© FruitLent

EXCLUSIEVE VRUCHTENTUIN OP DE RAND VAN DE STAD

   >> HOME      >>VRUCHTGROENTEN
   
       
  AUBERGINES   © FruitLent
 

 

 

   
 

Naamgeving en herkomst

De aubergine wordt ook wel eierplant of eiervrucht genoemd, naar de Engelse naam egg-plant. De meest gangbare aubergine zoals we deze in Nederland kennen wordt tot de soort Solanum melongena gerekend. Alle commerciële rassen behoren tot deze soort. Deze soort is genetisch diploid (2n =2x = 24) en behoort tot de nachtschadefamilie (Solanacea).

Er zijn echter tevens enkele andere Solanum-soorten die planten en/of vruchten geven die op aubergines lijken en om die reden door zaadhandels soms onder de naam aubergine aan particulieren worden verkocht. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om soorten als Solanum aethiopicum, Solanum integrifolium en Solanum macrocarpum.

De aubergine van de soort Solanum melongena is afkomstig uit tropisch Azië. De oudste gegevens komen uit China en dateren van de 5-de eeuw voor Christus. De verspreiding heeft waarschijnlijk plaatsgevonden via Afrika. Het ontbreken van Griekse en Romeinse bronnen duidt er waarschijnlijk op dat de verspreiding naar Europa pas na de Romeinse tijd door de Arabieren heeft plaatsgevonden.

Het woord aubergine komt van origine uit het Sanskriet, een klassieke taal van India. In het Sanskriet heet de aubergine "vatinganah", hetgeen zoiets als "scheet, ga weg!" zou betekenen. Van aubergine werd namelijk verondersteld dat het eten ervan zou bijdragen aan winderigheid. Vanuit het Sanskriet werd de naam in het Perzisch omgezet in ''bâdinjân'' en van daaruit in het Arabisch in ''al-bãdhinjãn''. Toen de Arabisch sprekende Moren Spanje veroverden brachten ze de aubergineplant mee. De Spanjaarden dachten dat het Arabische voorvoegsel "al" deel uit maakte van de naam en noemden de plant "alberginia". De Fransen noemden de plant vervolgens "aubergine".

De Engelse naam egg-plant (waar de Nederlandse namen eierplant en eiervrucht van afgeleid zijn), is gebaseerd op de variëteit die witte eivormige vruchten draagt. Gemakshalve wordt de term egg-plant nu echter ook gebruikt voor de andere variëteien van de aubergine, waaronder begrepen de meest gebruikelijke vorm met langwerpige paarse vruchten.

 

   
       
 

Kenmerken en teelt

De aubergine is een warmteminnende éénjarige plant die er daarom de voorkeur aan geeft om onder glas te groeien. Aubergines hebben echter een heel nadige eigenschap: alle vormen van ongedierte (zoals bladluizen, trips, kaswittevlieg en spint) gedijen er buitengewoon goed op. Onder glas vermeerdert het ongedierte zich meestal zodanig snel op aubergineplanten, dat het voor hobbytuinders moeilijk is om dit onder controle te houden. Aangezien dit probleem buiten aanzienlijk minder groot is, kan het advies worden gegeven om aubergines buiten op een warme en beschutte plaats aan te planten, mits bij de rassenkeuze rekening wordt gehouden met de relatieve geschiktheid voor buitenteelt.

De planten zijn éénjarig en laten qua groei- en bloeiwijze duidelijk zien dat het om een Solanum-soort gaat. Van origine zijn aubergineplanten licht gestekeld. Door veredeling zijn de planten van de meeste moderne rassen inmiddels echter weinig tot niet gestekeld.

De auberginevruchten zoals we die in Nederland gewoonlijk in de winkel aantreffen hebben een langwerpige vorm en een glanzende donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. De smaak van het vruchtvlees is heel neutraal. Dat heeft als voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met stevige smaakmakers als knoflook, of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum.

