© FruitLent

EXCLUSIEVE VRUCHTENTUIN OP DE RAND VAN DE STAD

   >> HOME      >>VRUCHTGROENTEN
   
       
  POMPOENEN, COURGETTES en PATISSONS   © FruitLent
 

 

 

   
 

Naamgeving en herkomst

Pompoenen, courgette's en patissons behoren allen tot het geslacht Cucurbita. Dit geslacht is van oorsprong afkomstig uit tropisch Amerika, waar hij als voedselplant werd ontdekt door de Indianen. Cucurbita telt ongeveer 25 verschillende soorten die elk op hun beurt weer vele rassen herbergen. We zullen ons hier beperken tot de navolgende vier Cucurbita-soorten:

  • Cucurbita maxima of bewaarpompoen of winterpompoen (Engels: winter squash). Meestal sterk rankende planten met grote ondiep gelobde bladeren. De gele bloemen worden opgevolgd door vruchten met een dikke ronde vezelige kurkachtige steel. De vruchten worden geoogst en gegeten in het volledig uitgegroeide stadium;
  • Cucurbita moschata of muskaatpompoen. Meestal sterk rankende planten met grote hartvormige gelobde bladeren met grijsgroene vlekken. De planten van deze soort houden van een warme standplaats. De gele bloemen worden opgevolgd door vruchten met een vijfribbige steel. De steel lijkt daardoor een beetje hoekig. De vruchten worden gewoonlijk geoogst en gegeten in het volledig uitgegroeide stadium;
  • Cucubita pepo of zomerpompoen (Engels: summer squash). Binnen deze soort bevinden zich vormen met rankende, semi-rankende en struikvormige planten. De bladeren zijn sterker ingesneden dan van Cucurbita moschata en soms voorzien van grijze vlekjes. Blad en stengels zijn bedekt met stekeltjes. De gele bloemen worden opgevolgd door vruchten met een vijfribbige steel. De vruchten worden meestal in een jong stadium gegeten. Tot deze soort behoren de courgettes en de patissons.
  • Cucurbita ficifolia of vijgenbladpompoen. Zeer sterk rankende planten, soms wel 20 tot 30 meter. Wat later in het seizoen komen de gele spitse klokvormige bloemen die worden opgevolgd door vruchten die ovaal van vorm zijn en een gladde groene schil met witte strepen en vlekken hebben. De vruchten zijn uitgerijpt zeer lang houdbaar (tot 3 jaar). Ze hebben een hoge sierwaarde, doch stellen culinair niet zo veel voor. Deze soort wordt vanwege de krachtige en gezonde groei wel gebruikt als onderstam om komkommers en meloenen op te enten.
 

 

 

 

 de karakteristieke vruchtsteel van winterpompoen

       
 

Kenmerken en teelt

Voor de kenmerken van de verschillende vormen pompoenen wordt kortheidshalve verwezen naar hierboven. Pompoenen, courgettes en patissons worden gewoonlijk buiten geteeld. De teelt onder glas is uiteraard ook mogelijk, doch pompoenachtigen groeien zelfs buiten al erg krachtig. Onder glas vragen ze derhalve een enorme ruimte, zodat ze niet vaak onder glas worden aangeplant.

Veel problemen kent de teelt niet, behalve aantasting door echte meeldauw (Sphaerotheca fusca ofwel Sphaerotheca fuliginea). Aantasting treedt vaak pas later in het seizoen op als de vruchten al gevormd zijn en de schimmel geen enorme schade meer kan aanrichten.

 

 

 

 

de echte meeldauwschimmel treedt meestal pas laat op, als het niet zo veel kwaad meer kan

       
 

Omschrijving collectie FruitLent

Elk jaar worden in FruitLent enkele pompoenen, courgettes en patissons aangeplant in de perceelsrand. Door de grote bladeren in combinatie met de enorme groeikracht zijn de pompoenen tevens bedoeld als biologische onkruidbestrijding. Er is ervaring opgedaan met de onderstaande rassen (deze zijn dus niet allemaal elk jaar in FruitLent aanwezig):

 

Pompoenen

Tot deze groep rekenen we de rassen waarvan de vruchten gewoonlijk in het volgroeide stadium worden geoogst. De planten van de deze rassen groeien gewoonlijk rankend. In deze groep bevinden zich rassen van zowel de soorten Cucurbita maxima, Cucurbita moschata als Cucurbita pepo.

Anvers

Dit ras behoort tot de muskaatpompoenen, Cucurbita moschata.

Het gaat om een mini-muskaatpompoen met een uitstekende smaak. De vruchten worden ongeveer 1 à 1½ kg zwaar en hebben zeer zoet dieporanje gekleurd vruchtvlees. Deze groeien aan planten met zeer sierlijke relatief kleine bladeren met opvallende grijze vlekken (onderstaande foto). De vruchten hebben tevens sierwaarde en zijn goed bewaarbaar.

Naar onze ervaring is het ras helaas niet erg productief, doch dit kan mogelijk verband houden met een sub-optimale standplaats.

bladeren van muskaatpompoen 'Anvers'   vrucht van muskaatpompoen 'Anvers'   vrucht van muskaatpompoen 'Anvers' temidden van andere pompoenen    
Banat

Dit ras behoort tot de muskaatpompoenen (Cucurbita moschata) en wordt wel gezien als een mini-uitgave van het bekende ras 'Muscat de Provence'.

De vruchten verkleuren van donkergroen in het onrijpe stadium naar bruin-groen in het rijpe stadium en hebben dan een typische grijze waslaag die er mede voor zorgt dat de vruchten lang houdbaar zijn.

Het vruchtgewicht is afhankelijk van de omstandigheden, zoals het totaal aantal vruchten aan de plant. Het vruchtgewicht varieert van een kleine kilogram tot ruim twee kilogram. De diameter varieert van 10 tot 20 cm.

Het donkeroranje gekleurde vruchtvlees heeft een uitstekende smaak, te gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten. Het goed uitgerijpte vruchtvlees is zelfs in verse toestand eetbaar.

De planten houden (zoals alle muskaatpompoenen) van een warme standplaats.

muskaatpompoen 'Banat'   muskaatpompoen 'Banat'        
muskaatpompoen 'Banat'   binnenzijde muskaatpompoen 'Banat'      
Blue Kuri

Dit ras behoort tot de soort Cucurbita maxima en komt van origine uit Japan. Het is een ras van het Hokkaïdo-type en zou dus gezien kunnen worden als een anders gekleurde variant van de bekende 'Uchiki Kuri'.

Productieve planten met kleine ronde blauwgrijze vruchten, 15-20 cm in doorsnede en 1½ tot 2 kg zwaar. Geel gekleurd vruchtvlees met een zoete smaak. De schil kan ook gebruikt worden. Uitgerijpte vruchten zijn goed bewaarbaar.

pompoen 'Blue Kuri'   pompoen 'Blue Kuri'   binnenzijde pompoen 'Blue Kuri'    
Dill's Atlantic Giant

Dit ras behoort tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima) en moet worden gezien als een succesvolle selectie van het basisras 'Atlantic Giant'. Deze selectie staat bekend als 's werelds grootste pompoen en is geselecteerd door Howard Dill Enterprises, Nova Scotia, Canada.

Het huidige wereldrecord voor één pompoenvrucht staat op maar liefst 826,6 kilogram en werd in 2011 behaald door Jim en Kelsey Bryson uit Quebec. Daarmee werd het staande wereldrecord van 822,9 kg uit 2010 van Chris Stevens uit Wisconsin gebroken.

De waarde van de zaden wordt door Howard Dill bepaald aan de hand van de grootte van de pompoen waaruit de zaden afkomstig zijn. De planten in FruitLent zijn afkomstig van de duurste zaden van Howard Dill.

De rankende planten groeien krachtig en geven zeer grote lichtoranje gekleurde vruchten. Op de plaats waar de vruchten op de grond liggen is de vorm gewoonlijk ingedeukt, alsof deze is bezweken onder het enorme gewicht (het zogenaamde "zakmodel"). Alhoewel het lichtoranje vruchtvlees eetbaar is, is dit ras vooral bedoeld als wedstrijdpompoen. Het vruchtvlees is los van textuur en waterig, met een dito smaak.

