© FruitLent

EXCLUSIEVE VRUCHTENTUIN OP DE RAND VAN DE STAD

   >> HOME      >>VRUCHTGROENTEN
   
       
  PAPRIKA'S  en  PEPERS   © FruitLent
 

 

 

   
 

Naamgeving en herkomst

De paprika is de vrucht van bepaalde gekweekte vormen van de soort Capsicum annuum. Deze soort is genetisch diploid (2n =2x = 24) en behoort tot de nachtschadefamilie (Solanacea).

Tot deze zelfde botanische soort Capsicum annuum worden ook pepers gerekend. Wat is dan precies het onderscheid tussen paprika's en pepers? Dit onderscheid kan worden gevonden in het gehalte van de stof capsaïcine (8-methyl-N-vanillyl-6-nonenamide) in de vruchten. Deze alkaloïde stof stimuleert de receptoren op de tong die gevoelig zijn voor hitte/pijn, hetgeen een branderig gevoel geeft. Ook is capsaïcine het belangrijkste ingrediënt van het zelfverdedigingsmiddel pepperspray.

Tot de paprika's worden de vormen gerekend met lage gehaltes aan capsaïcine, waardoor de vruchten als groente kunnen worden gebruikt. Tot de pepers worden de vormen gerekend met hoge gehaltes aan capsaïcine, waardoor de vruchten niet als groente maar als specerij, voor het kruiden van gerechten worden gebruikt. Het is het placentaal weefsel van de vrucht (zaadlijsten) waar de productie van de stof voornamelijk plaatsvindt.

De meeste paprika's die in West-Europa worden aangeboden hebben grote geblokte vruchten met dikke vruchtwand, terwijl de meeste pepers klein van stuk zijn en een smalle puntige vorm hebben. Hierdoor zijn paprika's en pepers door de consument goed van elkaar te onderscheiden. Aangezien beide vormen echter tot dezelfde botanische soort behoren, zal het voor een plantenveredelaar geen enkel probleem zijn om de eigenschappen te mixen, dus bijvoorbeeld vruchten met het uiterlijk van een paprika maar de smaak van een peper. De laatste jaren komen er ook zogenaamde puntpaprika's op de markt die meer op een peper lijken, maar desalniettemin de smaak van een paprika hebben.

De soort Capsicum anuum komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Amerika en behoort net als de aardappel, tomaat en aubergine tot de nachtschadefamilie, Solanaceae. De soort werd al eeuwen gecultiveerd door de Indiaanse bevolking en werd door hen gebruikt als specerij. Hierdoor waren er in het pre-Columbiaanse tijdperk reeds diverse cultuurvormen uitgeselecteerd. De soort werd vervolgens aan het eind van de 15-de eeuw "ontdekt" door de mannen van Christoffel Columbus, deze was eigenlijk op zoek naar een alternatieve bron van Zwarte Peper, vandaar dat de naam Pimiento werd gegeven aan de plant. De soort verspreidde zich vervolgens naar Europa.

De geslachtsnaam Capsicum is afgeleid van het Griekse woord 'kapto', hetgeen 'bijten' betekent. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de zeer scherpe smaak van de vruchten. De soortnaam annuum betekent 'éénjarig', terwijl dit eigenlijk niet per definitie juist is. De plant kan in gebieden zonder wintervorst namelijk verscheidene seizoenen overleven en dan tot een grote meerjarige struik uitgroeien.

De Nederlandse naam 'paprika' is afkomstig van de Balkan, waar de soort werd geïntroduceerd via de Ottomanen. Met name de Hongaren hebben de paprika tot hun nationale groente gemaakt.

Omdat in de collectie van FruitLent de nadruk op parika's ligt (en minder op pepers), wordt hierna steeds het woord "paprika gebruikt. In de meeste gevallen kan echter in plaats van het woord "paprika" ook "peper" gelezen worden.

 

   
       
 

Kenmerken en teelt

De paprika is een warmteminnende éénjarige plant die bij voorkeur onder glas moet worden geteeld. Buitenteelt is ook mogelijk, mits de plek zonnig en beschut ligt en de bodem goed doorwortelbaar is met voldoende watertoevoer. Voor de teelt in een onverwarmde hobbykas en voor de buitenteelt zijn krachtig groeiende rassen aan te bevelen.
De rassen die in de professionele Nederlandse glastuinbouw worden gebruikt, zijn over het algemeen minder geschikt voor de buitenteelt of voor de teelt in een onverwarmde hobbykas. Deze rassen zijn namelijk geselecteerd op een matige groeikracht, waardoor ze onder minder gunstige omstandigheden sneller groeistagnatie zullen vertonen.

In de kas worden de planten met twee hoofdtakken langs een touw omhoog geleid, waarbij zijscheuten periodiek worden ingekort (dus niet in z'n geheel worden weggebroken zoals bij tomaten). In de buitenteelt wordt langs de plant een stevige stok geplaatst en wordt de plant gewoonlijk niet gesnoeid.

Net als de tomaat is de soort Capsicum annuum buitengewoon rijk aan allerhande vormen en kleuren. Ook hierdoor zijn er in binnen- en buitenland veel hobbyisten actief die een grote collectie met veel verschillende vormen en kleuren paprika's en pepers beheren.

Het is min of meer gebruikelijk dat paprika's worden ingedeeld naar de kleur van de vruchten. Het is goed om daarbij op te merken dat paprika's in het onrijpe stadium een andere kleur hebben dan in het rijpe stadium, doch in beide stadia eetbaar zijn en ook in beide stadia worden verhandeld. Het meest bekend is natuurlijk de groene paprika die in het rijpe stadium rood kleurt en in beide stadia wordt verhandeld. In de handelskanalen komt het daarom soms voor dat een groene paprika gedeeltelijk doorkleurt naar rood.

We zullen hier wat langer stil staan bij de verschillende kleuren die een paprika kan hebben.

De volgende vijf kleuren kunnen worden onderscheiden in het onrijpe stadium:

 • Groen: de meeste rassen zijn in het onrijpe stadium groen van kleur;
 • Wit: hiermee wordt in feite bedoeld: crêmekleurig. Deze vruchten hebben geen bladgroen. Gewoonlijk hebben de planten van dergelijke rassen ook wat lichtergroen gekleurde bladeren;
 • Paars (ofwel violet): dit is in feite een groene paprika met een paars gekleurd velletje. Als de vrucht open wordt gesneden ziet deze er van binnen hetzelfde uit als een groene paprika. Ook verdwijnt de paarse kleur van het velletje na verhitting;
 • Lila: is eigenlijk een witte paprika met een paars velletje. Dit is een grapje van de plantenveredelaar: de basiskleur wit is gecombineerd met het paarse velletje van de paarse paprika, waardoor de vrucht aan de buitenkant een prachtige lila kleur verkrijgt. Van binnen is deze echter gewoon wit van kleur en ook hier verdwijnt de kleur van het paarse velletje na verhitting. Ook de planten van lila gekleurde paprika's hebben -net als die van witte paprika's- wat lichtergroen gekleurde bladeren;
 • Lichtgroen: dit is een tussenkleur van groen en wit.

De volgende vijf kleuren kunnen worden onderscheiden in het rijpe stadium:

 • Rood: de meest voorkomende kleur;
 • Geel: ook deze kleur is vrij bekend;
 • Helderoranje: ook deze kleur treffen we regelmatig in de winkelschappen aan;
 • Donkeroranje: deze kleur zit tussen helderoranje en rood in. Vruchten met deze donkere kleur oranje zijn betrekkelijk onbekend. In de winkel treft u slechts de helderoranje vorm aan;
 • Bruin: deze kleur is ook betrekkelijk onbekend, doch daarom zeker niet minder fraai.

Als de paprika rijpt, en dus de bovenomschreven eindkleur aanneemt, verandert de smaak. In de onrijpe kleur smaken ze nog wat bitter, terwijl de vrucht in het rijpe stadium de zoete smaak verkrijgt. Het is afhankelijk van het ras welke kleur de vrucht in het onrijpe stadium heeft en welke kleur deze heeft in het rijpe stadium. Tevens kunnen de smaakkenmerken variëren tussen de rassen. Het is derhalve niet per definitie zo dat alle geel en oranje gekleurde paprika's veel zoeter / zachter smaken dan de rode, doch door afspraken die tussen plantenveredelaars, tuinders en afzetorganisaties zijn gemaakt, is dit meestal wel het geval (de eigenschappen van de rassen worden dus aangepast aan de verwachtingen van de consument).

 

 

 

 

 

 

rijkdom aan kleuren

 

 

paprika 'Krypton' met z'n opvallende witte vruchten

paprika 'Tequila' geeft schitterende lila vruchten

paprika 'Brigadier' met rode vruchten

paprika 'Hershey' met prachtige bruine vruchten

       
 

Omschrijving collectie FruitLent

In FruitLent worden elk jaar 10 à 15 paprikaplanten in de hobbykas aangeplant. Elk jaar wordt een selectie gemaakt uit verschillende rassen, waardoor nagenoeg alle denkbare kleuren die een paprika in het onrijpe en in het rijpe stadium kan aannemen aanwezig zullen zijn. Er bestaat een sterke persoonlijke voorkeur voor de normale geblokte types, waardoor types met andere vruchtvormen niet zo vaak in FruitLent groeien. Incidenteel worden enkele pepers gekweekt.

De planten worden in de hobbykas met twee hoofdtakken langs een touw omhoog geleid.

Er is ervaring opgedaan met de onderstaande rassen (deze zijn dus niet allemaal elk jaar in FruitLent aanwezig).

Paprika's:

Tot de paprika's worden de vormen gerekend met lage gehaltes aan capsaïcine, waardoor de vruchten als groente kunnen worden gebruikt.

Ariane - kleurt van groen naar helderoranje

Dit ras is in de jaren '80 van de vorige eeuw ontstaan als een spontane mutant van het op dat moment gangbare geelvruchtige ras 'Goldstar'. Tussen een aanplant van 'Goldstar' werd een plant gevonden waarvan de vruchten bij de rijping niet geel verkleurden, maar helderoranje.

'Ariane' is net als 'Goldstar' resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

Op het moment dat 'Ariane' werd gevonden, was 'Goldstar' het eerste commerciële ras dat op grote schaal werd geteeld voor de productie van gele paprika's. 'Goldstar' was een ras van Enza Zaden uit Enkhuizen en stond er om bekend dat de gele vruchten een heerlijke zachte zoete smaak hadden. Het was dan ook het ras 'Goldstar' waar de gele paprika bij de consumenten de goede smaakreputatie aan te danken heeft.

Niet vreemd derhalve dat toen 'Ariane' na de vondst als commerciëel ras werd geïntroduceerd (ook door Enza Zaden uit Enkhuizen), de oranje paprika's qua smaakkenmerken ook al snel een goede reputatie verkregen. 'Ariane' leek immers als twee druppels water op het ras 'Goldstar, behalve dan de iets andere kleur van de rijpe vruchten.

'Ariane' heeft planten met een matige groeikracht en geeft prachtige dikwandige geblokte vruchten die eerst groen en later helderoranje van kleur zijn. In het oranje stadium hebben ze dus een heerlijke zoete smaak.

De matige groeikracht is gebruikelijk voor rassen die voor de Nederlandse glastuinbouw werden of worden gebruikt. In FruitLent houden we echter van wat krachtiger groeiende rassen, omdat deze in een onverwarmde hobbykas over het algemeen beter gedijen dan de matig groeiende rassen. Daarom geven wij voor de teelt van helderoranje paprika's de voorkeur aan de krachtiger groeiende 'Gourmet'.

Aura (F1-hybride) - kleurt van groen naar geel

Dit F1-hybride ras wordt op de markt gebracht door Johnny's Selected Seeds in Winslow (Maine, USA) en vormt een duo met 'Glow' (elders op deze pagina).