Er zijn ook aubergines met andere vruchtkleuren, zoals: volledig wit, groen, lila, paars-wit gestreept of lila-wit gestreept. Ook is er variatie in de vorm aanwezig: peervormig, eivorming, half-langwerpig, langwerpig, zeer langwerpig en (bijna) rond.

Het optimale oogsttijdstip is moeilijk vast te stellen. Oogstrijpe vruchten van paarse rassen zijn iets dof en donkerpaars van kleur; het vruchtvlees moet nog enigszins veerkrachtig zijn. Licht gekleurde zachte vruchten zijn te rijp.

 

 

 

aan de bloemem van aubergineplanten is goed zichtbaar dat het om een Solanum-soort gaat

niet alle aubergines zijn paars van kleur, zoals hier de vruchten van het ras 'Cloud Nine' bewijzen

kleine gestreepte vruchten van 'Fairy Tale'

       
 

Omschrijving collectie FruitLent

In FruitLent worden voor de aardigheid soms één of enkele aubergineplanten aangeplant. Om de hierboven vermelde reden worden ze niet in de hobbykas geplant, doch buiten. Ze worden dan bijvoorbeeld in grote potten geplant, waardoor de fraaie planten eventueel een plek kunnen krijgen in de siertuin.

Er is ervaring opgedaan met de navolgende rassen (deze zijn dus niet allemaal elk jaar in FruitLent aanwezig):

Amethyst (F1-hybride)

Dit is een F1-hybride ras met lichtpaarse vruchten: zoals de naam van het ras al doet vermoeden, is de kleur van de vruchten meer amethyst.

De ovale vruchten hebben stevig vrichtvlees en zijn wat kleiner van formaat (80-100 gram). Ze hebben een gemiddelde lengte-breedte verhouding van ongeveer 1,6.

De compact groeiende planten zijn vrijwel ongestekeld worden zo'n 50 cm hoog en zijn daardoor ook goed geschikt om in potten of het balkon of terras op te kweken.

vrucht van aubergine 'Amethyst'   vruchten van aubergine 'Amethyst'   vruchten van aubergine 'Amethyst'    
Black Beauty

Dit ras schijnt al ongeveer 100 jaar oud te zijn en heeft zijn oorsprong mogelijk in Italië. In ieder geval is dit ras in de Mediterrane keuken een bekende verschijning.

De planten geven grote donkerpaarse vruchten met een wat kortere / brede vorm, namelijk ongeveer 15 cm lang en zo'n 10 cm breed. De vruchten hebben derhalve een lengte-breedte verhouding van ongeveer 1,5.

De planten van 'Black Beauty' geven pas laat in het seizoen de eerste vruchten, waardoor dit ras minder geschikt is voor buitenteelt.

Bride (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Known-You Seed Co. LTD. in Taiwan.

Het is een ras van het Aziatische type, derhalve met zeer langwerpige vruchten: circa 20 x 3,5 cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding bedraagt ongeveer 5,8 (veel vruchten van 'Bride' zitten qua lengte-breedte verhouding echter boven de 6,0). De vruchten zijn wit tot roze-wit gestreept van kleur en zijn daarmee een heel bijzondere verschijning !

De planten van 'Bride' zijn vrijwel ongestekeld, groeien tamelijk compact en hebben bladeren en stengels met weinig paarse verkleuring. Volgens de ervaringen in FruitLent lijken de planten van 'Bride' ten opzichte van andere rassen wat vatbaarder voor verwelkingsziekte (Verticillium).

De planten van 'Bride' geven al tamelijk vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor dit ras ook redelijk goed geschikt is voor buitenteelt.

langwerpige vruchten van aubergine 'Bride'   langwerpige vruchten van aubergine 'Bride'        
Calliope (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras wordt door de bekende Engelse zaadfirma Thompson & Morgan voor particuliere tuinders verkocht.

Geeft ovale vruchten met een prachtig uiterlijk, namelijk paars met witte streepjes. De vruchten zijn wat kleiner van formaat: (8 à 12) x (5 à 7) cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 1,7.