Alhoewel de vruchten inderdaad groot worden, zijn we er in FruitLent nog nooit in geslaagd om vruchten te kweken die ook maar in de buurt komen van het wereldrecord. We doen daar overigens ook geen speciale moeite voor. Echte wedstrijdkwekers doen er immers alles aan om het de plant volledig naar de zin te maken en houden vervolgens maar één vrucht per plant aan.

reuzenpompoen 'Dill's Atlantic Giant'   reuzenpompoen 'Dill's Atlantic Giant'        
Early Butternut (F1-hybride)

Dit is een ras van het Butternut-type en behoort tot de muskaatpompoenen (Cucurbita moschata).

De kleur van de vruchten is beige en de vorm is typerend voor een Butternut, namelijk een buikje met een dikke zuilvormige nek. Zoals alle Butternuts, heeft de vrucht veel vruchtvlees door het relatief beperkte aandeel zaden.

De vruchten zijn lang houdbaar, de smaak is boterzacht. Jong geoogst een delicatesse en met schil en al eetbaar. De planten groeien weinig rankend.

Flat White Boer

Dit Zuid-Afrikaanse ras staat ook bekend onder de Afrikaanse naam 'Plat Wit Boer' en behoort tot de soort Cucurbita maxima. In Zuid-Afrika zijn inmiddels verschillende selecties van dit ras bekend.

Dit ras heeft zeer groeikrachtige planten met grote bladeren en fraaie platronde wit gekleurde vruchten van het kaasmodel, die slechts licht geplooid zijn. De vruchten hebben een diameter van 20 tot 50 cm en een gewicht van 4 tot 18 kg. Het diepgele vruchtvlees is tamelijk stevig van textuur en van uitstekende kwaliteit. Fraai contrast tussen het diepgele vruchtvlees en de witte schil. Uitgerijpte vruchten zijn goed houdbaar (circa 8 maanden).

pompoen 'Flat White Boer'   pompoen 'Flat White Boer'   binnenzijde pompoen 'Flat White Boer'    
Gele Reuzen

Dit oude Franse ras wordt ook wel 'Gele Centenaar' of 'Parijse Reuzen' genoemd. Het ras behoort tot de soort Cucurbita maxima.

De rankende planten groeien zeer krachtig. De vruchten zijn groot (15 à 65 kilogram) en kunnen in kleur variëren van geel, zalmroze, lichtoranje tot bleekbeige. De schil is relatief zacht en naarmate de vrucht rijper wordt verschijnt er een meloenachtig netwerk op. Het vruchtvlees is waterig en van matige kwaliteit.

Het ras is door de grote vruchten met name bedoeld voor de show. Voor de kwaliteit kan echter veel beter 'Uchiki Kuri' of een ander kwalitatief hoogwaardig modern ras worden geplant. Voor de show kan beter 'Dill's Atlantic Giant' worden geplant. Het ras 'Gele Reuzen' kunnen wij dan ook niet aanbevelen !

Fictor

'Fictor' moet net als het ras 'Solor' worden gezien als een verbetering van de Japanse 'Uchiki Kuri' en is geïntroduceerd door zaadbedrijf De Bolster, specialist in biologische zaden. Het ras behoort net als 'Uchiki Kuri' tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

Voor de omschrijving van de belangrijkste kenmerken van dit ras verwijzen we graag kortheidshalve naar de beschrijving van 'Uchiki Kuri', zodat we ons hier zullen beperken tot de verschillen.

Het gemiddeld vruchtgewicht is wat lager dan van de standaard 'Uchiki Kuri', waardoor er bij 'Fictor' minder te grote vruchten worden geoogst. Vanuit commerciëel oogpunt mogen pompoenvruchten namelijk liefst niet te groot zijn (bij voorkeur rond de één kilogram) en moeten de vruchten bovendien onderling gelijkmatig van grootte zijn. 'Fictor' beantwoordt dus redelijk aan dit ideaal.

Ten opzichte van de standaard 'Uchiki Kuri' is de bewaarbaarheid van de vruchten nog zo'n 6 tot 8 weken langer. De bewaarbaarheid van 'Fictor' lijkt zelfs nog iets beter dan van 'Solor'. Ook heeft 'Fictor' meer groeikracht (van belang onder ongunstige omstandigheden) en een nog wat hogere productie dan 'Solor'. De vruchten hebben daarnaast een wat meer glanzend uiterlijk.

Zaadbedrijf De Bolster adviseert om in commerciële beplantingen ongeveer 1/3 'Solor' en 2/3 'Fictor' gemengd uit te planten.

Uiteraard is het door ons samengestelde recept voor een zeer smakelijke pompoensoep, welke u vindt via de homepage onder RECEPTEN, ook prima voor het ras 'Fictor' te gebruiken.

pompoen 'Fictor'   pompoen 'Fictor'        
JWS 6823 (F1-hybride)

Dit is een ras van het Butternut-type en behoort tot de muskaatpompoenen (Cucurbita moschata). Het ras wordt door Johnny's Selected Seeds in Winslow (Maine, USA) op de markt gebracht en heeft tot op dit moment nog geen formele naam gekregen, waardoor het ras tot op dit moment onder de aanduiding 'JWS 6823' op de markt is.

De kleur van de vruchten is beige en de vorm is typerend voor een Butternut, namelijk een buikje met een dikke zuilvormige nek. Zoals alle Butternuts, heeft de vrucht veel vruchtvlees door het relatief beperkte aandeel zaden. De vruchten wegen gewoonlijk tussen de 0,6 en 1,4 kg per stuk (gemiddeld zo rond de één kilogram).

De vruchten zijn lang houdbaar, de smaak is boterzacht. De planten hebben een matige tot middelsterke groeikracht en een redelijke resistentie tegen echte meeldauw.

de butternut-vruchten van muskaatpompoen 'JWS 6823'            
Lady Godiva

Dit ras kent verschillende synoniemen, zoals: 'Amandelpompoen', 'Hercules', 'Comet', 'Gleisdorfer Ölkürbis' en 'Styrian Hulless'. Het ras behoort tot de soort Cucurbita pepo en komt van origine uit Mexico. Het ras wordt met circa 10.000 hectare commerciëel geteeld in de deelstaat Steiermark (Stiermarken) in Oostenrijk. Ook wordt het ras commerciëel geteeld in diverse Balkanlanden.
De reden van de commerciële teelt zijn de olierijke naakte zaden. De zaden zijn naakt omdat deze niet zijn voorzien van het beschermschilletje dat andere pompoenzaden wel hebben. Eén pompoen geeft 100 tot 300 gram naakte zaden. Van de zaden kan olie worden geperst. Voor 1 liter olie is 2½ kg zaad nodig. Het is daarom geen goedkope olie. Met name de olie uit Steiermark met het etiket "Echtes Steierisches Kernöl" bevat 100% zuivere olie geperst uit de zaden van dit ras. Deze aanduiding is een handelsmerk geworden om zich te onderscheiden van andere (goedkopere) pompoenpitoliën.
De pompoenpitten van dit ras zijn zeer gezond en bevatten een hoog percentage aan meervoudig onverzadigde vetzuren. In de volksgeneeskunst worden de pitten en de olie al decennia gebruikt. Je kunt de pitten zo vers eten. Ze smaken dan een beetje naar natte walnoten. Ook kunnen ze worden gedroogd. Ze belanden dan in muesli, salades, toetjes en taarten. Indien ze licht worden geroosterd in een pan zonder olie, dan poffen ze. Bestrooid met zeezout heten het dan pepita's en vormen ze een gezond borrelhapje.
De vruchten zelf zouden eventueel zeer jong kunnen worden gegeten als courgettes. Rijp zijn de vruchten 2 tot 7 kg zwaar, bol- tot eirond, geel van kleur met groene vlekken en strepen. Indien de vruchten nog langer blijven liggen, vervagen de groene vlekken en strepen. In het rijpe stadium is het gele vruchtvlees licht draderig en niet echt lekker. De planten groeien licht rankend met ranken van enkele meters lang.