De puntige 2- tot 3-lobbige dikwandige vruchten hebben een lengte van 10 tot 13 cm en kleuren van groen naar goudgeel. In het uitgerijpte stadium hebben ze een zoete smaak.

De middelgrote planten hebben een goede productie en zijn geschikt voor verschillende klimaten.

Zaden van 'Aura' zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

           
Bell Captain (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras wordt in de Verenigde Staten op de markt gebracht.

'Bell Captain' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

'Bell Captain' geeft grote geblokte vruchten die iets langwerpig van vorm zijn en van groen naar rood verkleuren.

Volgens Amerikaanse gegevens groeien de planten ook goed onder stressvolle omstandigheden, waardoor dit ras mogelijk ook goed geschikt is om in Nederlands buiten op zonnige plaatsen te telen. Volgens onze ervaring is de groeikracht van 'Bell Captain' wat minder dan van de rassen 'Zerto' en 'Reina'. Daarom bevelen wij voor de buitenteelt toch liever één van de laatste twee rassen aan.

paprika 'Bell Captain'            
Better Belle II (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is een verbetering van 'Better Belle', welke ten opzichte hiervan een groter aanpassingsvermogen heeft en zelfs nog productiever is. Geeft dikwandige geblokte 4-lobbige vruchten die circa 10 cm hoog en 12,5 cm breed worden. Ze kleuren van groen naar rood.

De planten zijn groeikrachtig en resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

paprika 'Better Belle II'   paprika 'Better Belle II'        
Bianca (F1-hybride) - kleurt van wit naar rood

Dit ras F1-hybride ras is ontwikkeld door Enza Zaden in Enkhuizen en moet worden gezien als vervanger c.q. opvolger van 'Krypton' (die verderop wordt omschreven).

'Bianca' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

'Bianca' is een ras met wit gekleurde geblokte vruchten die in het rijpe stadium licht rood kleuren. Het ras is echter speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De witte vruchten steken prachtig af bij een palet met andere kleuren paprika's.

Omdat de vruchten in principe dus in het onrijpe stadium worden geoogst, smaken de vruchten net als groene paprika's wat bitterder dan vruchten die in het rijpe stadium worden geoogst. De smaak van een witte paprika laat zich dus het beste vergelijken met de smaak van een groene, waarbij echter moet worden opgemerkt dat een groene over het algemeen net iets meer smaak heeft dan een witte.

'Bianca' heeft net als andere witte paprika's planten met lichtgroene bladeren. De planten hebben een matige groeikracht, waardoor de planten relatief kort blijven.

paprika 'Bianca' met z'n opvallende witte vruchten   paprika 'Bianca' met z'n opvallende witte vruchten      
paprika 'Bianca' verkleurt van wit naar oranjerood   paprika 'Bianca' met z'n opvallende witte vruchten        
Big Bertha (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is afkomstig van Petoseed, een onderdeel van de Seminis-groep, en is reeds sinds 1978 op de markt.

'Big Bertha' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

Geeft enorm grote dikwandige langwerpig geblokte vruchten (3 tot 4 lobbig) die van groen naar rood kleuren. De vruchten worden zo'n 17 tot 20 cm lang en 10 cm breed.

De groeikrachtige planten zijn productief.

paprika 'Big Bertha'   paprika 'Big Bertha'   paprika 'Big Bertha'    
Biscayne (F1-hybride) - kleurt van lichtgroen naar rood

Dit ras F1-hybride ras is afkomstig van het Seminis-concern (waar verschillende zaadfirma's onder vallen) en wordt op de Amerikaanse markt verkocht.

Dit is een ras van het Cubanelle-type: de vruchten zijn 3-lobbig, hebben een stomp uiteinde en zijn zeer langwerpig van vorm, namelijk zo'n 16 à 18 cm lang en ruim 6 cm breed. Ze kleuren van lichtgroen naar rood. De vruchten zijn zeer geschikt voor roerbakken.

De planten zijn zeer productief, groeikrachtig en vertakken goed.

paprika 'Biscayne'   paprika 'Biscayne'   paprika 'Biscayne'    
geoogste vruchten van paprika 'Biscayne'   geoogste vruchten van paprika 'Biscayne'      
Brigadier (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is afkomstig van het Novartis-concern, waar verschillende zaadfirma's onder vallen. Geïntroduceerd omstreeks 1997.

'Brigadier' is resistent tegen PVY (aardappelvirus-Y) en tegen drie fysio's van bacterievlekkenziekte (veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. vesicatoria).

'Brigadier' geeft grote tot zeer grote geblokte vruchten die van groen naar rood verkleuren.

Volgens Amerikaanse gegevens groeien de planten ook goed onder stressvolle omstandigheden, waardoor dit ras mogelijk ook goed geschikt is om in Nederlands buiten op zonnige plaatsen te telen.

Volgens onze ervaring is de groeikracht van 'Brigadier' wat minder dan van de rassen 'Zerto' en 'Reina'. Daarom bevelen wij voor de buitenteelt toch liever één van de laatste twee rassen aan.

paprika 'Brigadier'            
Camelot (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit ras F1-hybride ras is ontwikkeld door Petoseed Co., onderdeel van het Seminis-concern, en wordt op de Amerikaanse markt verkocht.

Geeft zeer grote glanzende donkergroene vruchten die in het rijpe stadium rood kleuren. De dikwandige geblokte vruchten hebben 3 tot 4 lobben en worden maximaal 17 à 18 cm lang en zo'n 10 à 11 cm breed. De grootste vruchten wegen ruim 400 gram.

Het ras is met name ontwikkeld voor de oogst in het groene stadium en de doorkleuring naar het rode stadium vindt laat en wat ongelijkmatig plaats.

De stevige opgaande planten zijn groeikrachtig en zeer productief en hebben een geconcentreerde vruchtzetting.

'Camelot' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus) en tegen fysio 1-3 van de bacterievlekkenziekte (veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. vesicatoria).

paprika 'Camelot'   paprika 'Camelot'   paprika 'Camelot'    
Cherry Pick (F1-hybride) - cherrypaprika, kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door het Seminis-concern.

'Cherry Pick' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

Het gaat hier om een kleinvruchtige cherrypaprika. De vruchten zijn rond van vorm, ongeveer 3 x 3 cm groot en kleuren van groen naar rood. De vruchten zijn uniform qua grootte en vorm en plukken gemakkelijk, omdat de steeljes gemakkelijk van de plant los laten. De zoet smakende vruchtjes zijn ook geschikt voor inmaak op zoetzuur en kunnen daarvoor zowel in het groene als in het rode stadium worden gebruikt. Wij vinden echter wel dat het schoonmaken van de vruchtjes een lastige klus is, omdat ze vol met zaden zitten (zoals wel vaker voor komt bij cherrypaprika's).

De planten zijn productief en groeikrachtig.

cherrypaprika 'Cherry Pick'   cherrypaprika 'Cherry Pick'   cherrypaprika 'Cherry Pick'    
Chocolate Beauty (F1-hybride) - kleurt van groen naar bruin

Dit F1-hybride ras met het aanvankelijke kweeknummer 'PSX88888' is omstreeks 1993 geïntroduceerd door Petoseed, onderdeel van het Seminis-concern.

Het ras is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

De planten geven middelgrote 3- tot 4-lobbige geblokte vruchten die in het onrijpe stadium groen en in het rijpe stadium bruin van kleur zijn. In het bruine stadium verkleuren de vruchten zowel intern en extern volledig bruin, waardoor ze dan door en door bruin van kleur zijn, zoals op één van de onderstaande foto's goed te zien is. Zoals alle bruine paprika's schitterend om te zien !

De planten hebben een matige groeikracht.

paprika 'Chocolate Beauty'   paprika 'Chocolate Beauty'   paprika 'Chocolate Beauty'    
paprika 'Chocolate Beauty'   paprika 'Chocolate Beauty'   binnenzijde rijpe vrucht paprika 'Chocolate Beauty'    
Cornito Giallo (F1-hybride) - puntpaprika, kleurt van groen naar geel

Dit ras wordt vanaf omstreeks 2015 op de markt gebracht door Johnny's Selected Seeds (Winslow, Maine, USA) en maakt deel uit van een serie van twee. Het andere ras uit dezelfde serie is: 'Cornito Red' (zie elders op deze pagina).

Het betreft een zoete puntpaprika met een breedte van 2½ tot 5 cm en een lengte van 12½ tot 15 cm. De vruchten kleuren van groen naar geel en zijn zeer geschikt om te grillen of te roosteren. De vruchten bereiken het gele stadium vroeg en smaken in dit stadium uitzonderlijk zoet.

Mede door deze zeer zoete smaak won 'Cornito Giallo' een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

De productieve planten hebben een tamelijk sterke groeikracht.

zoete puntpaprika 'Cornito Giallo'   geoogste vruchten van zoete puntpaprika 'Cornito Giallo'        
Cornito Rosso (F1-hybride) - puntpaprika, kleurt van groen naar rood

Dit ras wordt vanaf omstreeks 2015 op de markt gebracht door Johnny's Selected Seeds (Winslow, Maine, USA) en maakt deel uit van een serie van twee. Het andere ras uit dezelfde serie is: 'Cornito Giallo' (zie elders op deze pagina).

Het betreft een zoete puntpaprika met een breedte van 2½ tot 5 cm en een lengte van 12½ tot 15 cm. De vruchten kleuren van groen naar rood en zijn zeer geschikt om te grillen en te roosteren. De vruchten bereiken het rode stadium vroeg en hebben dan een zoete smaak.

De productieve planten hebben een tamelijk sterke groeikracht.

zoete puntpaprika 'Cornito Rosso'   geoogste vruchten van zoete puntpaprika 'Cornito Rosso'        
Cute Stuff Red - kleurt van groen naar rood

Dit ras geeft relatief kleine glanzende geblokte vruchten, welke circa 8 cm hoog en 6 cm breed worden. De vruchten kleuren van groen naar rood. Het rode stadium wordt al vrij vroeg bereikt.

De vruchten hebben in het rode stadium een zoete smaak en zijn daardoor in combinatie met het kleinere formaat zeer geschikt als snack-paprika. Zoals de naam al aangeeft, kunnen de vruchten ook worden gebruikt voor opvullen ten behoeve van kleinere gerechtjes.

De planten zijn zeer productief en geven dus een overvloed van deze grappige kleinere vruchten.

paprika 'Cute Stuff Red'   paprika 'Cute Stuff Red'   paprika 'Cute Stuff Red'    
Dunyasha - kleurt van wit naar geel

Dit ras is afkomstig uit Rusland of Oekraïne. Onze zaden zijn afkomstig via de verzamelaar Vladimir Fedorovich uit Chernigov, in het noorden van Oekraïne.

'Dunyasha' is een ras met wit gekleurde vruchten die in het rijpe stadium geel kleuren. Het ras is echter speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De witte vruchten steken prachtig af bij een palet met andere kleuren paprika's.

De dikwandige vruchten zijn kegelvormig en lopen uit in een stompe punt. Ze hebben als afmetingen circa 9 cm lang en circa 6½ cm breed en wegen ongeveer 150 à 200 gram. Met deze afmetingen zijn ze dus tamelijk klein tot middelgroot.

De productieve struikvormige planten groeien tamelijk krachtig en hebben -net als andere witte paprika's- lichtgroene bladeren. De doorkleuring naar het rijpe stadium vindt middenvroeg plaats.

paprika 'Dunyasha'            
Early Sunsation X3R (F1-hybride) - kleurt van groen naar geel

Dit ras F1-hybride ras is afkomstig van het Seminis-concern (waar verschillende zaadfirma's onder vallen) en wordt op de Amerikaanse markt verkocht.

'Early Sunsation' is resistent tegen drie fysio's van bacterievlekkenziekte (veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. vesicatoria).

