevuld en zullen ook extra foto's worden geplaatst. De onderstaande foto's zijn in 2017 gemaakt in een hobbykas in Huissen.

tomaten 'RAF' tomaten 'RAF'  
Ravello (F1-hybride) - rode pruimvormige coctail- en saustomaat

Dit F1-hybride ras wordt door diverse zaadfirma's op de markt gebracht. Het ras wordt gezien als een mini-'San Marzano' tomaat.

De uniforme pruimvormige rood gekleurde vruchten van 'Ravello' zijn vrij klein (circa 25 gram) en hebben stevig enigszins droog vruchtvlees met een goede smaak. De eerste vruchten van 'Ravello' rijpen tamelijk vroeg: in 2015 waren in de hobbykas 58 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Rijpe vruchten zijn goed bewaarbaar. Rijpe vruchten kunnen ook zeer lang aan de plant blijven hangen, zonder dat deze gaan scheuren of rotten. Vruchttrossen kunnen ook in zijn geheel worden geoogst als een trostomaat, doch de vruchten zitten wel vrij los aan de kroontjes.

Door het droge vruchtvlees moet 'Ravello' vooral worden gezien als een ras voor verwerking, zoals voor soep, pastasauzen en ovenschotels. Ook zijn de vruchtjes geschikt om aan een spiesje te doen op de barbeque, of om in roerbakgerechten op het laatst even mee te roerbakken.

De zeer productieve planten groeien als een stamtomaat en lijken door hun middelgroene bladkleur aanvankelijk veel op die van 'San Marzano'. De planten groeien echter iets krachtiger.

'Ravello' is resistent tegen de volgende ziekten: tomatenmozaïekvirus, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0, Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici, Pseudomonas syringae pv. tomato, Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica.

tomaten 'Ravello' tomaten 'Ravello' tomaten 'Ravello'
tomaten 'Ravello' tomaat 'Ravello' als trostomaten geoogste 'Ravello'
Red Pearl - rode ovale cherrytomaat

Dit ras wordt vanaf omstreeks 2014 op de markt gebracht en is ontwikkeld door A.L. Tozer Ltd. in Bristol (UK). Ook bekend onder onder het kwekersnummer 'TZ 4377'.

Het gaat om een pruimvormige rode cherrytomaat, met vruchtjes die gemiddeld 9 tot 10 gram wegen. De vlezige vruchtjes hebben soms een wat hoekige vorm, bevatten zeer weinig zaden en hebben een goede smaak. De stevige vruchtjes zijn goed bestand tegen scheuren en zijn goed houdbaar (zowel aan de struik als na de oogst).

'Red Pearl' is een ras waarvan de eerste vruchten al vroeg rijpen: in 2016 waren in de hobbykas slechts 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De groeikrachtige planten hebben een zeer open groeiwijze en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Resistent tegen Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (fysio 1 en 2). Daarnaast heeft 'Red Pearl' enige resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt zou kunnen zijn voor buitenteelt in Nederland. Het is ons niet bekend op welke resistentiegenen de resistentie in 'Red Pearl' is gebaseerd. Omdat de resistentie door de ontwikkelaar wordt aangegeven als "gemiddeld", verwachten we dat deze is gebaseerd op enkele kwantitatieve genen.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

cherrytomaat 'Red Pearl' cherrytomaat 'Red Pearl' cherrytomaat 'Red Pearl' cherrytomaat 'Red Pearl'
cherrytomaat 'Red Pearl'   cherrytomaat 'Red Pearl'   cherrytomaat 'Red Pearl'    
Reinhards Goldkirsche - gele cherrytomaat

Dit ras is ontwikkeld door Reinhard Kraft uit Neukirchen (Duitsland) en is in 2001 op de markt gebracht.

Deze cherrytomaat geeft lange vertakte vruchttrossen met middelgrote gelijkmatig gevormde felgele ronde cherrytomaatjes (ongeveer 9 gram per vrucht). Het stevige vruchtvlees is goed van smaak. Plukt zeer gemakkelijk, omdat de kroontjes gemakkelijk los laten van de tros. Zeer productief en vroeg rijpend. De planten groeien goed als een stamtomaat en hebben grote bladeren die dicht op elkaar zitten. Daarom is uitdunnen van de bladeren aan te bevelen.

Eén van de favorieten in FruitLent vanwege de goede productie van fraaie smakelijke cherrytomaatjes.

In 2006 groeide dit ras voor het eerst in FruitLent en had toen felgele vruchtjes (eerste foto). Toen we het ras in 2010 opnieuw in onze hobbykas hadden geplant, bleek dat de vruchtjes cremewit tot cremegeel van kleur werden (tweede en derde foto). Waarschijnlijk dat we daarmee toevallig een licht gekleurde mutant van dit ras hebben gevonden. Het is nog niet bekend of de nakomelingen van deze licht gekleurde mutant wederom cremewit tot cremegeel gekleurde vruchtjes geven, of dat de nakomelingen gewoon geel gekleurde vruchtjes zullen dragen. Ook is het natuurlijk mogelijk dat de nakomelingen deels van het gemuteerde type en deels van het normale type zullen zijn.

Indien u tussen 2007 en 2010 bij ons zaden of plantjes van dit ras heeft gekocht, dan stellen we het zeer op prijs indien u ons een e-mail wilt versturen met de mededeling welke kleur de vruchtjes bij u hebben gekregen.

tomaten 'Reinhards Goldkirsche'   tomaten 'Reinhards Goldkirsche' (lichte variant)   tomaten 'Reinhards Goldkirsche' (lichte variant)    
Resi - rode cherrytomaat

Dit ras van onbekende herkomst wordt door verschillende zaadhandels op de markt gebracht en is in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de "Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung" van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) naar voren gekomen als behoorlijk resistent tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans).

Geeft ronde rode vruchten in het formaat van een wat grotere cherrytomaat (circa 20 gram zwaar), welke in kleine trossen aan de plant hangen. De zachte vruchten staan bekend om de zeer goede aromatische smaak die doet denken aan banaan of ananas. De eerste vruchten rijpen middelvroeg.

'Resi' is één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke genen de resistentie in 'Resi' is gebaseerd. Volgens Duitse testresultaten zou de resistentie zeer hoog zijn.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De jonge planten zijn compact en donkergroen en groeien uit tot groeikrachtige slanke volwassen planten met donkergroene bladeren. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Doordat de planten een slanke groeiwijze hebben, kunnen ze vrij dicht op elkaar worden geplant. Door de sterke groeikracht is het bij de teelt onder glas mogelijk om twee stengels per plant aan te houden. De planten zijn door de kleinere trossen middelmatig productief, maar gaan in het seizoen wel lang door met het produceren van nieuwe vruchten.

tomaat 'Resi'   tomaat 'Resi'        
Rockingham - rode vleestomaat

Ontwikkeld op het New Hampshire Agricultural Experiment Station in Durham (USA) uit een kruising van (New Hampshire veredelingslijnen x Rockefeller Found. selection no. X907W) x 'Mikado' x 'Rutgers'. Geïntroduceerd op 15 februari 1962.

Geeft platronde rood gekleurde kleine vleestomaten die met een vruchtgewicht van 125 tot 350 gram onderling wat variabel van grootte kunnen zijn (gemiddeld ongeveer 225 gram). Het vlezige rode vruchtvlees is zacht van structuur en heeft een goede smaak.

'Rockingham' is een ras waarvan de eerste vruchten tamelijk vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Dit is vroeger dan bij de meeste andere vleestomaten het geval is.

De planten van 'Rockingham' zijn aardappelbladig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

'Rockingham' is één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). De resistentie in 'Rockingham' is echter gebaseerd op één resistentiegen (homozygoot 'Ph-1'), waardoor de resistentie meestal niet werkzaam is.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
In een buitenproef die in 2017 in FruitLent plaatsvond werd inderdaad onvoldoende resistentie tegen de aardappelziekte waargenomen.

tomaten 'Rockingham'   tomaten 'Rockingham'   tomaten 'Rockingham'    
tomaten 'Rockingham'   tomaten 'Rockingham'        
Rosa di Sorrento - roze vleestomaat

Ook bekend als 'Pomodoro di Sorrento' of kortweg 'Sorrento'.

(er bestaat echter een tweede ras dat ook de naam 'Sorrento' draagt; het gaat daarbij om de selectie 'E0208A' welke werd ontwikkeld door Ferry-Morse Seed Co en in 1975 door hen werd geïntroduceerd; dit is echter een rode peervormige tomaat die niet lijkt op de 'Rosa di Sorrento' die hier wordt beschreven)

De hier bedoelde 'Rosa di Sorrento' is een Italiaans streekras, welke echter zeer waarschijnlijk van origine toch niet uit Italië zelf komt. 'Rosa di Sorrento' wordt gekweekt in enkele Italiaanse kustplaatsen op het Sorrento-schiereiland, met name in de plaatsen Sant’Agnello en Piano di Sorrento. Het ras zou daar in het begin van de twintigste eeuw terecht zijn gekomen als gevolg van handelscontacten met Amerika. Handelslieden die per boot citroenen exporteerden naar Amerika, zouden deze tomaat mee retour hebben genomen. Dit verklaart waarom het ras nog steeds lokaal wordt geteeld op de plaatsen die destijds belangrijk waren voor de handelscontacten met Amerika.
Het ras 'Rosa di Sorrento' wordt veel gebruikt in de locale keuken, met name als vers ingrediënt voor smakelijke zomersalades en natuurlijk voor de beroemde caprese, waar de tomaat wordt vergezeld van olijfolie, basilicum en buffelmozarella.
Sinds het begin van de negentiger jaren wordt dit ras ook op bescheiden schaal gekweekt op de vlaktes nabij de Vesuvius, met name in gemeenschappen als Gragnano, Boscoreale and Torre Annunziata, doch hier zou deze tomaat niet dezelfde smaakeigenschappen hebben als op het Sorrento-schiereiland.