Een bijzondere toelichting over de naam 'Lady Godiva' is hier nog wel op zijn plaats. Het ras dankt deze naam namelijk aan de voldende legende:
Volgens het verhaal was Godiva een adelijke Angelsaksische dame (circa 980-1067). Zij was de echtgenote van graaf Leofric, graaf van Mercia en heer van Coventry (968-1057). De bevolking had hevig te lijden onder de door Leofric opgelegde hoge belastingdruk en Godiva verzocht haar man herhaaldelijk om de belastingen te verlagen, maar deze weigerde steeds. Op den duur werd hij haar smeekbedes beu en daagde hij haar uit voor een weddenschap, waarbij hij er van ging dat zijn preutse vrouw deze zou verliezen. Hij zou de belastingen verlagen indien zij te paard naakt door de straten van Coventry zou rijden. Lady Godiva ging echter op de weddenschap in en reed op haar paard, slechts gekleed in haar lange blonde haren, door de stad. Leofric hield zich aan zijn woord en maakte een einde aan de hoge belastingen.
Het verband tussen de naakte zaden en de Lady mag duidelijk zijn.

pompoen 'Lady Godiva'   pompoen 'Lady Godiva'   pompoen 'Lady Godiva'    
Long Island Cheese

Dit ras behoort tot de muskaatpompoenen (Cucurbita moschata) en komt van origine waarschijnlijk uit het oosten van de Verenigde Staten. Het ras dateert waarschijnlijk al van minimaal begin van de 19-de eeuw en was lange tijd populair in New Jersey en Long Island, waar dit ras een deel van zijn naam aan te danken heeft.

De rest van de naam dankt dit ras aan de vorm en kleur van de vruchten, die wel wat doen denken aan een grote kaas. De vruchten zijn namelijk middelgroot (2,7 à 4,5 kg), vrij plat en iets geplooid met een oranjebruine tot beige kleur.

Het oranje vruchtvlees lijkt op het Butternut-type en is dus van goede kwaliteit en kan worden gebruikt als groentepompoen (gekookt), voor crêmesoepen of voor pompoentaart.

De krachtig groeiende rankende planten hebben grote bladeren met grijze vlekjes. De planten houden zoals alle muskaatpompoenen van een warme standplaats.

muskaatpompoen 'Long Island Cheese'   opengesneden muskaatpompoen 'Long Island Cheese'   geoogste muskaatpompoenen 'Long Island Cheese'    
Lyric (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Known-You Seed Co. LTD. in Taiwan en behoort tot de groep van de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

Geeft aantrekkelijke grijswit gekleurde platronde tot ronde vruchten, met een puntje aan de bloemzijde; hierdoor worden ze ook wel omschreven als ui-vormig. Het vruchtgewicht bedraagt omstreeks 3 tot 5 kg, met een diameter van circa 25 cm. De vruchten zijn uniform en hebben fraai geel tot oranje gekleurd vruchtvlees met een opvallende dikte. Goede kwaliteit. De vruchten zijn goed bewaarbaar (5 tot 9 maanden) en behouden de kwaliteit gedurende bewaring.

De planten zijn groeikrachtig met korte ranken en dikke bladeren. De vruchten zijn middelvroeg oogstrijp.

pompoen 'Lyric'   pompoen 'Lyric' (binnenzijde)   pompoen 'Lyric' (binnenzijde)    
Muscat de Provence

Ook bekend als 'Muscade de Provence' en 'Musquée de Provence'.

Dit Franse ras behoort tot de muskaatpompoenen (Cucurbita moschata) en is één van de bekendere rassen, zowel op culinair als op decoratief gebied.

De vruchten behalen een gewicht van 2½ - 50 kg (meestal echter 5 - 15 kg) en behoren daarmee tot de grotere muskaatpompoenen. De vruchten zijn platrond en zeer geplooid, het zogenaamde kaasmodel. Ze zijn eerst diepgroen van kleur en verkleuren naarmate ze afrijpen naar bruin / terra. De waslaag op de vruchten zorgt voor een lange houdbaarheid: circa 10 maanden.

Het vruchtvlees heeft een zeer goede kwaliteit: helder oranje van kleur, stevig, zeer dik, licht zoet met muskaatsmaak. Culinair heeft dit ras een scala aan gebruiksmogelijkheden, zowel in zoete als in pittige gerechten.

De planten groeien krachtig en houden zoals alle muskaatpompoenen van een warme standplaats.

Nutty Delica (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras van Takii Seeds uit Japan behoort tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

Handzame vruchten van het Kabocha-type: platrond, overwegend donkergroen met enkele grijsgroene strepen en vlekken. Vruchtgewicht circa 0,8 tot 2,2 kg. Diameter circa 15 tot 25 cm.

Eén van de betere consumptiepompoenen: dik geel gekleurd droog vruchtvlees van uitstekende kwaliteit: knapperig en zoet als kastagnes. Smaakt nog beter na drie weken bewaring.

De productieve planten groeien ook goed onder koelere omstandigheden. De eerste vruchten zijn middelvroeg oogstbaar.

De vruchten zijn volgens bronnen op het internet bewaarbaar tot 9 maanden na de oogst, doch dit komt echter niet overeen met onze eerste ervaringen in 2015: volgens onze ervaringen in 2015 was de bewaarbaarheid slechts 2 à 3 maanden na de oogst (en is deze in ieder geval veel korter dan die van 'Fictor' en 'Solor'), maar deze beperkte ervaringen kunnen natuurlijk op toeval berusten.

Het door ons samengestelde recept voor een zeer smakelijke pompoensoep, welke u vindt via de homepage onder RECEPTEN, is ook prima voor het ras 'Nutty Delicia' te gebruiken. Indien de schil mee wordt gebruikt (hetgeen mogelijk is) zal de soep een iets groen-bruinige tint krijgen.

pompoen 'Nutty Delica'   pompoen 'Nutty Delica'        
binnenzijde pompoen 'Nutty Delica'   binnenzijde pompoen 'Nutty Delica'   binnenzijde pompoen 'Nutty Delica'    
Pelgiant (F1-hybride) *

Dit F1-hybride ras is in FruitLent ontwikkeld en behoort tot de soort Cucurbita maxima. De 'Dill's Atlantic Giant' heeft aan de basis gestaan. De vruchten van 'Pelgiant' krijgen dan ook een grote omvang. De kleur van de vruchten is echter donkerder oranje en daarmee fraaier. Ook is het vruchtvlees van betere kwaliteit.

reuzenpompoen 'Pelgiant'            
Rarity (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Known-You Seed Co. LTD. in Taiwan en behoort tot de groep van de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

Geeft fraaie platronde vruchten met een blauw-grijze schil. Tijdens narijpen kan de schil een klein beetje roze doorkleuren. Vruchtgewicht circa 2 kg. Het oranjegeel gekleurde vruchtvlees is van goede kwaliteit. Zeer geschikt voor bewaring.

De planten zijn groeikrachtig en tolerant voor lage temperaturen, maar niet voor hoge temperaturen. De vruchten zijn middelvroeg oogstbaar.

pompoen 'Rarity'            
Solor

'Solor' moet net als het ras 'Fictor' worden gezien als een verbetering van de Japanse 'Uchiki Kuri' en is geïntroduceerd door zaadbedrijf De Bolster, specialist in biologische zaden. Het ras behoort net als 'Uchiki Kuri' tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

Voor de omschrijving van de belangrijkste kenmerken van dit ras verwijzen we graag kortheidshalve naar de beschrijving van 'Uchiki Kuri', zodat we ons hier zullen beperken tot de verschillen.

Ten opzichte van de standaard 'Uchiki Kuri' bloeit 'Solor' 7 tot 10 dagen vroeger, waardoor het mogelijk is om bij ongunstige weersomstandigheden het zaaimoment nog wat uit te stellen.
De vruchten wegen net als bij de standaard 'Uchiki Kuri' 0,75 tot 2,5 kilogram, doch het gemiddeld vruchtgewicht is wel wat lager dan van de standaard 'Uchiki Kuri'. Hierdoor worden bij 'Solor' minder te grote vruchten geoogst. Vanuit commerciëel oogpunt mogen pompoenvruchten namelijk liefst niet te groot zijn (bij voorkeur rond de één kilogram) en moeten de vruchten bovendien onderling gelijkmatig van grootte zijn. 'Solor' beantwoordt dus redelijk aan dit ideaal.
Ten opzichte van de standaard 'Uchiki Kuri' is de bewaarbaarheid van de vruchten nog zo'n 6 tot 8 weken langer. Deze betere bewaarresultaten zijn zowel op zand- als op kleigrond verkregen.

De productiecapaciteit van 'Solor' in de commerciële teelt bedraagt ongeveer 18.000 tot 19.000 kilogram per hectare. Bij een gemiddeld vruchtgewicht van 1,1 kilogram zijn dat dus 16.000 tot 17.000 vruchten per hectare.