De planten van 'Early Sunsation' geven grote uniforme geblokte dikwandige vruchten die van groen naar diepgeel verkleuren. De vruchten kunnen zo'n 11,5 cm lang en 10 cm breed worden. De eerste vruchten rijpen vroeg. Rijpe (gele) vruchten worden niet snel zacht en hebben een zoete smaak.

paprika 'Early Sunsation'   paprika 'Early Sunsation'        
Felicity (F1-hybride) - zoete Jalapeno-peper, kleurt van groen naar rood

Dit is een peper van het type 'Jalapeno'. We beschijven dit ras echter tussen de paprika's, omdat deze Jalapeno-peper geen hete maar zoete vruchten heeft.

Ondanks de afwezigheid van capsaïcine, heeft dit ras wel de rijke smaak van de Jalapeno-peper. Ook hebben de vruchten dezelfde vorm. Ze kleuren van groen naar rood.

Door de zoete vruchten is 'Felicity' eventueel geschikt voor verse consumptie. De vruchtwand is echter tamelijk dun, waardoor paprika's daar geschikter voor zijn. Net als de andere Jalapeno's geschikt voor salsa's, inmaken, om in ringen te snijden voor bij nacho's, in soepen, stoofpotjes of op pizza's.

De middelgrote planten hebben een tamelijk sterke groeikracht met een open opbouw, zijn productief en hebben een continue vruchtzetting. Eventueel geschikt voor de teelt in grote potten.

zoete peper 'Felicity'   zoete peper 'Felicity'        
Flavorburst (F1-hybride) - kleurt van lichtgroen naar geel

Dit F1-hybride ras geeft middelgrote langwerpig geblokte vruchten, welke in het onrijpe stadium lichtgroen van kleur zijn; dit is de vrij zeldzame tussenkleur van groen en wit. In het rijpe stadium kleuren de vruchten geel tot donkergeel. De vruchten zijn meestal 3-lobbig (soms 4-lobbig) en worden circa 12,5 cm lang en 10 cm breed. De rijpe kleur wordt relatief vroeg bereikt.

Zoals de naam al doet vermoeden, staat het ras bekend om de zeer goede smaak die in het rijpe stadium wordt bereikt. Van diverse hobbytuinders over de gehele wereld komen echter verschillende recenties van dit ras. Sommige recenties bevestigen de zeer goede smaak, andere recenties hebben het over relatief dunwandige vruchten die qua smaak helemaal niet zouden exelleren ten opzichte van andere rassen. Mogelijk dat het ras dus anders reageert op locale omstandigheden.

Door al deze verschillende recenties hebben wij de rijpe vruchten van 'Flavorburst' extra zorgvuldig beoordeeld. Wij komen tot de conclusie dat de waarheid ergens in het midden ligt: de vruchten hebben wanden van gemiddelde dikte en de smaak van de rijpe vruchten is goed, doch steekt niet boven andere rassen uit (zoals de naam zou doen vermoeden). Dit neemt niet weg dat we het een geschikt ras vinden omdat de vruchten een mooie vorm hebben, in het onrijpe stadium een fraaie lichte appelgroene kleur hebben, de vruchten het rijpe stadium vroeg bereiken en deze aan productieve overzichtelijk opgebouwde goed groeiende planten hangen.

onrijpe vruchten van paprika 'Flavorburst'   onrijpe vruchten van paprika 'Flavorburst'   onrijpe vruchten van paprika 'Flavorburst'    
vruchten van paprika 'Flavorburst'   rijpe vrucht van paprika 'Flavorburst'   binnenzijde vrucht van paprika 'Flavorburst'    
vruchten van paprika 'Flavorburst'            
Gemini (F1-hybride) - kleurt van groen naar geel

Dit F1-hybride ras is voor de buitenlandse markt ontwikkeld door Nunhems Zaden, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Limburg. Zaden van dit ras worden in Nederland via Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems) op de particuliere markt verkocht. Het ras wordt inmiddels ook door diverse andere zaadfirma's verkocht.

'Gemini' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus) en ToMV (tomatenmozaïkvirus) en heeft een gedeeltelijke resistentie tegen PVY 0,1 (aardappelvirus-Y).

De vruchten van 'Gemini' behoren tot het Zuid-Europese type: groot tot zeer groot, geblokt en langwerpig. De vruchten verkleuren van groen naar geel, doch missen naar onze mening in het gele stadium de specifieke zachte zoete smaak die consumenten met gele paprika's associëren. Wij vinden dus dat ze meer smaken als een rode paprika.

'Gemini' is erg productief en groeikrachtig en daarom geschikt voor de teelt in onverwamde hobbykassen, of eventueel buiten op zonnige beschutte plaatsen.

paprika 'Gemini'   paprika 'Gemini'   paprika 'Gemini'    
paprika 'Gemini'   paprika 'Gemini'      
Giant Marconi (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Jim Waltrip van het Seminis-concern en was aanvankelijk bekend onder kweeknummer 'PS 800893'. Omstreeks 1999 geïntroduceerd.

Voor het jaar 2001 won dit ras een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

'Giant Marconi' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus) en heeft een gedeeltelijke resistentie tegen PVY,1 (aardappelvirus-Y, type 1).

Het gaat om een ras van het Italiaanse type met grote langwerpige geblokte vruchten van zo'n 20 cm lang en 6 à 7 cm breed. Het ras rijpt vroeg en de groeikrachtige planten zijn zeer productief, ook onder minder gunstige omstandigheden. De vruchten kleuren van groen naar rood en hebben een 2- tot 4-lobbige geblokte punt en lijken daardoor op een tussenvorm van het Marconi-type en het Lamuyo-type.

De vruchten kunnen worden gebruikt voor salades, maar zijn met name heel geschikt voor grillen en roosteren.

Door de groeikrachtige planten zal 'Giant Marconi' het naar verwachting ook buiten goed doen.

paprika 'Giant Marconi'   paprika 'Giant Marconi'   paprika 'Giant Marconi'   paprika 'Giant Marconi'
Glow (F1-hybride) - kleurt van groen naar helderoranje

Dit F1-hybride ras wordt op de markt gebracht door Johnny's Selected Seeds in Winslow (Maine, USA) en vormt een duo met 'Aura' (elders op deze pagina).

De puntige 2- tot 3-lobbige dikwandige vruchten hebben een lengte van 10 tot 13 cm en kleuren van groen naar helderoranje. In het uitgerijpte stadium hebben ze een zoete smaak.

De middelgrote planten hebben een goede productie en zijn geschikt voor verschillende klimaten.

Zaden van 'Glow' zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

     
Golden Summer (F1-hybride) - kleurt van (licht)groen naar geel

Dit F1-hybride ras werd door Park Seed Co. omstreeks 1997 geïntroduceerd.

Het ras is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

De vruchten zijn geblokt (tot iets puntig) van vorm en hebben in het onrijpe stadium een lichtgroene kleur en verkleuren in het rijpe stadium naar geel. In het gele stadium hebben ze een zoete smaak.

De kleur in het onrijpe stadium betreft dus een tint die zich tussen groen en wit bevindt. De kleur is echter lang niet zo lichtgroen als de kleur van bijvoorbeeld 'Monte' en 'Flavorburst'. De onrijpe kleur van 'Golden Summer' bevindt zich meer tegen het normale groen aan.

De planten groeien behoorlijk krachtig, waardoor wij denken dat 'Golden Summer' het ook buiten goed zal doen.

onrijpe vrucht van paprika 'Golden Summer'   rijpe vrucht van paprika 'Golden Summer'        
Gourmet - kleurt van groen naar helderoranje

Dit ras zou van origine uit Zwitserland afkomstig zijn en wordt voor de particuliere markt onder andere door Sperli in Duitsland op de markt gebracht. Alhoewel de zaden niet heel goedkoop zijn, hebben we desalniettemin de indruk dat het hier niet gaat om een F1-hybride ras.

'Gourmet' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

'Gourmet' geeft prachtige dikwandige vrijwel vierkant geblokte vruchten die van groen naar helderoranje verkleuren. De vruchten halen een maximaal formaat van 10 cm lang en 8-9 cm breed, met een vruchtgewicht tot zo'n 300 gram.

De vruchten lijken veel op die van 'Ariane' en hebben in het oranje stadium tevens de voortreffelijke zachte zoete smaak.

'Gourmet' is groeikrachtig en daarom geschikt voor de teelt in onverwamde hobbykassen, of eventueel buiten op zonnige beschutte plaatsen. Vanwege deze groeikracht bevelen wij voor hobbytuinders liever 'Gourmet' aan boven 'Ariane'.

helderoranje paprika 'Gourmet'   helderoranje paprika 'Gourmet'   helderoranje paprika 'Gourmet'  
helderoranje paprika 'Gourmet'   helderoranje paprika 'Gourmet'        
helderoranje paprika 'Gourmet'   helderoranje paprika 'Gourmet'    
Hershey (F1-hybride) - kleurt van groen naar bruin

Dit is een F1-hybride ras waarvan de herkomst niet helemaal duidelijk is, mogelijk afkomstig van ENZA zaden. Voor zover ons bekend, worden zaden van dit F1-hybride ras niet meer geproduceerd.

Geeft prachtige geblokte dikwandige vruchten die in het onrijpe stadium groen en in het rijpe stadium bruin van kleur zijn. In het bruine stadium verkleuren de vruchten zowel intern en extern volledig bruin, waardoor ze dan door en door bruin van kleur zijn. Zoals alle bruine paprika's schitterend om te zien !

De planten hebben een matige groeikracht.

paprika 'Hershey' met prachtige bruine vruchten   paprika 'Hershey' met prachtige bruine vruchten        
Hilton (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is voor de buitenlandse markt ontwikkeld door Nunhems Zaden, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Nunhem, Limburg. Zaden van dit ras worden in Nederland via Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems Zaden) en via enkele andere zaadfirma's op de particuliere markt verkocht. Het ras is de opvolger van de rassen 'Zerto' en 'Reina'.

'Hilton' lijkt veel op z'n voorgangers 'Zerto' en 'Reina' en heeft ook grote tot zeer grote geblokte tot langwerpig geblokte vruchten die van groen naar rood verkleuren.

'Hilton' zal net als z'n voorgangers waarschijnlijk eveneens resistent zijn tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus), doch we hebben hier nog geen gegevens over gevonden.

De planten groeien behoorlijk krachtig, waardoor we verwachten dat 'Hilton' het ook buiten goed zal doen.

paprika 'Hilton'   paprika 'Hilton'        
paprika 'Hilton'   paprika 'Hilton'      
Islander (F1-hybride) - kleurt van lila naar rood

Dit F1-hybride ras wordt in de USA op de markt gebracht en lijkt veel op het andere lila gekleurde ras 'Tequila' (wij zien geen verschil).

'Islander' geeft dikwandige middelgrote 3-lobbige geblokte vruchten.

De vruchten zijn aanvankelijk lila van kleur en kleuren in het rijpe stadium rood. Het ras is echter speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De lila vruchten steken werkelijk schitterend af bij een palet met andere kleuren paprika's. De lila kleur is in feite niets anders dan een witte paprika met een paars velletje. De paarse kleur verdwijnt bij verhitting.

Omdat de vruchten in principe dus in het onrijpe stadium worden geoogst, smaken de vruchten net als groene paprika's wat bitterder dan vruchten die in het rijpe stadium worden geoogst. De smaak van een lilla paprika laat zich het beste vergelijken met de smaak van een witte.

De planten hebben een gemiddelde groeikracht, zijn productief en zijn resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

'Islander' lijkt sprekend op het andere lila ras 'Tequila'.

paprika 'Islander' met lila vruchten   paprika 'Islander' met lila vruchten   paprika 'Islander' met lila vruchten    
Ivory Bell (F1-hybride) - kleurt van wit naar diepgeel

De zaden van dit ras zijn gekocht bij Vreeken's Zaden in Dordrecht; deze zou ze uit de Verenigde Staten hebben verkregen. Omtrent de verdere herkomst is niets bekend.

