© FruitLent

EXCLUSIEVE VRUCHTENTUIN OP DE RAND VAN DE STAD

   >> HOME      >> FRUITGEWASSEN
   
       
  APRIUM ® (interspecifieke abrikoos)   © FruitLent
 

 

 

   
 

Naamgeving en herkomst

De naam Aprium ® is een geregistreerde merknaam voor een fruitsoort die pas aan het einde van de 20-ste eeuw werd geïntroduceerd door het veredelingsbedrijf Zaiger's Genetics in Modesto (Californië).

De Aprium ® is geen zelfstandige botanische soort, maar een complexe soortkruising tussen abrikoos (Prunus armeniaca) en Japanse pruim (Prunus salicina). De soortkruising is door Zaiger's Genetics via natuurlijke weg tot stand gebracht; er zijn derhalve geen moderne technieken voor genetische modificatie toegepast. De naam Aprium ® is een samentrekking van de Engelse namen voor abrikoos (apricot) en pruim (plum).

Bij de Aprium ® is meer dan 50% van het erfelijke materiaal afkomstig van de abrikoos. Bij de meeste Aprium-rassen is het erfelijke aandeel van de abrikoos als gevolg van complexe kruisingsschema's 68,75% of 75%. Het aandeel Japanse pruim is derhalve beperkt tot het resterende percentage. Er bestaat inmiddels ook een Aprium-ras dat de naam 'Escort' draagt, waarbij in het erfelijke materiaal ook nog 12,5% aandeel van de perzik (Prunus persica) aanwezig is. Een ander ras, met de naam 'Bella Gold', welke eveneens een minderheidsaandeel perzik in zijn genetica heeft, wordt om marketing-redenen echter niet aangeduid met de merknaan Aprium ®, maar met de merknaam Peacotum ®.

De Aprium ® wordt ook wel aangeduid met de term "interspecifieke abrikoos". De term interspecifiek wil zeggen dat de plant tussen twee species, ofwel botanische soorten, in staat.

Voor zover wij weten, heeft de Aprium ® nog geen zelfstandige wetenschappelijke naam. Vooralsnog zullen we het dus moeten doen met een wetenschappelijke weergave van de stamboom, bijvoorbeeld:
Prunus armeniaca x (Prunus armeniaca x Prunus salicina).

Naast de Aprium ® bestaan er nog andere soortkruisingen tussen abrikoos en Japanse pruim. De meest eenvoudige soortkruising, waarbij beide ouders exact 50% van het erfelijke aandeel aan de kruising hebben geleverd, staat bekend onder de naam Plumcot.
Een meer complexe soortkruising, waarbij de Japanse pruim meer dan 50% van het erfelijk aandeel heeft geleverd, staat bekend onder de naam Pluot ® (een samentrekking van de Engelse woorden 'plum' en 'apricot') en werd tevens door Zaiger's Genetics op de markt gebracht. De Pluot ® wordt ook wel aangeduid als een "interspecifieke pruim". Meer over de naamgeving van de interspecifieke soorten vindt u op de pagina over de Pluot ®.

Voor zover bij ons bekend is, bestaan er géén soortkruisingen tussen de abrikoos en de gewone Europese cultuurpruim (Prunus domestica). Hiervoor is de afstand tussen deze twee soorten in genetisch opzicht te groot. De genetische afstand tussen de abrikoos en de Japanse pruim is kleiner, waardoor de Aprium ®, de Plumcot en de Pluot ® wel tot stand konden komen.
Er bestaat wel een pruimenras met de naam 'Aprimira' (welke ook wel wordt verkocht als 'Aprikola', 'Miracose' of 'Apribelle'), waarvan beweerd wordt dat dit een soortkruising betreft tussen Europese cultuurpruim en abrikoos. Dit blijkt echter onjuist te zijn. Het ras 'Aprimira' wordt uitgebreid besproken in de afdeling "pruimen" van deze website.

 

 

 

 

 

 

 

door de afstamming lijken de vruchten van Aprium ® op abrikozen

door de afstamming lijken de vruchten van Aprium ® op abrikozen

       
 

Kenmerken en teelt

Doordat de Aprium ® voor het merendeel van het erfelijke materiaal bestaat uit abrikoos, lijken de boom en de vruchten meer op abrikozen dan op Japanse pruimen.

Diverse kenmerken heeft de Aprium ® dan ook met de abrikoos gemeen, waaronder ook het zeer vroege bloeitijdstip, waardoor er onder Nederlandse omstandigheden een verhoogde kans bestaat op schade door nachtvorst. De meeste Aprium-rassen moeten voor een goede vruchtzetting worden bestoven door een gelijk bloeiende abrikoos.

De vruchten van de Aprium ® hebben een licht pluizige tot gladde schil en staan bekend om het vaak hoge suikergehalte en de complexe, intense smaak.

 

 

 

de bladeren van Apriums ® lijken op abrikozen 

       
 

Commerciële aspecten

De vruchten van de Aprium ® zullen op dit moment niet vaak de schappen van de Nederlandse winkels bereiken. In Californië worden hier en daar wel Apriums aangeplant.

In Nederland is de teelt van Aprium ® volslagen onbekend. Plantmateriaal is in Nederland niet verkrijgbaar. In de teelt zal door het zeer vroege bloeitijdstip hetzelfde probleem als bij abrikozen en Japanse pruimen worden ondervonden met betrekking tot het verhoogde risico op nachtvorstschade.