Uiteraard is het door ons samengestelde recept voor een zeer smakelijke pompoensoep, welke u vindt via de homepage onder RECEPTEN, ook prima voor het ras 'Solor' te gebruiken.

pompoen 'Solor'   pompoen 'Solor'        
Speckled Hound (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras staat ook bekend onder kwekersnummer 'HWS-06-884' en behoort tot de soort Cucurbita maxima.

Dit ras is een sprekend voorbeeld van het feit dat een hoge sierwaarde en een goede eetkwaliteit prima samen kunnen gaan.

De zeer sierlijke platronde vruchten zijn 1-3 kg zwaar en zijn van buiten overwegend roze met blauwe en groene vlekken. Goed uitgerijpte vruchten zijn enkele maanden te bewaren.

Het stevige vruchtvlees is dieporanje van kleur en is van zeer goede kwaliteit; qua kwaliteit en smaaktype vergelijkbaar met de 'Uchiki Kuri'-types. Daarmee is deze ook prima te gebruiken voor goede pompoensoep, zoals voor ons eigen samengestelde recept, welke u vindt via de homepage onder RECEPTEN.

De planten hebben een middelsterke groeikracht en zijn goed bestand tegen het Zucchini Yellow Mosaic Virus.

pompoen 'Speckled Hound'   pompoen 'Speckled Hound'   pompoen 'Speckled Hound'    
pompoen 'Speckled Hound'   pompoen 'Speckled Hound'   pompoen 'Speckled Hound'    
pompoen 'Speckled Hound'   pompoen 'Speckled Hound'   binnenzijde pompoen 'Speckled Hound'    
Sweet Grey (F1-hybride)

Dit ras is ontwikkeld in Australië / Nieuw-Zeeland en behoort tot de soort Cucurbita maxima.

Productieve en groeikrachtige planten met middelgrote platronde vruchten, 20-40 cm in doorsnede, 10-15 cm hoog en 3-7 kg zwaar. De vruchten hebben een fraai gekleurde lichtgrijze tot blauwgrijze schil en diepgeel gekleurd vruchtvlees. Het vruchtvlees is zeer zoet, vrij neutraal van smaak en vast van structuur, welke structuur na koken in stand blijft. Door de vrij neutrale smaak is de smaak wat minder uitgesproken dan van bijvoorbeeld de 'Uchiki Kuri' types.

Goed uitgerijpte vruchten zijn goed bewaarbaar (6-10 maanden) en zijn door de fraaie lichtgrijze kleur ook decoratief.

pompoen 'Sweet Grey'   pompoen 'Sweet Grey'        
binnenzijde pompoen 'Sweet Grey'   pompoen 'Sweet Grey'      
Tivoli (F1-hybride) - spaghettipompoen

Dit F1-hybride ras is omstreeks eind jaren '80 van de vorige eeuw geïntroduceerd door de Japanse zaadfirma Sakata Seed en behoort tot de bijzondere groep van spaghettipompoenen, die in het Engels ook wel "vegetable spaghetti" worden genoemd. Zoals alle spaghettipompoenen behoort 'Tivoli' tot de botanische soort Cucurbita pepo var. fastigata.

De bijzondere groep van de spaghettipompoenen ontlenen hun naam aan het ongewone vruchtvlees, welke na het koken van de vrucht uiteenvalt in stevige dunne sliertjes die er uit zien als spaghetti. De eerste spaghettipompoenen werden ontdekt en vervolgens verder veredeld in China en Japan. In deze landen is deze bijzondere groente derhalve al langer bekend, doch deze werd in Westerse landen pas vanaf de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw bekend, doordat enkele Westerse zaadfirma's er zaden van gingen verkopen.

De vrucht van de spaghettipompoen wordt voor consumptie gekookt: zo'n 25 minuten voor de kleinste exemplaren, tot 45 minuten voor de grootste exemplaren. Kleine vruchten worden in zijn geheel gekookt, die echter wel vooraf worden aangeprikt. Grote vruchten vooraf worden gehalveerd, na verwijdering van de zaadkern. De vrucht wordt gekookt totdat de schil zacht aanvoelt.

Na het koken (en indien nog van toepassing: het verwijderen van de zaadkern) worden de strengen vruchtvlees met een vork uit de pompoen getrokken en op een bord gelegd. Alleen de relatief dunne schil blijft dan over. Ondanks dat echte spaghetti qua herkomst niets met deze bijzondere pompoenen te maken heeft, is de gelijkenis tussen de beide soorten voedsel wel zeer frappant te noemen. Net als echte spaghetti zijn de sliertjes van de spaghettipompoen vrij smakeloos en moeten deze -gelijk aan echte spaghetti- met saus op smaak worden gebracht.

Er zijn enkele rassen spaghettipompoenen verkrijgbaar, waarvan 'Tivoli' inmiddels een bekende is. Dit ras draagt cremegele gladde ovale vruchten (zo'n 15 x 25 cm) die circa 2 kg zwaar worden. In goed uitgerijpte toestand zijn de vruchten enige maanden te bewaren.

Een belangrijk kenmerk van 'Tivoli' is de compacte groeiwijze van de planten; deze groeien namelijk struikvormig tot zwak rankend, waardoor de plant qua groeiwijze lijkt op die van een courgette. Door de compacte groeiwijze wijkt 'Tivoli' af van de andere spaghettipompoen 'Vegetable Spaghetti', die meer rankend groeit.

Eén plant van het ras 'Tivoli' levert gewoonlijk slechts 2-3 vruchten op, doch doordat de planten relatief dicht op elkaar kunnen worden geplant, kan toch een behoorlijke opbrengst per oppervlakte-eenheid worden bereikt.

Voor het jaar 1991 won dit ras een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

In FruitLent hebben we 'Tivoli' ook geteeld en stonden versteld van de gelijkenis met echte spaghetti. Alhoewel de slierten uit deze pompoen heel wat minder calorieën leveren dan echte spaghetti, gebiedt de eerlijkheid om te zeggen dat een bosje spaghetti uit de winkel in het kokende water laten zakken heel wat minder werk oplevert dan het telen plus bereiden van deze bijzondere pompoen.....

Trombetta di Albenga

Diverse synoniemen bekend, zoals: 'Tromba D'Albenga', 'Zucchetta rampicante' en 'trompetpompoen'.

Dit Italiaanse ras uit de regio Liguria behoort tot de muskaatpompoenen (Cucurbita moschata). Het ras was langzamerhand aan het verdwijnen, totdat deze door SlowFood werd aangeprezen als een belangrijk streekproduct en derhalve bewaard moest blijven.

De rankende planten hebben grote hartvormige bladeren en geven zeer langwerpige vruchten met een opzwelling aan het uiteinde, waardoor ze lijken op een trompet. In dit opgezwollen uiteinde bevinden zich de zaden.

De vruchten zijn in het jonge stadium lichtgroen van kleur en kunnen dan als zomerpompoen al gegeten worden: van 10 tot 15 cm lang voor rauwkost en van 20 tot 35 cm lang als courgettes.

Indien de vruchten de kans krijgen om uit te groeien, kunnen ze een lengte bereiken van wel 75 tot ruim 150 cm. De vruchten zijn 1 tot 5 kg zwaar. In het volledig volgroeide en uitgerijpte stadium verkleuren de vruchten naar terracotta. Ook in dit stadium heeft het stevige geelachtig-oranje gekleurde vruchtvlees een goede kwaliteit met een zoetige lichte notensmaak. In de Italiaanse keuken worden ze dan wel gebruikt als vulling voor gnocchi en ravioli. Ook zijn ze dan geschikt voor bakken en als vulling voor soep en pompoentaart.

In het volledig uitgerijpte stadium hebben de vruchten ook een decoratieve waarde en zijn dan 4 tot 12 maanden houdbaar.