De vruchten van deze vleestomaat zijn middelgroot tot groot van formaat (tot 500 gram en soms zelfs nog meer) en hebben een enigszins afgeplatte ronde vorm met lichte golvingen. Op het oogsttijdstip hebben ze een licht rode kleur die naar boven toe over gaat in roze met groene schouders. Het donkerroze gekleurde vruchtvlees is vlezig, compact van structuur en bevat weinig zaden. Aan de hand van de ervaringen in onze hobbykas zijn wij van mening dat er kwalitatief betere vleestomaten beschikbaar zijn; we vinden de smaak van de vruchten namelijk wat aan de flauwe kant.

De eerste vruchten rijpen laat: in 2013 waren in de hobbykas 84 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

rijpe vrucht van 'Rosa di Sorrento'          
Rote Murmel - rode cherrytomaat

Dit is een wilde tomaat van onbekende herkomst.

'Rote Murmel' is een kleine cherrytomaat (eigenlijk: bestomaat) met vruchtjes van slechts zo'n 3½ à 4 gram zwaar, circa 0,75 à 1 cm in doorsnede, een donkerrode kleur, zacht sappig vruchtvlees met een zeer goede smaak. De houdbaarheid van rijpe vruchtjes is beperkt.

De planten zijn zeer groeikrachtig en groeien in principe als een stamtomaat, maar kunnen beter als een grote struik worden opgekweekt door dieven te laten doorgroeien. Aangezien de vruchttrossen slechts 8 tot 18 vruchtjes bevatten, zal de plant alleen dan een redelijke opbrengst kunnen geven. Bij het laten doorgroeien van de zijscheuten worden immers meer trossen gevormd.
Uit Duits onderzoek is ook naar voren gekomen dat de vruchtjes van 'Rote Murmel' beter smaken bij niet-gesnoeide planten. Dit is verklaarbaar omdat de verhouding tussen bladoppervlak en het aantal vruchten bij keurig gesnoeide planten lager uitvalt. Bij niet-gesnoeide planten worden er meer suikers gevormd die over de vruchtjes worden verdeeld.

Indien de planten als een grote struik worden opgekweekt, zijn ze relatief onderhoudsarm. Hier en daar moeten dan een paar takken worden vastgezet om te voorkomen dat de planten omvallen.

Alleen aan te raden voor buitenteelt, want in de kas worden de planten veel te groot.

Volgens verschillende bronnen op internet heeft 'Rote Murmel' een zeer goede resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Uit een wetenschappelijke publicatie (juli 2015, Bangor University, Wales) is naar voren gekomen dat de resistentie waarschijnlijk is gebaseerd op homozygoot 'Ph-3'.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

tomaat 'Rote Murmel'          
Rosalita - donkerroze cherrytomaat

Ook bekend als 'Rosalita pink grape'.

De planten geven grote sterk vertakte trossen met kleine langwerpige donkerroze gekleurde cherrytomaatjes. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt circa 7 gram. De eerste vruchtjes rijpen vrij vroeg en hebben een goede smaak.

'Rosalita' geeft overzichtelijke planten met een middelsterke groeikracht die als een stamtomaat groeien, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Helaas heeft de plant met name later in het seizoen de neiging om extra dieven te vormen, zoals op plaatsen waar al eerder dieven hebben gezeten en/of op de trossen.

cherrytomaten 'Rosalita'   cherrytomaten 'Rosalita'   cherrytomaten 'Rosalita'    
San Marzano lungo 2 - selezione Uni - rode pruimvormige saustomaat

Dit is een selectie van het type 'San Marzano', een echte Italiaanse "pomodori". Deze selectie wordt door Four Sementi uit Piacenza (Emilia-Romagna, Italië) op de markt gebracht. Indien u meer wilt weten over de 'San Marzano' tomaten, open dan de onderstaande link:
Lees hier verder over de 'San Marzano' tomaten.

De selectie 'San Marzano lungo 2 - selezione Uni' draagt langwerpige rood gekleurde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van circa 80 à 85 gram. Zoals de naam van de selectie al suggereert, zijn de vruchten onderling tamelijk uniform en hebben ze een fraaie gelijkmatige cilinderachtige vorm. De vruchten hebben relatief droog vruchtvlees, waardoor ze met name geschikt zijn voor verwerking (pastasaus, soep). 'San Marzano' wordt wel gezien als de beste kooktomaat ter wereld.

De eerste vruchten rijpen vrij laat: in 2014 waren in de hobbykas ongeveer 73 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Rijpe vruchten kunnen zeer lang aan de plant blijven hangen, zonder dat ze snel gaan scheuren of rotten.

Groeit als een stamtomaat aan middelsterk groeiende planten met middelgroene bladeren die vrij dicht op elkaar zitten (bladeren uitdunnen). De planten zijn middelmatig productief.

tomaten 'San Marzano lungo 2 - selezione Uni'   tomaten 'San Marzano lungo 2 - selezione Uni'   tomaten 'San Marzano lungo 2 - selezione Uni'    
San Marzano 3 - rode pruimvormige saustomaat

Dit is een selectie van het type 'San Marzano', een echte Italiaanse "pomodori". Deze selectie wordt door diverse zaadfirma's op de markt gebracht. Indien u meer wilt weten over de 'San Marzano' tomaten, open dan de onderstaande link:
Lees hier verder over de 'San Marzano' tomaten.

Dit ras draagt langwerpige rood gekleurde vruchten met weinig zaden en relatief droog vruchtvlees. Hierdoor zijn ze met name geschikt zijn voor verwerking (pastasaus, soep). 'San Marzano' wordt wel gezien als de beste kooktomaat ter wereld.

Ten opzichte van de bovenomschreven 'San Marzano lungo 2 - selezione Uni' constateren wij de navolgende verschillen:

 • de gewasopbouw van de planten is iets meer open;
 • de eerste vruchten rijpen wat vroeger: in 2014 / 2018 / 2019 waren in de hobbykas 63 / 65 / 67 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht (ook hier kunnen rijpe vruchten zeer lang aan de plant blijven hangen, zonder dat ze snel gaan scheuren of rotten);
 • de vruchten zijn gemiddeld wat groter (gemiddeld vruchtgewicht 110 à 115 gram);
 • de vruchten zijn wat breder van vorm (iets minder langwerpig), dit geldt met name voor de eerste vruchten aan de plant, de latere vruchten zijn wel wat langwerpiger van vorm (op de onderstaande foto's zijn de vormverschillen tussen de eerdere en de latere vruchten zichtbaar);
 • de vruchten hebben een wat onregelmatiger, minder glad oppervlak;
 • de vruchten zijn wat gevoeliger voor het vormen van groenkragen (zie hieronder de foto rechtsboven).
tomaten 'San Marzano 3' (latere vruchten)   geoogste tomaten 'San Marzano 3' (eerste vruchten)   geoogste tomaten 'San Marzano 3' (eerste vruchten)    
tomaten 'San Marzano 3' (eerste vruchten)   binnenzijde tomaat 'San Marzano 3' (eerste vruchten)      
Schmatzefein - donkerroze cherrytomaat

Afkomstig uit Oost-Duitsland.

Deze cherrytomaat geeft mooie ronde donkerroze gekleurde vruchten in lange vertakte trossen. Gemiddeld vruchtgewicht ongeveer 14 à 15 gram. Zeer productief. Ondanks het fraaie uiterlijk is de smaak helaas iets minder; het vruchtvlees is namelijk wat melig en is daardoor minder uitgesproken dan sommige andere cherrytomaten. De vruchtjes scheuren vrij gemakkelijk. Stamtomaat.

tomaten 'Schmatzefein'          
Silvery Fir Tree - rode vleestomaat

Dit ras is ook bekend als 'varenbladtomaat' of onder de Duitse naam 'Silbertanne' of onder de Engelse naam 'Carrot-like'.

Het ras is zeer waarschijnlijk afkomstig uit Rusland en is daar bekend als Серебристая Ель (Serebristaya El).

Dit ras dankt zijn naam / namen aan het opmerkelijke diep ingesneden blad dat wel wat doet denken aan het blad van worteltjes (peen).

De planten groeien als een struiktomaat die tot circa 45 à 60 cm hoog worden. De planten zijn derhalve zelftoppend en de dieven hoeven niet te worden weggenomen. De planten zijn door hun fijne bladeren een heel bijzondere verschijning en zijn daardoor ook heel geschikt als een sierlijke vulling van bloembakken of borders.