De planten zijn vrijwel ongestekeld en hebben geen paarse verkleuring van stengels en bladnerven. Volgens de ervaringen in FruitLent lijken de planten van 'Calliope' ten opzichte van andere rassen wat vatbaarder voor verwelkingsziekte (Verticillium).

De productieve planten van 'Calliope' geven al tamelijk vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor dit ras ook redelijk goed geschikt is voor buitenteelt.

gestreepte vruchten van aubergine 'Calliope'   gestreepte vruchten van aubergine 'Calliope'        
gestreepte vruchten van aubergine 'Calliope'   gestreepte vruchten van aubergine 'Calliope'        
Clara (F1-hybride)

F1-hybride ras.

'Clara' geeft ovale vruchten die door hun spierwitte kleur een bijzondere verschijning zijn ten opzichte van het gebruikelijke donkerpaars. De vruchten hebben een groene kelk en hebben een gemiddelde lengte-breedte verhouding van ongeveer 1,5.

De vruchten zijn middelgroot van formaat, met een lengte van 12½ tot 15 cm en een breedte tot zo'n 10 cm. Ze kunnen soms aan het oppervlak enigszins geribd zijn. De vruchten hebben een goede smaak en worden niet bitter.

De planten hebben een middelsterke groeikracht, zijn vrijwel ongestekeld en zijn productief. De eerste vruchten zijn tamelijk vroeg oogstbaar.

vruchten van aubergine 'Clara'            
Cloud Nine (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is afkomstig van Petoseed, een onderdeel van de Seminis-groep.

'Cloud Nine' geeft half-langwerpige vruchten die door hun spierwitte kleur een bijzondere verschijning zijn ten opzichte van het gebruikelijke donkerpaars. De vruchten hebben als afmetingen (15 à 20) x (5 à 7) cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding bedraagt ongeveer 2,8. De schil van de vruchten is vrij hard.

De planten van 'Cloud Nine' zijn licht gestekeld en hebben nauwelijks tot geen paarse verkleuring van de stengels en de bladnerven. De planten zijn resistent tegen tabaksmozaïekvirus.

De planten van 'Cloud Nine' geven al tamelijk vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor dit ras ook redelijk goed geschikt is voor buitenteelt.

witte vruchten van aubergine 'Cloud Nine'   witte vruchten van aubergine 'Cloud Nine'        
witte vruchten van aubergine 'Cloud Nine'   witte vruchten van aubergine 'Cloud Nine'      
Dancer (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras zou ontwikkeld zijn door Shamrock (Salinas, Californië), welk bedrijf inmiddels is overgenomen door Vilmorin & Cie.

'Dancer' geeft semi-cylindrische vruchten met een groene kelk. De vruchten zijn middelgroot van formaat, met een lengte van 17 tot 20 cm en een breedte van 7 tot 10 cm. De lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 2,7.

Bij dit ras is de kleur van de vruchten de meest opvallende factor. Deze kleur is namelijk opvallend egaal lichtroze / lichtpaars !  Vanwege deze opvallende kleur wordt dit ras ook wel aangeduid als "the neon wonder". Zoals u op de onderstaande foto kunt zien, is dit een goede benaming voor dit ras.

Naast de zeer fraaie kleur van de schil, is het vruchtvlees ook vermeldenswaardig: dit heeft een opvallend witte kleur met een stevige textuur, een milde smaak en wordt niet bitter.

De planten zijn groeikrachtig en productief. De eerste vruchten zijn tamelijk vroeg oogstbaar., waardoor het ras ook redelijk geschikt is voor buitenteelt.

jonge vruchten van aubergine 'Dancer'   vrucht van aubergine 'Dancer'   geoogste vruchten van aubergine 'Dancer'    
Fairy Tale (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Teresa Beck-Bunn van het Seminis-concern onder kweeknummer 'PS 2409080'. Dit is het eerste ras in de serie van drie miniatuur-aubergines ('Fairy Tale', 'Hansel', 'Gretel') die in vier jaar tijd door Seminis werden geïntroduceerd.