 

  bloesems van Aprium ® bloeien net als bij abrikozen vroeg in het seizoen, waardoor er verhoogd risico is op nachtvorstschade
       
 

Omschrijving collectie FruitLent

De collectie in FruitLent bestaat uit één Aprium ® ras, die als tak op een abrikozenboom is geënt.

Naast de Aprium ® boom zijn in FruitLent ook Pluots ® aanwezig (of aanwezig geweest): zie hiervoor de pagina over de Pluot ®.

Er is in FruitLent ervaring opgedaan met het volgende ras:

Tasty Rich

Net als de overige Aprium ® rassen is 'Tasty Rich' ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger's Genetics in Modesto (Californië). Omstreeks 2002 geïntroduceerd.
'Tasty Rich' werd in 1991 geselecteerd uit een kruising tussen een onbekende abrikoos en een interspecifieke boom met het identificatienummer '7HC43'. De interspecifieke boom met het identificatienummer '7HC43' betrof een kruising tussen een andere interspecifieke boom met identificatienummer '87EB90' en de Japanse pruim 'Royal Zee'. De interspecifieke boom met het identificatienummer '87EB90' betrof een kruising tussen de abrikoos 'Flaming Gold' enerzijds met een Plumcot-boom (ontstaan uit Japanse pruim 'Red Beaut' x een onbekende abrikoos) anderzijds.
De afstamming van de 'Tasty Rich' ziet er in eerste aanleg derhalve nogal complex uit, doch indien de gehele stamboom wordt uitgeschreven blijkt dat het erfelijke materiaal van 'Tasty Rich' voor 68,75% bestaat uit abrikoos en voor 31,25% uit Japanse pruim. Dit op het eerste gezicht nogal merkwaardige percentage komt overigens bij meer Aprium-rassen voor.

'Tasty Rich' geeft zeer stevige geeloranje gekleurde vrij uniforme vruchten die met hun gemiddeld vruchtgewicht van circa 80 tot 100 gram groot van formaat zijn. De grootste vruchten wegen circa 130 gram.

De vruchten lijken het meest op abrikozen, doch zijn iets meer rond van vorm dan standaard-abrikozen en de schil en het vruchtvlees zijn iets lichter geeloranje gekleurd. De schil is bijna glad. Het vruchtvlees is vrij sappig, steviger en vleziger dan van standaard-abrikozen en heeft een zeer goede smaak. De smaak doet voornamelijk denken aan abrikozen, echter met een lichte bijsmaak van Japanse pruim. De steen ligt los in het vruchtvlees. De vruchten zijn goed bewaarbaar en goed transporteerbaar.

Bijzonder van 'Tasty Rich' is het zeer vroege rijpingstijdstip; de vruchten rijpen al in juni, ongeveer gelijk met het zeer vroeg rijpende abrikozenras 'Tsunami' ®, derhalve midden in het kersenseizoen (ongeveer 4-de kersenweek) !  Tegen het rijpingstijdsrip worden de vruchten gevoelig voor scheuren.

De boom groeit krachtig met enigszins gespreide takken. De boom lijkt op die van een abrikoos, met dezelfde vorm van de bladeren, met dien verstande dat de schors over het algemeen wat ruiger is. 'Tasty Rich' is niet zelfbestuivend en moet bestoven worden door een gelijk bloeiende abrikoos. De productiviteit van 'Tasty Rich' is goed en regelmatig (mits geen schade optreedt door nachtvorst en goede bestuiving aanwezig is). In geval van een goede vruchtzetting kan het noodzakelijk zijn om de gezette vruchten enigszins uit te dunnen.

De boom in FruitLent bloeide in het voorjaar van 2011 voor het eerst, doch is op 14 juli 2011 vlak boven de grond op de entplaats afgewaaid als gevolg van een storm. De vrijgekomen plaats is daarna ingenomen door een boom van de rode abrikoos 'Rubista' ®.
Vanaf de genoemde datum was 'Tasty Rich' derhalve tijdelijk niet meer aanwezig in de collectie van FruitLent. Vervolgens is op 26 maart 2012 enthout van 'Tasty Rich' door middel van spleetenting op de reeds aanwezige leiboom van de abrikoos 'Sylvercot' ® erbij geënt. Daarmee was 'Tasty Rich' op dat moment opnieuw in de collectie van FruitLent opgenomen, doch vanaf dat moment weliswaar niet als zelfstandige boom. De eerste vruchten van 'Tasty Rich' zijn in 2014 geoogst. In het voorjaar van 2017 is de op de leiboom geënte tak met de Aprium ® 'Tasty Rich' afgestorven (aantasting door Monilia of door bacteriekanker ?), waardoor vanaf dat moment wederom tijdelijk géén Aprium ® meer in de collectie van FruitLent aanwezig was.
Vanaf 19 april 2019 hebben we echter weer twee bomen van Aprium ® 'Tasty Rich' in de collectie kunnen opnemen. Deze zijn beiden geënt op 'perzikzaailing' en zijn op 28 juli 2019 en op 3 augustus 2019 uitgeplant op een definitieve plek in FruitLent: één zal worden opgekweekt in de vorm van een palmet-leiboom en één ervan als vrijstaande laagstam-boom.

bloesems van Aprium ® 'Tasty Rich'   vruchten van Aprium ® 'Tasty Rich'        
geoogste vruchten van Aprium ® 'Tasty Rich'   geoogste vruchten van Aprium ® 'Tasty Rich'        
vruchten van Aprium ® 'Tasty Rich'   vruchten van Aprium ® 'Tasty Rich'   geoogste vruchten van Aprium ® 'Tasty Rich'