Tussen de bijzondere bladeren hangen de opvallend grote, brede, licht gelobde vleestomaten (gewicht tussen de 50 en 200 gram, doorsnede tot circa 8 cm) die rood van kleur worden. De vruchten zijn vroeg oogstbaar, opmerkelijk sappig en hebben een friszure smaak.

tomatenplantje van 'Silvery Fir Tree'   rijpende vruchten van tomaat 'Silvery Fir Tree'   bladeren van tomaat 'Silvery Fir Tree'    
Snowberry - cremewitte cherrytomaat

Deze cherrytomaat wordt wel tot de witte tomaten gerekend. De cherrytomaatjes hebben echter in werkelijkheid meer een heel lichtgele kleur. De vruchten wegen gemiddeld ongeveer 17 gram en hangen in niet tot weinig vertakte trossen van ongeveer 14 (12 à 17) stuks. Goed van smaak. De planten groeien als een stamtomaat en zijn door de nogal kleine vruchttrossen niet heel erg productief.

tomaten 'Snowberry'            
Snow Prince - blauwe (paarse) tomaat

Dit ras is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA) uit een kruising van 'Vincent's White' met 'Bosque Blue'. Het ras werd in 2014 door hen geïntroduceerd als "experimental" en is bij de introductie nog niet stabiel.

Het ras 'Snow Prince' is één van de nieuwigheden, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomatenrassen verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een grotere witte tomaat, waarbij de schil is voorzien van een paarse verkleuring. Hierdoor ontstaat een heel bijzonder contrast, immers: de cremewitte basiskleur van de vrucht is voorzien van een bronzen verkleuring van de schil op de plaatsen waar de vruchten aan de zon zijn blootgesteld (met name op de schouders).
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige "blauwe" tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcenteerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

De middelgrote vruchten zijn platrond van vorm. Het vruchtvlees is zacht van structuur en heeft een frisse smaak.

De planten groeien krachtig als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De eerste vruchten rijpen middentijds tot tamelijk laat.

Zaden van dit ras zijn in de collectie van FruitLent aanwezig geweest. Daarmee is in 2014 één plant in de hobbykas getest. Het ras bleek op dat moment nog onvoldoende stabiel. Onze plant leek daardoor in het geheel niet op de bovenstaande beschrijving. Onze plant bleek namelijk groot uitgevallen groene cherrytomaten te dragen (op zich ook apart, maar niet de bedoeling). Navraag bij Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds leerde ons dat hij hiermee bekend was: volgens hem bleek in 2014 ongeveer één op de drie planten groot uitgevallen groene cherrytomaten te dragen, terwijl de overige planten wel witte vruchten dragen, doch waarvan de paarse verkleuring erg tegen blijkt te vallen. J&L Gardens Seeds gaat verder met de selectie van de 'Snow Prince' en wellicht is er overig enkele jaren wel een stabiele versie beschikbaar die voldoet aan de bovenstaande beschrijvingen (wit met paars). Mogelijk testen we deze tegen die tijd nog een keer en kunt u op dat moment hier een foto zien. Er zijn tot op dit moment nog geen andere betrouwbare foto's van 'Snow Prince' beschikbaar.

Sprite - rode pruimvormige cherrytomaat

Deze plant groeit als een struiktomaat en moet niet worden gediefd. De planten hebben een vrij open groeiwijze en kunnen als struik in bijvoorbeeld een grote gaaskooi worden opgekweekt. Geeft zeer fraaie kleine rode pruimvormige cherrytomaatjes met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 7 gram. De vlezige vruchtjes hebben een opvallend goede smaak.

tomaten 'Sprite'   tomaten 'Sprite'   geoogste vruchtjes van 'Sprite'    
Starfire Isis - rood-gele cherrytomaat

Het ras 'Starfire Isis' is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA). Er zijn van 'Starfire Isis' in de zomer van 2012 voor het eerst zaden uitgegeven voor teeltseizoen 2013.

'Starfire Isis' is een wat grotere cherrytomaat met een heel bijzondere kleurstelling. De vruchtjes hebben namelijk een goudgele basiskleur met een rode verkleuring, welke verkleuring in strepen samen komt aan de onderzijde van de vruchtjes.

Normaliter zouden de vruchtjes van dit ras een ronde vorm moeten hebben, doch de eerste plant die wij in 2013 in FruitLent hebben getest, bleek peervormige vruchtjes te dragen. Doordat onze plant daarmee iets afwijkt van de beschrijving van J&S Garden Seeds, nemen we aan dat het ras bij de uitgifte van de zaden in de zomer van 2012 nog niet helemaal stabiel was.

De vruchtjes hebben in het onrijpe stadium enkele donkergroene lengtestrepen. Veel vruchtjes verkrijgen in het volledig rijpe stadium de bovenbeschreven rode verkleuring die in strepen samenkomt aan de onderzijde van de vruchtjes. De kroontjes van de rijpe vruchtjes zitten vrij vast aan de plant, waardoor het eenvoudiger is om de vruchtjes zonder kroontje dan met kroontje te oogsten. Afknippen van de vruchtjes is dus aan te bevelen indien de kroontjes voor het fraaiste uiterlijk van de vruchtjes behouden moeten blijven.

De eerste vruchtjes van 'Starfire Isis' rijpen vroeg: in 2013 waren in de hobbykas 65 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De vruchtjes hebben een zoete smaak, doch smaken naar onze mening minder exellent dan veel andere cherrytomaten; het ras is dus meer voor het bijzondere uiterlijk dan voor de smaak bedoeld.

De planten hebben een forse en bossige groeiwijze met grove bladeren, een grove stam en sterke wortels. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Volgens mededeling van Lee Goodwin, bereikt dit ras wat later in het seizoen zijn volle potentie.

tomaten 'Starfire Isis' (peervormig)   tomaten 'Starfire Isis' (peervormig)      
tomaten 'Starfire Isis' (peervormig)   tomaten 'Starfire Isis' (peervormig)        

Op de bovenstaande foto's de vruchtjes van de door ons geteste plant. Met deze peervormige vruchtjes voldoet onze plant dus niet helemaal aan de oorspronkelijke beschrijving van J&S Select Seeds.

SteakHouse (Gigantomo) (F1-hybride) - rode vleestomaat

Het F1-hybride ras 'SteakHouse' is omstreeks 2013 geïntroduceerd door Burpee Home Gardens (Philadelphia, USA). Inmiddels wordt deze ook via diverse andere zaadfirma's op de markt gebracht.

Deze tomaat staat in de USA bekend onder de oorspronkelijke naam 'SteakHouse', doch wordt in Europa verkocht onder de naam 'Gigantomo'.

Dit ras wordt door Burpee aangeprezen vanwege zijn zeer grote rode vleestomaten en zou daarmee behoren tot de grootste vleestomaten ter wereld. 500 tot 1.500 gram voor de grootste vruchten zou vrij normaal zijn. De breedgeschouderde en licht geribde vruchten zouden daarnaast een goede smaak hebben. Wij gaan vaststellen of deze claims juist zijn.

Volgens andere informatie op internet, bevatten de vruchten weinig zaden en sap, heeft het vruchtvlees een goede zoete smaak met een relatief laag zuurgehalte en is er een groot verschil in grootte tussen de grootste en de kleinste vruchten aan de plant. Zoals vaak het geval is bij extreem grote vleestomaten, zijn de grootste vruchten niet altijd even fraai gevormd. In wedstrijden behaalde de grootste vruchten een gewicht van bijna 2 kg per stuk. Mocht u het geluk dat de planten dergelijke grote vruchten dragen, vergeet deze dan niet te ondersteunen !

De planten van 'SteakHouse' groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Met de geclaimde vruchtgrootte worden er uiteraard niet heel veel vruchten per plant gevormd en is het vaak beter om maar één of enkele vruchten per vruchttros aan te houden.

Over de resistenties van 'SteakHouse' is niet veel gepubliceerd. Volgens sommige bronnen op internet zou deze resistent zijn tegen verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae) en tegen Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1).

Zaden van dit ras zijn in de collectie van FruitLent aanwezig en het ras is in 2018 voor het eerst getest in onze hobbykas. Daarbij bleek de kop al snel uit de plant te groeien en de plant eindigde in een grote bloemtros. We vragen ons af of dit een eigenschap is van 'SteakHouse' of dat we misschien de verkeerde zaden geleverd hebben gekregen. Later in het seizoen konden we toch nog één grote vrucht van circa 465 gram oogsten (zie onderstaande foto).

vleestomaat 'SteakHouse'            
Sugar Drop - oranje cherrytomaat

Ook bekend als 'Sugar Drop Cherry'.

Het ras 'Sugar Drop Cherry' is ontwikkeld door Jan Cunningham en Lee Goodwin van J&L Gardens Seeds (Española, New Mexico, USA). Voor de ontwikkeling van dit ras gebruikten zij wilde tomaten, die werden ingekruist vanwege de smaakeigenschappen. Het heeft J & L Garden Seeds wat tijd gekost om dit ras stabiel te krijgen. Er zijn vervolgens van 'Sugar Drop Cherry' in de zomer van 2012 voor het eerst enkele zaden uitgegeven voor teeltseizoen 2013.

Deze cherrytomaat geeft vruchtjes met een fraaie oranje kleur. Ze zijn enigszins kegelvormig (met een lengte van ongeveer 1,6 cm) en lopen aan het uiteinde dus uit in een stompe punt. De vruchtjes bevatten weinig zaden. Volgens de beschrijving van J & L Garden Seeds zou het hier gaan om een ware smaakdoorbraak. Zij denken met dit ras de zoetste cherrytomaat te hebben ontwikkeld die op dit moment op de markt is.