De zeer fraaie vruchten van 'Fairy Tale' zijn paars-wit gestreept, klein van formaat en langwerpig van vorm. De vruchten hebben als afmetingen ongeveer (12 à 20) x (2,5 à 4,5) cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 4,3.

De planten van dit ras zijn nauwelijks gestekeld, groeien tamelijk zwak, struikvormig en compact met kleine donkergroene bladeren. De stengels van de plant zijn paars verkleurd, terwijl de bladnerven nauwelijks paarse verkleuring vertonen. De planten groeien beduidend minder krachtig dan van de meeste andere rassen, waardoor 'Fairy Tale' extra geschikt is om in een grote pot op te kweken (bijvoorbeeld voor op het terras). De groei is zelfs nog wat zwakker dan van de rassen 'Hansel' en 'Gretel' uit dezelfde serie.

De planten geven al zeer vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor 'Fairy Tale' extra geschikt is voor buitenteelt. De vruchten hangen in kleine trossen en de planten zijn in relatie tot de beperktere omvang enorm productief. Oogstrijpe vruchten kunnen vervolgens beter niet te lang aan de plant blijven hangen omdat de planten door de zwakkere groeikracht anders kunnen stoppen met groeien en de zetting van nieuwe vruchten dan wordt belet.

De planten hebben een zeer hoge sierwaarde door de combinatie van de zeer compacte groeiwijze en de overvloedige vruchtdracht met fraaie kleine gestreepte vruchten. Daardoor vinden wij 'Fairy Tale' echt een sprookje !

Wij zijn overigens niet de enigen die 'Fairy Tale' een sprookje vonden, want voor het jaar 2005 won dit ras een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen. Sinds 1939 was het niet meer voorgekomen dat een aubergineras een AAS-award won, zodat met recht kon worden gesteld dat 'Fairy Tale' een buitengewoon nieuw ras betrof. Uit dezelfde serie miniatuur-aubergines wonnen de rassen 'Hansel' en 'Gretel' voor de jaren 2008 en 2009 eveneens een AAS-award.
Door AAS werd in november 2015 een leuk YouTube-filmpje over 'Fairy Tale" gepubliceerd met daarin een aardig en eenvoudig recept om de kleine 'Fairy Tale' vruchtjes in de keuken te kunnen gebruiken.

kleine gestreepte vruchten van dwergaubergine 'Fairy Tale'   kleine gestreepte vruchten van dwergaubergine 'Fairy Tale'   kleine gestreepte vruchten van dwergaubergine 'Fairy Tale'    
kleine gestreepte vruchten van dwergaubergine 'Fairy Tale'   kleine gestreepte vruchten van dwergaubergine 'Fairy Tale'        
Green Goddess (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Petoseed, een onderdeel van de Seminis-groep.

Het ras valt op door de ongewone kleur van de vruchten. De uniforme vruchten zijn namelijk egaal lichtgroen van kleur en qua vorm van het Aziatische type, derhalve zeer langwerpig: circa (25 à 35) x (3,5 à 4,5) cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 6,7.

De planten zijn licht gestekeld en hebben vrijwel geen paarse verkleuring van stengels en bladnerven. De planten zijn resistent tegen tabaksmozaïekvirus.

De planten van 'Green Goddess' geven tamelijk vroeg tot middentijds in het seizoen de eerste vruchten, waardoor dit ras ook redelijk geschikt is voor buitenteelt.

langwerpige lichtgroene vruchten van aubergine 'Green Goddess'   langwerpige lichtgroene vruchten van aubergine 'Green Goddess'        
Gretel (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Teresa Beck-Bunn van het Seminis-concern. Dit is dezelfde veredelaar als van de rassen 'Fairy Tale' en 'Hansel' en is daarmee het derde ras in de serie van drie miniatuur-aubergines ('Fairy Tale', 'Hansel', 'Gretel') die in vier jaar tijd door Seminis werden geïntroduceerd.

De fraaie vruchten van 'Gretel' zijn wit van kleur, tamelijk klein van formaat en smal en langwerpig van vorm. De vruchten hebben als afmetingen ongeveer (15 à 20) x (2,5 à 3,3) cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 6,6.