Het gaat om een ras met wit gekleurde geblokte vruchten. In het rijpe stadium kleuren de vruchten diepgeel (tegen oranje aan). De vruchten hebben als afmetingen circa 11 cm lang en circa 9 cm breed en zijn daardoor zeer groot te noemen (duidelijk groter dan van van de andere witte rassen 'Bianca' en 'Krypton').

Omdat de vruchten in principe in het onrijpe stadium worden geoogst, smaken de vruchten net als groene paprika's wat bitterder dan vruchten die in het rijpe stadium worden geoogst. De smaak van een witte paprika laat zich dus het beste vergelijken met de smaak van een groene, waarbij echter moet worden opgemerkt dat een groene over het algemeen net iets meer smaak heeft dan een witte.

'Ivory Bell' heeft net als andere witte paprika's planten met lichtgroene bladeren.

De planten zijn waarschijnlijk resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

paprika 'Ivory Bell' met z'n witte vruchten   paprika 'Ivory Bell' met z'n witte vruchten   paprika 'Ivory Bell' in de rijpe kleur geel    
paprika 'Ivory Bell' met z'n witte vruchten   paprika 'Ivory Bell' met z'n witte vruchten   paprika 'Ivory Bell' met z'n witte vruchten    
Karamel - kleurt van groen naar bruin

De exacte herkomst van dit ras is ons niet bekend. Wij hebben de zaden van de specialiteitenkwekerij Deaflora in Werder (oost-Duitsland) verkregen en ontvingen tegelijktijdig zaden van de bruine rassen 'Karamel' en 'Kornet'. Wij konden echter geen verschil tussen beide rassen ontdekken en hebben besloten om deze alleen onder de naam 'Karamel' te publiceren, omdat de vruchten die aan de planten groeiden het meeste leken op de beschrijving die hoorde bij 'Karamel'.

Geeft zeer fraaie dikwandige vruchten die in het onrijpe stadium groen en in het rijpe stadium bruin van kleur zijn. De vruchten zijn langwerpig geblokt met een iets conische vorm. De vruchten hebben een lengte van 10 à 12 cm en een breedte (aan de schouders) van 6 à 8 cm.

In het bruine stadium verkleuren de vruchten zowel intern en extern volledig bruin, waardoor ze dan door en door bruin van kleur zijn. Zoals alle bruine paprika's schitterend om te zien !

In het bruine stadium heeft het sappige dikwandige vruchtvlees een zoete smaak.

Dit ras heeft enorm groeikrachtige planten met lange internodiën. De planten groeien goed door en zetten regelmatig nieuwe vruchten, zodat de takken over de volledige lengte zijn bezet met vruchten. De zeer sterke groeikracht maakt de planten zeer geschikt om te telen in een onverwarmde (hobby)kas. Door de sterke groeikracht verwachten we dat buitenteelt ook goede kans van slagen maakt.

paprika 'Karamel'   paprika 'Karamel'        
paprika 'Karamel'   paprika 'Karamel'   paprika 'Karamel'    
King of the North - kleurt van groen naar rood

Dit oude zaadvaste ras is in 1934 geïntroduceerd door Joseph Harris & Company in Rochester (New York, USA) en is, zoals de naam al aangeeft, met name bedoeld voor teelt in de noordelijke gebieden van de Verenigde Staten met een korter groeiseizoen.

De planten geven middelgrote dikwandige langwerpig geblokte tot licht kegelvormige vruchten die een formaat bereiken van zo'n 10 x 8 cm, met een vruchtgewicht tot ruim 200 gram. Het oogstbare groene stadium wordt relatief vroeg bereikt, doch als de vruchten lang blijven hangen zullen deze in het volledig rijpe stadium rood kleuren.

De stevige productieve planten hebben een gemiddelde groeikracht.

paprika 'King of the North'   paprika 'King of the North'        
Krypton (F1-hybride) - kleurt van wit naar geel

Dit ras F1-hybride ras is ontwikkeld door Enza Zaden in Enkhuizen. Voor zover ons bekend, worden zaden van dit F1-hybride ras niet meer geproduceerd.

'Krypton' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

'Krypton' is een zeer productief ras met wit gekleurde geblokte vruchten die in het rijpe stadium geel kleuren. Het ras is echter speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De witte vruchten steken prachtig af bij een palet met andere kleuren paprika's.

Omdat de vruchten in principe dus in het onrijpe stadium worden geoogst, smaken de vruchten net als groene paprika's wat bitterder dan vruchten die in het rijpe stadium worden geoogst. De smaak van een witte paprika laat zich dus het beste vergelijken met de smaak van een groene, waarbij echter moet worden opgemerkt dat een groene over het algemeen net iets meer smaak heeft dan een witte.

'Krypton' heeft net als andere witte paprika's planten met lichtgroene bladeren en is redelijk groeikrachtig. Geschikt voor de teelt in onverwarmde hobbykassen. Buiten op zonnige beschutte plaatsen wil 'Krypton' het ook goed doen.

paprika 'Krypton' met z'n opvallende witte vruchten   paprika 'Krypton' met z'n opvallende witte vruchten        
Kyra - puntpaprika, kleurt van groen naar oranje

Dit ras is ontwikkeld door Femix Seeds in Enkhuizen en stond aanvankelijk bekend onder kwekersnummer 'TP3301'. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit ras 'Simba' zou gaan heten, maar deze naam is teruggetrokken. Wordt vanaf omstreeks 2016 onder de naam 'Kyra' op de markt gebracht door De Bolster B.V. uit Epe (Nederland) en komt uit een serie van drie. De andere twee zijn: 'Xaro' en 'Zazu' (welke niet op deze website worden beschreven).

Het betreft een zoete puntpaprika, waarvan de lange smalle puntige vruchten circa 100 gram zwaar worden, met een lengte van 20 tot 22 cm. De vruchten kleuren van groen naar oranje en zijn zeer geschikt om te grillen of te roosteren. De vruchten bereiken het oranje stadium vroeg en hebben in dit stadium knapperig vruchtvlees met een zoete smaak. Rijpe vruchten zijn zeer goed houdbaar.

'Kyra' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

De planten hebben een tamelijk sterke groeikracht met een open plantopbouw.

Zaden van 'Kyra' zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

       
Lafayette (F1-hybride) - kleurt van groen naar geel

Dit F1-hyrbide ras met het aanvankelijke kweeknummer '5044' is ontwikkeld door het Novartis-concern.

De planten van 'Lafayette' zijn resistent tegen PVY (aardappelvirus-Y) en tegen PeMV (pepper mottle virus) en tegen drie fysio's van bacterievlekkenziekte (veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. vesicatoria).

Geeft een goede opbrengst aan zeer grote dikwandige geblokte vruchten die van groen naar geel verkleuren. De grootste vruchten hebben als afmetingen 11,5 x 11,5 cm en kunnen een gewicht bereiken van maar liefst bijna 500 gram !

In het rijpe (gele) stadium hebben de vruchten een aangename zoete smaak en het vruchtvlees behoudt dan langere tijd de stevigheid. De houdbaarheid van de uitgerijpte vruchten is derhalve redelijk goed, hetgeen bij andere gele paprikarassen soms problematisch is.

Naar onze ervaring groeien de planten van 'Lafayette' relatief krachtig, waardoor we verwachten dat 'Lafayette' het in de buitenteelt ook redelijk goed zal doen.

paprika 'Lafayette'   paprika 'Lafayette'   paprika 'Lafayette'    
Lesya - kleurt van groen naar rood

Dit ras is ook wel bekend als 'Lesia' en afkomstig uit Rusland of Oekraïne. Onze zaden zijn afkomstig via de verzamelaar Vladimir Fedorovich uit Chernigov, in het noorden van Oekraïne.

De planten van 'Lesya' geven kleine tot middelgrote vruchten (100 à 200 gram) met een fraaie doch erg ongebruikelijke vorm. De vruchten zijn namelijk hartvormig en lopen aan de onderzijde taps toe in een lange punt. Deze bijzondere vorm vindt u bij geen enkel ander ras !

De vruchten kleuren van groen naar rood, zijn redelijk dikwandig (5-8 mm) en goed van smaak.

De planten groeien middelmatig krachtig en zijn middelmatig productief. De doorkleuring naar het rijpe (rode) stadium vindt middenvroeg plaats. Onder warme omstandigheden zijn de vruchten iets gevoelig voor neusrot.

vrucht van paprika 'Lesya'   vruchten van paprika 'Lesya'   vruchten van paprika 'Lesya'    
Lilac (F1-hybride) - kleurt van lila naar rood

Dit ras F1-hybride ras is ontwikkeld door Enza Zaden in Enkhuizen.

'Lilac' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

'Lilac' geeft lila gekleurde geblokte vruchten die in het rijpe stadium rood kleuren. Het ras is echter speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De lila vruchten steken werkelijk schitterend af bij een palet met andere kleuren paprika's. De lila kleur is in feite niets anders dan een witte paprika met een paars velletje. De paarse kleur verdwijnt bij verhitting.

Omdat de vruchten in principe dus in het onrijpe stadium worden geoogst, smaken de vruchten net als groene paprika's wat bitterder dan vruchten die in het rijpe stadium worden geoogst. De smaak van een lilla paprika laat zich het beste vergelijken met de smaak van een witte. Zie verder de omschrijving van de witte rassen 'Bianca' en 'Krypton'.

'Lilac' heeft net als andere witte en lila paprika's planten met lichtgroene bladeren en is redelijk groeikrachtig.

Wij hebben de indruk dat het lila ras 'Tequila' productiever is dan 'Lilac' en geven daarom de voorkeur aan 'Tequila'.

paprika 'Lilac' geeft schitterende lila vruchten            
Lunchbox Orange - snackpaprika, kleurt van groen naar oranje

Dit ras wordt vanaf omstreeks 2012 op de markt gebracht door Johnny's Selected Seeds (Winslow, Maine, USA) en maakt deel uit van een serie van drie. De andere twee rassen uit dezelfde serie zijn: 'Lunchbox Red' en 'Lunchbox Yellow' (zie elders op deze pagina).

Dit ras is ongeveer van hetzelfde type als de oranje snackpaprika die door Eminent Food B.V. (Poeldijk, NL) in de handel wordt gebracht onder de merknaam Sweet bite ®. De vruchten van 'Lunchbox Orange' zijn qua type echter iets grover.

De vrij kleine puntvormige snackpaprika's van 'Lunchbox Orange' kleuren van groen naar helderoranje en hebben in het oranje stadium een zoete smaak. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 45 gram, met uitschieters naar onderen en naar boven van circa 30 tot 55 gram.

Volgens Amerikaanse gegevens wordt het rijpe stadium van de vruchten enkele dagen later bereikt dan bij 'Lunchbox Red' en enkele dagen vroeger dan bij 'Lunchbox Yellow'.

De planten zijn redelijk groeikrachtig en productief.

paprika 'Lunchbox Orange'   paprika 'Lunchbox Orange'   paprika 'Lunchbox Orange'    
Lunchbox Red - snackpaprika, kleurt van groen naar rood

Dit ras wordt vanaf omstreeks 2012 op de markt gebracht door Johnny's Selected Seeds (Winslow, Maine, USA) en maakt deel uit van een serie van drie. De andere twee rassen uit dezelfde serie zijn: 'Lunchbox Orange' en 'Lunchbox Yellow' (zie elders op deze pagina).

Dit ras geeft kleine vruchten met een puntige vorm die van groen naar rood kleuren. Door het kleine formaat worden ze gebruikt als snackpaprika, zoals de rasnaam natuurlijk ook al aangeeft. Ze hebben in het rode stadium een zoete smaak. De vruchten zijn iets onregelmatig van vorm. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 15 gram, met uitschieters naar onderen en naar boven van circa 5 tot 25 gram. Daarmee is 'Lunchbox Red' qua vruchtgrootte de kleinste in de Lunchbox-serie.