In 2013 testten wij voor het eerst een plant van 'Sugar Drop Cherry' in FruitLent. De vruchtjes van onze plant waren vrij klein en meer rond dan kegelvormig. De smaak was weliswaar goed, doch om te spreken van een ware smaakdoorbraak vinden we toch echt overdreven....  De eerste vruchtjes rijpten vroeg: 61 dagen na het planten. De kroontjes van rijpe vruchtjes laten gemakkelijk los van de plant. We hebben verder geconstateerd dat de vruchtjes aan de plant niet erg lang houdbaar zijn; als eenmaal gerijpte vruchtjes langer aan de plant blijven hangen, dan schrompelen ze vrij snel in.

De planten hebben volgens de omschrijving van J & L Garden Seeds een zeer sterke groeikracht, waardoor ze volgens hen iets meer ruimte kunnen vragen dan andere rassen. Naar onze ervaring is de groeikracht echter redelijk beheerst en heeft de plant een nette open groeiwijze zonder veel ongewenste diefvorming. De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Alles overwegende geven wij voor oranje cherrytomaten toch meer de voorkeur aan rassen als 'Sungold', 'Sunsugar' en 'Toronjina'.

tomaten 'Sugar Drop Cherry'   tomaten 'Sugar Drop Cherry'        
tomaten 'Sugar Drop Cherry'   tomaten 'Sugar Drop Cherry'        
Suncherry Premium (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Tokita Seed Company in Japan en wordt ook wel kortweg aangeduid als 'Sun Cherry' of 'Suncherry'. Er zijn door Tokita Seed Company verschillende versies van 'Suncherry' op de markt gebracht, waar de 'Premium' er één van is.

Dit F1-hybride ras wordt wel gezien als het rood gekleurde broertje van de beroemde oranje gekleurde smaaktopper 'Sungold'. De rood gekleurde cherrytomaatjes hangen aan lange trossen en smaken zeer zoet. De eerste vruchtjes rijpen al vroeg en zijn goed bestand tegen scheuren.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

'Suncherry Premium' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1.

cherrytomaat 'Suncherry'   cherrytomaat 'Suncherry'   cherrytomaat 'Suncherry'    
Suncherry Smile (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Tokita Seed Company in Japan en was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer 'TSX-101'. Er zijn door Tokita Seed Company verschillende versies van 'Suncherry' op de markt gebracht, waar de 'Smile' er één van is.

Dit F1-hybride ras wordt wel gezien als een rood gekleurd broertje van de beroemde oranje gekleurde smaaktopper 'Sungold'.

De rood gekleurde cherrytomaatjes van 'Suncherry Smile' hebben een gemiddeld vruchtgewicht van 15 gram en hebben daarmee het ideale formaat van een cherrytomaat. De vruchtjes hangen aan lange trossen en smaken zeer zoet.

'Suncherry Smile' is een ras waarvan de eerste vruchtjes vroeg rijpen: in 2017 / 2018 waren in de hobbykas 49 / 42 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een middelsterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

'Suncherry Smile' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1 en Cladosporium fulvum fysio 1-5.

tomaten 'Suncherry Smile'   tomaten 'Suncherry Smile'        
Sunchocola (F1-hybride) - bruine cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is net als de beroemde 'Sungold' ontwikkeld door Tokita Seed Company uit Japan. Het ras kwam omstreeks 2012 op de markt.

Zoals de naam van het ras al aangeeft, worden de vruchten van 'Sunchocola' in het rijpe stadium bruin van kleur. Ze hebben een gemiddeld vruchtgewicht van 25 tot 30 gram en zijn daarmee voor een cherrytomaat aan de grote kant. In feite kwalificeren ze daardoor meer als een coctailtomaat.
De vruchten hangen in trossen van 8 tot 12 stuks aan de plant. Het stevige vruchtvlees heeft weliswaar een goede smaak, doch mist naar onze mening de specifieke smaak van cherrytomaten en haalt al helemaal niet de zoetheid van bijvoorbeeld 'Sungold'.

'Sunchocola' is een ras waarvan de eerste vruchtjes tamelijk vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 53 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. De vruchten zijn aanvankelijk behoorlijk stevig, doch kunnen de stevigheid vrij snel na de oogst verliezen.

De planten hebben een middelsterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

'Sunchocola' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus.

tomaten 'Sunchocola'   tomaten 'Sunchocola'        
tomaten 'Sunchocola'   tomaten 'Sunchocola'      
Sungella - oranje coctailtomaat

Dit ras werd in 2002 geïntroduceerd door Thompson & Morgan in Engeland. Het zou gaan om een gestabiliseerde kruising tussen 'Sungold' (F1-hybride) en waarschijnlijk 'Tangella'.

Geeft ronde oranje tweehokkige vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 35 à 40 gram (3 à 5 cm doorsnede). Met dit formaat gaat het derhalve om een grote coctailtomaat. Wordt wel gezien als het grotere zusje van 'Sungold'. Goede smaak met een goede zoet-zuurbalans en een goed aroma. Net als de kruisingsouder 'Sungold' zijn de vruchten enigszins gevoelig voor scheuren.

De eerste vruchten van 'Sungella' rijpen al vrij vroeg: in 2013 waren in de hobbykas 68 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De productieve planten hebben een open gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Net als bij 'Tangella' zijn de bloemen ten opzichte van andere rassen iets donkerder van kleur (donkergeel tot oranje). Ook voor de overige kenmerken vinden we dat deze veel lijkt op 'Tangella' (en dus niet zo veel op 'Sungold').

tomaten 'Sungella'   tomaten 'Sungella'   tomaten 'Sungella'    
Sungold (F1-hybride) - oranje cherrytomaat

Wordt ook wel aangeduid als 'Sun Gold'.

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Tokita Seed Company in Japan en werd omstreeks 1992 geïntroduceerd. Het ras wordt inmiddels door diverse zaadfirma's verkocht en wordt daarbij over het algemeen aangeprezen vanwege de exceptioneel goede zeer zoete smaak.

Dit F1-hybride ras geeft zeer fraaie oranje gekleurde cherrytomaatjes. De vruchten hangen in lange trossen en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 13 gram. De smaak is door het ideale samenspel van zoet en zuur inderdaad buitengewoon goed.

'Sungold' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2008 / 2015 / 2017 / 2018 waren in de hobbykas slechts 55 / 48 / 43 / 40 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. De rijpe vruchten scheuren gemakkelijk. De productiviteit is wat lager dan van andere cherrytomaten.

'Sungold' is resistent tegen tabaksmozaïekvirus en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1.

De planten zijn zeer groeikrachtig met een open groeiwijze. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Eén van de favorieten in FruitLent vanwege de zeer goede smaak.

tomaten 'Sungold'   tomaten 'Sungold'   tomaten 'Sungold'    
vruchtjes van 'Sungold'   geoogste vruchtjes van 'Sungold'   geoogste vruchtjes van 'Sungold'    
Sungreen (F1-hybride) - groene cherrytomaat

Dit F1-hybride ras wordt ook wel aangeduid als 'Sungreen Garden' en is net als de beroemde 'Sungold' ontwikkeld door Tokita Seed Company uit Japan. Het ras kwam eind 2011 op de markt.

Zoals de naam van het ras al aangeeft, blijven de cherrytomaten van 'Sungreen' in het rijpe stadium groen van kleur. De ovaalronde vruchtjes zijn voor een cherrytomaat aan de grote kant en hangen aan lange trossen aan de plant. De kroontjes zitten vrij vast aan de tros. Ondanks de vreemde groene kleur smaken de stevige vruchten in het rijpe stadium bijzonder goed !

'Sungreen' is een ras waarvan de eerste vruchtjes tamelijk vroeg rijpen: in 2017 / 2018 / 2019 waren in de hobbykas 61 / 58 / 59  dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. De rijpe vruchten zijn enigszins gevoelig voor scheuren. Gemiddelde houdbaarheid na de oogst.

De planten hebben een sterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

'Sungreen' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus. Aan de hand van ervaringen in FruitLent, hebben we bovendien de indruk gekregen dat 'Sungreen' ook resistent is tegen Cladosporium fulvum, aangezien de plant in 2017 in onze hobbykas niet door deze ziekte werd aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.

Door de zeer goede smaak, de bijzondere vruchtkleur en de productieve planten is dit ras wat ons betreft een echte aanrader !

tomaten 'Sungreen'   tomaten 'Sungreen'   tomaten 'Sungreen'    
tomaten 'Sungreen'   tomaten 'Sungreen'      
tomaten 'Sungreen'   tomaten 'Sungreen'      
Sunlight - oranje cherrytomaat

Dit ras is ontwikkeld door Reinhard Kraft uit Neukirchen (Duitsland) en is in 2002 op de markt gebracht.

Deze cherrytomaat geeft fraaie oranje vruchten met een ovaalronde vorm. Ze hangen aan lange trossen aan de plant. Er is enige variatie aanwezig in de vruchtgrootte, doch het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 15 gram. Goede smaak. Scheurt vrij gemakkelijk.

