© FruitLent

EXCLUSIEVE VRUCHTENTUIN OP DE RAND VAN DE STAD

   >> HOME      >> FRUITGEWASSEN
   
       
  NECTAPLUM ® (interspecifieke perzik)   © FruitLent
 

 

 

   
 

Naamgeving en herkomst

De naam Nectaplum ® is een geregistreerde merknaam voor een fruitsoort die pas rond 2002 werd geïntroduceerd door het veredelingsbedrijf Zaiger's Genetics in Modesto (Californië).

De Nectaplum ® is geen zelfstandige botanische soort, maar een complexe soortkruising tussen perziken / nectarines (Prunus persica) en Japanse pruim (Prunus salicina). De soortkruising is door Zaiger's Genetics via natuurlijke weg tot stand gebracht; er zijn derhalve geen moderne technieken voor genetische modificatie toegepast. De naam Nectaplum ® is een samentrekking van de Engelse namen voor nectarine en pruim (plum).

Bij de Nectaplum ® is meer dan 50% van het erfelijke materiaal afkomstig van nectarine en/of perzik. Een minderheidsaandeel van het erfelijke materiaal is afkomstig van Japanse pruim. De Nectaplum ® zou dus ook wel kunnen worden aangeduid met de term "interspecifieke nectarine" of "interspecifieke perzik" (aangezien er botanisch geen verschil bestaat tussen perziken en nectarines). De term interspecifiek wil zeggen dat de plant tussen twee species, ofwel botanische soorten, in staat.

Voor zover wij weten, heeft de Nectaplum ® nog geen zelfstandige wetenschappelijke naam. Vooralsnog zullen we het dus moeten doen met een wetenschappelijke weergave van de stamboom, bijvoorbeeld: [(Prunus persica var. nucipersica × (Prunus persica var. nucipersica × Prunus persica)) × (Prunus persica var. nucipersica × (Prunus salicina × Prunus persica))].

Naast de Nectaplum ® bestaan er nog andere soortkruisingen die zijn ontwikkeld door Zaiger Genetics. Voorbeelden daarvan zijn de Pluot ® en de Aprium ®.

 

   
       
 

Kenmerken en teelt

Vergelijkbaar met perzik; zie derhalve de pagina voor perzik.

 

   
       
 

Commerciële aspecten

Er is tot op dit moment slechts één Nectaplum ® ras geïntroduceerd door Zaiger Genetics. Dit ras is met name voor de particuliere markt van hobby-tuinders bedoeld.

Mochten er in de toekomst meer Nectaplum ® rassen worden geïntroduceerd, dan hebben deze in beginsel dezelfde commerciële potenties als de overige interspecifieke soorten (zoals Pluots ® en Apriums ®).

 

   
       
 

Omschrijving collectie FruitLent

In FruitLent is één Nectaplum ® boom aanwezig, welke samen met andere fruitbomen is uitgeplant op een plantafstand van 5,00 x 3,70 meter. De boom is voorzien van druppelbevloeiing met een capaciteit van 4 liter per uur.

Spicezee - roodbladig

Wordt ook wel geschreven als 'Spice Zee'.

Het ras 'Spicezee' is ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger's Genetics in Modesto (Californië). Het ras werd in 1996 geselecteerd en omstreeks 2002 geïntroduceerd via Dave Wilson Nursery in Californië, die in de Verenigde Staten de rassen van Zaiger's Genetics vermeerdert.

'Spicezee' is ontstaan uit een kruising tussen een nectarine met kwekersnummer '10LA512' met een interspecifieke boom met kwekersnummer '41GF72'.

De nectarine met nummer '10LA512' betrof een kruising tussen een zaailing van de nectarine 'May Grand' met een zaailing die afkomstig was van de kruising tussen nectarine 'Early Sungrand' met perzik 'Royal Gold'.