Indien de planten over de grond groeien, zullen de vruchten een kronkelig uiterlijk hebben. Daarom wordt voor dit ras wel aanbevolen om ondersteunende constructies op te richten waar de planten overheen kunnen groeien en waarbij de vruchten door de constructie heen vrij naar beneden kunnen hangen. Hierdoor blijven de vruchten zo recht mogelijk. De planten houden zoals alle muskaatpompoenen van een warme standplaats.

jonge vruchten van trompetpompoen 'Trombetta di Albenga'   rijpe geoogste vruchten van trompetpompoen 'Trombetta di Albenga'   binnenzijde vruchten van trompetpompoen 'Trombetta di Albenga'    
Uchiki Kuri

Dit ras komt van origine uit Japan en wordt ook wel 'Oranje Zon', 'Red Kuri', 'Baby Red Hubbard' of Hokkaïdo-pompoen genoemd, naar het eiland waar dit type werd gekweekt. Het ras behoort tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

De Japanner Nyoichi Sakurazawa (1893-1966, beter bekend onder zijn westerse naam Georges Oshawa) was in 1957 de eerste die de Hokkaïdo-pompoenen in West-Europa introduceerde in de macrobiotiek. Waarschijnlijk betrof het toen een grijsgroene versie van de Hokkaïdo-pompoen (zie hierboven onder "Blue Kuri"). De oranje gekleurde 'Uchiki Kuri' heeft uiteindelijk een belangrijke bijdrage geleverd aan de populariteit van pompoenen voor culinaire doeleinden in West-Europa. De 'Uchiki Kuri' wordt op dit moment ook in Nederland commerciëel geteeld. Dit zijn de pompoenen die bijna het gehele jaar rond bij de reform- en natuurwinkels worden aangeboden. Ook bij diverse reguliere supermarkten zijn ze heden ten dage verkrijgbaar.

De rankende planten van de 'Uchiki Kuri' groeien gemakkelijk. De relatief kleine oranje vruchten zijn min of meer rond, peer- of rugbybalvormig. Ze wegen 0,75 à 2,5 kilogram en hebben daarmee een handig formaat. Goed uitgerijpte vruchten zijn ongeveer een half jaar houdbaar en hebben ook een hoge sierwaarde. Het stevige oranje vlees heeft een hoge voedingswaarde en is van goede kwaliteit. Van deze pompoen kun je allerlei gerechten maken: zoet, zuur of zout. Ook prima te gebruiken als basis voor goede pompoensoep.

Een eigen samengesteld recept voor zeer smakelijke pompoensoep, dat is gebaseerd op dit pompoenenras, vindt u via de homepage onder RECEPTEN.

Mede door de populariteit van de 'Uchiki Kuri' zijn er enkele selecties gemaakt, welke onderling kleine verschillen kunnen vertonen voor bijvoorbeeld de vruchtvorm of het gemiddeld vruchtgewicht. Voorbeelden van deze selecties zijn bijvoorbeeld de rassen 'Fictor' en 'Solor', welke hierboven worden beschreven.

pompoen 'Uchiki Kuri' ofwel 'Oranje Zon'   geoogste 'Uchiki Kuri' pompoenen   pompoen 'Uchiki Kuri' ofwel 'Oranje Zon'    
Vegetable Spaghetti - spaghettipompoen

Deze behoort tot de bijzondere groep van spaghettipompoenen. Zoals alle spaghettipompoenen behoort deze tot de botanische soort Cucurbita pepo var. fastigata.

De bijzondere groep van de spaghettipompoenen ontlenen hun naam aan het ongewone vruchtvlees, welke na het koken van de vrucht uiteenvalt in stevige dunne sliertjes die er uit zien als spaghetti. De eerste spaghettipompoenen werden ontdekt en vervolgens verder veredeld in China en Japan. In deze landen is deze bijzondere groente derhalve al langer bekend, doch deze werd in Westerse landen pas vanaf de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw bekend, doordat enkele Westerse zaadfirma's er zaden van gingen verkopen.

De vrucht van de spaghettipompoen wordt voor consumptie gekookt: zo'n 25 minuten voor de kleinste exemplaren, tot 45 minuten voor de grootste exemplaren. Kleine vruchten worden in zijn geheel gekookt, die echter wel vooraf worden aangeprikt. Grote vruchten vooraf worden gehalveerd, na verwijdering van de zaadkern. De vrucht wordt gekookt totdat de schil zacht aanvoelt.

Na het koken (en indien nog van toepassing: het verwijderen van de zaadkern) worden de strengen vruchtvlees met een vork uit de pompoen getrokken en op een bord gelegd. Alleen de relatief dunne schil blijft dan over. Ondanks dat echte spaghetti qua herkomst niets met deze bijzondere pompoenen te maken heeft, is de gelijkenis tussen de beide soorten voedsel wel zeer frappant te noemen. Net als echte spaghetti zijn de sliertjes van de spaghettipompoen vrij smakeloos en moeten deze -gelijk aan echte spaghetti- met saus op smaak worden gebracht.

Er zijn enkele rassen spaghettipompoenen verkrijgbaar, waar de verder onbenaamde 'Vegetable Spaghetti' er één van is. 'Vegetable Spaghetti' geeft planten met een rankende groeiwijze , waarbij één plant tot 7 vruchten op kan leveren. Door de rankende groeiwijze wijkt 'Vegetable Spaghetti' af van de andere spaghettipompoen 'Tivoli', die meer compact groeit.

'Vegetable Spaghetti' draagt cremegele gladde ovale vruchten (zo'n 12½ à 16 cm breed x 17½ à 25 cm lang) die ongeveer 1,3 tot 3,0 kg zwaar worden. In goed uitgerijpte toestand zijn de vruchten tot twee maanden te bewaren.

Deze 'Vegetable Spaghetti' werd in FruitLent in 2014 voor het eerst getest. Met de andere spaghettipompoen 'Tivoli' hadden we al eerder ervaring opgedaan; daarbij stonden we versteld van de gelijkenis met echte spaghetti. Alhoewel de slierten uit deze pompoen heel wat minder calorieën leveren dan echte spaghetti, gebiedt de eerlijkheid om te zeggen dat een bosje spaghetti uit de winkel in het kokende water laten zakken heel wat minder werk oplevert dan het telen plus bereiden van deze bijzondere pompoen.....

spaghettipompoen 'Vegetable Spaghetti'   spaghettipompoen 'Vegetable Spaghetti'        

 

Courgettes

Tot de courgettes rekenen we de rassen waarvan de vruchten in een jong (onvolgroeid) stadium worden geoogst. De vruchten zijn meestal langwerpig van vorm, alhoewel andere vormen ook voor komen. Nagenoeg alle courgetterassen hebben planten die struikvormig groeien, zelden licht rankend of volledig rankend. De rassen die struikvormig groeien vragen in de tuin zo'n één vierkante meter aan ruimte en kunnen daardoor in vrijwel alle tuinen worden gekweekt. Alle courgettes behoren tot de soort Cucurbita pepo.

Alberello di Sarzana - middelgroen

Behoort (net als de overige courgettes) tot de soort Cucurbita pepo.

In Italië behoort de courgette onder de naam "zucchini" tot één van de belangrijkste groentegewassen. Elk stad of streek heeft zijn eigen streekras, zoals in dit geval de 'Alberello di Sarzana' welke afkomstig is van de vlakten van Sarzana en Val di Magra in het oosten van Ligurië.

Het ras geeft struikvormige planten die al vroeg in het seizoen beginnen met het produceren van langwerpige gladde middelgroene vruchten.

Er wordt wel beweerd dat dit ras een goede natuurlijke weerstand heeft tegen echte meeldauw.

courgette 'Alberello di Sarzana'            
Alfresco (F1-hybride) - lichtgroen

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Tozer Seeds in Cobham (Verenigd Koninkrijk) en is sinds omstreeks 2013 op de markt. Aanvankelijk bekend als 'TZ 4044'. Behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft fraaie langwerpige slanke vruchten met een egaal lichtgroene kleur. Het stevige vruchtvlees zorgt er voor dat de vruchten een goede houdbaarheid hebben.

Er wordt geclaimd dat dit ras een zeer goede smaak heeft, die beter zou zijn dan van andere rassen.

De productieve planten groeien struikvormig.

courgette 'Alfresco'   courgette 'Alfresco'   courgette 'Alfresco'    
Ambassador (F1-hybride) - donkergroen

Dit F1-hybride ras is afkomstig van het Seminis-concern en was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer '189-180-4'. Het is al een wat ouder ras (1967) en is tot op de dag van vandaag een goede bekende. Incidenteel ook wel bekend als 'Marco'. Het ras behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft lange gladde middelgroene tot donkergroene vruchten aan struikvormige planten met een open groeiwijze. De vruchten hebben een cilindrische vorm en zijn daardoor fraai om te zien.

courgette 'Ambassador'            
Bianca di Triëste - lichtgroen

Behoort (net als de overige courgettes) tot de soort Cucurbita pepo.