'Sunlight' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al vroeg rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 69 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De krachtig groeiende planten hebben een open gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

tomaat 'Sunlight'   tomaat 'Sunlight'   geoogste vruchtjes van 'Sunlight'    
Sunpeach (F1-hybride) - donkerroze cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is net als de beroemde 'Sungold' ontwikkeld door Tokita Seed Company uit Japan en wordt ook wel aangeduid als 'Sun Peach'. Het ras kwam omstreeks 2010 op de markt.

Dit F1-hybride ras geeft uniforme donkerroze glanzende cherrytomaatjes met een ronde tot ovaalronde vorm. De vruchtjes hangen in lange trossen aan de plant en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 15 tot 22 gram. De vruchtjes hebben in het onrijpe stadium een fraaie bleekgroene kleur (dus zonder donkergroene kraag). Dunne schil. Weinig gevoelig voor scheuren. Het zeer sappige vruchtvlees heeft een goede textuur, een laag zuurgehalte en een zeer zoete smaak.

Alhoewel 'Sunpeach' tot dezelfde familie behoort als 'Sungold', hebben de vruchtjes niet dezelfde pikante smaak. Dit komt doordat het zuurgehalte lager is, waardoor bij 'Sunpeach' de zoetheid overheerst.

'Sunpeach' is een ras waarvan de eerste vruchtjes vroeg rijpen (ongeveer 5 dagen na 'Sungold'). In 2015 / 2018 / 2019 waren in de hobbykas slechts 55 / 46 / 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Over de resistenties van 'Sunpeach' zijn niet alle bronnen eenduidig. Alle bronnen zijn het er over eens dat 'Sunpeach' resistent is tegen tabaksmozaïekvirus, dus dat zal ongetwijfeld correct zijn. Daarnaast zijn er diverse bronnen die beweren dat 'Sunpeach' ook resistent is tegen de bladvlekkenziekte die veroorzaakt wordt door Cladosporium fulvum. Aan de hand van de ervaringen in FruitLent, hebben we de indruk gekregen dat 'Sunpeach' inderdaad resistent is tegen Cladosporium fulvum, aangezien de planten in 2015 en in 2019 in onze hobbykas niet door deze ziekte werden aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.

De planten zijn groeikrachtig en productief. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Er worden niet extreem veel dieven gevormd, zoals bij bepaalde cherrytomaten soms het geval kan zijn.

Eén van de favorieten in FruitLent, vanwege het zeer fraaie uiterijk (kleur en uniformiteit), de zeer goede smaak, de vroege rijping en de gunstige groeikenmerken van de plant.

cherrytomaten 'Sunpeach' cherrytomaten 'Sunpeach' cherrytomaat 'Sunpeach'
cherrytomaten Sunpeach' cherrytomaten 'Sunpeach' cherrytomaten 'Sunpeach'
cherrytomaten 'Sunpeach' geoogste cherrytomaten 'Sunpeach' geoogste cherrytomaten 'Sunpeach'    
Sunsugar (F1-hybride) - oranje cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is afkomstig van Petoseed, een onderdeel van de Seminis-groep, en was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer 'TOK 810811' en werd vervolgens omstreeks 1999 geïntroduceerd. Het ras wordt ook wel aangeduid als 'Sun Sugar'.

Dit F1-hybride ras staat net als de uit Japan afkomstige 'Sungold' bekend om haar oranje gekleurde cherrytomaatjes met een exceptioneel goede zeer zoete smaak.

De vruchtjes hebben een dunne huid die desondanks toch weinig gevoelig is voor barsten. De vruchtjes zijn redelijk goed bewaarbaar. De eerste vruchtjes rijpen al vroeg. Het gemiddeld vruchtgewicht is ongeveer 10 gram.

De productieve planten zijn groeikrachtig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

'Sunsugar' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1.

cherrytomaten 'Sunsugar'   cherrytomaten 'Sunsugar'   cherrytomaten 'Sunsugar'    
Sweet Gold (F1-hybride) - goudgele cherrytomaat

Dit ras is ontwikkeld door Sakata Seeds, een van oorsprong Japanse zaadfirma die vandaag de dag vestigingen heeft in diverse werelddelen, waaronder ook in de Verenigde Staten.

'Sweet Gold' geeft goudgele cherrytomaatjes die in lange trossen aan de plant hangen. Het gemiddeld vruchtgewicht ligt tussen de 10 en 15 gram, zodat de vruchtjes het ideale formaat van een cherrytomaat hebben. De vruchtjes hebben een zeer zoete smaak. Net als bij veel andere cherrytomaten, zijn de vruchtjes enigszins gevoelig voor scheuren.

'Sweet Gold' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2012 / 2015 waren in de hobbykas slechts 52 / 51 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn zeer groeikrachtig met een open groeiwijze. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De groeiwijze lijkt op die van 'Sungold', maar is mogelijk nog wat groeikrachtiger.

'Sweet Gold' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus (0-1) en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (fysio 1).

cherrytomaten 'Sweet Gold'   cherrytomaten 'Sweet Gold'   cherrytomaten 'Sweet Gold'    
cherrytomaten 'Sweet Gold'   cherrytomaten 'Sweet Gold'   cherrytomaten 'Sweet Gold'    
Tangella - oranje tomaat

Dit ras werd gedurende de jaren '30 van de vorige eeuw ontwikkeld door Glasshouse Research Inst. in Engeland uit een kruising van 'Ailsa Craig' met een ander onbekend ras. Uit dezelfde kruising werden ook de rassen 'Tigerella' en 'Craigella' geïntroduceerd.

'Tangella' geeft 4 tot 5 cm grote tweehokkige ronde egaal oranje gekleurde vruchten (gemiddeld 40 à 45 gram, maximaal 70 gram), die in grote trossen aan de plant hangen. Het sappige vruchtvlees is vrij zacht en heeft een goede smaak. 'Tangella' heeft in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag.

De eerste vruchten van 'Tangella' rijpen al vroeg: in 2012 waren in de hobbykas slechts 58 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn productief, hebben een matige groeikracht met een open gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De bloemen zijn ten opzichte van andere rassen iets donkerder van kleur (donkergeel tot oranje).

tomaten 'Tangella'            
Taxi - gele tomaat

Wordt soms ook aangeduid als 'Yellow Taxi'.

Ontwikkeld door Johnny's Selected Seeds (Winslow, Maine, USA) en kwam in de jaren '90 op de markt.

Geeft geel gekleurde vlezige vruchten met een gewicht van 60 tot 170 gram (gemiddeld ongeveer 100 gram). Fraaie ronde gladde vorm. Het sappige vruchtvlees heeft een milde zoete smaak met een laag zuurgehalte.

Zeer productieve compacte planten met een vroege en geconcentreerde rijping. Hierdoor is dit ras met name bedoeld voor gebieden met een korter groeiseizoen. De oogstperiode beslaat zo'n 3 à 4 weken.

Alhoewel 'Taxi' geen resistentie heeft tegen de aardappelziekte, kan een dergelijke variëteit met vroege en geconcenteerde rijping wel gebruikt worden in gebieden waar de aardappelziekte een probleem kan zijn: de gehele oogst kan dan in relatief korte periode worden geoogst, nog voordat de aardappelziekte in de meeste gevallen heeft toegeslagen.

De planten groeien als een struiktomaat met compacte planten met donkergroene bladeren. De planten zijn derhalve zelftoppend en de dieven hoeven niet te worden weggenomen.

tomaten 'Taxi'            
Tica - rode tomaat

Dit ras is ontwikkeld door Richard Specht van Gärtnerei Piluweri in Müllheim-Hügelheim (Duitsland) en werd omstreeks 2011 op de markt gebracht ten behoeve van biologische teelt in ongestookte kassen en tunnels (of eventueel op beschutte zonnige plaatsen buiten). Het ras is ontstaan uit selectie (inteelt) van de commerciële F1-hybride 'Pannovy' van Syngenta Seeds B.V. en is daarmee het zusterras van het elder op deze pagina beschreven ras 'Pilu'.

Het gaat in het geval van 'Tica' om een gewone rode tomaat met ronde tot platronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van zo'n 80 tot 90 gram.

Zowel de smaak als de bewaarbaarheid van de vruchten is goed. De vruchten zijn in het onrijpe stadium lichtgroen van kleur (derhalve zonder donkergroene kraag) en kleuren traag door en zijn dus niet snel overrijp. Ze zijn in het rijpe stadium niet erg gevoelig voor scheuren.

'Tica' is een ras waarvan de eerste vruchten middelvroeg rijpen: in 2017 / 2019 waren in de hobbykas 66 / 64 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Zeer geschikt om als trostomaten te oogsten, want de vruchten zitten voldoende vast aan de tros.

De planten hebben een middelsterke groeikracht en zijn productief, hebben een wat dichte gewasopbouw (kortere internodiën) en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen. Door de compacte groeiwijze kan zo nodig hier en daar een blad worden uitgedund.

'Tica' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus, Cladosporium fulvum fysio 1-5, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1.

Ondanks dat de vruchten van het zusterras 'Pilu' wat vroeger rijpen, vinden wij -alle eigenschappen afwegende- 'Tica' de betere van de twee.

tomaten 'Tica'   tomaten 'Tica'   tomaten 'Tica'    
tomaten 'Tica'   tomaten 'Tica'      
Tigerella - groen-rood gestreepte tomaat

Ook wel bekend als 'Red Zebra' of 'Mr. Stripey'.