Volgens Amerikaanse gegevens wordt het rijpe stadium van de vruchten enkele dagen vroeger bereikt dan bij 'Lunchbox Orange' en 'Lunchbox Yellow'.

De planten zijn groeikrachtig en productief.

paprika 'Lunchbox Red'   paprika 'Lunchbox Red'        
paprika 'Lunchbox Red'   paprika 'Lunchbox Red'      
Lunchbox Yellow - snackpaprika, kleurt van groen naar geel

Dit ras wordt vanaf omstreeks 2012 op de markt gebracht door Johnny's Selected Seeds (Winslow, Maine, USA) en maakt deel uit van een serie van drie. De andere twee rassen uit dezelfde serie zijn: 'Lunchbox Orange' en 'Lunchbox Red' (zie elders op deze pagina).

Dit ras geeft kleine vruchten met een puntige tot licht geblokte vorm die van groen naar geel kleuren. Door het kleine formaat worden ze gebruikt als snackpaprika, zoals de rasnaam natuurlijk ook al aangeeft. Ze hebben in het gele stadium een zoete smaak. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt ongeveer 25 à 30 gram, met uitschieters naar onderen en naar boven van circa 15 tot 40 gram. Daarmee is 'Lunchbox Yellow' iets kleiner dan 'Lunchbox Orange', maar duidelijk groter dan 'Lunchbox Red'.

Volgens Amerikaanse gegevens wordt het rijpe stadium van de vruchten enkele dagen later bereikt dan bij 'Lunchbox Orange' en 'Lunchbox Red'.

De planten zijn groeikrachtig en productief.

paprika 'Lunchbox Yellow'   paprika 'Lunchbox Yellow'        
paprika 'Lunchbox Yellow'   paprika 'Lunchbox Yellow'        
Mavras (F1-hybride) - kleurt van paars naar rood

Dit F1-hybride ras is door Enza Zaden (Enkhuizen) ontwikkeld en kwam rond 1995 op de markt.

'Mavras' is resistent tegen Tm,2 (tabaksmozaïekvirus 0 en paprikamozaïekvirus 1 en 2).

Dit ras geeft fraaie geblokte vruchten die in het onrijpe stadium paars (violet) van kleur zijn. In het rijpe stadium kleuren de vruchten rood. De geblokte vruchten worden maximaal 10 à 11 cm lang en zo'n 9 à 10 cm breed.

Door de bijzondere paarse kleur is het ras natuurlijk speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De donkerpaarse vruchten steken werkelijk schitterend af bij een palet met andere kleuren paprika's. De paarse kleur is in feite niets anders dan een groene paprika met een paars velletje. De paarse kleur verdwijnt bij verhitting. Een paars gekleurde paprika smaakt derhalve hetzelfde als een groene.

Omdat 'Mavras' is ontwikkeld voor de Nederlandse glastuinbouw, hebben de planten een matige groeikracht. Hierdoor blijft de omvang van de planten bij de teelt in een onverwarmde kas of bij buitenteelt beperkt.

onrijpe vruchten van paprika 'Mavras'   onrijpe vruchten van paprika 'Mavras'      
onrijpe vruchten van paprika 'Mavras'   onrijpe vruchten van paprika 'Mavras'        
onrijpe vruchten van paprika 'Mavras'   onrijpe vruchten van paprika 'Mavras'   onrijpe vrucht van paprika 'Mavras'  
Monte (F1-hybride) - kleurt van lichtgroen naar geel

Dit F1-hybride ras wordt in Duitsland door de Firma Bruno Nebelung (Kiepenkerl) op de markt gebracht.

'Monte' is resistent tegen Tm,2 (tabaksmozaïekvirus 0 en paprikamozaïekvirus 1 en 2).

Geeft geblokte vruchten die in het onrijpe stadium lichtgroen van kleur zijn (dit is de vrij zeldzame tussenkleur van groen en wit). In het rijpe stadium kleuren de vruchten geel. Uiteraard is dit ras vanwege z'n bijzondere onrijpe kleur met name bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst.

onrijpe vruchten van paprika 'Monte'   rijpende vruchten van paprika 'Monte'        
Moonset (F1-hybride) - kleurt van groen naar geel

Dit F1-hybride ras is voor de buitenlandse markt ontwikkeld door Enza Zaden (hoofdvestiging in Enkhuizen).

'Moonset' is resistent tegen Tm,0,2 (tabaksmozaïekvirus 0 en paprikamozaïekvirus 1 en 2).

Geeft zeer grote dikwandige vierkant geblokte vruchten die een formaat bereiken van zo'n 10 x 10 cm, met een vruchtgewicht tot zo'n 325 gram. De vruchten verkleuren van groen naar geel. Het rijpe stadium wordt al vroeg bereikt, doch de doorkleuring naar geel vindt wat onregelmatig plaats, waardoor er lang groene plekken op de gele vruchten zichtbaar blijven. In het rijpe stadium hebben de vruchten een zoete smaak. Ze zijn na de oogst redelijk goed bewaarbaar.

De vegetatieve planten hebben een middelsterke groeikracht.

paprika 'Moonset'   paprika 'Moonset'   paprika 'Moonset'    
Nocera Giallo - kleurt van groen naar geel

Italiaanse variëteit.

Geeft grote tot zeer zeer grote dikwandige vruchten met 3 à 4 lobben (soms puntig). De vruchten worden 20 tot 25 cm lang, 5 tot 8 cm breed en 200 tot 400 gram zwaar. De eerste vruchten rijpen vrij laat en verkleuren dan van groen naar geel.

Groeikrachtige productieve planten.

Zaden van 'Nocera Giallo' zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

       
Nocera Rosso - sel. Giapponese - kleurt van groen naar rood

Italiaanse variëteit.

Geeft zeer grote dikwandige vruchten met 3 à 4 lobben. De vruchten worden tot 450 gram zwaar en verkleuren van groen naar rood.

Groeikrachtige productieve planten.

Zaden van 'Nocera Rosso' - sel. Giapponese zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

       
Orange Blaze (F1-hybride) - kleurt van groen naar helderoranje

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Seminis / Monsanto.

In 2011 won dit ras een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

'Orange Blaze' geeft 2-tot 3-lobbige geblokte vruchten, die circa 8 cm lang en circa 7 cm breed worden. Met deze afmetingen zijn de vruchten dus vrij klein tot middelgroot van formaat (zie onderstaande foto).
De vruchten zijn in het onrijpe stadium groen van kleur en kleuren in het rijpe stadium naar helderoranje. In het rijpe stadium hebben ze een zoete smaak. Het rijpe stadium wordt sneller bereikt dan bij veel andere rassen, waadoor 'Orange Blaze' van alle geblokte rassen als één van de eersten rijpt.

'Orange Blaze' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvirus) en tegen de fysio's 0-3, 7 en 8 van de bacterievlekkenziekte (veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. vesicatoria).

geoogste vrucht van paprika 'Orange Blaze'            
Orion (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is door Enza Zaden ontwikkeld ten behoeve van de buitenteelt in Mexico en Florida.

'Orion' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus) en tegen vier fysio's (1-3,5) van bacterievlekkenziekte (veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. vesicatoria).

'Orion' geeft zeer grote dikwandige vierkant geblokte vruchten. De vruchten verkleuren van groen naar rood, doch de doorkleuring naar rood verloopt zeer langzaam en niet gelijkmatig. Daarom is 'Orion' met name bedoeld voor groene oogst.

De grootste vruchten die aan de plant hangen bereiken als afmeting circa 12 x 12 cm en wegen ongeveer 400 gram per stuk, zodat de vruchten van dit ras met recht zeer groot zijn te noemen. Door de grootte, de vierkante vorm en de dikwandigheid, zijn deze vruchten zeer geschikt om een imposante gevulde paprika uit de oven mee te maken.

De planten groeien vrij compact met een goede bladbedekking, zodat de vruchten in de warme teeltgebieden van Mexico en Florida goed door de bladeren worden bedekt.

vruchten van paprika 'Orion'   geoogste vruchten van paprika 'Orion'        
Ophelia - snackpaprika, kleurt van groen naar helderoranje

Dit ras is hetzelfde type als de oranje snackpaprika die door Eminent Food B.V. (Poeldijk, NL) in de handel wordt gebracht onder de merknaam Sweet bite ®.

De planten van 'Ophelia' zijn niet erg groeikrachtig en hebben lichtgroen gekleurde bladeren. De planten zijn vruchtbaar, waardoor ze helemaal vol hangen met de bekende kleine puntvormige snackpaprika's die van groen naar helderoranje verkleuren. In het oranje stadium hebben ze de bekende zoete smaak. Door deze zoete smaak zeer geschikt als snackpaprika, maar ook omdat de vruchten weinig zaden bevatten.

Omdat de planten niet erg groeikrachtig zijn, kunnen ze eventueel ook in grote potten worden opgekweekt. In de kas snoeien we 'Ophelia' altijd met één hoofdtak om de beperktere groeikracht te compenseren.

snackpaprika 'Ophelia'   snackpaprika 'Ophelia'        
snackpaprika 'Ophelia'   geoogste snackpaprika 'Ophelia'      
Pritavit (F1-hybride) - tomaatpaprika, kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door het Seminis-concern.

Het ras is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

Door de afgeplatte geribde vorm van de vruchten wordt dit type paprika ook wel "tomaatpaprika" genoemd. In Italië noemen ze dit type "Topepo". De dikwandige vruchten kleuren van groen naar intens rood en ze hebben in het rode stadium knapperig vruchtvlees met een zeer goede volle smaak. Door de dikke vruchtwand blijft het vruchtvlees bij bereiding van gerechten veelal intact en blijft de volle paprikasmaak daardoor behouden.

De vruchten zijn ook geschikt om op te vullen met andere gerechten.

paprika 'Pritavit'   paprika 'Pritavit'        
Purple Belle (F1-hybride) - kleurt van paars naar rood

Dit F1-hybride ras geeft fraaie geblokte vruchten die in het onrijpe stadium paars (violet) van kleur zijn. In het rijpe stadium kleuren de vruchten rood.

Het ras is natuurlijk speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De donkerpaarse vruchten steken werkelijk schitterend af bij een palet met andere kleuren paprika's. De paarse kleur is in feite niets anders dan een groene paprika met een paars velletje. De paarse kleur verdwijnt bij verhitting. Een paars gekleurde paprika smaakt derhalve hetzelfde als een groene.

onrijpe vruchten van paprika 'Purple Belle'            
Quadrato d'Asti Giallo - kleurt van groen naar geel

Dit Italiaanse ras komt van origine uit de omgeving van Asti (Piëmonte). Wordt ook in andere gebieden van Italië gekweekt.

Geeft grote tot zeer grote dikwandige 4-lobbige geblokte vruchten die van groen naar geel kleuren. De vruchten variëren van vorm van langwerpig geblokte tot vierkant geblokt. De grootste vruchten verkrijgen een vruchtgewicht van ruim 300 gram en worden maximaal 14 à 15 cm lang en zo'n 7 à 10 cm breed.

De doorkleuring naar geel vindt middentijds plaats. Ze zijn na de oogst wat minder goed bewaarbaar, omdat ze de neiging hebben vrij snel zacht te worden.

De productieve planten groeien tamelijk krachtig.

paprika 'Quadrato d'Asti Giallo'   paprika 'Quadrato d'Asti Giallo'      
paprika 'Quadrato d'Asti Giallo'   paprika 'Quadrato d'Asti Giallo'        
Red Bull (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld voor de Japanse firma Sakata Seeds en was aanvankelijk bekend onder kweeknummer 'XPP 2025'.

De planten zijn resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus) en tegen de fysio's 0-3, 7 en 8 van de bacterievlekkenziekte (veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. vesicatoria).