In Italië behoort de courgette onder de naam "zucchini" tot één van de belangrijkste groentegewassen. Elke stad of streek heeft zijn eigen streekras, zoals in dit geval de 'Bianca di Triëste' uit Noord-Italië.

Geeft lichtgroen gekleurde langwerpige cilindrische vruchten, overlangs enigszins geribd.

De eerste vruchten zijn al vroeg oogstbaar en groeien aan productieve struikvormige planten.

courgette 'Bianca di Triëste'            
Bolognese - lichtgroen

Behoort (net als de overige courgettes) tot de soort Cucurbita pepo.

In Italië behoort de courgette onder de naam "zucchini" tot één van de belangrijkste groentegewassen. Elke stad of streek heeft zijn eigen streekras, zoals in dit geval de 'Bolognese', waarvan de jong geoogste vruchten op alle streekmarkten in en om de stad Bologna te vinden zijn. Het is daarom een echt streekproduct, ofwel "prodotto tipici".

Dit ras geeft kleine ovaal-langwerpige lichtgroen gekleurde vruchten, die heel jong moeten worden geoogst. Eigenlijk zijn ze al oogstrijp als de bloem nog aan de vrucht zit, of heel vlak daarna.

Op deze wijze geoogst, verkrijg je de kleine smakelijke vruchten, maximaal 10 tot 12 cm lang, die op de streekmarkten in en om de Noord-Italiaanse stad Bologna te vinden zijn.

De eerste vruchten zijn al vroeg oogstbaar en groeien aan productieve struikvormige planten die vatbaar zijn voor meeldauw.

courgette 'Bolognese' op de markt in Bologna   courgette 'Bolognese' op de markt in Bologna        
courgette 'Bolognese' op de markt in Bologna   courgette 'Bolognese' op de markt in Bologna        
courgette 'Bolognese'            
Cute Fancy (F1-hybride) - lichtgroen

Dit F1-hybride ras geeft langwerpige lichtgroene vruchten aan struikvormige wat compacte planten met grote bladeren. De planten geven relatief veel vrouwelijke bloemen.

courgette 'Cute Fancy'            
Diamant (F1-hybride) - donkergroen

Dit F1-hybride ras staat ook bekend onder de Engelse vertaling 'Diamond' en wordt (net als de overige courgettes) gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

'Diamant' is een bekend ras met struikvormige planten die een goede opbrengst geven aan langwerpige donkergroen gekleurde glanzende vruchten.

courgette 'Diamant'            
Dunja (F1-hybride) - donkergroen

Dit F1-hybride ras wordt (net als de overige courgettes) gerekend tot de soort Cucurbita pepo. Ontwikkeld door Enza Zaden in Enkhuizen en in Nederland en daarbuiten al jaren bekend als betrouwbaar professioneel ras voor de buitenteelt.

Zeer hoge stabiele productie van lange donkergroene vruchten met een hoog percentage klasse 1.

Struikvormige planten. De planten van 'Dunja' herstellen snel na een periode van slecht weer of hagel, zowel in het gewas als in productie. Sterk gewas met een lang uithoudingsvermogen. Het open gewas zorgt ook voor het gemakkelijk kunnen oogsten van de vruchten.

Het ras biedt tevens resistentie tegen een breed scala aan virussen (Zucchini yellow mosaic virus, Watermelon mosaic virus, Papaya ringspot virus) en tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fuliginea).

courgette 'Dunja'   courgette 'Dunja'   courgette 'Dunja'    
Genovese - lichtgroen

Ook bekend als 'Chiara di Asti Zucchino' en 'Di Voghera Zucchino'.

In Italië behoort de courgette onder de naam "zucchini" tot één van de belangrijkste groentegewassen. Elke stad of streek heeft zijn eigen streekras, zoals in dit geval de 'Genovese', waarvan de naam en de hierboven vermelde synoniemen verwijzen naar het grensgebied van Ligurië, Lombardije en Piëmonte. Behoort (net als de overige courgettes) tot de soort Cucurbita pepo.

De vruchten zijn lichtgroen gekleurd met grijze vlekjes, waardoor de vruchten duidelijk lichter van kleur zijn dan van veel andere groene courgetterassen.

In Italië worden van dit ras ook de bloemen vaak gebruikt voor culinaire doeleinden. De vruchten moeten overigens sowieso jong worden geoogst en gegeten, aangezien met name het "buikje" van de grotere vruchten snel voos wordt.

courgette 'Genovese'   courgette 'Genovese'        
Golden Zucchini - geel

Dit zaadvaste courgetteras is van origine op de markt gebracht door Hungnong in Seoul (Zuid-Korea) en behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft lange vrij donkergele vruchten aan struikvormige planten. De vruchten hebben zacht vruchtvlees met een kwetsbare schil, waardoor voorzichtig oogsten aan te bevelen is.

courgette 'Golden Zuchini'            
Goldmine (F1-hybride) - geel met witte strepen

Dit Britse F1-hybride ras behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft langwerpige glanzende vruchten die door hun gele kleur met de overlangse witte strepen een fraai uiterlijk hebben. Het vruchtvlees kan soms wat voos worden.

Door de bijzondere kleurstelling van de vruchten, geeft dit ras een fraaie combinatie met 'Safari' (zoals op één van de onderstaande foto's zichtbaar is).

De productieve planten groeien struikvormig met een open groeiwijze en zijn stekelvrij, waardoor de vruchten relatief gemakkelijk zijn te oogsten. De bloemen zijn in staat om zonder voorafgaande bestuiving op partenocarpe wijze vrucht te zetten, die dus vervolgens geen zaden bevatten. Hierdoor kunnen de planten ook in minder goede zomers toch al vroeg in het seizoen vruchten zetten.

Het vruchtvlees kan wat sneller voos worden.

courgette 'Goldmine'   courgette 'Goldmine'   courgette 'Goldmine' en 'Safari'    
Gold Rush (F1-hybride) - geel

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Petoseed Co. Inc. in Californië (USA), onderdeel van de Seminis-groep, en behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft lange donkergele vruchten aan struikvormige planten. De vruchten kunnen bij het bloemuiteinde een groene punt hebben.

courgette 'Gold Rush'            
Greyzini (F1-hybride) - lichtgroen

Dit F1-hybride ras is afkomstig van het Seminis-concern en behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft langwerpige vruchten die licht geribbeld kunnen zijn. Ze zijn lichtgroen van kleur en hebben grijze stipjes en onregelmatige donkergroene strepen. Struikvormige planten met een open groeiwijze.

courgette 'Greyzini'   courgette 'Greyzini'        
courgette 'Greyzini'   courgette 'Greyzini'        
Lebanese - lichtgroen

Een oud zaadvast courgetteras, welke net als de overige courgettes behoort tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft lange lichtgroene vruchten aan semi-rankende planten.

Er zijn door diverse zaadfirma's verbeterde F1-hybride rassen op de markt gebracht welke behoren tot het type 'Lebanese'.

Nero di Milano - donkergroen

Ook bekend als 'Black Beauty' of 'Svizzero'.

In Italië behoort de courgette onder de naam "zucchini" tot één van de belangrijkste groentegewassen. Elke stad of streek heeft zijn eigen streekras, zoals in dit geval de 'Nero di Milano' uit de regio Lombardije. Dit ras is echter ook buiten die regio een goede bekende, want de 'Nero di Milano' is wijd verspreid geraakt door geheel Italië en daarbuiten. Behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft lange donkergroene vruchten aan open struikvormige planten.

courgette 'Black Beauty' ('Nero di Milano')   courgette 'Black Beauty' ('Nero di Milano')      
courgette 'Black Beauty' ('Nero di Milano')   courgette 'Black Beauty' ('Nero di Milano')      
Ortolana di Faenza - lichtgroen

Behoort net als de overige courgettes behoort tot de soort Cucurbita pepo.

In Italië behoort de courgette onder de naam "zucchini" tot één van de belangrijkste groentegewassen. Elke stad of streek heeft zijn eigen streekras, zoals in dit geval de 'Ortolana di Faenza', waarvan de naam verwijst naar het stadje Faenza in Emilia-Romagna.

Geeft langwerpige lichtgroene vruchten met stevig vruchtvlees.