De planten van dit ras zijn nauwelijks gestekeld, groeien tamelijk zwak, struikvormig en compact. De planten groeien beduidend minder krachtig dan van de meeste andere rassen, waardoor 'Gretel' extra geschikt is om in een grote pot op te kweken (bijvoorbeeld voor op het terras). De groei is ongeveer net zo sterk als van het ras 'Hansel' en wat sterker van van het ras 'Fairy Tale', beiden uit dezelfde serie.

De planten geven al zeer vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor 'Gretel' extra geschikt is voor buitenteelt. De vruchten hangen in kleine trossen en de planten zijn in relatie tot de beperktere omvang enorm productief. Oogstrijpe vruchten kunnen beter niet te lang aan de plant blijven hangen omdat de planten door de zwakkere groeikracht anders kunnen stoppen met groeien en de zetting van nieuwe vruchten dan wordt belet.

De planten hebben een hoge sierwaarde door de combinatie van de compacte groeiwijze en de overvloedige vruchtdracht met fraaie langwerpige witte vrij kleine vruchten.

In navolging van de twee andere miniatuur-aubergines 'Fairy Tale' (2005) en 'Hansel' (2008) won 'Gretel' voor 2009 eveneens een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen.
Door AAS werd in november 2015 een leuk YouTube-filmpje over 'Fairy Tale" gepubliceerd met daarin een aardig en eenvoudig recept om de kleine 'Fairy Tale' vruchtjes in de keuken te kunnen gebruiken. Uiteraard kun je dit recept ook toepassen op de kleine 'Gretel' vruchten.

vruchten van dwergaubergine 'Gretel'   vruchten van dwergaubergine 'Gretel'        
Hansel (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Teresa Beck-Bunn van het het Seminis-concern. Dit is dezelfde veredelaar als van het ras 'Fairy Tale' en is daarmee het tweede ras in de serie van drie miniatuur-aubergines ('Fairy Tale', 'Hansel', 'Gretel') die in vier jaar tijd door Seminis werden geïntroduceerd.

De fraaie vruchten van 'Hansel' zijn paars van kleur, tamelijk klein van formaat en langwerpig van vorm. De vruchten hebben als afmetingen ongeveer (16 à 20) x (2,5 à 3,3) cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 6,5.

De planten van dit ras zijn nauwelijks gestekeld, groeien tamelijk zwak, struikvormig en compact. De planten groeien beduidend minder krachtig dan van de meeste andere rassen, waardoor 'Hansel' extra geschikt is om in een grote pot op te kweken (bijvoorbeeld voor op het terras). De groei is ongeveer net zo sterk als van het ras 'Gretel' en wat sterker van van het ras 'Fairy Tale', beiden uit dezelfde serie.

De planten geven al zeer vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor 'Hansel' extra geschikt is voor buitenteelt. De vruchten hangen in kleine trossen en de planten zijn in relatie tot de beperktere omvang enorm productief. Oogstrijpe vruchten kunnen beter niet te lang aan de plant blijven hangen omdat de planten door de zwakkere groeikracht anders kunnen stoppen met groeien en de zetting van nieuwe vruchten dan wordt belet.

De planten hebben een hoge sierwaarde door de combinatie van de compacte groeiwijze en de overvloedige vruchtdracht met fraaie paarse vrij kleine vruchten.

In navolging van de andere miniatuur-aubergine 'Fairy Tale' (2005) won 'Hansel' in 2008 eveneens een award in de "All-American Selections" (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen. Voor 2009 won in dezelde serie miniatuur-aubergines het ras 'Gretel' eveneens een AAS-award.
Door AAS werd in november 2015 een leuk YouTube-filmpje over 'Fairy Tale" gepubliceerd met daarin een aardig en eenvoudig recept om de kleine 'Fairy Tale' vruchtjes in de keuken te kunnen gebruiken. Uiteraard kun je dit recept ook toepassen op de kleine 'Hansel' vruchten.

vruchten van dwergaubergine 'Hansel'   vruchten van dwergaubergine 'Hansel'   vruchten van dwergaubergine 'Hansel'    
vruchten van dwergaubergine 'Hansel'   vruchten van dwergaubergine 'Hansel'      
Listada de Gandía

Van dit oude zaadvaste ras wordt meestal beweerd dat deze uit Italië afkomstig zou zijn. Er zijn echter ook bronnen die beweren dat het om een Frans of Spaans ras zou gaan. Omdat de plaats Gandía in Spanje ligt, is deze laatste gedachte nog niet zo vreemd.....