De planten geven grote tot zeer grote zeer dikwandige 3- tot 4-lobbige geblokte vruchten. De vruchten kleuren van groen naar rood. De doorkleuring naar het rode stadium vindt laat en wat ongelijkmatig plaats.

De planten zijn matig tot redelijk groeikrachtig en productief.

paprika 'Red Bull'            
Red Tinkerbell (F1-hybride) - coctailpaprika, kleurt van groen naar rood

Zaden van dit F1-hybride ras wordt door Sperli in Duitsland op de markt gebracht.

Het gaat hier om een kleinvruchtige coctailpaprika, babypaprika of snackpaprika. De kleine geblokte vruchten zijn ongeveer 5 x 5 cm groot en kleuren van groen naar rood. De vruchtjes hebben precies de juiste verhoudingen en lijken daardoor in alles op een miniatuurvorm van de gewone grote geblokte paprika.

Deze babypaprika 'Red Tinkerbell' werd in 1997 in Rotterdam bekroond met de speciale Innovatieprijs '97. Het paprikaatje werd geroemd om zijn 'unieke vorm', wat hem uitermate geschikt maakt als hapje bij de borrel of als voorafje, gevuld met het één of ander.

De planten zijn behoorlijk groeikrachtig en productief. Wij verwachten dat dit ras het bij buitenteelt ook goed zal doen.

coctailpaprika 'Red Tinkerbell'   coctailpaprika 'Red Tinkerbell'        
coctailpaprika 'Red Tinkerbell'   coctailpaprika 'Red Tinkerbell'   coctailpaprika 'Red Tinkerbell'    
Reina (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is voor de buitenlandse markt ontwikkeld door Nunhems Zaden, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Nunhem, Limburg. Zaden van dit ras werden in Nederland via Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems Zaden) op de particuliere markt verkocht. Het ras wordt inmiddels ook door diverse andere zaadfirma's verkocht.

'Reina' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvirus) en ToMV (tomatenmozaïekvirus).

De vruchten van 'Reina' behoren tot het Zuid-Europese type: groot tot zeer groot, geblokt en langwerpig. De vruchten verkleuren van groen naar rood.

'Reina' is erg productief en redelijk groeikrachtig en daarom geschikt voor de teelt in onverwamde hobbykassen, of eventueel buiten op zonnige beschutte plaatsen.

paprika 'Reina'   paprika 'Reina'   paprika 'Reina'    
paprika 'Reina'   paprika 'Reina'        
Romiro - kleurt van groen naar rood
Zoete puntpaprika die van groen naar rood verkleurt.

Nadere informatie volgt nog.

 
 
   
Sárga Cseresnye - coctailpaprika, kleurt van groen naar oranje

Dit ras behoort niet tot de soort Capsicum annuum, maar tot de soort Capsicum frutescens.

Het gaat hier eigenlijk om een minipaprika met kleine stevige bijna ronde vruchtjes die van groen naar oranje verkleuren. De planten hebben een vrij sterke groeikracht en hebben duidelijk kleinere bloemen, kleinere bladeren en dunnere stengels dan de planten van gewone paprika's.

Ondanks dat de vruchtjes er erg grappig uit zien, konden deze ons in FruitLent toch niet zo bekoren. We hadden deze willen gebruiken als coctailpaprika (bijvoorbeeld opgevuld met roomkaas). De vruchtjes zijn echter nogal hard, dunwandig en daardoor niet zo sappig. Hierdoor laat de smaak een beetje te wensen over. Ook zijn ze nogal moeilijk schoon te maken omdat ze boordevol zaden zitten. De vruchtjes plukken gemakkelijk, omdat de steeltjes gemakkelijk los laten van de plant.

De vruchtjes zijn wel erg leuk voor de sier, bijvoorbeeld door ze te verwerken in bloemstukjes.

minipaprika 'Sárga Cseresnye'   minipaprika 'Sárga Cseresnye'   minipaprika 'Sárga Cseresnye'    
Salsa - kleurt van groen naar donkeroranje

Dit ras is in 1987 op de markt gebracht door Rijk Zwaan in De Lier (Zuid-Holland), aanvankelijk onder het kweeknummer '35-01 RZ' en later onder de naam 'Salsa'.

'Salsa' werd gevonden als een spontane mutant van een paprikaras dat behoorde tot het op dat moment gangbare Propa-type. Dit type had groene vruchten die naar rood verkleurden. De gevonden mutant week af doordat de vruchten niet naar rood maar naar donkeroranje verkleurden.

Daarmee werd het donkeroranje gekleurde ras 'Salsa' het antwoord van Rijk Zwaan op het helderoranje gekleurde ras 'Ariane' van Enza Zaden, die korte tijd daarvoor was gevonden binnen een populatie van het geelvruchtige ras 'Goldstar'.

'Ariane' en 'Salsa' zijn toen enige tijd naast elkaar op de markt geweest voor de productie van oranje paprika's. De kleur oranje was op dat moment nog geheel nieuw en consumenten waren dus nog niet met de kleur oranje vertrouwd geraakt. 'Ariane' had echter van begin af aan een groter marktaandeel dan 'Salsa', mede omdat 'Ariane' door Enza Zaden iets eerder op de markt was gebracht.
Het pleit tussen de twee rassen werd daarna al vrij snel beslecht in het voordeel van 'Ariane'. Dit kwam ook omdat de helderoranje kleur van 'Ariane' meer aansprak dan de donkeroranje kleur van 'Salsa'. Bovendien smaakte de 'Ariane' in het oranje stadium wat zoeter dan de 'Salsa. 'Ariane' smaakte namelijk hetzelfde als het geelvruchtige ras 'Goldstar', terwijl 'Salsa' hetzelfde smaakte als het roodvruchtige Propa-ras waar deze in gevonden was.

De donkeroranje kleur van 'Salsa' is inmiddels uniek te noemen. De kleur van alle hedendaagse oranje paprika's die in de winkels verschijnen is namelijk afgeleid van het oorspronkelijke helderoranje ras 'Ariane'. Wij zijn dan ook dank verschuldigd aan Rijk Zwaan die bereid bleek om zaden van 'Salsa' uit hun genenbank ter beschikking te stellen ten behoeve van onze collectie.

'Salsa' heeft planten met een matige groeikracht die grote (tot soms zeer grote) geblokte vruchten geven die dus eerst groen en later donkeroranje van kleur zijn. In het donkeroranje stadium smaken ze als een rode paprika: zoet met een nadrukkelijke paprikasmaak.

De matige groeikracht is gebruikelijk voor rassen die voor de Nederlandse glastuinbouw werden of worden gebruikt. Rassen met een matige groeikracht zijn over het algemeen minder geschikt om buiten te telen.

donkeroranje paprika 'Salsa'   donkeroranje paprika 'Salsa'        
donkeroranje paprika 'Salsa'   donkeroranje paprika 'Salsa'        
Sladki Ferdi - zoete peper, kleurt van groen naar rood

Afkomstig uit Slovenië. In andere landen mogelijk onder een andere naam bekend.

Geeft langwerpige enigszins kronkelige vruchten (12-15 cm lang) die qua uiterlijk sprekend op Spaanse pepers lijken. Ze zijn echter niet scherp, doch zoet van smaak. De vruchten kleuren van groen naar rood.

De planten kunnen het ook buiten op een zonnige plek goed doen.

zoete peper 'Sladki Ferdi'   zoete peper 'Sladki Ferdi'  
   
zoete peper 'Sladki Ferdi'   zoete peper 'Sladki Ferdi'  
   
Socrates X3R (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit ras F1-hybride ras met het kweeknummer 'PS 304496' is afkomstig van het Seminis-concern (waar verschillende zaadfirma's onder vallen) en wordt op de Amerikaanse markt verkocht.

'Socrates' is resistent tegen PVY,0 (aardappelvirus-Y) en tegen drie fysio's van bacterievlekkenziekte (veroorzaakt door Xanthomonas campestris pv. vesicatoria).

'Socrates' heeft groeikrachtige planten met grote relatief korte geblokte dikwandige vruchten die van groen naar rood verkleuren.

onrijpe vruchten van paprika 'Socrates'   rijpende vruchten van paprika 'Socrates'   rijpende vruchten van paprika 'Socrates'    
Sprinter (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit ras F1-hybride ras is ontwikkeld door Enza zaden voor de biologische markt en wordt in het buitenland verkocht door diverse zaadfirma's.

'Sprinter' is resistent tegen Tm,0-3 (tabaksmozaïekvisrus). Weinig gevoelig voor bloesemrot.

Middelgrote tot grote geblokte dikwandige vruchten (circa 9 cm) die van groen naar rood verkleuren. De eerste vruchten verkleuren vrij vroeg. Goede zoete smaak in het rode stadium. De vruchten zijn in het rijpe stadium wat beperkter houdbaar.

Groeikrachtige vegetatieve planten met een zeer goede productie over een langere periode en onder diverse weersomstandigheden.

Zaden van 'Sprinter' zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

       
Super Heavyweight (F1-hybride) - kleurt van groen naar geel

Dit F1-hybride ras is omstreeks 2002 geïntroduceerd door het Seminis-concern.

Het ras is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

De planten geven zeer grote geblokte vruchten die in het onrijpe stadium groen en in het rijpe stadium geel van kleur zijn. De doorkleuring van groen naar geel verloopt wat onregelmatig, waardoor de gele vruchten nog lang wat groene vlekken kunnen behouden (zichtbaar op onderstaande foto's). In het gele stadium hebben de vruchten een minder uitgesproken zoete smaak dan je van gele paprika's zou verwachten. De vruchten kunnen in het rijpe stadium vrij snel zachte plekken gaan vertonen, waardoor de houdbaarheid beperkt is.

De grootste vruchten die aan de plant groeien bereiken als afmeting 16 x 10,5 cm en kunnen ruim over de 500 gram per stuk wegen. Vruchten van 300 tot 400 gram per stuk zijn bij dit ras echter zeker geen bijzonderheid, zodat de vruchten van dit ras met recht zeer groot zijn te noemen (zoals de naam van het ras ook al aangeeft).

Vanwege het grote formaat van de vruchten, is de bladbedekking door de planten niet altijd toereikend. Hierdoor kan onder sommige omstandigheden schade door zonnebrand op de vruchten optreden.

De planten groeien behoorlijk krachtig, waardoor wij denken dat 'Super Heavyweight' het in de buitenteelt ook redelijk goed zal doen.

onrijpe vruchten van paprika 'Super Heavyweight'   geoogste vruchten van paprika 'Super Heavyweight'        
paprika 'Super Heavyweight'   paprika 'Super Heavyweight'   paprika 'Super Heavyweight'    
Sweet Chocolate - kleurt van groen naar bruin

Dit ras is ontwikkeld door Elwyn Meader en geïntroduceerd in 1965 door de New Hampshire Agricultural Experiment Station (NH/AES).

Dit ras geeft nogal kleine enigzins geblokte tot puntige vruchten die van groen naar bruin verkleuren. De vruchtwand is niet zo erg dik en ook niet zo sappig. De planten hebben een redelijk sterke groeikracht.

Zoals alle bruine paprika's zijn de rijpe vruchten van 'Sweet Chocolate' fraai om te zien, maar vanwege de vruchtvorm geven wij de voorkeur aan de andere bruine rassen 'Hershey', 'Chocolate Beauty' of 'Karamel'.

paprika 'Sweet Chocolate'            
Sweet Pickle - zoet sierpepertje, kleurt van wit naar rood

Dit ras groeit met zeer compacte planten en draagt omhoog staande kleine pepervormige vruchtjes in de kleuren rood, oranje, cremewit en paars, en dat alles tegelijkertijd aan dezelfde plant !

De vruchtjes zijn namelijk in het onrijpe stadium cremewit van kleur, waarbij het velletje enigszins paars kan zijn verkleurd, en rijpen vervolgens via de kleur oranje naar rood. De vruchtjes zijn zo'n 5 cm lang. Dit alles maakt dat de planten een hoge sierwaarde hebben.

