© FruitLent

EXCLUSIEVE VRUCHTENTUIN OP DE RAND VAN DE STAD

   >> HOME      >>VRUCHTGROENTEN
   
       
  KOMKOMMERS   © FruitLent
 

 

 

   
 

Naamgeving en herkomst

De komkommer behoort -evenals de augurk- tot de botanische soort Cucumis sativus. Komkommers en augurken zijn in botanisch opzicht derhalve volledig identiek. Ze verschillen alleen in uiterlijk en in gebruiksmogelijkheden. De soort Cucumis sativus is waarschijnlijk afkomstig uit het noorden van India.

De cultuurvorm, die waarschijnlijk is ontstaan uit de wildvorm Cucumis sativus spp. agrestis, was in India al zo'n 3.000 jaar geleden bekend en was ook in Egypte en andere landen rondom de Middenlandse zee verspreid. De Romeinen brachten het gewas naar Frankrijk, vanwaar het zich verder over Europa verspreidde.

Cucumis sativus is genetisch diploid (2n = 2x = 14).

 

   
       
 

Kenmerken en teelt

Komkommers zijn warmteminnende planten die daardoor het beste onder glas kunnen worden geteeld. Sommige rassen kunnen ook buiten op een beschutte plaats worden geteeld. Komkommers worden in de kas het liefst vertikaal langs een touw geleid. De planten vragen dan de minste ruimte en geven de mooiste vruchten. Onder platglas en buiten op zonnige plaatsen ben je aangewezen op liggende teelt.

De plant is een éénjarige klimplant met hechtranken. De plant heeft grote bladeren, die over de vruchten heen groeien. De planten zijn sterk remonterend, hetgeen wil zeggend dat bij het jong wegplukken van de vruchten steeds nieuwe bloemen en vruchten worden gevormd. Bij niet wegplukken gebeurt dat overigens niet.

Van origine hebben komkommerplanten mannelijke en vrouwelijke bloemen aan één plant, waarbij de vruchten pas gevormd worden na bestuiving. Deze vruchten bevatten vervolgens zaden. De moderne rassen hebben alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bestuiving of bevruchting een vrucht uit groeit; zogenaamde parthenocarpe vruchtzetting. Deze vruchten hebben dan dus geen zaden, maar er zijn nog wel rudimentaire zaden aan de zaadlijsten te zien. Het is niet wenselijk om oude en nieuwe rassen in de nabijheid van elkaar te telen, omdat de moderne vrouwelijke rassen dan nog wel door de mannelijke bloemen van de oude rassen kunnen worden bestoven en er dan toch ongewenste zaden in de vruchten worden gevormd. Dit geldt dus ook indien er mannelijk bloeiende augurken in de buurt staan van moderne komkommers.

De hedendaagse komkomkomerrassen hebben gladde groene vruchten, welke in lengte kunnen variëren van snackkomkommer tot mini-komkommer tot gewone komkommer. Dat de vruchten van de komkommer glad en groen zijn is niet geheel vanzelfsprekend. Er bestonden vroeger ook veel gestekelde komkommerrassen en komkommerrassen met witte of gele vruchten. In de commerciële Nederlandse teelt zijn dergelijke rassen inmiddels verdwenen, doch bij hobbyisten of in het buitenland kan men deze nog wel aantreffen.

De planten van oude komkommerrassen kunnen ook een bitterstof bevatten die op de vruchten kan worden overgedragen. Bij moderne rassen is deze eigenschap er door gerichte veredeling volledig uitgekruist, zodat de hedendaagse rassen volledig bittervrij zijn. De eigenschap komt nog wel voor in oude rassen waarvan zaden verkocht worden aan particulieren, of in oude rassen die elders in Europa buiten worden geteeld.

Van de schimmelziektes die de komkommer kunnen aantasten is echte meeldauw (Sphaerotheca fusca ofwel Sphaerotheca fuliginea) wel de belangrijkste. Er zijn inmiddels moderne rassen beschikbaar die een hoge resistentie tegen echte meeldauw bezitten.

 

 

 

 

 

 

 

vrouwelijke bloem komkommer

       
 

Omschrijving collectie FruitLent

In de hobbykas van FruitLent wordt elk jaar één komkommerplant voor eigen gebruik geplant. Er wordt steeds gekozen voor een modern F1-hybride ras die volledig vrouwelijk bloeit, bittervrij is en ziekteresistenties heeft. Er is ervaring opgedaan met de navolgende rassen (deze zijn dus niet allemaal elk jaar in FruitLent aanwezig):

Bali (F1-hybride) - gewone komkommer

Dit F1-hybride komkommerras is ontwikkeld door Bakker Brothers: een Nederlandse familie die een veredelingsbedrijf bezit met vestigingen in Nederland, de Verenigde Staten en Tanzania. Het ras is bedoeld voor de teelt onder glas.

'Bali' heeft een hoge resistentie tegen vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum) en een gedeeltelijke resistentie tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea), valse meeldauw (Pseudoperonospora cubensis) en komkommermozaïek virus (CMV).