Dit ras geeft middelgrote tot tamelijk kleine eivormige vruchten (tot circa 15 cm lang) die met hun paars-wit gestreepte kleur een zeer aantrekkelijk uiterlijk hebben. De vruchten hebben een goede zachte smaak, zijn niet bitter, en hebben een dunne schil.

De planten hebben een matige groeikracht, lichtgroene bladeren en zijn behoorlijk gestekeld. De planten zetten goed onder warme omstandigheden en zijn behoorlijk goed droogtetolerant. De eerste vruchten verschijnen wat later; hierdoor is het ras minder geschikt is voor de buitenteelt in Nederland.

vrucht van aubergine 'Listada de Gandía'            
Nadia (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is ontwikkeld door Vilmorin, een bekend veredelingsbedrijf uit Frankrijk.

De vruchten zijn van het klassieke Italiaanse type, dat wil zeggen: glanzend paars van kleur en langwerpig ovaal van vorm (halflange type). Ze hebben een groene kelk. Het vruchtgewicht bedraagt circa 350 à 450 gram. De afmetingen zijn circa 20 cm x 11 cm. De lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 2,0.

De planten zijn groeikrachtig, nagenoeg ongestekeld en zijn ook geschikt voor wat koelere omstandigheden. De aantrekkelijke vruchten zijn stevig en de eerste vruchten rijpen al middelvroeg. De houdbaarheid na de oogst is goed. De planten dragen goed en over een langere periode en hebben een redelijke resistentie tegen verwelkingsziekte (Verticillium).

vruchten van aubergine 'Nadia'   vrucht van aubergine 'Nadia'   vruchten van aubergine 'Nadia'    
Ophelia (F1-hybride)

Een F1-hybride ras met ovale donkerpaarse vruchten. De vruchten zijn wat kleiner van formaat en hebben een gemiddelde lengte-breedte verhouding van ongeveer 1,6.

De tamelijk compact groeiende planten hebben vrijwel geen paarse verkleuring van stengels en bladnerven.

De planten van 'Ophelia' geven al vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor dit ras ook geschikt is voor buitenteelt.

kleine paarse vruchten van aubergine 'Ophelia'            
Orient Express (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is van het Aziatische of Japanse type, derhalve met slanke zeer langwerpige vruchten (20 tot 25 cm lang).

De vrij kleine tot middelgrote vruchten zijn zeer donkerpaars van kleur en hebben tevens een paarse kelk. Glanzende dunne schil. Het vruchtvlees is in gerechten iets eerder gaar dan van andere rassen. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 5,5.

Naast de paarse kelk, heeft ook de rest van de plant paarse verkleuringen, zoals de stengels en de bladnerven. Zie hiervoor de onderstaande foto's. Hierdoor hebben de planten een hoge sierwaarde en misstaan deze ook in de siertuin zeker niet !

De planten hebben een losse en open groeiwijze, zijn ongestekeld en geven al vroeg in het seizoen een goede eerste zetting. De planten zijn in staat om zich aan te passen aan zowel koelere als warmere omstandigheden.

fraaie planten van aubergine 'Orient Express'   fraaie planten van aubergine 'Orient Express'   paarse kelk van aubergine 'Orient Express'    
aubergine 'Orient Express'   aubergine 'Orient Express'   aubergine 'Orient Express'    
Rotonda bianca sfumata di rosa

Dit oude Italiaanse ras geeft grote vruchten met een korte brede vorm. De vruchten hebben als afmetingen zo'n (12 à 14) x (10 à 14) cm. De lengte-breedte verhouding bedraagt 1,0 à 1,2. Met deze lengte-breedte verhouding maakt het ras de naam "Rotonda" in ieder geval bijna waar. De vruchten kunnen overlangs enigszins geribd zijn. De vruchten hebben een witte basiskleur met een roze-lila blos en hebben daardoor een zeer fraai uiterlijk.