Dit ras werd gedurende de jaren '30 van de vorige eeuw ontwikkeld door Glasshouse Research Inst. in Engeland uit een kruising van 'Ailsa Craig' met een ander onbekend ras. Uit dezelfde kruising werden ook de rassen 'Tangella' en 'Craigella' geïntroduceerd.

De ronde vruchten van 'Tigerella' zijn vrij klein tot middelgroot (ongeveer 55 gram per vrucht) en zijn in het onrijpe stadium lichtgroen met donkergroene strepen. In het rijpe stadium kleuren ze naar rood, waarbij de strepen doorkleuren naar oranje. Heel bijzonder om te zien !  Het zachte vruchtvlees is goed van smaak. Wel gevoelig voor scheuren.

De planten zijn productief, hebben een matige groeikracht met een open gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

rijpende vruchten van 'Tigerella'   geoogste vruchten van 'Tigerella'        
Tiny Tim - rode dwergtomaat / siertomaat
Ontwikkeld door de University of New Hampshire (Durham, USA) in 1945 uit een kruising van 'Window Box' met 'Red Currant'. Het eerstgenoemde ras was eveneens door de University of New Hampshire ontwikkeld uit een kruising van 'Redskin' met 'Dwarf Champion'.

Dit dwergtomaatje is erg leuk om in potten op het terras of balkon te zetten. Ook geschikt voor kindertuintjes. De planten blijven klein (maximaal 30 à 50 cm hoog), hebben rugosa-bladeren en hoeven niet te worden gediefd of getopt. De stevige rode tomaatjes hebben de grootte van een cherrytomaat. De vruchtjes smaken goed, maar wel minder uitgesproken dan de echte cherrytomaten die aan grote planten zijn gegroeid.

siertomaten 'Tiny Tim' in een pot   siertomaten 'Tiny Tim' in een pot        
Tiren (F1-hybride) - rode pruimvormige saustomaat

Dit F1-hybride ras is afkomstig van Societa' Agricola Italiana Sementi in Cesena (Italië) en behoort tot het type 'San Marzano', dus een echte Italiaanse "pomodori". Indien u meer wilt weten over de 'San Marzano' tomaten, open dan de onderstaande link:
Lees hier verder over de 'San Marzano' tomaten.

Dit ras geeft behoorlijk grote vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 120 tot 130 gram, waarbij de grootste vruchten meer dan 160 gram kunnen wegen. De vruchten hebben in het onrijpe stadium een lichte groenkraag. De rijpe vruchten voldoen aan de verwachte kwaliteit van 'San Marzano' tomaten.

De eerste vruchten rijpen middelvroeg; in 2018 / 2019 waren in de hobbykas 68 / 68 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van 'Tiren' zijn resistent tegen tomatenmozaïekvirus, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1 en verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum en Verticillium dahliae).

De productieve en groeikrachtige planten hebben een goede bladbedekking en groeien als een stamtomaat, waardoor de dieven die worden gevormd moeten worden verwijderd.

tomaat 'Tiren'   tomaat 'Tiren'   tomaat 'Tiren'    
Tomatito de Jalapa - rode cherrytomaat

Dit ras zou als wilde tomaat afkomstig zijn uit de bergen van Jalapa in Mexico. Dit laatste begrijpen wij niet, want Jalapa ligt in Guatamala. Mexico heeft wel een plaats die er qua naam op lijkt: Xalapa. Welke van de twee het moet zijn; wij weten het niet !

De 'Tomatito de Jalapa' is een kleine cherrytomaat (eigenlijk: bestomaat) met vruchtjes van 3½ à 4 gram zwaar, circa 1 cm in doorsnede, een felrode kleur, zacht sappig vruchtvlees met een zeer goede smaak. De eerste vruchtjes rijpen extreem vroeg.

De planten groeien als een struiktomaat met kleine bladeren en kleine vruchttrossen. Daarmee is dit ras meer geschikt voor buitenteelt dan voor teelt in een kas. Omdat het een echte struiktomaat is zou deze in de kas erg groot en breed worden en te veel ruimte innemen. Dieven en opbinden is een minder goede optie omdat de opbrengst door de kleine trossen en kleine vruchtjes dan te laag zou zijn. De zaden kiemen vrij traag.

Juist het feit dat je deze als een wilde struik kunt laten uitgroeien maakt dat de opbrengst van de kleine vruchtjes zo goed is, want op alle zijtakken komen zo ongeveer om de 15 centimeter weer een nieuw trosje met vruchtjes. De kroontjes zitten vrij vast aan de trosjes (indien je de vruchtjes met kroontje zou willen oogsten). Het is ook goed mogelijk om rijpe trosjes in zijn geheel te oogsten (als kleine trostomaatjes).

Door het kleine formaat zijn ze erg lekker om zo van de struik te snoepen, maar ook heel geschikt om ze zo in een grote bak sla te gooien. De opbrengst is in absolute zin natuurlijk niet erg groot, omdat de vruchtjes maar klein zijn, maar de planten geven wel vele vruchtjes als deze ongehinderd kunnen uitgroeien.

Volgens verschillende bronnen op internet heeft 'Tomatito de Jalapa' een zeer goede resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet bekend op welke resistentiegenen de resistentie is gebaseerd.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

tomaat 'Tomatito de Jalapa'   tomaat 'Tomatito de Jalapa'   tomaat 'Tomatito de Jalapa'    
tomaat 'Tomatito de Jalapa'   tomaat 'Tomatito de Jalapa'        
Tomatoberry Garden (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Tokita Seed Company in Japan. Door de Japanners is vervolgens een hele website gebouwd rondom dit tomatenras. Het ras won bij de Fruit Logistica Innovation Award 2008 de derde prijs.

Het ras heeft overzichtelijke planten die als een stamtomaat groeien. De planten geven een grote productie van bijzonder gevormde rode vruchtjes met het formaat van een grote cherrytomaat, dat wil zeggen: circa 15 tot 20 gram zwaar, doorsnede circa 2½ à 3 cm. De vruchtjes hangen in lange trossen van 15 tot 30 stuks.

De vorm van de vruchtjes is zo bijzonder, omdat deze kegelvorming tot hartvormig zijn. De eerste vruchtjes lopen uit in een stompe punt en zijn dus meer kegelvormig, als een aardbei. De latere vruchtjes lopen meer uit in een punt en zijn dus hartvormig. Schitterend in de salade of als snack !

De vruchtjes hebben een zachte schil en vlezig vruchtvlees met een goede smaak. Ze hebben een hoog suikergehalte en een laag gehalte aan aminozuren. Bovendien hebben ze een hoog gehalte aan lycopeen. De vruchtjes zijn redelijk goed bestand tegen scheuren.

'Tomatoberry Garden' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al vroeg tot zeer vroeg rijpen: in 2015 / 2019 waren in de hobbykas slechts 51 / 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

'Tomatoberry Garden' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1, Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica.

Dit ras is wat ons betreft een echte aanrader vanwege de productieve planten, de bijzondere vruchtvorm en de prima smaak.

tomaat 'Tomatoberry Garden'   tomaat 'Tomatoberry Garden'   tomaat 'Tomatoberry Garden'    
tomaat 'Tomatoberry Garden'   tomaat 'Tomatoberry Garden'   tomaat 'Tomatoberry Garden'    
tomaat 'Tomatoberry Garden' tomaat 'Tomatoberry Garden'
geoogste tomaten 'Tomatoberry Garden'   geoogste tomaten 'Tomatoberry Garden'  
   
Toronjina (F1-hybride) - oranje cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Enza Zaden uit Enkhuizen en was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer 'E 20.33026' en werd omstreeks 2011 geïntroduceerd onder de naam 'Toronjina'.

Dit F1-hybride ras geeft fraaie ronde oranje gekleurde cherrytomaatjes, die in het onrijpe stadium voorzien van een donkergroene kraag. De vruchten hangen in lange trossen en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 15 tot 20 gram en hebben daarmee het ideale formaat van een cherrytomaat. Zeer goede zoete en tevens intense smaak.

'Toronjina' is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2018 waren in de hobbykas slechts 41 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Rijpe vruchtjes zijn weinig gevoelig voor scheuren, maar kunnen toch niet erg lang aan de plant blijven hangen (aangezien ze dan vrij snel zacht worden en gaan verschrompelen).

De productieve planten groeien iets compacter en gebalanceerder dan van de andere bekende oranje cherrytomaten 'Sungold' en 'Sunsugar', waardoor deze in de kas iets minder lang worden. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Toronjina' is resistent tegen tabaksmozaïekvirus en Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1+2, Cladosporium fulvum fysio 1-5 en waarschijnlijk ook tegen Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica. Daarmee is het pakket ziekteresistenties ook uitgebreider dan van de andere oranje cherrytomaten.

Vanwege het feit dat de vruchtjes van 'Toronjina' een kortere houdbaarheid hebben gaat onze voorkeur toch uit naar het ras  'Sungold', ondanks dat de planten van 'Toronjina' iets minder lang worden en een uitgebreider pakket aan ziekteresistenties hebben.

cherrytomaat 'Toronjina'            
Tumbling Tom Red - rode dwergtomaat / siertomaat

Dit ras geeft compacte bossig groeiende planten die zich door het gewicht van de vruchtjes enigszins als een hangplant gaan gedragen. Daardoor is dit ras met name geschikt om in hoge potten of hangmanden te kweken. Leuk voor op het terras, op het balkon of om gewoon in de tuin ergens tussen te plaatsen. De planten hoeven niet te worden gediefd of getopt.