De interspecifieke boom met kwekersnummer '41GF72' betrof een selectie uit een zaailingenbestand, ontstaan door de open bestuiving van een kruising tussen een nectarine met een zaailing, welke zaailing afkomstig was uit een kruising van de Japanse pruim 'Red Beaut' met een perzik.

De afstamming van de 'Spicezee' ziet er in eerste aanleg nogal complex uit. Indien echter de gehele stamboom wordt uitgeschreven blijkt dat het erfelijke materiaal van 'Spicezee' voor 62,5% bestaat uit nectarine, voor 25% uit perzik en de resterende 12,5% uit Japanse pruim.
Aangezien er in botanisch opzicht geen verschil bestaat tussen perzik en nectarine, zouden we ook kunnen stellen dat 'Spicezee' voor 87,5% bestaat uit perzik en 12,5% uit Japanse pruim.

De boom van 'Spicezee' heeft een krachtige groei met opgerichte groeiwijze. De bomen dragen lange lancetvormige bladeren (als een perzik) welke bladeren rood van kleur zijn. De rode kleur van de bladeren is een kenmerk dat ook bij sommige andere perzikrassen voor komt en dus niet specifiek samenhangt met het feit dat 'Spicezee' een Nectaplum ® is. De fraaie rode kleur van de bladeren vervaagt vanaf de nazomer langzamerhand, waardoor de bladeren tegen het einde van het seizoen meer donkergroen van kleur zijn geworden. Door de rode bladkleur hebben de bomen van 'Spicezee' een hoge sierwaarde en kan het ras daardoor ook worden gezien als een sierboom met eetbare vruchten. Door Zaiger Genetics en Dave Wilson Nursery wordt het ras dan ook met name voor de particuliere markt aanbevolen en is deze bij diverse hobbytuinders zeer goed ontvangen. Helaas kan 'Spicezee' (net als perziken) worden aangetast door de krulziekte.

Behalve de rode bladkleur, blijken de bomen in het voorjaar te bloeien met uitzonderlijk grote roze bloesems (meer dan 5 cm doorsnede !) die daardoor zeer fraai zijn en eveneens een uitzonderlijk hoge sierwaarde hebben. De bloesems bloeien vroeg (gelijk met abrikozen) en zijn zelfbestuivend. Aangezien de boom behoorlijk vruchtbaar is, kan uitdunnen van de vruchten noodzakelijk zijn.

De vruchten zijn vrij klein tot middelgroot, 5½ à 7 cm in doorsnede, met een gemiddeld vruchtgewicht iets onder de 200 gram. Ze hebben een gladde vruchthuid (als een nectarine). Net als de rode bladeren, start de vruchthuid vroeg in het seizoen met een donkerrode kleur. De vruchthuid kleurt roze zodra de vruchten rijp worden, waarbij de vruchten aan de zonzijde wel zijn voorzien van een rode blos. De vruchthuid kan wat gevoelig zijn voor verruwing, waardoor er op de vruchthuid soms verkurkte plekken aanwezig kunnen zijn.
Het stevige vruchtvlees is wit van kleur met een los liggende steen, waarbij het vruchtvlees rondom de steen wat rood is verkleurd. Het vruchtvlees heeft een uitstekende zoete smaak, waarbij smaakkenmerken van zowel perzik / nectarine als van Japanse pruim aanwezig zijn. Het exacte rijpingstijdstip in Nederland is nog niet bekend, waarschijnlijk omstreeks de tweede helft van augustus.

In FruitLent is op 6 november 2016 een boom van 'Spicezee' geplant, geënt op onderstam 'Krymsk® 86'. De boom heeft nog geen vruchten gedragen. De bovenstaande beschrijving zal zo nodig worden aangepast zodra onze boom in productie komt. Ook zullen in de loop der tijd meer foto's worden geplaatst.

bloesem van Nectaplum ® 'Spicezee'   bloesem van Nectaplum ® 'Spicezee'      
bladeren van Nectaplum ® 'Spicezee'   bloesem van Nectaplum ® 'Spicezee'   bloesems van Nectaplum ® 'Spicezee'