Alhoewel dit ras dus in alle opzichten lijkt op sierpepertjes, zijn de vruchtjes van 'Sweet Pickle' ook goed eetbaar omdat deze niet heet, maar zoet van smaak zijn. De zoetste smaak hebben ze als ze volledig zijn gerijpt (in de kleur rood). Uiteraard zijn de vruchtjes dunwandig, waardoor ze bij vers opeten lang niet zo vlezig zijn als een echte paprika.

De vruchtjes kunnen ook worden gebruikt voor inmaak in glazen potjes op zoetzuur (zie de naam van dit ras). Ook dan heeft 'Sweet Pickle' nog een keer keer sierwaarde !

zoete sierpeper 'Sweet Pickle'   zoete sierpeper 'Sweet Pickle'   zoete sierpeper 'Sweet Pickle'    
zoete sierpeper 'Sweet Pickle'   zoete sierpeper 'Sweet Pickle'   zoete sierpeper 'Sweet Pickle'    
Sweet Sunrise (F1-hybride) - kleurt van groen naar geel

Dit F1-hybride ras is waarschijnlijk van Amerikaanse herkomst.

Geeft middelgrote langwerpig geblokte 3-lobbige vruchten, met een vruchtgewicht tot circa 150 gram. De vruchten verkleuren van groen naar geel. Het rijpe stadium wordt al vroeg bereikt. In het rijpe stadium hebben de vruchten een zoete smaak.

De productieve planten hebben een middelsterke groeikracht met een goede bladbedekking.

paprika 'Sweet Sunrise'   paprika 'Sweet Sunrise'        
paprika 'Sweet Sunrise'   paprika 'Sweet Sunrise'        
Tawny Port (F1-hybride) - kleurt van groen naar bruin

Dit F1-hybride ras geeft enigzins geblokte tot puntige vruchten die van groen naar bruin verkleuren.

De planten hebben een redelijk sterke groeikracht.

Zoals alle bruine paprika's zijn de rijpe vruchten van 'Tawny Port' fraai om te zien, maar vanwege de vruchtvorm geven wij de voorkeur aan de andere bruine rassen 'Hershey', 'Chocolate Beauty' of 'Karamel'.

Tequila (F1-hybride) - kleurt van lila naar rood

Dit ras F1-hybride ras is ontwikkeld door Enza Zaden in Enkhuizen en kwam rond 1995 op de markt. Lijkt veel op het andere lila ras 'Islander' (wij zien geen verschil).

'Tequila' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

'Tequila' geeft lila gekleurde geblokte vruchten die in het rijpe stadium rood kleuren. Het ras is echter speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De lila vruchten steken werkelijk schitterend af bij een palet met andere kleuren paprika's. De lila kleur is in feite niets anders dan een witte paprika met een paars velletje. De paarse kleur verdwijnt bij verhitting.

Omdat de vruchten in principe dus in het onrijpe stadium worden geoogst, smaken de vruchten net als groene paprika's wat bitterder dan vruchten die in het rijpe stadium worden geoogst. De smaak van een lilla paprika laat zich het beste vergelijken met de smaak van een witte. Zie verder de omschrijving van de witte rassen 'Bianca' en 'Krypton'.

'Tequila' is een productief ras en heeft net als andere witte en lila paprika's planten met lichtgroene bladeren en is redelijk groeikrachtig.

Omdat wij de indruk hebben dat 'Tequila' productiever is dan de lila paprika 'Lilac', geven wij de voorkeur aan 'Tequila' boven 'Lilac'. Tequila' lijkt wel sprekend op het andere lila ras 'Islander'.

paprika 'Tequila' geeft schitterende lila vruchten   paprika 'Tequila' geeft schitterende lila vruchten   paprika 'Tequila' geeft schitternde lila vruchten    
paprika 'Tequila' geeft schitterende lila vruchten   paprika 'Tequila' geeft schitterende lila vruchten   paprika 'Tequila' in rijpe toestand    
Valencia (F1-hybride) - kleurt van groen naar donkeroranje

Dit F1-hybride ras komt van origine uit de Verenigde Staten en wordt daar verkocht door Johnny's Selected Seeds uit in Winslow (Maine, USA). Geïntroduceerd omstreeks 1997.

'Valencia' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

'Valencia' geeft grote tot zeer grote vierkant geblokte dikwandige vruchten. Ze kleuren van groen naar donkeroranje. Daarmee is 'Valencia' samen met 'Salsa' één van de weinige rassen in de kleur "donkeroranje". De meeste oranje gekleurde rassen vallen immers in de kleur "helderoranje".

In het rijpe stadium hebben de vruchten van 'Valencia' een zoete smaak (met een wat minder nadrukkelijke paprikasmaak dan 'Salsa').

De planten zijn groeikrachtig en productief.

donkeroranje paprika 'Valencia'   donkeroranje paprika 'Valencia'   donkeroranje paprika 'Valencia'    
Violgo - kleurt van lila naar geel

Dit ras hebben wij onder de naam 'Violettes Goldstückchen' verkregen via de specialiteitenkwekerij Deaflora in Werder (oost-Duitsland). De exacte herkomst van dit ras is ons niet bekend. Omdat we deze lange Duitse naam nogal onhandig vonden, hebben wij zelf de vrijheid genomen deze af te korten tot 'Violgo".

Net als 'Tequila', 'Lilac' en 'Islander' zou het hier een lila paprika betreffen. De lila kleur is in feite niets anders dan een witte paprika met een paars velletje. Nadat wij het ras in onze hobbykas getest hadden, bleek de lila kleur in het onrijpe stadium toch wel wat af te wijken van de andere lila rassen: de onrijpe kleur van 'Violgo' is duidelijk donkerder, waarschijnlijk doordat de basiskleur toch meer groen dan wit is.

'Violgo' geeft kleine dunwandige vierkant tot iets langwerpig geblokte vruchten met een formaat van zo'n 5-7 cm lang en zo'n 6 cm breed, met een gemiddeld vruchtgewicht van 60 à 65 gram.

Hetgeen 'Violgo' heel bijzonder maakt, is dat de vruchten in het rijpe stadium niet rood, doch geel verkleuren. Voor zover ons bekend is 'Violgo' het enige ras met deze kleurencombinatie. Het uiterlijk is in geval van 'Violgo' ook spectaculair nadat de vruchten naar geel zijn doorgekleurd: de goudgele kleur wordt dan namelijk nog overdekt met lila flarden (zie de onderstaande rechterfoto).

Lila paprika's zijn normaal gesproken bedoeld om het onrijpe stadium te worden geoogst, omdat de lila kleur fraai afsteekt bij een palet met andere kleuren paprika's. In het geval van 'Violgo' blijven de vruchten ook in het rijpe stadium bijzonder om te zien, vanwege de paarse flarden die dan nog steeds op de gele vruchten zichtbaar zijn (zie de onderstaande rechterfoto).

De planten hebben een gemiddelde groeikracht met een goede zetting.

lila paprika 'Violgo'   rijpende vrucht van paprika 'Violgo'   rijpende vrucht van paprika 'Violgo'    
Waldo (F1-hybride) - kleurt van wit naar geel

Dit ras F1-hybride ras is ontwikkeld door De Bolster B.V. in Epe (Nederland) en wordt sinds omstreeks 2018 op de markt gebracht.

'Waldo' is een productief ras met wit gekleurde geblokte vruchten (160 tot 170 gram) die in het rijpe stadium geel kleuren. Het ras is echter speciaal bedoeld om in het onrijpe stadium te worden geoogst. De witte vruchten steken prachtig af bij een palet met andere kleuren paprika's.

Omdat de vruchten in principe dus in het onrijpe stadium worden geoogst, smaken de vruchten net als groene paprika's wat bitterder dan vruchten die in het rijpe stadium worden geoogst. De smaak van een witte paprika laat zich dus het beste vergelijken met de smaak van een groene, waarbij echter moet worden opgemerkt dat een groene over het algemeen net iets meer smaak heeft dan een witte.

'Waldo' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

'Waldo' heeft net als andere witte paprika's planten met lichtgroene bladeren en is matig groeikrachtig, waardoor deze relatief korte planten geeft. Geschikt voor de teelt in onverwarmde hobbykassen.

Zaden van 'Waldo' zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

         
Yolo Wonder - kleurt van groen naar rood

Dit oude zaadvaste ras is van origine afkomstig uit de Verenigde Staten.

Het ras geeft iets langgerekte geblokte vruchten die van groen naar rood verkleuren. In het rode stadium hebben ze een voor paprika relatief pittige smaak (doch niet heet als een peper).

De planten zijn behoorlijk groeikrachtig en zijn daardoor geschikt voor de teelt in onverwarmde kassen, of op beschutte zonnige plaatsen buiten. Desalniettemin moet gezegd worden dat 'Yolo Wonder' inmiddels is achterhaald door groeikrachtige F1-hybride rassen als 'Zerto' en 'Reina' die qua productiviteit dit oude ras ver voorbij streven. Om die reden zullen we 'Yolo Wonder' niet meer in FruitLent aanplanten.

Zerto (F1-hybride) - kleurt van groen naar rood

Dit F1-hybride ras is voor de buitenlandse markt ontwikkeld door Nunhems Zaden, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Nunhem, Limburg. Het ras werd omstreeks 1990 geïntroduceerd. Zaden van dit ras werden in Nederland via Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems Zaden) en via enkele andere zaadfirma's op de particuliere markt verkocht. Voor zover ons bekend, worden zaden van dit F1-hybride ras niet meer geproduceerd. Het ras is vervangen door 'Reina' die op het oog redelijk vergelijkbaar is.

'Zerto' is resistent tegen Tm,0 (tabaksmozaïekvisrus).

De vruchten van 'Zerto' behoren tot het Zuid-Europese type: groot tot zeer groot, geblokt en langwerpig. De vruchten verkleuren van groen naar rood.

'Zerto' is erg productief en groeikrachtig en daarom geschikt voor de teelt in onverwamde hobbykassen, of eventueel buiten op zonnige beschutte plaatsen.

paprika 'Zerto'   paprika 'Zerto'   paprika 'Zerto'    

 

Pepers:

Tot de pepers worden de vormen gerekend met hoge gehaltes aan capsaïcine, waardoor de vruchten niet als groente maar als specerij, voor het kruiden van gerechten worden gebruikt.

Early Jalapeno - mild-hete peper met heetheid 2.500 tot 8.000 SCU

De Jalapeno is een bekende chilipeper. Deze is genoemd naar de Mexicaanse stad Jalapa. In Mexico wordt de Jalapeno echter Cuaresmenos genoemd.

De pepers worden 5 tot 8 cm lang (meestal 6 à 7 cm) en 2 tot 3,5 cm dik (meestal circa 3 cm). Door de dikke vruchtwand zijn ze moeilijker te drogen en daarom worden ze, wanneer ze rijp zijn, vaak gerookt en gedroogd boven houtskool. We noemen het dan chipotle.

De Jalapeno heeft een unieke smaak. De commercieël gekweekte Jalapeno's worden vaak ingeblikt of ingemaakt. De Jalapeno kun je echter vers in salsa's gebruiken of in ringen snijden voor bij nacho's. Ook zijn ze heerlijk in soepen, stoofpotjes of op pizza's. Ze worden vaak gevuld met gehakt of kaas. Ideale peper voor in de keuken !

De Jalapeno is zowel in het groene als het rode stadium te gebruiken en smaakt iets zoeter wanneer ze rood zijn verkleurd. In beide stadia zijn ze relatief mild van smaak en bereiken op de bekende Scoville-schaal een heetheid van 2.500 à 8.000 Scoville-units.

Bij Jalapeno-pepers komt het regelmatig voor dat de schil is voorzien van vele krimpscheurtjes. Alhoewel dit bij paprika's wordt gezien als een cosmetische fout, komt dit bij de Jalapeno zo veel voor dat het hier eerder een "handelsmerk" van deze peper is. Zie ook onderstaande foto's.