De zeer compacte struikvormige planten geven al vroeg in het seizoen de eerste vruchten.

courgette 'Ortolana di Faenza'            
Papaya Pear (F1-hybride) - geel

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Petoseeds (Seminis) in de Verenigde Staten. Het ras was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer 'PX 4718347' en kwam in 2001op de markt. Het ras behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

Dit ras geeft peervormige felgeel gekleurde vruchten, die door deze combinatie een heel bijzonder uiterlijk hebben. Ze moeten worden geoogst wanneer ze 8 à 9 cm lang en 7 cm in doorsnede zijn. In dit stadium wegen de vruchten rond de 170 gram per stuk. De smaak is prima en de vruchten worden niet zo snel voos. De vruchten kunnen net als andere courgette's in stukken worden gesneden, maar zijn door hun bijzondere vorm ook geschikt voor uithollen en vullen. Kleinere exemplaren kunnen zelfs in zijn geheel worden meegekookt.

De planten groeien struikvormig met een open groeiwijze en geven erg veel vrouwelijke bloemen, waardoor ze erg productief zijn. De planten geven al vroeg in het seizoen de eerste vruchten.

In het jaar 2003 won dit ras een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

courgette 'Papaya Pear'   courgette 'Papaya Pear'        
Partenon (F1-hybride) - groen

Dit moderne F1-hybride ras is door Nunhems Zaden in Limburg ontwikkeld. Het ras wordt in Nederland via Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems Zaden) op de particuliere markt verkocht. Het ras behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

'Partenon' is een ras welke zeer weinig mannelijke bloemen vormt en in staat is om zonder voorafgaande bestuiving op partenocarpe wijze vruchten te zetten (die dus vervolgens geen zaden bevatten). Indien in de nabijheid ook andere rassen aanwezig zijn die wel een overvloed aan mannelijke bloemen vormen, zullen de vruchten van 'Partenon' wel gewoon zaden kunnen bevatten.

'Partenon' vormt lange groene vruchten aan struikvormige planten.

hier is goed zichtbaar dat de courgette 'Partenon' (vrijwel) geen mannelijke bloemen vormt            
Safari (F1-hybride) - donkergroen met lichtgroene strepen

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Tozer Seeds in Cobham (Verenigd Koninkrijk) en behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft langwerpige glanzende vruchten die door hun donkergroene kleur met de overlangse scherp begrensde lichtgroene strepen een heel bijzonder uiterlijk hebben.

Door de bijzondere kleurstelling van de vruchten, geeft dit ras een fraaie combinatie met 'Goldmine' (zoals op één van de onderstaande foto's is te zien).

De productieve planten groeien struikvormig en zijn stekelvrij, waardoor de vruchten relatief gemakkelijk zijn te oogsten.

courgette 'Safari'   courgette 'Safari'    
courgette 'Goldmine' en 'Safari'   courgette 'Safari'  
Sebring (F1-hybride) - geel

Ook bekend als 'Sebring Premium'.

Dit moderne F1-hybride ras is ontwikkeld door Otis Twilley Seed Company in South-Carolina (USA) en voor 1999 op de markt gebracht. Het ras behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

'Sebring' vormt lange donkergele vruchten aan semi-stekelloze struikvormige open planten. De uniforme vruchten hebben een fraai uiterlijk.

Het komt bij 'Sebring' niet zo snel voor dat delen van de vrucht (zoals bijvoorbeeld aan het bloemeinde) alsnog groen kleuren, zoals bij andere geel gekleurde rassen soms het geval is.

Er wordt verondersteld dat 'Sebring' een bepaalde mate van resistentie heeft tegen echte meeldauw. In rassenproeven van de Cornell University in 2006 bleek inderdaad dat 'Sebring' ten opzichte van andere tamelijk goed resistent was tegen meeldauw. In dezelfde rassenproeven van 2007 bleek echter dat de resistentie erg tegen viel.

courgette 'Sebring'   uniforme vruchten courgette 'Sebring'   courgette 'Sebring'    
Ronde de Nice - rond, lichtgroen

Ook bekend als 'Tondo di Nizza' of 'Tondo chiaro di Nizza'. Behoort (net als de overige courgettes) tot de soort Cucurbita pepo.

In Italië behoort de courgette onder de naam "zucchini" tot één van de belangrijkste groentegewassen. Elke stad of streek heeft zijn eigen streekras, zoals in dit geval de 'Ronde de Nice', waarvan de naam verwijst naar de huidige zuid-Franse stad Nice (Italiaans: "Nizza"), welke stad vlak voor de Italiaanse éénwording in 1861 via het Verdrag van Turijn (1860) aan Frankrijk werd toegedeeld. Dit ras is echter ook buiten die regio een goede bekende, want de 'Ronde de Nice' is wijd verspreid geraakt door geheel Italië en daarbuiten.

Geeft een overvloed aan kogelronde lichtgroene vruchten aan bossige semi-rankende planten. De vruchten moeten in een jong stadium worden geoogst.

courgette 'Ronde de Nice'            
Zagora (F1-hybride) - lichtgroen

Dit F1-hybride ras is afkomstig van het Franse veredelingsbedrijf GSN Semences. Het ras behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo. Het ras behoort tot het type "Cousa", "Koussa" of "Jedida".

De open groeiende planten geven fraaie middellange vruchten die aan het bloemeinde breder uitlopen. De vruchten hebben een lichtgroene schil zonder strepen. Het is een ras met een prima kwaliteit, waarvan de vruchten niet snel voos worden als ze al wat groter zijn geworden.

Resistent tegen ZYMV/Z2 (Zucchini yellow mosaic virus, courgette-geelmozaïkvirus).

courgette 'Zagora'            
Zephyr (F1-hybride) - lichtgeel met lichtgroene punt

Dit F1-hybride ras behoort net als de overige courgettes tot de soort Cucurbita pepo.

De struikvormige planten groeien krachtig en hebben geen diep ingesneden bladeren, zoals veel andere courgetterassen. Het meest bijzondere kenmerk van 'Zephyr' is echter het uiterlijk van de vruchten; deze zijn namelijk lichtgeel gekleurd (licht gestreept) met aan de bloemzijde een lichtgroene punt. Het is net alsof de lichtgele vruchten met de punt zijn ondergedompeld in een pot met lichtgroene verf. In FruitLent is wel gebleken dat lang niet alle geoogste vruchten dit kenmerk hebben; een gedeelte van de vruchten is namelijk volledig lichtgeel.

De vruchten moeten jong worden geoogst en gegeten, aangezien de grotere vruchten snel voos worden.

courgette 'Zephyr'   courgette 'Zephyr'        

 

Patissons

Tot de patissons rekenen we de rassen waarvan de vruchten een platte vliegende schotel-achtige vorm hebben. Vanwege deze vorm worden ze ook wel prinsenmutsen genoemd (of in het Duits ook wel UFO's). Voor consumptie moeten de vruchten in een jong (onvolgroeid) stadium worden geoogst. Volledig uitgegroeide vruchten zijn hard en oneetbaar, doch kunnen dan nog wel enkele maanden voor decoratieve doeleinden worden bewaard. Patissonplanten beginnen gewoonlijk iets later in het seizoen te produceren dan courgetteplanten. Doordat de planten van patissons gewoonlijk licht rankend groeien, vragen de planten iets meer ruimte dan courgetteplanten. Waar een courgetteplant af kan met zo'n één vierkante meter, vraagt een partissonplant zo'n anderhalve vierkante meter. Hierdoor zijn patissons nog steeds geschikt voor kleinere tuinen. Net als de courgettes behoren alle patissons tot de soort Cucurbita pepo.

Flying Saucer (F1-hybride) - geel met groen

Dit patissonras komt uit de Verenigde Staten en is vanaf omstreeks 2004 op de markt. Wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft geel gekleurde vliegende schotel-achtige vruchten die aan de onderzijde een grote groene vlek hebben. De grootte en de vorm van deze groene vlek kan onderling variëren. De kleurexpressie is tevens temperatuurafhankelijk; onder warme omstandigheden zullen de vruchten minder geel en meer groen zijn. Er kan derhalve nogal wat variatie aanwezig zijn tussen de vruchten onderling. Zie ook de foto's hieronder. Deze variatie maakt dit ras mede zo speciaal.

De rand van de vruchten is sterk gelobd en de vrucht is niet zo plat als sommige andere rassen.