De planten zijn licht gestekeld en hebben ook een zeer fraai uiterlijk doordat de stengels en de bladnerven donkerpaars gekleurd zijn.

De planten van 'Rotonda bianca sfumata di rosa' geven tamelijk vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor dit ras ook redelijk goed geschikt is voor buitenteelt. Zoals hierboven al is aangegeven, komt daar nog bij dat zowel de planten als de vruchten een zeer fraai uiterlijk hebben.

vrucht van aubergine 'Rotonda Bianca sfumata di Rosa'   vruchten van aubergine 'Rotonda Bianca sfumata di Rosa'   vrucht van aubergine 'Rotonda Bianca sfumata di Rosa'    
Solara (F1-hybride)

Dit bekende F1-hybride ras werd in Nederland voor particulieren verkocht door Sluis Garden. Zaden van dit ras zijn inmiddels niet meer beschikbaar.

Het is een ras met halflange tot lange donkerpaarse vruchten en voldoet daarom derhalve aan het beeld dat de meeste consumenten van een aubergine hebben. De vruchten hebben als afmetingen circa 25 x 6,5 cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt ongeveer 3,9.

De planten van 'Solara' zijn nauwelijks gestekeld en hebben een lichtpaarse verkleuring van de stengels en de bladnerven.

De planten van 'Solara' geven al vroeg in het seizoen de eerste vruchten, waardoor dit ras ook geschikt is voor buitenteelt.

paarse vruchten van aubergine 'Solara'   paarse vruchten van aubergine 'Solara'        
White Lightening (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras is afkomstig van Petoseed, een onderdeel van de Seminis-groep, en is de opvolger van 'Cloud Nine'.

Dit ras geeft net als z'n voorganger 'Cloud Nine' halflange geheel witte vruchten, welke ik het geval van 'White Lightening' echter iets meer flesvormig van vorm zijn. Door de spierwitte kleur zijn de vruchten dus een bijzondere verschijning zijn ten opzichte van het gebruikelijke donkerpaars. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten is ongeveer 2,0.

Het ras zou volgens de beschrijvingen al vroeg in het seizoen oogstbare vruchten moeten geven en zou daardoor ook redelijk goed geschikt zijn voor buitenteelt. Naar onze ervaring verschijnen de eerste vruchten echter juist wat later; hierdoor is het ras naar onze mening minder geschikt is voor de buitenteelt in Nederland.

De planten hebben lichtgroene bladeren en zijn weinig gestekeld.

witte vruchten van aubergine 'White Lightening'   witte vruchten van aubergine 'White Lightening'        
Zebra (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras geeft vruchten van het half-langwerpige type. De afmetingen van de vruchten bedraagt (17 à 21) x (6 à 8) cm. De gemiddelde lengte-breedte verhouding van de vruchten bedraagt 2,7. De vruchten zijn paars-wit gestreept en hebben door deze bijzondere kleurstelling een zeer aantrekkelijk uiterlijk.

De planten van 'Zebra' zijn matig gestekeld en hebben weinig paarse verkleuring van stengels en bladnerven.

De planten van 'Zebra' geven pas laat in het seizoen de eerste vruchten, waardoor dit ras daardoor wat minder geschikt is voor buitenteelt.

fraaie gestreepte vrucht van aubergine 'Zebra'   fraaie gestreepte vruchten van aubergine 'Zebra'        

 

 

 

 

 

 

Wilt u ook dergelijke aubergines in uw tuin, serre of hobbykas telen ?

Wij verkopen zaden van enkele van de hier omschreven rassen, zodat u daarmee zelf uw plantmateriaal kunt opkweken. Kijk onder PLANTMATERIAAL & ZADEN BESTELLEN.