Zoals alle moderne rassen, is het ras uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij.

Het ras geeft lange tot zeer lange aantrekkelijke donkergroene vruchten (32-40 cm), glad, licht geribbeld en zonder nek.

komkommer 'Bali'            
Fitness (F1-hybride) - gewone komkommer

Dit F1-hybride komkommerras wordt ook wel onder de merknaam 'Kiruna' ® aangeboden. Het ras wordt ten behoeve van hobbytuinders door diverse zaadhandels verkocht. Het ras is bedoeld voor de teelt onder glas.

'Fitness' geeft gladde donkergroene vruchten van circa 35 à 45 cm lang. Zoals alle moderne rassen, is het ras uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij.

De krachtig groeiende planten van 'Fitness' zou tevens zijn voorzien van een gedeeltelijke resistentie tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea).

komkommer 'Fitness'   komkommer 'Fitness'   komkommer 'Fitness'    
Flamingo (F1-hybride) - gewone komkommer

Dit F1-hybride komkommerras is van origine ontwikkeld door zaadbedrijf Leen de Mos in s'-Gravenzande (Zuid-Holland). Het bedrijf is jaren geleden overgenomen door Nunhems Zaden uit Nunhem, Limburg. Deze laatste had bij de overname met name belangstelling voor het veredelingsprogramma van Leen de Mos in het gewas kropsla, doch bij de overname kwam de 'Flamingo'-komkommer dus ook in handen van Nunhems Zaden. Zij hebben het ras opgenomen in het eigen assortiment komkommerrassen.
Het ras wordt in Nederland voor particulieren verkocht door Van Hemert & Co. en in Duitsland door Sperli. Het ras is bedoeld voor de teelt onder glas.

'Flamingo' was jaren geleden één van de eerste rassen voor de professionele tuinbouw met een gedeeltelijke resistentie tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea). Daarnaast heeft het ras een hoge resistentie tegen vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum) en bladvuur (Corynespora cassiicola). Zoals alle moderne rassen, is het ras uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij.

Het ras geeft gladde donkergroene vruchten die in het begin (aan de stam) tamelijk lang en vervolgens (aan de ranken) wat langer zijn. De vruchten zijn licht geribbeld en zonder nek. De houdbaarheid van de vruchten is iets korter dan bij de hedendaagse professionele rassen.

komkommer 'Flamingo'            
Green Fingers (F1-hybride) - snack-komkommer

Dit F1-hybride komkommerras wordt door diverse Engelse zaadfirma's verkocht.

'Green Fingers' heeft een gedeeltelijke resistentie tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea) en is volledig bittervrij. De planten hebben echter niet uitsluitend vrouwelijke bloemen, zoals de hedendaagse moderne rassen. De mannelijke bloemen die ook gevormd worden moeten blijven zitten voor de bestuiving van de vrouwelijke bloemen.

Vanwege de aanwezigheid van mannelijke bloemen, is het niet aan te bevelen om 'Green Fingers' samen met volledig vrouwelijke rassen te telen. 'Green Fingers' kan in de kas en eventueel ook buiten op beschutte plaatsen worden geteeld.

'Green Fingers' is een ras dat groene vruchten geeft met een gladde dunne schil en een lengte van 8 tot 15 cm. De vruchten kunnen het beste regelmatig worden doorgeplukt op een lengte van maximaal 10 cm. Het is dan een heerlijke kleine baby-komkommer of snack-komkommer, geschikt als tussendoortje, of voor in de lunchbox.

mannelijke bloem van snack-komkommer 'Green Fingers'   snack-komkommer 'Green Fingers'        
Katrina (F1-hybride) - mini-komkommer

Dit F1-hybride komkommerras is ontwikkeld door Enza Zaden (Enkhuizen) en wordt door hen tevens op de markt gebracht onder het label Vitalis Organic Seeds. Zaden van 'Katrina' worden in binnen- en buitenland tevens via verschillende particuliere zaadhandels verkocht.

'Katrina' heeft een hoge resistentie tegen vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum) en een gedeeltelijke resistentie tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea), komkommermozaïek virus (CMV), Cucumber green mottle mosaic virus (CGMMV) en Cucumber vein yellowing virus (CVYV).

Open gewas, waarbij meer dan één vrucht per bladoksel kan worden gezet (2 à 3). De eerste vruchten kunnen vroeg tot middentijds worden geoogst.Zoals alle moderne rassen, is het ras uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij. Geeft zoete knapperige uniforme mini-komkommers, glanzend, groen van kleur, licht geribbeld, met een lengte van 15-17 cm en een vruchtgewicht van 110-130 gram. Goede houdbaarheid na de oogst.

'Katrina' is nog niet in FruitLent getest. Zodra dit ras is getest (waarschijnlijk in 2020), zal de bovenstaande beschrijving zonodig worden aangepast en zullen ook eigen foto's worden geplaatst.