De selectie 'Early Jalapeno' lijkt veel op de "gewone" Jalapeno, maar zoals de naam al doet vermoeden, rijpt deze 1 à 2 weken vroeger in het seizoen.

De planten hebben een gemiddelde groeikracht en dragen rijk. Jonge pas gezaaide en verspeende planten hebben extra veel warmte nodig (een kenmerk dat bij meer pepervariëteiten voor komt).

pepers 'Early Jalapeno'   pepers 'Early Jalapeno'   pepers 'Early Jalapeno'    
Felicity (F1-hybride) - zoete peper met heetheid 0 SCU

Staat vanwege de zoete vruchten hierboven beschreven tussen de paprikarassen. Zie aldaar.

Joe's Long Cayenne - hete peper met heetheid 15.000 tot 25.000 SCU

Door kruisingen ontstaan in Calabrië (Italië). Het ras circuleerde vervolgens in het circuit van Italiaans-Canadese hobbytuinders in Toronto. Zaden werden van daar uit naar Joe Sestito (Troy, New York) verzonden. Introductie bij het grote publiek vond in 1996 plaats via de SSE door Dr. Carolyn Male.

Dit ras van het type "Spaanse peper" heeft zeer lange vruchten die van groen naar rood kleuren.

Van dit ras wordt beweerd dat deze de langste vruchten heeft van allemaal. De vruchten zijn ongeveer 1,5 à 2 cm dik, maar worden met gemak 25 cm lang. Uitschieters tot 30 à 35 cm zijn echter ook geen uitzondering.

De vruchten zijn zowel in het groene als in het rode stadium te gebruiken en in beide gevallen heet van smaak. In het rode stadium zijn ze nog iets heter dan in het groene stadium en bereiken dan op de bekende Scoville-schaal een score van 15.000 à 25.000 Scoville-units. Dit is redelijk heet (al valt dit nog in het niet bij sommige extreme pepers die op de markt zijn). De dunwandige pepers zijn gemakkelijk te drogen.

De planten zijn uitermate groeikrachtig en dragen zeer rijk.

pepers 'Joe's Long Cayenne'   pepers 'Joe's Long Cayenne'   pepers 'Joe's Long Cayenne'    
Lila Luzi - hete peper met heetheid 100.000 SCU
Nadere informatie volgt nog.

 
     
NuMex Big Jim - milde peper met heetheid 500 tot 3.000 SCU

Ook kortweg bekend als 'Big Jim'.

Ontwikkeld door Dr. Roy Minoru Nakayama (1923-1988), ook wel bekend als "Mr. Chili", van de New Mexico State University (NMSU). Geïntroduceerd in 1975.

Dit is de grootste chilipeper ter wereld. De pepers van dit ras worden normaliter 20 tot 25 cm lang, terwijl uitschieters tot 30 à 35 cm ook tot de mogelijkheden behoren. De vruchten hebben een diameter van ongeveer 4½ à 5 cm en hebben een voor een peper vrij dikke vruchtwand (wel dunner dan van een blokpaprika).

'Big Jim' is zowel in het groene als het rode stadium te gebruiken en smaakt iets zoeter wanneer ze rood zijn verkleurd. De doorkleuring naar rood vind wat onregelmatig plaats, waardoor de vruchten in het rode stadium wat groenere vlekken kunnen vertonen. Gewoonlijk wordt 'Big Jim' echter in het groene stadium gebruikt.

De scherpte van de pepers schijnt per plant te kunnen verschillen, doch is in alle gevallen relatief mild met een heetheid op de bekende Scoville-schaal van 500 à 3.000 Scoville-units. Toen wij de 'Numex Big Jim' in 2017 in onze hobbykas uittestten, bleek alleen rondom de zaadlijsten een klein beetje capsaïcine aanwezig te zijn en was na het wegnemen van deze zaadlijsten de heetheid niet tot nauwelijks waarneembaar en leken ze meer op een zoete puntpaprika.

Deze peper is ideaal om te vullen. 'Big Jim' is een favoriet in de keuken voor het maken van ‘chiles rellenos’ (gevulde en gefrituurde pepers). Kan ook vers worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Het velletje wordt meestal verwijderd door de peper kort te branden.

De planten zijn tamelijk groeikrachtig en productief.

pepers 'Numex Big Jim'   pepers 'Numex Big Jim'   pepers 'Numex Big Jim'    
Pimientos de Padrón - zoete-milde peper met heetheid 0 SCU

De allround peper 'Pimientos de Padron' is -zoals de naam al aangeeft- oorspronkelijk afkomstig uit het dorp Padrón in Galicië (noordwesten van Spanje). De pepers zouden daar zijn gekomen doordat paters ze in de 16de eeuw hebben meegenomen uit de Spaanse koloniën in Zuid Amerika. Aanvankelijk werden ze alleen in de tuinen van het klooster gekweekt, maar later ook door de boeren in de omgeving. Ze worden in de omgeving van Padrón nog steeds veel geteeld, maar inmiddels natuurlijk ook in andere delen van Spanje. Half oktober wordt er in Padrón nog steeds een festival gehouden voor dit pepertje.

Deze milde peper met het typische eigen aroma is in Spanje (inclusief de Canarische eilanden) heel bekend als tapas en het is dan ook heel merkwaardig dat dit product in Nederland en België nog nauwelijks in de winkelschappen ligt. Indien u deze wilt eten dan zult u ze dus zelf moeten zaaien en opkweken. Jonge pas gezaaide en verspeende planten hebben extra veel warmte nodig (een kenmerk dat bij meer pepervariëteiten voor komt).

De pepers zijn wat onregelmatig gevormd en groeien aan productieve groeikrachtige planten. Ze worden uitsluitend in het jonge nog onvolgroeide stadium geoogst, als ze slechts 4 tot 5 cm groot zijn. Ze zijn dan niet heet, al wordt beweerd dat er af en toe een hete tussen zou kunnen zitten, vandaar de bijnaam "Russische Roulette peper". Er wordt ook beweerd dat de heetheid wordt beïnvloed door de teeltwijze en de temperatuur. Ook zouden ze heter worden indien de pepers langer aan de plant blijven hangen; ze kleuren dan uiteindelijk rood en bereiken hun uiteindelijke formaat van 10 x 4 cm (hetgeen voor een peper best groot is).

Onze selectie wordt aangeprezen als milde variant, mits geoogst in het formaat 4 tot 5 cm. Het is noodzakelijk de pepertjes zeer regelmatig door te plukken, teneinde te voorkomen dat ze te groot worden. Nadat ze het volledig volgroeide stadium hebben bereikt, verkleuren de pepers rood (zie onderstaande foto). Het dunwandige vruchtvlees heeft dan wel een bepaalde mate van heetheid.

De pepertjes kunnen rauw gegeten worden, maar zijn het bekendst van de Spaanse tapas waarbij ze even worden opgebakken in hete olijfolie en met wat zout worden geserveerd. Dit navolgende eenvoudige recept is zoals 'Pimientos de Padrón' in Spanje in de regel bereid worden:

 • verhit de olijfolie in de pan;
 • voeg de 'Pimientos de Padrón' toe en bak ze een minuut of vijf (of wat langer) op middelhoog vuur onder voortdurend omscheppen;
 • Tijdens het bakken krijgen de pepers blaren rondom; als de pepers rondom blaren hebben en beginnen te verschrompelen dan zijn ze gaar;
 • Doe de pepertjes op een bord en sprenkel er wat tussen de vingers fijngewreven zeezoutschilfers over;
 • Kan warm of koud worden geserveerd;
 • Je eet ze compleet op; alleen het steeltje mag je laten liggen.

Andere variaties:

 • frituren in plaats van bakken;
 • bakken in combinatie met Serranoham;
 • vullen met bijvoorbeeld Manchego of andere kaassoorten, tonijn of Spaanse worst;
 • gebruik in marinade voor vlees;
 • verwerkt in een tomatensaus;
 • meebakken in bami, nasi of Indiase curry's;
 • gebruik op pizza's;
 • fijn snijden en een lekkere salsadip van maken.
uitgegroeide pepers van 'Pimientos de Padrón'            
Ring of Fire - hete peper met heetheid 50.000 tot 85.000 SCU

Afkomstig uit de USA.

Een cayenne-peper van het type "Spaanse peper".

De langwerpige vruchten hebben een normale lengte (circa 10 cm) en worden circa 1 cm dik. Ze kleuren van groen naar rood. De vruchten zijn dunwandig en daardoor ook geschikt om te drogen. In gedroogde toestand kunnen ze ook worden vermalen tot cayenne-poeder.

De vruchten zijn zowel in het groene als in het rode stadium te gebruiken en in beide gevallen heet van smaak. In het rode stadium zijn ze nog iets heter dan in het groene stadium en bereiken dan op de bekende Scoville-schaal een score van 50.000 à 85.000 Scoville-units. Dit is behoorlijk heet (al valt dit nog in het niet bij sommige extreme pepers die op de markt zijn).

De groeikrachtige struikvormige planten zijn productief en dragen al vroeg kunnen het ook buiten op een zonnige plek goed doen en gedijen ook in een ruime pot op een zonnig balkon of (dak)terras.

pepers 'Ring of Fire'   pepers 'Ring of Fire'        
Sladki Ferdi - zoete peper met heetheid 0 SCU

Staat vanwege de zoete vruchten hierboven beschreven tussen de paprikarassen. Zie aldaar.

Sweet Pickle - zoete peper met heetheid 0 SCU

Staat vanwege de zoete vruchten hierboven beschreven tussen de paprikarassen. Zie aldaar.

Trottolino amoroso - hete peper met heetheid 10.000 tot 20.000 SCU

Een Italiaanse variëteit, vooral geteeld in de vallei van de Èsaro, in de provincie Cosenza in Calabrië.

Ze danken de naam aan de kegelpuntige vorm van de vrucht. Ook bekend als 'Naso di cane' of met de Engelse naam 'Dog nose', in Italië hernoemd met de naam 'Trottolino amoroso', als eerbetoon aan het gekwelde refrein van het lied Vattene Amore van Mietta en Amedeo Minghi, gepresenteerd op het Festival van San Remo 1990.

De vrij compacte vertakte planten groeien rechtop, met de pepers met de punt naar boven gericht. De conische pepers zijn 5 à 7 cm lang en verkleuren van groen naar rood. Tijdens de rijping worden de pepers zwaarder, waarbij de punt zich naar beneden kan keren.

De pepers zijn mild-heet: de score op de bekende Scoville-schaal is 10.000 tot 20.000.

De pepers worden traditioneel gedroogd en gebruikt om bijvoorbeeld worsten op smaak te brengen, maar kunnen door het dikke vruchtvlees ook vers worden gebruikt, bijvoorbeeld voor pittige gerechten, in salade's of voor het opvullen van de vruchtjes.

De productieve planten hebben donkergroene leerachtige bladeren en bereiken een hoogte tot circa 70 cm en kunnen ook goed in een pot worden gekweekt.

Zaden van 'Trottolino amoroso' zijn wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras is nog niet getest. Dit zal waarschijnlijk in 2019 gaan plaatsvinden. Aan de hand van de resultaten zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook dergelijke bijzondere paprika's in uw eigen tuin of hobbykas telen ?

Wij verkopen zaden van enkele van de hier omschreven rassen, zodat u daarmee zelf uw plantmateriaal kunt opkweken. Kijk onder PLANTMATERIAAL & ZADEN BESTELLEN.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook dergelijke pepers in uw eigen tuin of hobbykas telen ?

Wij verkopen zaden van enkele van de hier omschreven rassen, zodat u daarmee zelf uw plantmateriaal kunt opkweken. Kijk onder PLANTMATERIAAL & ZADEN BESTELLEN.