Zoals de naam al aangeeft, worden de vruchtjes van dit ras rood van kleur. Er is ook een gele versie met de naam 'Tumbling Tom Yellow'. De groeiwijze van 'Tumbling Tom Yellow' vinden we mooier, omdat deze meer hangend en minder struikvormig groeit dan 'Tumbling Tom Red'.

hangende dwergtomaat 'Tumbling Tom Red'   hangende dwergtomaat 'Tumbling Tom Red'        
Tumbling Tom Yellow - gele dwergtomaat / siertomaat

Dit ras geeft compacte bossig groeiende planten die zich door het gewicht van de vruchtjes als een hangplant gaan gedragen. Daardoor is dit ras met name geschikt om in hoge potten of hangmanden te kweken. Leuk voor op het terras of op het balkon. De planten hoeven niet te worden gediefd of getopt.

De vruchtjes hebben het formaat van een cherrytomaat. Zoals de naam al aangeeft, worden de vruchtjes van dit ras geel van kleur. De vruchtjes zijn stevig en weinig gevoelig voor scheuren, waardoor ze lang aan de plant kunnen blijven hangen. De vruchtjes hebben een zeer goede smaak en de eerste vruchtjes rijpen al vroeg.

Er is ook een rode versie met de naam 'Tumbling Tom Red', doch de groeiwijze van de 'Tumbling Tom Yellow' vinden we mooier, omdat deze meer hangend en minder struikvormig groeit dan 'Tumbling Tom Red'.

hangende dwergtomaat 'Tumbling Tom Yellow'   hangende dwergtomaat 'Tumbling Tom Yellow'   hangende dwergtomaat 'Tumbling Tom Yellow'    
Tye Dye (F1-hybride) - geel-rode vleestomaat

Dit F1-hybride ras is omstreeks 2007 geïntroduceerd door Burpee Home Gardens (Philadelphia, USA). Inmiddels wordt deze ook via enkele andere zaadfirma's op de markt gebracht.

Het ras geeft grote gladde vruchten met een gewicht van ruim 200 gram en hebben een fraaie geel met rood gemarmerde kleur. Het vruchtvlees is stevig en geeft een transparante geelachtige kleur. Ondanks dat de vruchten niet geribd zijn, zijn ze wel meerhokking, waardoor deze worden gerekend tot de vleestomaten.

De vruchten zijn niet alleen heel fraai om te zien, maar smaken ook goed, met een zoete smaak en een niet al te hoog zuurgehalte.

De eerste vruchten van 'Tye Dye' rijpen middentijds: in 2013 waren in de hobbykas 76 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van 'Tye Dye' zijn productief en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

'Tye Dye' is resistent tegen Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici (waarschijnlijk alleen fysio 0) en Alternaria-stamkanker (Alternaria alternata f.sp.lycopersici).

tomaten 'Tye Dye'   tomaten 'Tye Dye'        
Voyage - rode extreem gevormde vleestomaat

Dit ras is ook wel bekend als 'Reisetomate' en is van origine uit Duitsland afkomstig.

Het gaat hier eigenlijk een rood gekleurde vleestomaat. De vruchten delen zich na de zetting echter zodanig op, dat de vrucht bij rijpheid gemakkelijk uiteen is te breken in partjes.

Omdat veel van deze partjes de grootte van een cherrytomaat hebben, wordt 'Voyage' ook wel bij de cherrytomaten ingedeeld. Dit is echter feitelijk onjuist; het is eigenlijk een vleestomaat met extreem misvormde vruchten. Heel bijzonder om te zien !

'Voyage' groeit als een stamtomaat.

tomaten 'Voyage' aan de plant   geoogste vruchten van 'Voyage'        
West Virginia '63 - rode vleestomaat

Dit ras is in de jaren '50 van de vorige eeuw uit een complex kruisingsschema ontwikkeld onder leiding van Professor Dr. Mannon E. Gallegly (1923-) aan de West Virginia University (WVU) en werd vervolgens in 1963 geïntroduceerd, als onderdeel van de viering omtrent het 100-jarig bestaan van de universiteit. Het introductiejaar verklaart de naamgeving 'West Virginia '63'. Het ras wordt echter ook wel aangeduid als 'the people's tomato'.

Geeft rood gekleurde middelgrote vleestomaten met een gemiddeld vruchtgewicht van zo'n 160 gram (grootste vruchten tot zo'n 300 gram). De vruchten hebben een ronde tot afgeplatte vorm en kunnen enigszins onregelmatig van vorm zijn. De vruchten zijn in het onrijpe stadium bleekgroen van kleur en kleuren in het rijpe stadium uniform door naar rood (zonder de kans op groenkragen). In het rijpe stadium zijn de vruchten weinig gevoelig voor scheuren. Het vlezige zachte vruchtvlees is donkerrood van kleur en heeft een goede milde licht zoete smaak.

'West Virginia '63' is een ras waarvan de eerste vruchten middentijds tot vrij laat rijpen: in 2016 / 2019 waren in de hobbykas 71 / 64 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten hebben een middelsterke groeikracht met een compacte groeiwijze en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. Door de compacte groeiwijze kan zo nodig hier en daar een blad worden uitgedund.

Resistent tegen Verticillium albo-atrum en Verticillium dahliae en een gemiddelde resistentie tegen Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici. Daarnaast is 'West Virginia 63' op dit moment één van de weinige rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). De resistentie in 'West Virginia 63' is gebaseerd op één resistentiegen (homozygoot 'Ph-2'), daarnaast zou dit ras tevens nog wat kwantitatieve resistentiegenen tegen de aardappelziekte bevatten.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
Omdat de resistentie voornamelijk op het Ph-2 gen is gebaseerd, is deze alleen bruikbaar op plaatsen waar dit gen nog werkzaam is.

tomaat 'West Virginia '63'   tomaat 'West Virginia '63'   tomaat 'West Virginia '63'    
Whippersnapper - roze dwergtomaat

De struikvormig groeiende planten van 'Whippersnapper' hoeven niet te worden gediefd, worden zo'n 40 tot 60 cm hoog en spreiden zich uit over de grond. Ook zijn de planten heel geschikt om in grote potten op het terras of balkon op te kweken.

De zeer productieve planten geven al vroeg in het seizoen ronde tot ovale roze-rode stevige cherrytomaatjes (9 tot 16 gram per stuk) die in trossen tot 20 stuks aan de struiken hangen. De smaak is redelijk.

struiktomaat 'Whippersnapper'   struiktomaat 'Whippersnapper'   struiktomaat 'Whippersnapper'    
struiktomaat 'Whippersnapper'   struiktomaat 'Whippersnapper'   struiktomaat 'Whippersnapper'    
White Tomesol - cremewitte vleestomaat

Ook bekend als 'Tomesol White'.

Geeft tamelijk uniforme platte enigszins geribde vleestomaten met een cremewitte kleur. Volledig rijpe vruchten krijgen een heel lichtroze tint. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 175 gram (uitschieters tot 280 gram). De plant groeit sterk met relatief grote bloemtrossen. Niet alle bloemen aan de trossen zetten echter vrucht, waardoor aan de trossen uiteindelijk minder vruchten hangen dan de omvang van de bloemtrossen zou doen vermoeden.

'White Tomesol' is een ras waarvan de eerste vruchten vrij laat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 81 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen. De planten hebben de neiging om op diverse plaatsen nieuwe dieven te vormen.

Een zeer mooie witte tomaat om te zien. Binnen de groep van de witte tomaten is dit beslist één van de betere.

tomaten 'White Tomesol'   geoogste vruchten van 'White Tomesol'   geoogste vruchten van 'White Tomesol'    
White Zebra - wit-geel gestreepte tomaat

De herkomst van dit ras is wat onduidelijk. Vast staat in ieder geval dat deze sinds ongeveer 2009 onder deze naam wordt aangeboden. Mogelijk is het echter hetzelfde ras als 'Blonde Boar' die werd ontwikkeld door Bradley Gates van Wild Boar Farms (Napa, California, USA).

Het gaat om een gestreepte tomaat met ronde tot platronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 100 gram. De vruchten zijn in het onrijpe stadium lichtgroen met donkergroene strepen en in het rijpe stadium cremewit-cremegeel met gele strepen. De eerste vruchten rijpen laat: in 2016 waren in de hobbykas 74 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Behalve dat de kleurencombinatie heel bijzonder en spectaculair is, hebben de vruchten ook nog eens een goede smaak: sappig, mild, met een laag zuurgehalte.

De planten hebben een matige groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

tomaat 'White Zebra'   tomaat 'White Zebra'   tomaat 'White Zebra'    
Yellow Garden Peach - cremegele tomaat

Ook bekend als 'Garden Peach'.

Het zou hier gaan om een zeer oud ras (17-de eeuw) uit de Andes.