Vanwege de bijzondere kleurstelling is dit een ras waarvan de uitgerijpte vruchten lange tijd een decoratieve waarde kunnen hebben. In een jong stadium zijn de vruchten -net als de andere rassen op deze pagina- uiteraard ook geschikt voor consumptie.

Struikvormige planten. De eerste vruchten zijn al vroeg oogstbaar.

patisson 'Flying Saucer'   patisson 'Flying Saucer'   patisson 'Flying Saucer'    
G-Star (F1-hybride) - donkergroen

Dit patissonras wordt op de markt gebracht door Genesis Seeds Ltd. uit Israel en wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft middelgroen tot zwartgroen gekleurde vliegende schotel-achtige vruchten. Op de schil kunnen zich enkele onregelmatige wratten bevinden. De vruchten hebben een relatief lange steel, hetgeen het oogsten vergemakkelijkt.

De planten worden (in vergelijking tot andere patissonrassen) niet heel groot en hebben een open groeiwijze met een goede productivitiet. De eerste vruchten zijn al vroeg oogstbaar.

patisson 'G-Star'            
Green Buttons (F1-hybride) - lichtgroen

Dit patissonras is ook wel bekend als 'Light Green Buttons' en wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Dit ras geeft lichtgroen gekleurde vliegende schotel-achtige vruchten. De vruchten van dit ras zijn ten opzichte van andere rassen opvallend plat van vorm. De planten zijn behoorlijk productief, groeien semi-rankend en vormen voornamelijk een grote struik.

patisson 'Green Buttons'            
Partial Eclipse (F1-hybride) - lichtgroen

Dit patissonras wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Dit ras zou witte vliegende schotel-achtige vruchten met groene verticale strepen moeten produceren. Vanwege deze bijzondere kleurstelling wordt dit type ook wel pattison-panaché genoemd.

Wij hebben van 'Partial Eclipse' in 2010 een plant in FruitLent aangeplant. Deze plant blijkt een sterke groeikracht te hebben en net als de andere patissons semi-rankend te groeien. Ten opzichte van de moderne rassen 'Sunny Delight' en 'Starship' zijn de eerste vruchten later in het seizoen oogstbaar en is de productiviteit slechts zeer matig. Dat vinden we niet zo erg, want we hadden 'Partial Eclipse' speciaal geplant vanwege de typische panaché-kleurstelling.
Echter, bij onze plant bleef de typische panaché-kleurstelling volledig achterwege. De plat gevormde vruchten waren namelijk egaal lichtgroen gekleurd en hadden dus geen verticale strepen.
Dit kan twee dingen betekenen: ofwel niet alle planten vertonen dit kenmerk, ofwel wij hebben zaden geleverd gekregen van een ander ras. We ontvangen graag een e-mail met uw ervaringen indien u dit ras ook ooit heeft gekweekt.

dit dit inderdaad de patisson 'Partial Eclipse' ???   dit dit inderdaad de patisson 'Partial Eclipse' ???        
Peter Pan (F1-hybride) - lichtgroen

Dit patissonras is al sinds de jaren '80 van de vorige eeuw op de markt en is afkomstig van het Seminis-concern. Dit patissonras wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft lichtgroen gekleurde vliegende schotel-achtige vruchten. De planten van 'Peter Pan' groeien semi-rankend, doch vormen voornamelijk een grote struik. Ten opzichte van andere patissonrassen is de groei beheerst en zijn de planten redelijk productief.

jonge vrucht van patisson 'Peter Pan'   patisson 'Peter Pan'   volgroeide vrucht van patisson 'Peter Pan'    
Starship (F1-hybride) - donkergroen

Dit patissonras is ontwikkeld door Syngenta en wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft middelgroen tot zwartgroen gekleurde vliegende schotel-achtige vruchten. De planten groeien semi-rankend en vormen een grote struik en hebben relatief veel vrouwelijke bloemen. Mede daardoor zijn de planten behoorlijk productief. De eerste vruchten zijn al vroeg oogstbaar: zo'n 5 dagen voor 'Sunburst'.

Dit ras is wat ons betreft een echte aanrader, vanwege de vroeg intredende productie en de goede productiviteit.

patisson 'Starship'   patisson 'Starship'        
Summer Satellite (F1-hybride) - wit

Dit patissonras wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft wit gekleurde platte vliegende schotel-achtige vruchten. De planten groeien krachtig met lichtgroene bladeren, doch vormen door de semi-rankende groeiwijze uiteindelijk meer een grote struik. De planten geven later in het seizoen een overvloed aan vruchten.

patisson 'Summer Satellite'   patisson 'Summer Satellite'   gevulde 'Summer Satellite' uit de oven    
Sunburst (F1-hybride) - geel

Dit patissonras is ontwikkeld door Syngenta en wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft geel gekleurde vliegende schotel-achtige vruchten, welke in het centrum iets bol van vorm zijn. De vruchten hebben aan de de bloemzijde soms een groene vlek. De planten groeien semi-rankend, doch vormen voornamelijk een grote struik. 'Sunburst' groeit ten opzichte van andere patissonrassen beheerst en is productief.

'Sunburst' is zonder meer een goed ras, beter dan de oudere 'Yellow Scallop', doch persoonlijk geven we voor de teelt van gele patissons tot nu toe de voorkeur aan 'Sunny Delight'.

patisson 'Sunburst'   patisson 'Sunburst'      
gevulde patisson 'Sunburst' uit de oven   volledig uitgegroeide vruchten van patisson 'Sunburst'        
Sunny Delight (F1-hybride) - geel

Dit patissonras is ontwikkeld door Jose Gomez van het Seminis-concern en was aanvankelijk bekend onder de aanduiding 'PS 42395'. Het ras werd omstreeks 1997 geïntroduceerd. Wordt net als de andere patissons en courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

De zeer fraaie vliegende schotel-achtige vruchten zijn heldergeel van kleur. De eerste vruchten zijn al vroeg oogstbaar. Dit ras is ook zeer geschikt om in een jong stadium als baby-groente te oogsten; in dat geval worden de vruchten geoogst als ze een doorsnede van 5 tot 7½ cm hebben. De planten groeien semi-rankend en vormen een grote struik en hebben relatief veel vrouwelijke bloemen. Mede daardoor zijn de planten behoorlijk productief.

Naar onze mening is dit beslist één van de betere patisson-rassen, vanwege de relatief vroeg intredende productie en de goede productiviteit. Bovendien zijn de vruchten naar onze mening ten opzichte van 'Sunburst' fraaier om te zien, omdat ze in het centrum minder bol van vorm zijn en er daardoor meer symmetrisch uit zien.

patisson 'Sunny Delight'   patisson 'Sunny Delight'   patisson 'Sunny Delight'    
Y-Star (F1-hybride) - geel met groen

Dit patissonras wordt op de markt gebracht door Genesis Seeds Ltd. uit Israel en wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft fraaie tweekleurige vliegende schotel-achtige vruchten: gele basiskleur en een lichtgroene vlek aan de bloemzijde.

De vruchten hebben een relatief lange steel, hetgeen het oogsten vergemakkelijkt.

De planten worden (in vergelijking tot andere patissonrassen) niet heel groot en hebben een open groeiwijze met een goede productivitiet. De eerste vruchten zijn al vroeg oogstbaar.

patisson 'Y-Star'   patisson 'Y-Star'        
Yellow Scallop - geel

Dit oude zaadvaste patissonras wordt net als de andere patissons en de courgettes gerekend tot de soort Cucurbita pepo.

Geeft geel gekleurde vruchten, welke kleiner en wat hoger van vorm zijn dan die van bijvoorbeeld 'Summer Satellite'. De vorm is dus wat minder mooi en ook worden er niet erg veel vruchten gevormd. De planten groeien semi-rankend, doch vormen voornamelijk een grote struik.

Indien u geel gekleurde patissons wilt telen, bevelen wij liever een ander moderner F1-hybride ras aan, zoals bijvoorbeeld 'Sunburst' of 'Sunny Delight'.

patisson 'Yellow Scallop'   patisson 'Yellow Scallop'        

 

Rassen die met een asterix (*) zijn gemerkt, zijn ontwikkeld in FruitLent. Zaden van deze rassen zijn uitsluitend via FruitLent verkrijgbaar !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

brood met pompoenpitten (Lady Godiva) en pompoenvruchtvlees (Uchiki Kuri)