       
Magnum (F1-hybride) - mini-komkommer

Dit F1-hybride komkommerras is ontwikkeld door Nunhems Zaden, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Nunhem, Limburg. Zaden van dit ras worden in Nederland via Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems) op de particuliere markt verkocht en is de opvolger van 'Melita'.

'Magnum' heeft een gedeeltelijke resistentie tegen het komkommermozaïek virus (CMV) en echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea). Zoals alle moderne rassen, is het ras uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij.

'Magnum' is een opvallend smakelijke mini-komkommer die gladde groene vruchten geeft met een normale dikte, doch iets meer dan de halve lengte (circa 18-22 cm). Daarmee zijn deze komkommers met name zeer geschikt voor kleinere gezinnen, waarvoor een grote komkommer in één keer te veel is.

komkommer 'Magum'        
Melita (F1-hybride) - mini-komkommer

Dit F1-hybride komkommerras is ontwikkeld door Nunhems Zaden, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Nunhem, Limburg. Zaden van dit ras worden in Nederland via Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems) op de particuliere markt verkocht. Het ras is bedoeld voor de teelt onder glas.

'Melita' heeft een gedeeltelijke resistentie tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea) en een hoge resistentie tegen vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum). Zoals alle moderne rassen, is het ras uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij.

'Melita' is een smakelijke mini-komkommer die gladde groene vruchten geeft met een normale dikte, doch slechts ongeveer de halve lengte (circa 15-17 cm). Daarmee zijn deze komkommers met name zeer geschikt voor kleinere gezinnen, waarvoor een grote komkommer in één keer te veel is.

mini-komkommer 'Melita'   mini-komkommer 'Melita'   mini-komkommer 'Melita'    
Picolino (F1-hybride) - mini-komkommer

Dit F1-hybride komkommerras is ontwikkeld door Enza Zaden (Enkhuizen) en wordt door hen tevens op de markt gebracht onder het label Vitalis Organic Seeds. Zaden van 'Picolino' worden in binnen- en buitenland tevens via verschillende particuliere zaadhandels verkocht.

'Picolino' heeft een hoge resistentie tegen vruchtvuur (Cladosporium cucumerinum) en Corynespora cassiicola en heeft een gedeeltelijke resistentie tegen echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea), komkommermozaïek virus (CMV) en Cucumber vein yellowing virus (CVYV).

'Picolino' is een smakelijke mini-komkommer die fraaie uniforme gladde groene vruchten geeft met een normale dikte, doch slechts ongeveer de halve lengte (circa 14-15 cm). Daarmee zijn deze komkommers met name zeer geschikt voor kleinere gezinnen, waarvoor een grote komkommer in één keer te veel is.

De planten hebben een middelsterke groeikracht met een enigszins compacte groeiwijze. Zoals alle moderne rassen, is 'Picolino' uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij. In één bladoksel kunnen zich meer vrouwelijke bloemen vormen. De latere vrouwelijke bloemen in een bladoksel geven gewoonlijk wat kortere vruchten (zie foto rechtsonder).

Het ras kan onder glas en onder tunnels worden gekweekt. Ook op zonnige beschutte plaatsen buiten zal dit ras kunnen gedijen.

mini-komkommer 'Picolino'   mini-komkommer 'Picolino'   mini-komkommer 'Picolino'    
mini-komkommer 'Picolino'   mini-komkommer 'Picolino'   mini-komkommer 'Picolino'  
mini-komkommer 'Picolino'   mini-komkommer 'Picolino'   mini-komkommer 'Picolino'    
Salamanda (F1-hybride) - snack-komkommer

Dit F1-hybride komkommerras wordt in Duitsland op de markt gebracht onder het label Kiepenkerl (Firma Bruno Nebelung). Ook te koop via enkele andere zaadhandels.

'Salamanda' heeft resistenties tegen komkommermozaïek virus (CMV), echte meeldauw (Sphaerotheca fusca of Sphaerotheca fuliginea) en valse meeldauw (Pseudoperonospora cubensis).

Zoals alle moderne rassen, is 'Salamanda' uiteraard volledig vrouwelijk en bittervrij.

Dit ras geeft kleine middelgroene vruchten met een gladde glanzende schil en een lengte van 9 tot 13 cm. In één bladoksel vormen zich verschillende vrouwelijke bloemen. Het is van belang dat de vruchten regelmatig worden doorgeplukt op een lengte van maximaal 10 cm, waarna andere vruchten in dezelfde bladoksel kunnen uitgroeien. Tijdig geplukt is dit een heerlijke baby-komkommer of snack-komkommer, geschikt als tussendoortje, in de lunchbox of in plakjes op brood. In dit stadium geplukt, is het vruchtvlees wat compacter en minder sappig dan grote komkommers.

Het ras kan onder glas, onder tunnels en ook op zonnige beschutte plaatsen buiten worden gekweekt.

snack-komkommer 'Salamanda'   snack-komkommer 'Salamanda'