Geeft ronde middelgrote vruchten die een fluweelachtige huid lijken te bezitten. De vruchten kleuren bij rijpheid crême-geel en smaken dan zeer goed. In het volledig rijpe stadium kunnen de vruchten een lichtroze tint vertonen. De vruchten zijn gevoelig voor scheuren. Groeit als een stamtomaat.

tomaten 'Yellow Garden Peach'            
Yellow Grape - gele cherrytomaat

Kleine felgele cherrytomaatjes met een ronde tot lichtovale vorm en een puntje onderaan de vrucht. Weegt ongeveer 4 à 8 gram per vrucht. De enorme vruchttrossen lijken zich tot in het oneindige op te blijven delen en door te blijven bloeien (de bloemtrossen zijn van het type "multiflora"). Daardoor heeft één tros vele honderden bloemen, en later enkele honderden vruchtjes. Dit moet je zelf gezien hebben om het te geloven !  Goede smaak. Erg grappig om te zien. De eerste vruchttros gaat door het gewicht al vrij snel op de grond liggen. Daarom is het aan te bevelen deze te verwijderen. De eerste vruchtjes rijpen dan natuurlijk wel wat later. Groeit als een stamtomaat.

tomaatjes 'Yellow Grape'   tomaatjes 'Yellow Grape'        
Yellow Stuffer - gele paprikatomaat / vultomaat

Ook bekend als 'Jaune a Farcier', 'Gourmet Yellow Stuffer', 'Yellow Stuffing' en ' Yellow Cup'.

Deze zogenaamde paprikatomaat geeft vrij grote geel gekleurde paprikavormige vruchten met een harde vruchtwand die semi-hol zijn van binnen. De vruchten zijn vrij gelijkmatig van grootte en het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt een kleine 200 gram (tot maximaal circa 240 gram). Niet bedoeld voor de verse consumptie, maar om te vullen met een pittig gerecht en dan afbakken in de oven.

'Yellow Stuffer' is een ras waarvan de eerste vruchten laat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 92 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht. Door deze latere rijping bij voorkeur in de kas telen.

De krachtig groeiende planten zijn behoorlijk productief en groeien als een stamtomaat en vormen veel dicht op elkaar zittend blad. Uitdunnen van bladeren is derhalve aan te bevelen.

paprikatomaten 'Yellow Stuffer'aan de plant   de vruchten van de paprikatomaat 'Yellow Stuffer' zijn hol van binnen   gevulde paprikatomaat uit de oven    
Yellow Tom - gele dwergtomaat / siertomaat

De herkomst van dit ras is ons niet bekend. In dit soort gevallen moet niet uitgesloten worden dat het een fantasienaam betreft en dat het ras elders nog onder een andere naam bekend is.

Dit dwergtomaatje is erg leuk om in potten op het terras of balkon te zetten. Ook geschikt voor kindertuintjes. De planten blijven klein (maximaal 30 à 50 cm hoog), hebben rugosa-bladeren en hoeven niet te worden getopt of gediefd. De gele tomaatjes hebben de grootte van een cherrytomaat; ze variëren enigszins in grootte, doch het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 10 à 11 gram. Goede smaak.

Dit ras wordt wel omschreven als de gele versie van de dwergtomaat 'Tiny Tim'. Dat is naar onze mening echter niet correct. Weliswaar zijn zowel 'Tiny Tim' als 'Yellow Tom' dwergrassen, doch wij zien wel verschil in de groeiwijze en het uiterlijk van de planten.

siertomaten 'Yellow Tom' in een pot   rijpe vruchtjes van siertomaten 'Yellow Tom'      
siertomaten 'Yellow Tom' in een pot   rijpe vruchtjes van siertomaat 'Yellow Tom'   rijpe vruchtjes van siertomaat 'Yellow Tom'    
Zebrino (F1-hybride) - groen-bruin gestreepte coctailtomaat

Dit F1-hybride ras wordt in Duitsland door de Firma Bruno Nebelung (Kiepenkerl) op de markt gebracht. De zaden zijn daar overigens behoorlijk prijzig (bijna één euro per zaadje). De Firma Bruno Nebelung heeft een samenwerking met het bekende Nederlandse veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds (onderdeel van Monsanto) en brengen gezamenlijk diverse F1-hybride rassen op de markt.

'Zebrino' is resistent tegen tomatenmozaïekvirus, Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae, Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica.

Het is een bijzondere coctailtomaat met groen-bruinrood gestreepte vruchten (circa 25 à 30 gram) met een zeer stevige schil en stevig dieprood gekleurd vruchtvlees. Alhoewel het vruchtvlees goed van smaak is, zijn de schil en het vruchtvlees samen echter zodanig hard en stevig dat dit naar onze mening de eetkwaliteit ernstig aantast. Wij zijn daardoor van mening dat dit ras geen culinaire waarde, doch met name een decoratieve waarde heeft. De vruchtjes zijn dan ook werkelijk schitterend om te zien, met name als de rijpe vruchttrosjes in zijn geheel als een trostomaat worden geoogst.

De planten groeien als een stamtomaat. De groei is ten opzichte van andere rassen niet erg krachtig en de planten hebben korte compacte vruchttrossen en korte compacte bladeren die wel op het rugosa-type lijken.

tomaten 'Zebrino'   tomaten 'Zebrino'   als trostomaten geoogste 'Zebrino'    
tomaten 'Zebrino'   tomaten 'Zebrino'        
Zonneschijn Goudgele - goudgele tomaat

Dit ras is ook wel kortweg bekend als 'Zonneschijn' en is in 1941 voor het eerst in de handel gebracht door Turkenburg's Zaadhandel in Bodegraven. Het ras zou zijn ontstaan door een spontane variatie. Het betreft derhalve een oud ras, welke waarschijnlijk van Nederlandse herkomst is.

Gedurende acht jaar is er bij het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN) gewerkt aan het opstellen van een overzicht van rassen van land- en tuinbouwgewassen die tussen 1850 en de Tweede Wereldoorlog in Nederland geteeld werden. In 2015 is uit de "Oranje Lijst" een selectie gemaakt van rassen die beschouwd kunnen worden als belangrijk voor Nederland in de periode 1850-1950. Zowel veredelaars als deelnemers aan Stichting De Oerakker hebben commentaar geleverd op deze selectie, wat nu de "Erfgoedlijst" van Nederlandse gewassen genoemd wordt en bestaat uit 375 rassen van 64 gewassen. Het ras 'Zonneschijn Goudgele' is opgenomen op deze Erfgoedlijst. Er wordt naar gestreefd om van de gehele Erfgoedlijst een veiligheidsduplicaat op te slaan in de bewaarfaciliteiten van het CGN. Door FruitLent is daartoe een monster van 'Zonneschijn Goudgele' ter beschikking gesteld.

Het ras 'Zonneschijn Goudgele' geeft ronde goudgele vruchten van normaal formaat, gemiddeld ongeveer 70 - 90 gram per vrucht. Het zachte vruchtvlees is eveneens goudgeel van kleur en heeft een goede smaak. De vruchten zijn relatief weinig gevoelig voor scheuren.

'Zonneschijn Goudgele' is een ras waarvan de eerste vruchten middelvroeg rijpen: in 2015 waren in de hobbykas 61 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat en hebben een matige groeikracht met relatief korte bladeren. Hierdoor hebben de planten een overzichtelijke open groeiwijze. Ook in de buitenteelt geeft dit ras redelijke resultaten.

tomaten 'Zonneschijn Goudgele'   tomaten 'Zonneschijn Goudgele'        
tomaten 'Zonneschijn Goudgele'   tomaten 'Zonneschijn Goudgele'        
tomaten 'Zonneschijn Goudgele'   tomaten 'Zonneschijn Goudgele'   tomaat 'Zonneschijn Goudgele' in buitenteelt    
Zwergenwunder - rode dwergtomaat / siertomaat

De exacte herkomst van dit ras is ons niet bekend. Wij hebben de zaden van de specialiteitenkwekerij Deaflora in Werder (oost-Duitsland).

Het gaat om een dwergtomaat met zeer kleine planten. De planten worden namelijk niet hoger dan 10 cm.

Door deze dwerggroei is deze met name bedoeld voor de teelt in potten op het terras of balkon. Door de zeer kleine planten kan deze zelfs probleemloos op de vensterbank worden gekweekt. Deze komische planten moet u gezien hebben !

Zoals bij alle dwergrassen is het natuurlijk niet nodig om de planten te dieven of te toppen.

De planten geven al heel vroeg in het seizoen rijpe vruchtjes (eind juni).

De ronde vruchtjes hebben de grootte van een cherrytomaat; ze variëren onderling enigszins in grootte, doch het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 10 à 11 gram. In het onrijpe stadium zijn ze bleekgroen van kleur, derhalve zonder donkergroene kraag. In het rijpe stadium kleuren de vruchtjes rood en hebben ze zeer stevig vruchvlees met een matige smaak.

tomaten 'Zwergenwunder'   tomaten 'Zwergenwunder'        
tomaten 'Zwergenwunder'   tomaten 'Zwergenwunder'        
tomaten 'Zwergenwunder'   tomaten 'Zwergenwunder'        


Rassen die met een asterix (*) zijn gemerkt, zijn ontwikkeld in FruitLent. Zaden van deze rassen zijn uitsluitend via FruitLent verkrijgbaar !

 

tomatenplanten in de hobbykas

 

 

Wilt u ook dergelijke bijzondere tomaten in uw eigen tuin of hobbykas telen ?

Wij verkopen zaden van enkele van de hier omschreven rassen, zodat u daarmee zelf uw plantmateriaal kunt opkweken. Kijk onder PLANTMATERIAAL & ZADEN BESTELLEN.